Odvolání MŠ. Můžu jej v této situaci podat?

sofia_sofiova
20. kvě 2024

Zdravím,
podali jsme si 3 přihlášky do 3 MŠ a dneska jsem se od paní ředitelky mš s prioritou č. 1 dozvěděla, že nás neberou a vezme nás mš s prioritou č. 2. Řekla mi to po mailu, když jsem s ní chtěla řešit jinou věc. A zcela ultimativně: Jste přijati tam.
Nicméně jsem se pár minut poté dozvěděla od jedné maminky ze stejné městské části, že byli na stejnou MŠ přijati už minulý týden. Její syn je v polovině června a nemá tam žádné sourozence. Dcera je v polovině dubna.
Paní ředitelce jsem napsala email, zdali by mi teda mohla upřesnit podmínky přijetí, když přijali o dva měsíce mladšího chlapečka a nám tvrdila, že jsme skončili pod čarou. Zatím neodpověděla. V minulém emailu mi ani nebyla schopna říct kolikátý jsme pod čarou.
Dá se v této situaci napsat odvolání, obrátit se na Školský odbor naší městské části?
Kdyby měl někdo zkušenost, budu vděčná za jakoukoliv radu.
Jedná se o jednu městskou část v Praze.

dyechampion
20. kvě 2024

@sofia_sofiova asi da, pokud vis urcite, ze tam prijali cervnove dite misto dubnoveho-doslo tedy k pochybeni prijimaciho procesu. Nicmene nehrala v tom jeste treba jeste spadovost nebo nejblizsti ulice bydliste?

miryp
20. kvě 2024

Tak je otázkou, jestli to mladší dítko nesplňovalo ve výsledku více kritérií než tvá dcera. To ale zjistíš pouze tak, že podáš odvolání a někdo to prošetří. Ředitelka není oprávněna ti k tomu poskytovat informace.
Pokud obě děti měly naprosto stejné vstupní podmínky, pak samozřejmě tvé dítko mělo mít přednost, ale pokud se mladší chlapec hlásil jen do té jedné školky a tvá dcera do všech, mohli tvou dceru umístit do druhé školky, aby nemusel chlapeček další rok trčet doma, protože na místo v jiné školce neměl automaticky nárok, když se účastnil pouze jednoho správního řízení o zápisu. Tak to třeba dělají u nás ve školkách.

ellyem
20. kvě 2024

Syn je na konci července a je přijatý. Myslím, že i roli hrálo to, že jsem řekla, že je to jediná školka, kam ho hlásíme.

sofia_sofiova
autor
20. kvě 2024

@dyechampion Ne, na Praze 3 je spádovost celá městská část. Kritérium je oficiálně pouze trvalé bydliště a věk.

sofia_sofiova
autor
20. kvě 2024

@miryp Ano, měli jsme naprosto stejné vstupní podmínky. V naší čtvrti jsou pouze jako jediná kritéria trvalé bydliště a věk dítěte. Tedy tak alespoň zní oficiální znění.

sofia_sofiova
autor
20. kvě 2024

@ellyem Je to možné, pak ale nerozumím, že mi to paní ředitelka takto normálně nevysvětlila. Samozřejmě chápu, že se dcera nemůže dostat vždycky všude, kam chceme, ale tohle mi spíš zavání nějakou levotou. Doufám, že se pletu a celkově mě tato situace moc mrzí. Doufala jsem, že to celé proběhne v klidu, když jí bude v září 3,5.

dyechampion
20. kvě 2024

my jsme praha 10, spadovost cela oblast, prihlaseni do 3 skolek, nevzali nas nikam a jsme duben 21. tak ted napjate cekam na druhe kolo, s tim ze vim ze ta jedna (a nase prioritni) skolka nedela druhe kolo. je to vse na pikacu.

miryp
20. kvě 2024

@sofia_sofiova a ten chlapeček se hlásil také do všech školek, nebo pouze do té jedné? Pokud pouze do jedné, pak se ředitelky domluvily, že jeho vezmou do té první, protože jinam ho vzít nemohly a jelikož ty jsi zápisem u všech školek dala najevo, že je ti jedno, kam ji vezmou, tak tvou dceru daly do té druhé, aby mohly v září nastoupit obě děti.

