Přestup do jiné školky. Máte zkušenost?

prolenik
25. únor 2023

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda nemáte někdo zkušenost. V obci, kde bydlíme, mi vloni nevzali syna do školky, protože je listopadový, takže v době nástupu by mu nebyly 3 roky. Nakonec se mi podařilo sehnat pro něj místo ve školce v blízkém městě a od září 22 tak chodí tam. Než nastoupil, tak se do školky velmi těšil, ale po nástupu každý den ráno pláč, dle učitelek tak 5-10 minutek, pak už v pohodě. Odpoledne při vyzvedávání pak už jak torpédo, na otázky zda se mu líbilo ve školce vždy odpověď "ano".. Bohužel ale od září velmi často nemocný (týden doma-týden ve školce), takže neměl moc času si zvyknout na pravidelný režim. Nyní už se situace zlepšuje, sice ráno poplakává, ale už ne moc a hlavně doma nadšeně vypráví o ostatních dětech a oblíbil si i učitelky (říká, že je má rád). Dle učitelek už se prý i víc zapojuje do aktivit, jako cvičení či zpívání. No a já teď řeším dilema, protože jsem celou dobu měla v plánu za rok ho zkusit přihlásit zase k nám v obci, je tu i základka, takže by pak do první třídy nastupoval s kamarády. Ale teď, potom co vidím, jak ne moc dobře zvládá odloučení od nás a školku, a jak si oblíbil učitelky a děti, nevím, zda ho přehlásit do té školky u nás v obci. Vhodit ho zase do nového prostředí, nové učitelky, nové děti. Pak by ale na ZŠ zase nikoho neznal. Nemáte některá podobnou zkušenost? Jak to vaše děti zvládly? Nebo jaký na to máte názor? Děkuji

jjasmina
25. únor 2023

Já bych školku neměnila, když už si zvykl tam..

pavlinar
25. únor 2023

Já bych změnu zvážila, i s ohledem na tu školu pak. Možná bych to pojala, jako přechod do velké školky pro velké děti, aby se cítil důležité a dospělé.
Moje dcera chodila do "jesli" a pak právě do "velke" školky. Zvládá vše skvěle, je společenská.. ty ho znáš nejlíp.. kdyz bude blíž, můžeš ho vyzvedávat dřív, může se potkávat už teď se spolužáky i mimo školku...

cilkat
25. únor 2023

Ono s novým školním rokem se stejně ty kolektivy ve školkách mění, dost často s emění i učitelky... Pravděpdoobně by mu zůstala fyzicky stejná místnost, ale tím to dost končí.
Zkusila bych dítěti vysvětlit přednosti místní školky, ideálně do ní společně třeba koukla na nějaký den otevřených dveří nebo tak ... A zvážila synovu reakci. Pravděpodobně nebude plně pozitivní, ale pokud nebude "zoufalá", klidně bych tu školku změnila.
Zvážila bych i praktické věci, jako umístění vaší práce, sourozenců a pod.
Ale za mě je velký bonus mít kamarády ze školy a školky v "dosahu baráku" a snažila bych se o to, pokud to aspoň trochu jde,

martinka_33
25. únor 2023

No to je těžké. Moje dcera taky chodila do jedné a pak šla do jiné školky, ale ona nikdy nemela problém, nestalo se že by nekdy plakala.

janches
25. únor 2023

My jsme taky školku po prvním roce změnili z úplně stejného důvodu jako píšete vy. Syn s tím problém neměl. Naopak si tam našel spoustu místních kamarádů, které stále potkáváme ve městě, na hřišti a všude. A v tomto vidím obrovský přínos. Předtím zde téměř nikoho neznal, teď mi přijde, že zná úplně každého 🤣.

kakba
25. únor 2023

Mladsi jsem menila skolku. Zacala v detske skupine, ve 4.letech sla do st.skolky na 1 rok. Skolka to byla strasna tak jsem ji dala jinam. Problem nebyl ani v jesnom pripade. Takze ano, zmenila bych, protoze je mozne, ze bude chodit s kamaradama ze skolky do stejne skoly.

vikinkav
25. únor 2023

Deti taky menily skolku, chvilku si zvykali, no nejvetsi citlivka jsem byla ja, bylo mi lito ze ztrati ty stare kamarady 🥲

prolenik
autor
26. únor 2023

Dekuji moc vsem za odpovedi. Den otevrenych dveri budou mit, tak tam zajdeme 🙂 Umisteni skolky v obci s ohledem na praci neni lepsi, dojizdime s manzelem prave do toho blizkeho mesta a ta skolka, co v ni ted syn je, je po ceste. Takze to asi vyjde na stejno. Trosku nevyhoda te skolky u nas v obci je, ze ma otevreno "jen" do 16 h, coz nekdy nestihame o par minutek, ale to se samozrejme neda nic delat a stihat to budeme muset 🙂 Tak uvidime, jak to s nami dopadne, jeste mame cas na premysleni a pripadnou pripravu na zmenu, ale asi to tedy zkusime ho prihlasit do skokky u nas v obci.