Panický strach že školky. Poradíte, prosím?

nikoulinka
1. čer 2020

Holky, prosím pomoc. Už jsem vážně zoufalá. Malý (4 roky) má hrůzu že školky. Moje chyba možná to, že tím, že má mladší sestru, je s námi doma. Teď ale resim už pomalu ten poslední povinný rok. U nás slovo školka je zakázané slovo. Stačí jen, když jej někdo v Meziřeči pronese a ten má vyloženě panicky zachvat. Týden se pak budí v noci a běží za mnou do postele s brekem, že nechce do školky. Školku jako takovou ale ještě nenavštívil. Nelze jej tam dostat. I když vidí třeba nějakou třídu venku, uteče. Přitom je hodně kamaradsky, je neustále v kolektivu děti, chodíme i do herničky, kde je řízený program (zvládá bez problémů). Snažím se mu všechno vysvětlit a nalákat ho na hračky, hry, kamarády. Ne. Bojkot. Vždy to zazdí slovy, že maminka nepůjde do práce a do prace půjde on, protože nechce do školky. Zkoušela jsem už i den otevřených dveří. Ani jsem jej nezvládla dostat dovnitř. Už nevím jak na něj. Nerada bych ho "hodila do řeky", já nastoupila do práce a v zápětí mi jej školka odmítne. Máte někdo prosím zkušenost? Uvažuji už nad psychologem. Nevím, kde se to v něm vzalo. Nemá kde.

werumka
1. čer 2020

@nikoulinka Myslím, že v tom nefiguruje školka jako taková, ale to, že Tě "ztratí" - půjdeš do práce. Ta změna ho děsí. Je to pro něj synonymum toho, že se něco podstatného v jeho životě změní. Nemusí se to zdát, ale děti nasávají to, co kolem slyší od různých dospělých. A slovo "školka" pro něj může znamenat stres. Protože se po něm bude chtít, aby se osamostatnil a "dospěl" - někdy o tom takhle dospělí mluví ("už jsi velký kluk, budeš chodit do školky"). Ale on nechce být velký kluk 🙂 Zkusila bych, kdyby se podařilo, aby šel do školky v době, kdy jsi ještě doma. S tím, že budeš blízko - u školky. A pak si pro něj po svačině přijdeš.

nikoulinka
autor
1. čer 2020

@werumka je fakt, že to, že je velký kluk, mu zmiňujeme. Jen ne teda v souvislosti se školkou. Je ale dokonce "alergický", když mu třeba že srandy řekneme - "Ty jsi takové naše malé mimino". Hned se ohradí, že ne, že on už je velký kluk a Týnu (jeho sestra) musí všechno naučit, protože on už je velký. Je u nás jedna školka, kterou mám sice z ruky, která dělá i "zkušební" odpoledne. Kde dítě nezávazně přijde a zkouší se "zda vydrží". Jen teď díky koroně je to zrušené. Tak uvidíme no

werumka
1. čer 2020

@nikoulinka On chce být tím velkým klukem. To je něco, čeho chce dosáhnout. Vidí, že je to pro vás "důležité". Ale zároveň s tím se dostává občas za hranu toho, co to obnáší a pak to "pukne" takhle. Možná bych to prostě přestala nazývat školkou. Ten název v něm asi automaticky vyvolává nějaké pochody, které neumí zvládnout. Můžete zkusit vymyslet, jak tomu místu budete říkat. Třeba budeš překvapená, jak to vymyslí 🙂

nikoulinka
autor
1. čer 2020

@werumka a to mě vůbec nenapadlo. Zkusit "vyměnit" slovo. Díky za radu, to zkusím. Třeba se to ujme 😊

theuska29
1. čer 2020

Spojovala jste někdy třeba slovo "školka" se slovem "spinkat"?
Spousta dětí má ze školky strach z toho důvodu, že se bojí "spinkat" bez rodičů. Často v tomhle případě pomáhá změnit slovo "spinkat" za slovo "odpočívat". Proto se přikláním k "werumka" a zkusila bych slovo "školka" změnit na jiné 🙂
Ve školce, jako učitelka, se s tím setkávám velmi často. Kolikrát jsou děti v pohodě, když ví, že jdou domu po obědě. Ale jak se začne mluvit o "spinkání", tak to je vyloženě tragédie.

