Předškoláci a spaní ve školce. Jak to u vás probíhá?

atei
18. říj 2022

Dobrý den,
jak prosím probíhá odpočinek ve vaši školce u predskolaku (5 a 6 lete deti)?
Dozvěděla jsem se, že u nás se musí ležet 1,5 hodiny a teď mi syn říkal, že v průběhu odpočinku nemohl odejít na záchod (🤦🏻‍♀️). V předchozích letech ještě usnul, letos už ne (od mimina byl spis nespavec), docela tam tedy trpí a začal kvůli tomu i plakavat.
V Ramcovem vzdělávacím programu je uveden odpočinek půl hodiny (s tím plne souhlasím) a když dítě neusne, měla by mu byt nabídnuta jiná odpočinková aktivita.
Tak me zajímá, jak to probíhá jinde a jestli budu moc mimo, když budu požadovat u syna, aby ho po půlhodine nechali malovat s tím, ze nesmí rušit ostatní děti.

xxx3d
18. říj 2022

u nás je to tak, že odpočívají, malej dokonce usne 🙂 (je předškolák)
ale když nechtějí spát, nebo neusnou, mají klidovou aktivitu

já bych se na tvém místě snažila domluvit s učitelkou, kdyby to nešlo (neochota, nechuť, málo empatie, atp.) domluvila bych se s ředitelkou/ředitelem, protože nutit spát není nikde ukotveno.

jaja01k
18. říj 2022

@atei U nás to bylo tak, že kdo do půl hodiny neusnul, mohl si jít potichu hrát.

jannym
18. říj 2022

U nas obdobne jako u @jaja01k

maggi
18. říj 2022

Dcera je taky předškolák a ležet musí všichni, i ti co nespí. Dcera teda vždycky usne, takže jí to nevadí. Syn chodil do jiné školky a tam taky museli spát všichni. P. učitelka tenkrát říkala, že to zkoušela (hraní, nebo kreslení potichu) a často se stávalo, že když to povolila jednomu, tak potom chtěli všichni.

leymea
18. říj 2022

U nas kdyz nespi tak bohuzel musi lezet. Spinkaji ve tride, tak to ani jinak nejde. A i kdyby byla nejaka mistnost tak tam nemuzou nespavce nechat samotny (zustava tam pak 1 ucitelka). Ale jo, musi to byt pro ty deti strasny. Jen lezet a nic nedelat.

zuzroko
18. říj 2022

@atei kde jste prosím našla že v RVP je uvedena půl hodina odpočinku? 😊

anetka1701
18. říj 2022

Bohužel, tohle je běžná praxe... Ve školce kam chodili starší dcery to bylo stejně... Nejmladší jsem dala jinam a světě div se, ani čtyřletá pokud neusne nemusí ležet-půl hodiny čtou pohádku, kdo neusne, tak si jde kreslit...

cuuza
18. říj 2022

U nás ticha aktivita, mají tam k dispozici knížky a časopisy.

panihk
18. říj 2022

Chvilku leží, poslouchají pohádku, jednou za týden mají na plátně "pohádku pro očička", jinak jim učitelka čte. Pak vstanou a jdou dělat ty předškolácký listy. Kdo usne, nechá ho spát.

zizi25
18. říj 2022

Ahoj, u nás ve školce děti odpočívají asi hodinu a pak mají klidové aktivity v jídelníčce s paní učitelkou. V minule školce dcera odpočívala celou dobu. Měli hodně malou třídu a nebyl prostor, kde by nespavé děti měly být. Dcera byla předškolačka, tak jsem ji to vysvětlila a vzala to v pohodě. 😊

megi89
18. říj 2022

U nás je třída predskolaku a oni musí všichni ležet... 1,5h... 🙄 Chudáci, ti co nespí...

cilkat
18. říj 2022

U nás jsou věkově smíšené třídy bez možnosti fyzického oddělení spacího prostoru, takže zhruba hodinu a půl leží všichni. Ale mají povoleno si brát na spaní svou vlastní hračku z domova a smí si hrát s tou, ale potichu a na madraci... Ale kluci mi neusnou ani jeden a podle jejich vlastního vyjádření i podle učitelek "není problém"... učitelky připouští, že když vidí, že dítě fakt nezvládá ležet, může si jít hrát do "učebny", ale prostě nesmí rušit.

