Přechod ze soukromé MŠ do státní

rajecka
18. led 2016

Ahoj, potřebuju se poradit a budu vděčná za každý názor. Dceři budou v březnu 3 roky. Od září chodí na každé dopoledne do soukromé školky, protože pracuji z domova a ještě máme malé mimčo. Docela to byl boj, než si zvykla a začala tam chodit v pohodě, rodina mě od toho odrazovala, takže když už přestaly ranní scény a viděla jsem, že se jí tam líbí, spadl mi obrovský kámen ze srdce. Byla jsem rozhodnutá, nechat jí tam, dokud to finance dovolí. Jenže teď už zase mě začíná hlodat, jak by to bylo pro mě super, kdyby chodila od září do státní školky. Jednak samozřejmě kvůli penězům, které bychom ušetřili a kterých nemáme nazbyt, ale hlavně kvůli vzdálenosti, do současné školky jí odváží ráno manžel a já v poledne s kočárem pro ní musím jet busem i s přestupováním, nebo naháním babičky a děděčky, kdo mě pohlídá nebo odveze. Kdyby se dostala do školky v okolí, nemusela bych nic řešit, všude bych si došla. Jenže zase mi to přijde hrozně kruté, jí po roce zase dát jinam, obzvlášť, když to nešlo jako po másle. Kamarádky se mi smějí, že se s ní hrozně patlám a když si zvykla tady, zvykne si i jinde. Já se nemůžu rozhodnout. Ještě je čas, zápis určitě zkusím, třeba nás ani nikde nevezmou. Ale zajímaly by mě vaše názory a zkušenosti s přechodem do státní školky.

scai
18. led 2016

Dcerka taky takhle chodila rok na dvě dopoledne teda do soukromé. Pak další rok šla do státní. A já se toho taky bála, mnohem větší kolektiv, mín učitelek na dítě, mín času.... a výsledek? Ve státní se jí líbí mnohem víc, byla hned od začátku spokojená a po týdnu mi řekla, že do té "Angličtiny" (tak říkala té soukromé, měli tam i angličtinu) by už nechtěla. Že tam neměli moc hraček a furt jen vařili (byla to Montessori školka teda). Státní školku máma teda úžasnou, chodí tam už i druhá dcera a obě bez problému a maximální spokojenost. Učitelky milejší než v soukromé!, určitě se i mnohem víc naučila a je to vidět. Já jsem pro státní, pokud máte dobrou 🙂

scai
18. led 2016

a to dojíždění a důvody jsem měla stejné 🙂 Soukromá byla taky dál, šlo jít pěšky, ale vcelku daleko. Tohle máme kousek 🙂
Jo a ještě jedna věc. V té soukromé jim vozili jídlo tady z jedné školní jídelny a teda fakt nic moc, já to občas brala i dpmů a dost často slané, nevhodnépro tak malé děti.
Ve státní jim vaří skvělě, hodně zdravě. Do každé polívky přidávají nějaké řasy, mají často ty zdravé plodiny jako pohanku, jáhly, bulgur, togu, seitan, hodně rozmanitý jídelníček, svačinky taky zajímavé pomazánky. Takže jsem za to moc ráda. Paeradxně v soukromé a mnohem dražší to bylo horší

hojda
18. led 2016

bude tam nějaký předěl? prázdniny? než nastoupí do té nové?

apacheee
AMBASADORKA
18. led 2016

Jako učitelka v MŠ mám tu zkušenost, že nejhorší je zvyknout si na docházení do MŠ, změna MŠ už se pak většinou obejde bez problémů

rajecka
autor
18. led 2016

@hojda O tom jsem ještě nepřemýšlela, jestli jí tam nechám i přes prázdniny, normální fungují, ale je to na mně.

hojda
18. led 2016

@rajecka Nějak bych se jí to pokusila oddělit, aby jeden den nešla tam a následují do nové. Malý měl možnost přejít v průběhu roku do státní, ale nakonec dochodil rok do soukromé, protože je citlivější na změny, tak šel až po prázdninách s tím, že už je větší a teď bude chodit do školky pro větší děti a bylo to ok.