pavcatko
1. čer 2020

Já dostala před nástupem dcerky do MŠ tip na super knížku: Flandil ve školce. Ta knížka není jen o nástupu do školky ale i různých " nástrahách"- my třeba využili kapitolu Mikuláš v Mš. Je to moc pěkně napsané ale nejsou tam žádné děti, jen zvířátka...

marla86
1. čer 2020

@nikoulinka necetla jsem co radili ostatni, ale.zkusila bych,kdyz ma.rad deti,. misto skolka rikat treba hernicka, a nebude tam chodit proto, ze uu je velky, ale proto, aby si tam hral 🙂

nikoulinka
autor
1. čer 2020

@theuska29 ne, o spinkání právě vůbec nemluvím. Snažím se mu to podat stylem, že tam budou děti, kluci, hračky, že budou malovat a chodit ven (v podstatě vypichuju všechno jen to, co on má rád). 🤔

nikoulinka
autor
1. čer 2020

@marla86 i to jsem zkoušela. Protože hernicka mu vážně nijak nevadí. I jsem se mu snažil vysvětlit, že to je stejné jako v hernicce, jen tam bude mít více kamarádů. Ale je fakt,bze jsem používala slovo školka.

nikoulinka
autor
1. čer 2020

@pavcatko knížku zkusím sehnat, děkuji za tip. Já teda mu stáhla hru, školka. Kde také vystupují zvířátka. Ale nezabralo to, i když tu hru zbožňuje.

kokoska12
1. čer 2020

@nikoulinka taky bych zkusila knizku flandil ve skolce🙂teda mozna preskocit kapitolu Lev leo ubližuje 🤔 neni spatna ani knizka jak to chodi ve skolce 🙂tu jsme cetli my nez sel maly poprve... je to hezke povidani ze na nej bude celat kazdy den vesacek a jeho znacka kterou dostane atd. 😉

mysicka_lb
1. čer 2020

U mého syna strašně pomohlo, že byl nástup do školky velmi pozvolný. Vybrala jsem pro začátek takovou školku, kde zároveň fungovalo i mateřské centrum a hlídání dětí. Takže jsme nejdřív pár měsíců chodili spolu do mateřského centra (hrát si do herny), pak jsem ho tam jednou nechala na dvouhodinové hlídání s tím, že mu jdu jen koupit koblížky a pak jsem to hlídání pozvolna stupňovala, až z toho bylo pravidelně dvakrát týdně na celé dopoledne v rámci školky. Pak jsem každý měsíc přidávala, až z toho byly tři celé dny ve školce. Ve chvíli, kdy ty tři dny bezpečně zvládal, jsem teprve nastoupila do práce. Takhle odchodil celý zbytek školního roku jen tři dny, v práci jsem si kvůli tomu vzala zkrácený úvazek. A teprve od nového školního roku nastoupil do školky na 5 dní v týdnu. Vlastně nikdy nenastal ten zlomový den "tak, od teď chodíš do školky a já do práce". Byl to tak pozvolný nástup, že to ani nezpozoroval. A tak nikdy nepřišly ani slzičky a hysteráky, že tam nechce. Kdyby šlo něco takhle pozvolného i v té vaší herničce, bylo by to úplně super. Pak by se jen změnila hernička za jinou - školku (která by se ale samozřejmě školkou nenazývala).

goovana
2. čer 2020

@mysicka_lb to je paráda...