ellyem
20. kvě 2024

@sofia_sofiova U nás mají sice přednost spádové děti, ale pokud se hlásí někdo, kdo spádově odpovídá a je v předškolním věku, tj. dítě, které do 31. 8. 2024 dosáhne 5. roku věku, tak dostane 40 bodů. Náš syn dostal podle tabulky jen 15, protože mu budou jen 3. Přednost mají předškoláci a myslím, že to tak je všude.

sofia_sofiova
autor
20. kvě 2024

@miryp Tyjo, tak to nevím, to jsem se neptala. Ale souhlasím, že je to možné.
Pak ale nechápu, proč uvádím jako prioritu tuto školku, když pak ve finále záleží na tom, kolik si dotyčný podá přihlášek.
Jinak minulý rok byl prý přijatý i chlapeček narozený na konci srpna. Nevím, jestli je to každý rok tak diametrálně jiné, ale asi mi ještě nefunguje racio.

sofia_sofiova
autor
20. kvě 2024

@ellyem Tomu samozřejmě rozumím. Tady jde ale o to, že obě děti jsou spádové, ale chlapeček, který už je týden přijatý, je narozen v červnu, zatímco moje dubnová dcera je údajně pod čarou.

sarihy
20. kvě 2024

@sofia_sofiova No hele, pokud vy jste dali 3 školky a někdo jen 1, tak vlastně u vás to vychází pak tak, že je vám to víceméně jedno, takže priorita byla děti umístit, a holt u vás vybrali tu jinou školu. Na P13 je to tak, že dítě můžeš teoreticky nahlásit do více školek, nicméně pak se vše ve výsledku sejde na MÚ a udělá se to tak, aby každé dítě mělo jen 1 školku, tedy dítě, které má více voleb, pak holt spadne třeba někam, kam úplně primárně rodič nechce, ale prostě priorita je umístit co nejvíc dětí podle požadavku rodičů.

miryp
20. kvě 2024

@sofia_sofiova označení konkrétní školky hraje roli v případě, že nabídka míst převyšuje poptávku. V opačném případě jsou děti rozdělené tak, aby bylo umístěno maximum dětí. Myslím si, že to bude i případ chlapečka a tvé dcery.

sofia_sofiova
autor
20. kvě 2024

@miryp Škoda jen, že mi to takto nemůže říct i paní ředitelka. Ráda bych jen věděla, jaký je konkrétní postup. Toť vše.

dyechampion
20. kvě 2024

ja porad nechapu proc deti co daji 1 prihlasku by se dostat meli hned a ty co vice ne. Samy reditelky na dni otevrenych dveri vsude doporucuji podavat vice prihlasek protoze je moc deti. A kdyz se to dite s 1 prihlaskou neodstane tak pak co? Pak se nejaka skolka jen tak ozve, ze ho dali k nim?

miryp
20. kvě 2024

@dyechampion když má dítě jednu přihlášku a do dané školky se nevejde, tak nikam jinam nenastoupí a půjde k zápisu zase za rok.

magdaveselkova
20. kvě 2024

Nespravedlnost je, byla a bude. Takhle to dopadá když se využívají známosti. Respektive u nás s kamarádkou máme děti od sebe o týden. Moje je straší. Hlásili jsme se do stejné školky, dokonce jsme oproti nim bez plen (oni slíbili že do nástupu vyřeší)... Je vzali nás ne 😂. Proč? Protože maminka manžela od kamarádky tam má znamou.... A takhle to bývá holt často... 😂

sofia_sofiova
autor
20. kvě 2024

@dyechampion Pak se má údajně obrátit na Odbor školství a umístí ho prostě tam, kde je volno.
Jinak naprostý souhlas, my se chceme, jako rodiče, pojistit a ve finále na tom máme být biti? Zvláštní.

