To že je povinný poslední rok ve školce je jasný. Ale slyšela jsem že je možnost domluvit se na domácí výuce, a předškolák jde jen na přezkoušení. Má s tím některá z vás zkušenosti?
Ano, je možnost domácí výuky (není to stejné jako distanční výuka). Jednou za rok (v listopadu nebo prosinci) je ověřování. Školky si to ale vysvětlují různě -- někde chtějí, aby dítě přišlo na den do školky, jinde jde do třídy na pár hodin a zase jinde je to doslova zkoušení.... A pak jsou školky, kde dítě přijde a donese si, co doma dělalo - výkresy, vstupenky, fotky....a pak si o tom s učitelkou povídá. Záleží, jak k tomu přistupují rodiče, podle toho je pak důležité si zvolit školu, aby vám přezkoušení vyhovovalo. Jinak dle zákona je nutné se do školky dostavit, ale nejsou dané žádné výstupy, které musí dítě splnit.
dovolím si označit @kacenka111 dnes to řešila, se synem předškolákem
Osobní zkušenost nemám, ale jsem si jistá že kdybych si předškoláky nechávala doma (tedy měla tu možnost), tak by toho uměli víc než to co se dělalo ve školce... Ale ono hodně záleží na dané instituci, u nás nějak asi nepochopili co že to je za novinku, povinné předškolní vzdělávání 😂
Zde doporučení ministerstva podrobné,na to bych se odkazovala.spousta školek to prasi a zbytecne trápí deti i rodiče. https://www.msmt.cz/file/50179_1_1/download/
@gramar Já četla věci, které děti musí umět když jdou na to přezkoušení a jako nevím, ale tohle umí naučit snad každá máma, a ještě dřív jak v 5 letech. Spíš u těch školek nevím nevím... Moje neteř chodila do školky od 3 let až než nastoupila do školy. No podle toho přezkoušení by měla umět zavázat si tkaničky, atd. No ale i když už chodí do 1.třídy, pořád to neumí, neumí ani hlavní hygienické návyky. Tak si pak říkám jestli ta povinná předškolní docházka je vůbec k něčemu. Mně až dcera doroste do školkového věku, tak si chci zažádat o tuto možnost domácí výuky.
jistě, je tu i skupinka o domácím vzdělávání, kdyžtak koukni. a vzdělávat se dá doma i dál, samozřejmě... nebo teda..zas tak samozřejmý to není, ve všech zemích to není legální. tady naštěstí (ještě) jo.
@normalnimatka Byla bych v klidu, teď to nezakážou, když se všichni musí učit z domu a to věřím tomu že rodiče co učí děti doma (mimo covid) toho ty dětí naučí víc než mnohá distanční výuka... Ruku na srdce mrzí mě že jsem se tím nezabývala předtím než přišlo toto, protože to je děs, běs 😝
@gramar já jsem přesvědčená, že děti, co se učej doma, se i normálně naučej víc, jak ve škole. je to mnohem efektivnější.
@normalnimatka Pokud to rodiče umí uchopit tak určitě, hlavně se naučí logickému myšlení, ne jen biflovat... Jenže já prošla alternativní školou jako dítě a mám k těm "alternativám" despekt, takže ve snaze po normálnosti jsem nad tímto nikdy nepřemýšlela, dokud nevznikal ve škole problém a teď tomu korunu nasadila korona... Navíc u nás by byl problém, že bychom potřebovali garanta a já sama nevím jestli bych si na učení dětí doma troufla (když vidím jak na řiť dostávám díky distančnímu vzdělávání)... Ale ráda čerpám informace a snažím se je aplikovat ke klasickému "vzdělávání" a zvláště teď...
já mám aktuálně dceru, předškolačku na distanční výuce doma, má cukrovku a čeká jí přechod na pumpu, dostává ze školky pracovní listy k vypracování...zatím mi nikdo o přezkoušení neříkal...