Zdravím všechny maminky a tatínky 🙂 . Věřím, že s tímto problémem nejsem sama. Už téměř 3 měsíce mám nemocného syna (4r) a tu a tam to od něj chytím já či mladší dcera (19m). Nicméně... Synovi platím soukromou školku, kam jde sotva 5x za měsíc. Ve školním řádu stojí, že nemocné děti či děti, které potřebují léky, mají být doma. Místo toho tam ale rodiče vodí děti, které mají kašel i rýmu, tito rodiče nechávají dětem ve skříňce léky (viděla jsem i antibiotika) a žádají učitelku o podání těchto léků v určitou dobu. Jako bonus je tam už snad 4 měsíce nemocná jedna zaměstnankyně, která chystá dětem svačiny, také dělá částečně dozor u obědů. Když čekám v šatně, až syn přijde, slyším ji, jak se v kuchyňce baví s kolegyní o tom jak je jí zle atp). Začínám mít pocit, že se nám to vrací díky ní. Ale nějak něčím, co s tím mohu dělat. Když nemají být ve školce nemocné děti, neměli by doma zůstat i nemocní zaměstnanci? Prosím o rady s takovou situaci.
Ahoj, dělala jsem ve státní MŠ a máš pravdu, i nemocní zaměstnanci by měli zůstat doma. Nejen zaměstnanci MŠ, ale prostě všichni - ten problém je stejný jako všude jinde, toho člověka není kým nahradit, potažmo ten člověk sám nechce jít na nemocenskou z finančních důvodů. Pro nás byl každý zaměstnanec na nemocenské velký problém, který bohužel nejde jen tak řešit, ale samozřejmě se v žádném případě nepodporovalo to, aby tam pracovali nemocní.
Nemluvě o tom, že nemocnost zaměstnanců MŠ je ve velkém případě zásluhou rodičů, kteří vodí do školky nemocné děti. Občas mě fascinovalo, jak někteří umí být bezohlední - matka na mateřské, ale dítě s rýmou a zvýšenou teplotou dovede do školky, nedej bože ho nechá v šatně, aby nemusela být konfrontována učitelkou, že takhle to nejde. Asi si všichni domyslíme, že to nebyly jen rýmy a nachlazení, ale klidně nějaké střevní potíže/virózy - děti nakazily děti, potom učitelky, ty nakazily i provozní... Když jsem otěhotněla, tak jsem do tříd raději už moc ani nechodila. 🙂
Každopádně, pokud se vám to nelíbí a chcete situaci řešit, je nejjednodušší do školky zavolat či napsat a pobavit se o tom s ředitelkou. Bohužel si nemyslím, že by to vyloženě něčemu pomohlo, protože ve školce narazíte na víc dětí s nudlí u nosu, než nemocných dospělých. 🙂
Pracuji jako učitelka ve státní školce a též máme ve školním radu uvedeno ze přijímáme děti pouze zdravé ... takže když vidím dítě co je nemocné ... smrka zelený nudle a očividně mu není dobre ... při vyzvednutí rodičem sděluji ze dítě se mi zda nemocné a ze následný den ho nevezmu bez potvrzení od lékaře ze je dítě zdravé a smí do kolektivu. Každopádně s takovou rýmou do práce třeba chodím ... protože kdyby měl každý zaměstnanec s rymou zůstat doma tak tam nemá kdo učit ... a za další si myslím ze oproti většině děti mám nějaké hygienické návyky ... dávám si ruku před pusu ... neutiram nudle do rukávu a desinfikuji si ruce ... nicméně zrovna před měsícem jsem ležela doma s laringitidou a teď lezim znovu s kaslem a rymou ... pitome na situaci je to ze jsou rodiče .. většina ... nezodpovědni a děti do školky dávají i nemocné .. nedávno jsem třeba odeslala domu holčičku se skoro 39 teplotou ... v pátek odpoledne ... vyzvedla babička a s holčičkou jela na pohotovost ... tatínka jsem potkala a ptala se na holčičku a prý antibiotika ... to bylo v pondělí ... a ve středu ráno ... byla holcickave školce ... samozřejmě už brzy ráno protože věděli ze takhle brzo tam bude jiná učitelka která o problému neví ... když jsem se odpoledne ptala rodičů jestli už je zdravá a zadala jsem potvrzení od lékaře ... donesli ho ... šílený na tom je ze decka poví i co neví a z holcicky vypadlo ze antibiotika ji napsali v nemocnici a pro potvrzení byla maminka u obvodaka který neměl ani tucha o tom ze holka bere antibiotika .. neviděl ji a potvrzení napsal... a já už s potvrzením v ruce nezmuzu nic ... takže asi tak ... dokud se nebudou chovat ohleduplne rodiče ...