sofia_sofiova
autor
20. kvě 2024

@magdaveselkova Tahle maminka 100% žádnou tlačenku neměla. O to je mi to divnější.

mysh_me
20. kvě 2024

Je to tak jak pise @miryp, snazi se proste umistit co nejvic deti tak, jak se do tech skolek hlasi. Reditelky spravne rikaji, ze pokud chces hlavne umistit dite (“nekam”), mas vetsi sanci uspet, kdyz si das vice prihlasek. Pokud das jen jednu, mas teoreticky vyssi sanci se dostat do teto preferovane, ale riskujes ze dite se nevejde, a mas smulu a musi byt do dalsiho zapisu rok doma. Prioritu davas na to, ze kdyz by se tvoje dite dostalo do vice skolek, uprednostni se ta s prioritou. Ale kdyz je na jedno misto vice deti, snazi se to system rozdelit tak, aby umistil co nejvice deti aspon “nekam”. Je to propojene. Taky vzal v potaz vasi prioritu v tom, ze dal vase dite do skolky c.2 a ne c.3, kam ho teoreticky taky mohli prijmout, ale na zaklade vasi priority ho dali do c.2. Nebyla jsi na nejakem dnu otevrenych dveri pred zapisem? Nam to loni ve vsech skolkach vysvetlovali, jak ten system funguje, ale teda jeste pred zapisem, jak to obecne funguje, ne zpetne jako vysvetleni “proc jste vzali a nevzali to a to dite”.

sofia_sofiova
autor
20. kvě 2024

@dyechampion No, tak to je vopruz. Moc držím palce, ať to někde klapne!

sofia_sofiova
autor
20. kvě 2024

@mysh_me Asi máš pravdu. Jsem ráda, že je malá přijatá do dobré školky, akorát je trochu dál a zastrčená, a říkali jsme si s manželem, že v případě, že bychom se přestěhovali jinam, nechceme dceru vytrhávat z kolektivu, a ta prioritní byla mnohem více centrální, lépe dostupná.
Ale věřím, že bude dcera spokojená, a to je to nejdůležitější🙂

petulkadodo
20. kvě 2024

@sarihy Praha 12 funguje taky spádová je celá městská část pro všechny školky. Oficiálně rozhoduje jen trvalé bydliště a věk. Do každé školky se nosí zvlášť přihláška. Žádné pořadí nebo prioritizace se nedělá. Každá školka bere jiný počet dětí. Někde 10, někde 50. Záleží, kolik jim odchází předškoláků. Tohle info jsme se ale dozvěděli až při zápisu, v jedné nám to řekli už při DOD s tím, ať tam jiné děti než předškoláky ani nehlásíme. Nakonec nás vzali do 2 školek a volali, kterou si vybereme. Že by mladší dítě umístili jen proto, že má jen jednu přihlášku, se mi nezdá. To je problém jeho matky, která to podcenila a může si počkat na druhé kolo nebo si pak zavolat na školský odbor, jestli někde zůstalo místo.

fifinka2020
20. kvě 2024

@sofia_sofiova my jsme také z Prahy, ale systém je v naší MC naštěstí transparentnejsi- podmínky jsou jatsne daně předem (kolik bodů je třeba za narození v určitém roce) a vše vyhodnocuje elektronický systém,do kterého máš přístup. Tedy já hned u zápisu věděla, že mám třeba 56 bodů a v den vysledku bylo u všech deti bodové ohodnocení- měly 65 a víc (tudíž jsem i věděla, že jsou statrsi). A v pátek přišlo rozhodnutí o nepřijetí a bylo tam, kdy se narodil poslední přijaty...
Nicméně k tvému dotazů- ano, je to troška taktizovani, my to takhle udělali se školou. Tam se právě ředitelky mezi sebou domlouvaji tak, aby uspokojily co nejvíc děti. My na spadovou rozhodně nechtěli,tak jsem to u zápisu do nespadove řekla a paní si tam proskrtla, že jinou školu nechceme. Věřím, že kdyby tam bylo nespadove dítě se stejnými kritérií a mělo přihlášku i na jinou školu, kde mají víc mist, vezmou nas a jeho pošlou jinam.
A ředitelka ti to možná nevysvětlil z více důvodu, hned bych za tím něco nehledala (třeba v tu chvíli sama nevěděla, o jaké dítě jde a proč ho vzali)

