Počůrávání ve školce. Řešil někdo?

michaela666
9. lis 2023

Dítě v lednu 3 roky chodí od října do školky s tím, že má 3 měsíce zkušební období. Problém je v tom, že se tam počůrává.
Zatím chodí po obědě a stane se, že si neřekne a při hraní to pustí do kalhot. Paní učitelky s ní chodí, připomínají, ale přesto jsou nehody. Někdy vydrží 4 dny suchá a z toho se počůrá i dvakrát denně.
Vypadá to, že ji kvůli tomu vyloučí a já jsem z toho v háji, protože pracuju na částečný/ od ledna plný úvazek a o můj příjem si nemůžeme dovolit přijít.

Jak bude ředitelka postupovat? Přece nemůže sama říct, od zítra nám ji nevoďte. Doma problém se záchodem už 2 měsíce nemá. Na noc teda plenka je, dvakrát do měsíce se stane, že se zapomene a kapku do gatěk pustí. Nicméně se sama zvedne a běží na záchod. Bude chtít nějaké lékařské vyšetření?
Řešila jste některá?

hankapiiisek
9. lis 2023

@michaela666 nedělala bych z toho vědu jestli je to hlavně při hře tak se to prostě stane a chce to být hlavně v klidu. Chápu že kvůli práci je to na pytel, ale ono se to zlepší.

michaela666
autor
9. lis 2023

@hankapiiisek Když mi koncem měsíce řeknou, že může chodit na 2 hodiny denně nebo už ji nemám vodit vůbec, tak na tom zlepšení nemám moc času pracovat.
Proto zjišťuju jaký je vůbec postup.

Každopádně děkuju za podporu.

hankapiiisek
9. lis 2023

@michaela666 Zkusila bych poprosit učitelky o trpělivost.

michaela666
autor
9. lis 2023

@hankapiiisek Jsem na koberečku po každé nehodě. Omlouvám se, prosím od trpělivost a už to moc na úrodnou půdu nepadá. Prosila je ať navrhnou nějaký postup, který se jim osvědčil, že cokoliv vyzkoušíme a podpoříme.
Dnes to řešila dokonce paní ředitelka a volala si je do kanceláře.
Když se ptám dcerky tak mlčí nebo řekne, že chce domů a začne plakat. Podle mě je to prostě velká změna a hlavně stres pro ni.
Učitelky jsou cca kolem 50 let, moc milé, ale přece není moje dítě jediné, které se jim první měsíc ve školce počůrává.

hankapiiisek
9. lis 2023

@michaela666 přesně tak, chce to od nich více trpělivosti a empatie. Nechceš zkusit jinou MŠ kde by byl přístup jiný ?

michaela666
autor
9. lis 2023

@hankapiiisek Tohle je nejlepší školka u nás ve městě a bylo štěstí dostat místo. O to víc mě tohle štve. Jsou jediní, kteří přijímají děti mladší 3 let. Dál už jen soukromá anglická školka, ale ta je nad naše finanční možnosti. Nemůžu si dovolit dávat 9 tisíc měsíčně jen za školku.

hankapiiisek
9. lis 2023

@michaela666 to mě mrzí, zkusila bych ještě jednou s nimi promluvit a pokud to nepůjde tak se nedá nic dělat. Nemáš třeba někoho na hlídání kdo by pomohl?

areh
9. lis 2023

@michaela666 chce to čas. Syn nastoupil ve 3 letech a trvalo skoro 2 měsíce, že si ve školce zvykl chodit. Doma problém nebyl, ale školka, jiný režim udělají své. Jestli je doma v pohodě, určitě si zvykne. Jen potřebuje více času. Trvala bych na zkušení době celé 3 měsíce. A poprosila o laskavý přístup, aby dítě zbytečně nestresovali. To nepomůže. Přeju, ať se to rychle "zlomí"

ahyt
9. lis 2023

A co ji zkusit davat narahovaci plenkovy kalhotky.Vim, je to trochu cesta zpatky, ale kdyz to ucitelkam vadi, ze se obcas stane nehoda, tak by to bylo vyreseno.A urcite bude za nejakou dobu po nehodach.Ja vubec nechapu, ze je to problem.Proboha, vzdyt ucitelky jsou taky mamy a babicky.Vnucka se nekdy pocurala pri spani, chodila do skolky od 2, 5 let, klasicka statni a nebyl problem.Souply ji pred spanim plenu, aby to ostatni deti nevidely.Samozrejme po dohode s dcerou,kterou to taky trapilo.A brzy to preslo.Drzim palce.Nechapu, ze tohle pi uc resej s reditelkou, resila bych to v ramci tridy.