ivular
18. led 2016

@rajecka To asi nezjistíš, dokud to nezkusíš. Já mám zkušenost opačnou, než maminky předchozí. Syn chodil do soukromé MŠ třikrát týdně a od prvního dne absolutní nadšení! Byla jsem strašně ráda, že to šlo tak neuvěřitelně hladce a po prázdninách jej přihlásila do státní? No a co následovalo? Podzim raději ani nepopisovat ☹ Teď je leden a pořád ještě to není dobré - často mi před spaním říká, že dokud do té školky nepřestane chodit, pořád bude smutný ☹

pkolin
18. led 2016

Syn chodil tedy 1x týdně do soukromé školky cca půl roku (i o prázdninách do konce srpna) a pak normálně šel v září do státní a naprosto v pohodě! Prostě jsme mu řekli, že ta první školka byla pro malinké děti a on už je velký, tak půjde do větší školky, kde jsou stejně staré děti, v té staré školce už budou zase jen samé malinké děti, se kterými není legrace. Vzal to jako fakt a bylo... nebála bych se toho...

kuliocka17
18. led 2016

Syn chodil 7 měsíců do soukromé školky na celý týden...pak u nás postavili cca 4 km státní školku a přijali ho...taky jsem se bála změny, neb po ránu dost plakal, chvíli trvalo než si zvyknul na režim a najednou bum a další změna..ale nakonec jsme do toho šli..ono je totiž sakra rozdíl platit 8 tisíc a nebo 1200 Kč.. Kubíkovi jsem vysvětlila, že si najde jiné kamarády a že budeme mít víc korunek na to jezdit na výlety a i víc času být spolu a že ho může vyzvedávat i babi s dědou atd a docela to vzal, první týden nic moc,ale teď už je to paráda, má skvělé učitelky, dobrý kolektiv, krásná nová školka se saunou, velkou tělocvičnou, krásnou zahradou a fakt je tam moc rád..a když mi před měsícem volala ředitelka ze školky co máme ještě blíž (skoro za barákem) jestli nechceme přestoupit, s díky jsem odmítla 🙂 Taky jsem si myslela, že to Kuba nedá, že jsem na něj vlastně zlá a že si ho přehazujem jak horkej brambor,ale není pro ní lepší, aby ti byla blíž, mohla sis pro ní chodit třeba i dříve?

bzubzalka
18. led 2016

Syn nastoupil do soukromé školky ve 2letech a 9měsích. Musela jsem do práce, jelikož mi oznámili, že jinak moje místo obsadí někým jiným a já pak budu muset na jiné oddělení. Zvykal si špatně. Bohužel po 7měsích musel do jiné školky, protože tuto soukromou rušili. Přechod byl opět katastrofální, byli mu 3roky a jeden měsíc! Po roce syna vzali do státní školky, hodně jsme zvažovali, zda ho přendat či ne, nakonec jsme ho dali do státní - stejný důvod jako u vás - odpadlo dojíždění + úspora 5tis měsíčně a 1hod denně času. Ve státní se mu hned líbilo, nebyl problém. myslím, že každé dítko musí dospět k tomu odpoutání do rodičů, bohužel ne vždy mu člověk může vyhovět a čekat až ta doba nastane☹

cica002
18. led 2016

@scai mohla bych moc poprosit do posty jidelnicek ve vasi skolce(fotku,soubor atd) Resime jako rodice stiznost na jidelnu - slane,stale uzeniny,knedliky atd. Ohaneji se tabulkami,rozpoctem a tim,ze vsude ve statnich ms je to stejne. Predem moc dekuji za ochotu