Zkusila bych promluvit s ředitelkou, protože když se něco očekává od dětí, mělo by se to očekávat i od zaměstnanců, to je jasné. Myslím, že slabá či světlá rýma či občasný kašel je normální u dětí přes zimu, ale je na rozumném rodiči, aby věděla, v jakém stavu dítě poslat do školky. Ale chápu, že je to těžké pro pracující rodiče, ne každý má po ruce hlídací babičku a zaměstnavatelé nadšení nejsou. Zažila jsem to taky v práci, kdy kolegyně se prostě netvářily, musely pracovat za mě, chápu, je to nepříjemné, přitom malý byl doma jen minimálně, nepatřil k dětem, které nastoupí do školky a skoro tam nechodí. Držmí palce!
@normalnimatka
@sobist
@skripmart
Děkuji holky, já syna nechávám doma vždy o něco déle. Nedavno se mi to vyplatilo, protože přišel mail, že je ve školce střevní infekce, takže jsem mu pobyt doma ještě o chvíli prodloužila...
Taky neříkám, že je to přímo vina té paní.... Ale zrovna v této školce je zaměstnanců dost, děti málo, takže jedna "holka pro všechno" (jsou tam 3) se může postrádat 🙂 . Rozumím i té finanční stránce, ale když bere antibiotika, má teploty 39 a už od pohledu ji není dobře, má být doma... Je to na zodpovědnost všech ☹️ .
Jen nechápu, že ta učitelka to dítě vezme, i když bere léky na rýmu, kašel, má antibiotika atp. 😞
A druhá věc, kterou nechápu, proč ti rodice vodí děti do školky, i když jim není dobře? Je to i pro ty děti trápení ☹️ když jsou nemocné... 😞. Když už si to dítě pořídím, tak bohužel i s rizikem, že budu muset na OČR a výplata bude o ničem... Ale... To už je na dlouhé diskuse. Snad by to chtělo častejsi rodičovské schůzky ve školce, před všemi rodiči vyprat to prádlo, že to a ono dítě bylo ve školce nemocné. Třeba by je to nějak dokopalo k odpovědnosti.
@skripmart nejde mi nereagovat na to "žádám rodiče o potvrzení lékaře". Školka ani učitelé nemají právo požadovat po rodičích lékařské potvrzení a taktéž není lékař povinen vydat takové potvrzení pro školku, tak ať nemáte s tím problémy. Bohužel učitelé nemají "páky" jak přinutit rodiče, aby nemocné dítě nedávali do školky.
Řešila jsem podobné.... dcerka v září loňského roku zahájila školkovou docházku a začala být neustále nemocná. 3 - 5 dní ve školce, 14 dní doma. Spálová angína - hospitalizace. Potřebovala jsem pracovat a už jsem z toho začínala být dost na nervy, protože tatínka "nemáme" a moje mamka byla 4 měsíce po operaci v nemocnici, rehabilitačním ústavu a v lázních. Když jsem slyšela matku v šatně před třídou, jak říká synovi, aby si nechal ty teplé punčocháče, když má rýmu, tak to se mnou opravdu škubalo. Není rýma jako rýma (něco jiného je, když 3x za den utřu nos s čirým hlenem anebo když dítě stále smrká zelené), ale prostě nemocné dítě má ležet doma v posteli. Dcerku jsem už celkem zoufalá chtěla před vánoci do školky dát a po hlase evidentně nemocná paní učitelka mi řekla, že je tam spousty nemocných dětí, že si rodiče - rozuměj matky - chtějí uklidit a nakoupit dárky. Tak to už jsem zůstala stát s otevřenou pusou. Stejnou reakci měla i pediatra dcerky... Nerozumím tomu, proč zdraví dětí, našich pokladů, není na prvním místě. Já když jsem nemocná, tak nemusím ani mít teplotu a nejsem schopná nic moc dělat, někdy ani vylézt z postele. V případě matek, které jsou vdané nebo žijí s partnerem - otcem dítěte, to nechápu už vůbec. A ani v případě samoživitelky, kterou jsem ještě donedávna byla. Takže jsem dcerku ze státní školky, kam chodí 26 dětí, odhlásila, a nyní chodí do soukromé, kde je třetina dětí. Mám pocit, že tady je to lepší, a že tam rodiče nemocné děti nedávají. A důvod si dokážu vydedukovat.