altalia
2. čer 2020

@nikoulinka : chodi nekam na krouzky ? Tak, aby byl hodinu s detmi a s lektorem a bez vas ? Tam bych zacala ja, pak v lete nejake primestske tabory na den, aby vedel, ze si uzije legraci a kamarady a rodice na nej vzdy odpoledne cekaji / po kurzu. Tohle pomale osamostatneni je nejlepsi priprava na skolku 😉

nikoulinka
autor
2. čer 2020

@mysicka_lb to jste měla super! U nás ale ta hernička takto nefunguje. Ona je právě zaměřena přímo na maminky s dětmi, co jsou na RD. Takže i program je tvořeny tak, aby se maminky občas zapojily. V pravidlech je dokonce zakotveno, že to nejsou žádné hlídací tety. Hned jak to bude u nás možné, zkusím s ním navštěvovat skolková odpoledne. Teď ale z duvodu korony, jsou zrušena

nikoulinka
autor
2. čer 2020

@altalia kroužky ee. U nás tady není nějak něco na výběr. Pro prťata snad jen fotbal/hokej. A co se týká příměstských táborů... Tak byly tady nějaké na výběr i pro předškoláky, ale díky stavu jaký je, se neuskuteční.

plea
2. čer 2020

Tiež doporučujem Flandila ve školce, je to obľúbená knižka našich dievčat, čítali sme pred nástupom do školky a občas sa k nej vrátime, keď nám ju nejaká reálna situácia pripomenie. Nešlo by sa v školke dohodnúť, že prídete so synom aj dcérou "na čumendu", keď budú vonku na ihrisku? Aj viackrát po sebe. Aby malý videl, ako tá školková komunita spolu funguje, ako komunikujú deti s učiteľkami, že aj ty sa s učiteľkami s úsmevom bavíš, ale zároveň ho zatiaľ do ničoho netlačíš a neodchádzaš. Budú so ségrou chodiť do rovnakej triedy?

nikoulinka
autor
2. čer 2020

@plea to už jsem zkoušela. Máme za domem hned školku. Odchytla jsem si paní učitelku a vysvětlila ji, o co mi jde. My hned vedle chodíme totiž na pískoviště. Jeden den, v rámci prochazky, se k nám na písek přidali. Ten hned jakmile pochopil, že to je školka, chtěl domů. Ale možná vazně moje chyba, že jsem zmínila, že to jsou děti ze školky. Jestli ti dva půjdou spolu do třídy, tak to nedokážu říct. Jsou i náš třídy jak smíšené, tak i dle věku. Ale záleží na počtu přihlášených dětí

plea
2. čer 2020

@nikoulinka a hlídání zvládá? Napr. u babičky? Prípadne v detskom kútiku, v Ikei apod.? Asi by si to potreboval trochu vyskúšať, po maličkých krokoch. Nebol školkou strašený? Také to "no počkej, ve školce si tě už srovnají" može dieťa vydesiť... Inak určite by som na nejakú dobu netlačila na pílu a slovo školka v súvislosti s ním vypustila zo slovníku. Snažila by som sa mu sprostredkovať nejaké chvíle, keď bude sám za seba, napr. na pol hoďku v tom detskom kútiku, ideálne aj so sestrou / kamarátom. Snažila by som sa zoznámiť s niekým, kto v školke dieťa podobného veku má a mohol by byť pre syna kamarátom, s ktorým jedného dňa do tej školky pojde - u nás je kamarátka dvojčiat veľkou motiváciou, prečo do školky chodiť. Ak ten strach bude pretrvávať, kontaktovala by som s dostatočným predstihom riaditeľku školky a prebrala to s ňou, ak by mu napr. pomohlo byť v triede so sestričkou, alebo aby vybrala triedu, kde učí tá najláskavejšia pani učiteľka...

nikoulinka
autor
2. čer 2020

@plea hlídání zvládá právě úplně bez problémů. Babičky, tety, známí. Všude vydrží a žáden problém. Co se týká toho kamaráda - máme sousedku a ta m o rok staršího klučíka. Malý jej má hodně rád a tráví spolu hodně času. Vždy si pěkně hrají. Tak jsem to zkusila jít na to "přes něj". Že můžou jezdit spolu, budou mít stejné kamarády apod. Nechce - panika. Každopádně mu o tom nemluvim nějak casto. Jen sem tam v mezireci zkouším pomalu. Nikdo ho školkou nestrasi (nebo alespoň nevím, zda třeba tchyne, když je u ní). Mě hlavně neleze do hlavy, kde si k té školce vypěstoval tak negativní vztah.