lenickakl
19. říj 2022

U nás taky musí ležet všichni, ale kluk asi většinou spí, chodíme do školky na šestou.

klaruskaholubinka
20. říj 2022

Naše nespí od roka a půl a Teda ani ve třech ji nenutili. Všichni si sednou na lehátko, učitelka přečte pohádku a ti co nespí si jdou malovat, hrát v klidu. A kdo chce spí. Stačí učitelce říct dítě nespí a nenutí.
Můj názor je takový, že je to jen pro klid učitelek po obědě.

martiniquest
20. říj 2022

U nas musi v klidu odpocivat 30 min, u toho jin ctou pohadku nebo ji maji na TV. Pak si muzou jit hrat.

kafr
20. říj 2022

Chápu, že je to nepříjemné, jako dítě jsem to nesnášela, naštěstí jsem měla mladšího bráchu a tak mě mamka brala po o.
Teď učím ve školce (u maličkých), ale zaskakuju i u předškoláků. Ti jsou tak zlobiví 🙄😠, představte si devataky na ZŠ, tak to jsou předškoláci v MŠ, jsou to už mazáci, cítí se strašně velcí, drzé to je... A aby v klidu půl hodiny kreslili, nebo dělali pracovní listy?? Kéž by! Během pár minut si začnou dělat naschvály, provokovat, hádat se... Další věc je, že při odpoledním spánku se střídají smeny- ranní učitelka odchází a zůstává odpolední, ta ale musí hlídat děti na ložnici, nemůže se rozpůlit a usmerňovat druhou skupinu...
Přijde vám divné, hlídat spící děti? Taky jsem zírala, jenže oni jsou věčně zanudlaní, chrchlají a ve spánku se pak až dusí, dáví je, jen letos už jsem několikrát musela spící dítě posadit a trochu vzbudit, aby to zvládlo.

To jen takový náhled do reality, ono to není vždy jednoduché😒 Taky bych byla raději, kdyby to bylo jinak...

dzogobela
20. říj 2022

Jo, u nas to je bohuzel taky tak... dcera tam kvuli tomu vubec nechtela byt dyl, nez do obeda.

sylvka
20. říj 2022

@kafr souhlas .

clementina
20. říj 2022

Koukám, je to děsný všude. Naše děti tedy obě patří k těm, kteří spát potřebují, a ti, co nespí, je zase neskutečně ruší. Denně nám tak domů chodí úplně na kaši, protože se po obědě nevyspí. Taky mě ten systém štve, nechápu, proč nutí ležet ty, kteří to nepotřebují, a nevezmou je zvlášť do jiné třídy hrát si. Ti, co spát chtějí, tím trpí taky...

amenophus
20. říj 2022

@kafr to je tam na vsechny deti jen jedna ucitelka nebo co? Jasne ze jedna musi hlidat ty spici, ale tak prece tam jsou dalsi ktery budou hlidat nespici, ne?

To teda ziram jaky je v CR ve skolkach jeste fasismus, jsem doufala, ze uz jsou v 21.stoleti...
Ja teda ziju v zahranici, ale moje dcera nespi odpoledne uz od necelych 2 let, do skolky chodi taky tak nejak od 2 a kousek a nikdy ji nikdo spat nenutil. Chodi tam od 10 do 16 hodin. Deti ktere spi jsou v jedne mistnosti na matracich, deti ktere nespi jsou ve vedlejsi mistnosti a tise si hrajou nebo jdou ven na zahradu. S kazdou skupinkou je jedna ucitelka. Neni to nejmensi problem, objektivne. Tak pokud to ucitelky u vas nejsou ochotny udelat jen proto, ze "se" to tak nedelalo pred 30 lety, stezovala bych si.