Soukromá musi být i finance náročnější syna nám ve státní a také jsem si říkala proč ji platím před Vánocemi 3 týdny doma teď opět 3 týdny. Ne učitelka říkala, tě si řidiče stěžovali že se tam vidí nemocné děti. Takže je pravděpodobné skutečně nechávají doma a školka se pak zabírá pro nedostatek děti kapacita je 20 a jeden den bylo 5 druhý den se zavřela. Ale to my zrovna byli také doma. Jsem na neschopence takže mi nevadí že syn je doma, ale nedovedu si to představit být bez hlídání a být rodičem i zdravého dítěte
změnit školku, syna jsem dala ze 2 soukromých, nebudu platit nehorázné školné, aby tam chodil jen pár dní v měsíci a to mám ještě kojence doma...
@strawberr dcera (6) byla doma 2 měsíce téměř. Nejdříve zápal plic, po návratu do školky do tři dnů spalová angína a masivně streptokok v krku, který se po vysazeni atb. zase vrátil, přestože byla doma. Imunita prostě úplně rozsekaná, 3 x atb. za sebou. Dávali jsme ji doma pomalu dohromady, procházky, pomalý pohyb, vitaminy, proste maximum co šlo, aby šla do školky 100% fit.
Minuly týden tedy nastoupila a první co vidím ve třídě je brutálně kaslajici kluk se zimnicí, tak jsem na nej upozornila, hned volali matku, mě bylo do pláče a maminka samozřejmě na mateřské !!!!
Druhý den v šatně opět dítě brutálně kašle a odevzdává zase matka na mateřské....
A jak to dopadlo....dcera v sobotu 38 a hrozny kašel, takže jsme doma zase.
Podotýkám, ze chodím do práce a teď mám třetí očr za sebou. Nedá se nic dělat.
Co vede dopr.... matky na mateřské, ze dávají nemocné děti do školky, když jsou doma??? Nakazí ostatní a učitelky taky.
Za tohle bych je nakopla, s prominutím....
A házet na učitelky to nebudu, ony na to přijdou, ale nemusí to být hned ve dveřích....
Tohle je jen na rodičích, já jsem ji tam nikdy nemocnou nedala a to nemáme hlídání, prostě jsou matky, které to holt neřeší....pak to odnášejí ostatní , je to buď jejich lenosti, nebo hlouposti , možná kombinace obojího
Tak u nás to dopadlo tak, že učitelky museli jít vařit oběd aby vůbec děti ve státní školce měli co jíst jelikož kuchařky onemocněli. Teď v lednu se mi stal zase opačný problém dceru jsem dala ráno do školky bez teplot a když jsem si jí vyzvedavala tak měla 39 s to s tím že jsem to zjistila až já sama v šatně, tak jsem hned zvonila znova na učitelku a dceru ohlásila a učitelka mi sdělila že si ničeho nevšimla. Přitom ty její skleněný oči a to jak byla rozpalena mi stačilo
@mary.jane cože? jak útočná? ptala jsem se jen, z jakých zdrojů čerpáš? Co za tím vidíš ty, je tvá věc. Ale můj záměr není na nikoho útočit, jen bych nerada, aby holky učitelky měly problém, pokud natrefí na rodiče, který to požene dál. Učitelky nejsou v pozici a nemají kompetence požadovat lékařské potvrzení.
tak je to samozřejmě bezohledný...já nejvíc nechápu rodiče, který posílaj nemocný děti do školky. je to bezohledný vůči ostatním, ale především zatěžujou to dítě, který má mít klidovej režim. není úplně bezva učit děti, nebo je nutit nemoc přecházet. že to dělaj dospělý a dobrovolně si tak kurvěj zdraví, to je jejich věc, ale dítěti bych to fakt neudělala. je to zátěž na srdce a vůbec všecko.
můžete zkusit po dobrým promluvit s ¨vedením školky. ale myslim, že to je tak všecko, co můžete.