Je fakt, že jsem dle rad tady zkusila slovo školka zaměnit za jiné. A už poslouchá, dokonce se i doptava na další věci. Vyzkoušíme ještě tu knížku, a hned jak bude možnost, tak vlezeme do školky na nějakou "zkoušku".

kmarie81
2. čer 2020

Já dítě ještě nemám, ale mám okolo hromadu rodin, kde to je hodně podobný - neteř dokonce byla schopná dostat chřipku, když věděla, že už se to chystá. Nakonec - se jí nic neřeklo, segra všechno připravila v noci, když malá spala a ráno jí jen vzbudila - malá uviděla připravený věci do školky, trochu si plákla cestou k minibusu (venkovská skolka obecní minibus svážel děti z okolních vsí) ale jak říkal řidič, pláče jen do značky konec obce. Asi po týdnu pláče holky zaspali a jen tak tak stihli minibus a řidič segře vyprávěl, že Nikča ani neplákla naopak mu celou cestu vyprávěla, jak museli utíkat a byla hrdá že ho stihli! Tak se s ním segra domluvila, že budou dobíhat každý ráno... trvalo to asi měsíc, ale jak malá neměla čas přemýšlet (a taky tak trochu hrát na city), že bude bez maminky, tak to šlo jak po másle...

kmarie81
2. čer 2020

Nebo je hodně znát, jestli vypravuje do školky tatínek nebo maminka - když sem pomáhala v jedné soukromé školce, tak děti, které se maminkám věšeli na krk a řvali jak turové dokud neodešla (pak byly v pohodě celý den), když náhodou vyprovázel táta, tak ani slzička... Hlavně když už do školky pujdete (a ty víš, že mu dětské kolektiv v herničce nedělá žádný problém) a malej bude plakat, tak to v tý šatně neprodlužuj a hlavně bez keců - mě se po tobě bude tak stýskat - spíš ho podpoř, je skvělý, že si tak velkej, že už tu můžeš být s ostatníma, nic se ti tu nestane, paní učitelka je hodná a je to správně, že budeš ve školce. Protože ruku na srdce milé maminky , nejedna mi s pláčem v hlase a hrdostí v očích vysvětlovala, že je na ní dítko závislé a nechce se od ní odtrhnout, ale tím mu moc nepomáhala, spíš naopak... takže za mě být pozitivní a neoblomná, přece víš co je pro něho nejlepší a v tomhle věku stejně starý kolektiv mu doma vážně nenahradíte...

altalia
2. čer 2020

@nikoulinka : to je skoda ☹

cilkat
2. čer 2020

Už to tu zmínilo dost lidí, ale u nás "do školky" nikdy nechce, ale "za paní učitelkou" ano.

nikoulinka
autor
2. čer 2020

Holky, dekuji. Vsem! Jak za zkušenosti, tak za rady. Dneska jsem tedy zkusila první věc - vyměnit slovo školka za jiné. Momentálně u nás teda říkáme dětský klubík. A vypadá, že to má úspěch. Sám se doptava, chce vědět, kolik t bude kluku, zda si tam bude moct hrát s tím a s tím. Takže to beru jako velký pokrok. Nebýt vás, ani by mne nenapadlo, že problém může být jen ve slově. Zkusíme ještě tu knížku, a hned jak to situace u nás umožní, bude trénovat postupný nástup. 😊

werumka
2. čer 2020

@nikoulinka Mám radost! Jen tak dál! 😘