fifinka2020
20. kvě 2024

@petulkadodo jak podcenila? Prostě se rozhodla, že chce do jedné- my třeba taky dali přihlášku jen do jedné s tím, že když to nevyjde, počkáme si... I tak jsou zkušenosti, že ti volají třeba i že školek, kam sis přihlášku ani nedala, že mají případně místo (vidí tě v systemu). Jako u nás tenhle systém nefunguje (že se domluví reditelky),prostě vezmou starší a hotovo, ale u škol už třeba jo.

moudivlacek
20. kvě 2024

@sofia_sofiova s tím, že příp. kluk měl jednu přihlášku mi to taky přijde na hlavu, i jeho rodiče měli možnost podat 3...

sofia_sofiova
autor
21. kvě 2024

@petulkadodo Takhle je to taky ale mnohem transparentnější, jak to máte vy.
Nechápu tyhle priority, akorát mi přijde, že se to víc komplikuje. A čas jim to beztak neušetří, protože druhé kolo bude tak jako tak.
Jinak, my jsme také měli pro dceru vyhlédlou jinou MŠ, kam jsme opravdu chtěli, aby se dostala, ale když nám řekli, jaký je tam přetlak i čtyřletých, strategicky jsme zvolili školky, kde je celkem vysoká šance se dostat. O to víc mě zaskočilo to nepřijetí. Paradoxně tam, kam nás nakonec přijali chodí každoročně mnohem více přihlášek, o to víc mám pocit, že si je ředitelky sherujou bez jakékoliv kontroly. Ale nic s tím neudělám, důkazy na to nemám, ale myslím si to.

sofia_sofiova
autor
21. kvě 2024

@fifinka2020 Stačily by tři věty, ale ona byla podrážděná jenom, že se jako matka ptám.
Ale jak už jsem psala výše, chápu, že jenom proto, že někam dceru hlásíme nevzniká tak automaticky nárok na přijetí a ve finále jsem spokojená s tím, do jaké mš se dostala, ale zatímco má kolem nás většina podepsané rozhodnutí o přijetí, nás ještě ani nekontaktovala zmíněná MŠ, aby nám řekli, že jsme přijati.
Je to chaotické a dost netransparentní. Za mě.

sarihy
21. kvě 2024

@petulkadodo Jak to matka podcenila, když dítě přihlásila? Nechápu. Prostě si jen řekla, že dá 1 přihlášku, a uvidí. Více přihlášek = větší šance na přijetí = je mi skoro jedno, kam dítě nastoupí, hlavně ať někam...to je celé. A jinak v naší MČ taky dává dítě přihlášky vždy do dané školky a taky každá školka bere jiný počet dětí, to není nic neobvyklého, ba naopak je to zcela obvyklé, nicméně školka pak vyhodnotí ty přijaté a než aby vyhlásily, že se třeba jedno dítě dostalo do 10 školek, tak pak dojde ke sjednocení tak, aby každé dítě mělo jen 1 místo...to je celé...tím, že zřizovatelem je MÚ a spádová oblast je celá MČ, je to zcela logický postup. Takže prostě pokud dítě nutně potřebuješ umístit, dej klidně přihlášku do každé školky, ale počítej s tím, že se může dostat do té, do které moc dětí z nějakého důvodu nechce...Mám děti už velké a už i za nich bylo to, že pokud chceš specificiky určitou školku, nehlaš dítě jinam, protože pak ho frknou tam, kam se hlásí míň dětí.

sofia_sofiova
autor
21. kvě 2024

Tak nakonec happy end! Jsme přijati na naši vysněnou školku!🤩
Dnes dopoledne mi volala paní ředitelka, vyjasnily jsme si situaci a nabídla mi, že pokud mám ještě zájem, mohla by ještě dceru přijmout😊