Myslím, že na určité věci nemusí být přece zákon nebo sankce. Stačí selský rozum a ohleduplnost. To samé dělám já, když vidím, že je syn nachrchlaný, tak přece s ním nepůjdu do kolektivu a osobně nesnáším, když vidím dítě se zelenýma nudlema, které olizuje hračky a matka jen sedí a čučí do mobilu.
tak s léky chodit do školky je masakr, ale rýma a kašel, když dítě nemá teploty a má čisté plíce, tak to vidím jinak...za prve, to by byly děti furt doma a za druhé ..lékař vám na toto taky nenapíše nemocenskou...mě zase teda dost vadí, když hodnotí stav dítěte někdo, kdo ho viděl jednou smrkat..tím neříkám, že neexistují lidé, kteří davají opravdu nemocne deti do školky
Soukromá školka má toto ve smlouvě? Že nemocné, či ty co užívají léky do školky nepatří? V tom případě jde o porušení smlouvy a chtěj nějakou náhradu. už jsem toto řešení slyšela a maminka uspěla...
@elu tak já teda nevím ale zrovna včera jsem byla se svým synem u doktorky protože má rýmu a kašel a jsme doma .... takže mě tedy rozhodne kašel přijde jako onemocnění se kterým by dítě do kolektivu nemělo ... je to respirační onemocnění ... ale já se nedivím už ničemu ... mě už dokonce rodiče tvrdili ze laringitida není infekční a strčili mi s tím dítě do školky atd ... když se dítě pozvraci, většinou z toho vyleze ze už zvracelo doma ráno a když mu kolem oběda namerim vysokou teplotu .. protože prave tou dobou přestává fungovat nurofen a podobne léky, které jim maminky ráno podaly, tak mi to decka taky reknou ..., o střevních virozach snad ani nemluvím ... taky mám malé dítě ... teď v první třídě ... taky jsem byla samoživitelka ... ale nikdy nepochopím jak si někdo muže pořídit dítě a myslet si ze s nim nikdy nebude muset zůstat doma ... snad jde o to nejcennější co máme ... jo a vlastně úplně nejlepší bylo když jsem budila po odpočinku jednoho chlapečka, zcela apatickeho a mimo ... volala jsem mamince ze se mi to nezdá .., ta tam tedy byla v cukuletu protože je na mateřské a kluka si vzala .... já ji popisovala jeho stav s tím ze si myslím ze se jedna o epileptický záchvat ... druhy den bylo dítě ve školce .... jako sorry .... ale někdy mám fakt dost ... až kdy jsem tedy řekla ze bez vyjádření doktora ji ho proste zpět nevezmu tak to začala řešit ... a ejhle ... epilepsie a teď mám ve třídě cipek diazepanu kdyby náhodou ...
Já samozřejmě nesouhlasím s tím, aby chodily nemocné deti do školky, to vůbec a sama to nedělám a nemám rada, ale co mi taky hodně vadí jsou ty poznámky na matky na mateřský, vy, co si tady na ne stezujete a utocite, ze taková matka dá dítě do školky a přitom se valí doma na MD, tak vy víte, v jaké je situaci?? Samozřejmě nemocné dítě do školky nemá dat žádná máma, ale nechápu to dělení, ze matka na MD je tady pranyrovana ještě víc.
Byla doba, kdy jsem měla jednu dceru ve školce, doma malé dítě, tedy já na MD, ale řešili jsme bydlení (stavba + dlouhé dojíždění), doma malé dítě, pece o těžce nemocného dalšího člena rodiny, do toho brigáda v rozsahu půl uvazku. Ale v te době jsem byla na MD, takže flakarna?? Nechápu soudy druhých, o kterých víte prd, jen vztekle “kopete” do druhých. Nebo jejich situaci podrobně znáte? Tyhle soudy bez důkazu zase miluju já... ve stylu já jsem pracující matka a kdo je víc.
Pokud si dokáže pracující matka zařídit, aby neposílala do školky nemocné dítě, mělo by to jít i u té na mateřské. 90% z nich je skutečně doma, co popisujete výše je samozřejmě nelehké situace, ale u většiny to tak není.
Já dnes konkrétně jmenovala dvě, o kterých s jistotou vím, ze jsou doma. A je to pro mě nepochopitelné.
ty kráso, no docela story tady popisujete, pančelky....!!!!
to si vůbec nedovedu představit, co to je jako za rodiče? že frknou dítě s nurofenem v krvi ráno učitelce, aby měli pokoj? to si jako myslej, že to dítě za dvě hodiny vyběhá a pohoda? nebo ten epil. záchvat...? no aby rodiče nepřišli o pár stovek, ty vole....fuj!
no tak si s ní promluvte...ale zase neházejte svou nemocnost na učitelku ve školce.... to je o vaší imunitě. tak se starejte radši o to;)