patypresdevaty
9. lis 2023

Mně teda ten přístup školky přijde dost nepřívětivý a nepodporující...
Syn nastoupil do školky ve 3 letech a trvalo skoro rok! než se tam přestal počůrávat. A to přitom doma fungoval už předtím v pohodě... sem tam se nehoda stala, ale nebylo to časté. Ve školce se v některých obdobích počůral třeba i dvakrát za den (třeba když neměli kvůli nemoci svoji učitelku, ale nějakou jinou; nebo když ho tam pravidelně "zlobil" nějaký kluk....). Je prostě takový nesmělý, více citlivý na změny, potřebuje svoje jistoty, známé osoby, delší čas na adaptaci.
Nikdo z toho nedělal vědu a prostě se to postupem času spravilo.

kristyn86
9. lis 2023

Me tedy to,ze to ucitelky takto resi,prijde i stresujici pro dcerku. Vsak to musi vnimat. Jak na to reaguji,kdyz se to dcerce stane? Jestli ji jeste vic nestresuji...Pises,ze kdyz se ji na to zeptas,tak breci a chce domu. To pro me znamena,ze ji to davaji i sezrat,ze nemaji laskavy a citlivy pristup. Tohle chce pohodu a ono to prejde,je jeste mala. Nerikej mi,ze na to nejsou zvykly,kdyz prijimaji i mladsi deti nez jsou trilete. A jeste to resit s reditelkou? Az tak? Me to pripada,ze se jim to hodi do kramu,aby mohli nabidnout misto nekomu jinemu. Jestli je to zadana skolka. Trvala bych na cele zkusebni dobe. A dcerka bych ubezpecila,ze to nevadi.

rebe
9. lis 2023

Docházka dítěte může být ředitelem školy ukončena z důvodů stanovených školským zákonem (§ 35 odst. 1) po předchozím písemném upozornění zákonných zástupců dítěte, pokud:
- se dítě bez omluvy zákonného zástupce nepřetržitě neúčastní předškolního vzdělávání po dobu delší než dva týdny;
- zákonný zástupce závažným způsobem opakovaně narušuje provoz mateřské školy;
- ukončení doporučí v průběhu zkušebního pobytu dítěte lékař nebo školské poradenské zařízení;
- zákonný zástupce opakovaně neuhradí úplatu za vzdělávání v mateřské škole nebo úplatu za školní stravování (§ 123) ve stanoveném termínu a nedohodne s ředitelem jiný termín úhrady.

Z toho mi plyne, že školka nemůže ukončit docházku dítěte ze svého rozhodnutí kvůli počůrávání, a to nai ve zkušebním období. Dohledej si zákony, informuj se a nedej se. Máme ve školce i děti, které se počůrávají ještě v předškolním ročníku, no a co? Aspoň se převléknout zvládnou samy 🙂

eviicka
9. lis 2023

Taky mi přijde přístup školky zvláštní a nepodporující i synovi se občas stalo nikdo z toho vědu nedělal. Nevěřím že je dcerka jediná, pokud se to s ní takto řeší, je to jen cesta zpět☹.

michaela666
autor
9. lis 2023

Holky děkuju ❤️. Přiznám se, že i pro mě je do dost stresující, natož pro malé dítě.

michaela666
autor
9. lis 2023

Je od mala nežerka, takže ani ve školce nejí nebo sní mxx pár lžiček vývaru a suché pečivo. Podle mě je to jedno s druhým a jak do ní pořád vandrujou , ona si moc přeje chodit za dětma, tak je z toho špatná a počůrá se.

fifinka2020
9. lis 2023

@michaela666 máš facebook? Je tam fajn skupina, která se takovým věcem věnuje a poradí, na co máš nebo nemáš právo....nevím, jestli to souvisí, ale nedávno jsem četla, že snad ze školky nemůžou vyloučit ze dne na den, že musí dat nejdříve nějaké vyrozumění a běží tam ještě lhůta...

michaela666
autor
10. lis 2023

@fifinka2020 Mám, nasměruješ mě co mám hledat prosím?

fifinka2020
10. lis 2023
michaela666
autor
10. lis 2023

@fifinka2020 Děkuju 😉

jerrabina
12. lis 2023

@michaela666 mě samy učitelky říkaly, že se to těm dětem příště stává.
@rebe teď jsi mě potěšila, ta naše se taky jako predskolacka počůrává. Letos zase víc než loni a přidalo se znovu pokakavani, které už bylo dlouho ok. Ale stěhujeme se, má malého brášku, předtím jsem se vydávala. A teď máme stopu, ADHD - je nesoustredena a nedojde ji to včas, nedoběhne. Tak mě těší, že to není až tak výjimečné.