kafr
20. říj 2022

@amenophus kolik učitelek by sis představovala? Opravdu na třídě pracují 2 učitelky. Jedna má ranní a druhá má odpolední. Ano přes poledne se směny překrývají, ale ta ranní má v té době nepřímou činnost, tj. není u dětí, ale vykonává práce související (byrokracie a papírování).
Když je ve třídě dítě vyžadující asistenta, tak je ještě další osoba, ale ta není oprávněna být s dětmi sama.

amenophus
20. říj 2022

@kafr 😱u nas legalne nesmi byt vic jak 6 deti na 1 ucitelku (a interni pravidla nasi skolky rikaji 5 deti na ucitelku). Plus je tam jeste pani na vypomoc v kuchyni, ktera pripadne taky muze chvili pohlidat je-li treba.

ninive211
21. říj 2022

@amenophus Bohuzel je to tak, ze odpoledne je tam u deti jen jedna ucitelka, druhe konci smena cca v 1. A presne takhle nam to ve tride malosku vysvetlovali taky, proc deti "musi" odpocivat a nemuzou si jit bohužel hrat do herny vedle. Protoze ta ucitelka musi byt v te odpocivarne a hlidat a nemuze jedno dve deti nechat nekde vedle hrat si samotne. Kdyby se tam neco stalo, mela by pruser. A jinak si presne dokazu predstavit situaci, ze 20 deti odpociva/spi, tri, ctyri deti jdou vedle si "v klidu" hrat a behem 5 minut bez dozoru se to zacne štychat, hádat, honit nebo proste jen hlasite si povidat...

kafr
21. říj 2022

@amenophus no tak to je krásné a v ČR jedině v soukromé sféře. Proto jsem dávala dceru do soukromých jeslí, aby ten začátek měla snazší.
A ještě dodám kapacitu třídy- u nás 28 dětí, směny se kryjí tak, aby na vycházku šly obě učitelky, jinak by ze zákona nesmělý opustit areál školky. Takže když je kolegyně nemocná, nebo má dovolenou, mám já mezislužbu 7-15h a jsem tam sama, max pohlídá uklízečka, abych mohla na WC.

amenophus
21. říj 2022

@ninive211
@kafr no tak to je masakr! Uprimne, to bych se asi bala dat dite do skolky s vedomim, ze je tam jen jeden dospely na 20 i vic capartu!

martinka0209
21. říj 2022

U nás musí ležet půl hodiny přečtou pohádku a když neusnou jdou ke stolečku dělat klidovou aktivitu a jestli nesmí na záchod to bych si stěžovala , přece ho nenechají počůrat

eviicka
21. říj 2022

@amenophus a od kolika let u vás chodí do školek? Tady je řeč o dětech 3+ (pro mladší platí přísnější normy). Dopoledne jsou ve školkách učitelky 2 + obvykle ještě asistentka (často tuto roli má na kousek úvazku paní, která uklízí). Na spaní už těch dětí tolik nebývá. Tím ty vysoké počty neobhajuji, jen uvádím na pravou míru.

Jinak pokud není dítě puštěno na záchod je to špatně, ale snad toto není nikde pravidlem, takže pak záleží, na celém kontextu situace.

kafr
21. říj 2022

@eviicka nesouhlasím s "obvykle ještě asistentka (často tuto roli má na kousek úvazku paní, která uklízí)"
1) asistentku dělá pouze paní, která to má vystudované. Z tvého komentáře to zní jako uklízečka s další funkcí. Mám zlatou paní uklizecku! Pomáhá nám při jidle- utře dětem stoleček, pomůže odnést talířek, pomůže při vstávání a oblíkání, ustele postýlky. Toto vše jsem dělala na minulé třídě sama.
2) asistentka je přidělena k dítěti, které potřebuje osobní péči a je to na žádost poradny. Pak na něj máme nárok a snad i peníze. Aby si školka platila asistenta jen tak, aby ulehčila učitelkami, tak na to nemá finance a i jedna z našich 5 školek.

Takže obvykle to fakt není!!!

eviicka
21. říj 2022

@kafr blbě jsem napsala, nemyslela jsem asistentku pedagoga jako povolání, ale asistentku jako osobu, která pomáhá - asistuje dětem.