scai
18. led 2016

Cica vyfotím ve školce 🙂

scai
18. led 2016

Pak večer Ti to hodím do pošty. Snad nezapomenu vyfotit. Mě příjde, že to není o penězích, ale jen o lidech. U nás je dobrá paní vedoucí a fakt se snaží. Když byly třídní schůzky, přichystali nám ochutnávku pomazánek co dělají. Tři druhy a teda já fakt čuměla jak je to dobrý, hrozně mi to chutnalo 🙂
Jinak jako věřím, že hodně těch zdravých věcí dětí nejedí, že se stejně nejvíc těší na buchtičky s krémem apod. Ale to tam dělají samozřejmě taky 🙂 Ale jak píšeš uzeniny, to moc nemají, knedlíky občas. No vyfotím a pošlu, klidně i pak další týden. (na stránkách školky to nemají, abych poslala odkaz)

cirrusa
18. led 2016

@cica002 odkaz na jídelníček státní MŠ ve vedlejší vesnici.
https://secure.ulrichsw.cz/estrava/jidelnicek2....

cica002
18. led 2016

@scai dekuji 🙂

cica002
18. led 2016

@cirrusa jeee,dekuji,jste moc hodna 🙂

cica002
18. led 2016

@scai nebo jestli ma vase skolka taky www jako @scai ,tak bych si ho nasla 🙂

kuliocka17
18. led 2016

@cica002 U nás si najeď na stránku www.msprazska.cz a je tam záložka stravování, je tam jídelníček na tento týden...

scai
18. led 2016

www stránky máme, ale jídelníček tak bohužel není ☹

cica002
18. led 2016

@scai Tak moc prosim tu fotku 🙂

cica002
18. led 2016

@kuliocka17 Dekuji moc. Nechapu,proc u nas maji neustale takove blafy,kdyz vsude jinde to,jak vidim,jde ☹ U nas je to porad pastika,parek,uzene,rybi prsty,nivova pomazanka,sunkova pena,hermelinova pomazanka,pomazanka z uz.syra, masovy krem jako polevka ☹

scai
18. led 2016

fakt je to o lidech jen. U @kuliocka17 mají opravdu taky parádní jídelníček, vyvážený a zdravý 🙂

kuliocka17
18. led 2016

@cica002 možná lenost? se docela divím, že už si u vás někdo nestěžoval 😅 Jako u nás doma jíme normálně, i ten párek od řezníka, či buřtík na ohni..ale blafům typu rybí prsty bez ryby, šunkový pěny a paštiky z mouky se teda zdaleka vyhýbáme... ani nechci vědět co obsahuje masový krém, už jen ten název...

hribek
27. led 2016

dcera chodila od 2,5 roku do soukrome skolky protoze jsem nastupovala do prace. Ze zacatku super, pak nasledoval mesic hysteraku nakonec si zvykla. Protoze pak skolku rusili, dali jsme ji do jine (anglicke) a tam se ji libilo moc, ve 3,5 letech se dostala do statni atu ted stridame s anglickou. 3 dny ve statni a 2 dny v anglicke a zvladfa to dobre. ma radost ze ma vic kamaradu. Pres prazdniny kdyz je statni skolka zavrena, tak je v anglicke a v zari se zase vraci do statni. Obcas se na nas divaji ze jsme blazni ze davame dite do dvou skolek, ze bude zmatena, ale my jsme radi ze se ji v obou libi, a kdyz uz anglickou jednou zacala a vidime ty obrovsky pokroky, tak nam bylo lito to zahodit.

luckyinka
29. led 2016

dcera chodila od 3 let do soukromé mš, byla jsem těhotná, bylo mi hodně zle, tak jsem byla ráda. postupně si tam zvykla, chodila tam ráda a líbilo se jí tam. chodila tam 5 měsíců, i přes prázdniny. pak od září nastoupila do normální státní. hrozně jsem se bála jak bude reagovat, přece jenom je taková citlivější, ale nakonec se jí tam líbí stejně jako v té soukromé 🙂 takže bych se toho nebála.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
marton
1. únor 2016

@rajecka kluci chodili také rok do soukromé a pak do státní.Zvykli si hned a myslím,že v našem případě je i ta státní lepší 🙂 .