Ahoj holky, malá má nastupovat do školky a asi jako každá prvomatka jsem i já docela nervózní, jak to bude zvládat. Do školky se těší, je velmi kontaktní vůči ostatním dětem a vyhledává jejich společnost. Nestydí se ani dospělých. Z toho tedy strach nemám, ale spíš mám strach ohledně jejích dovedností, protože 100% samostatná prostě není. Dokáže si sama dojít na nočník (na záchod zatím nechce), ale dělá jí stále problém utřít se po vykonání potřeby a nandat si zpět kalhoty, věčně zapomíná, že má i kalhotky. 🤦🏼♀️😅 Neumí se zcela sama obléct, potřebuje stále pomoct. Mluví obstojně, řekne si, co chce a nechce, umí pozdravit poděkovat, poprosit, umí se představit a říct kolik má roků, sama si umyje ruce a vyčistí zuby, sama se vysmrká, nají se také sama víceméně jenomže jídlo je jedna velká kapitola, je příšerně vybíravá a to mi dělá největší starost nicméně zatím bude chodit jen na 4 hodiny, takže i kdyby nic nesnědla, tak 4 hodiny to zvládne. Umí počítat do 10 a pozná všechny barvy. Mám trochu strach abych pak denně od učitelek neposlouchala, že mám nesamostatné a zaostalé dítě. 🤷♀️ Školka, do které jdeme bere děti od 2,5 a má jednu smíšenou třídu o 20ti dětech, takže si říkám, že tam snad musí být zvyklé i na méně samostatné děti než je to moje. 🤔 Co myslíte vy? Jsou její dovednosti na školku dostačující?
@hasara33 🙈
@patypresdevaty ?? 🤷♀️
Opravdu jsou ucitelky ve skolce takhle vnimany? 🤔 Jsem tedy jednou z nich. A to co popisujes je naprosto bezna realita skolek. Ja osobn3 spis vidim problém v tom ze rodice dal na tom nepracuji a mysli si ze to zvladne skolka. Ale to vas problem zjevne neni takze opravdu kliiiiid. Zvladnete to obe dve. ☺️
Jen me zarazi ze nekdo ma vitr z toho ze si bude pancelka stezovat 🤔 ja mam ze spolecnosti pocit ze ucitelka ve skolce je tam presne od toho aby utirala zadky a nudle a na nic si nestezovala. A kdyz neco dite neumi tak ho to ve skolce nenaucili 🤷 takto vidim nasi situaci trosku 🤷 nerikam ze vsichni. Jsou svetle vyjimky. Ale moc casto se nesetkavam s tim ze by mel nekdo respekt z toho co rekneme 🥴
@sasui1 to určitě ne, já vůbec nechci házet svojí zodpovědnost na školku a samozřejmě všechno to musím své dítě naučit sama jenomže moje dítě má na všechno hodně času a je takové až moc rozvážné, když se učí nové věci 🤦🏼♀️😅 viz. to chození na nočník - ví, že si musí natáhnout i kalhotky, ale prostě na ně zapomene 🙈🙈
Jinak já a popravdě nevím, jak kdo vnímá roli učitelek ve školce, protože nemám v okolí nikoho, kdo už má dítě ve školce a tudíž nemám právě ani srovnání, co všechno už by tříleté děti ve školce měly umět, takhle to vnímám jen já 🤷♀️🙂
Já teď prožívám to samé 🙂 dcera má tři roky a tři měsíce a 1. nastupuje do školky, taky ji budu dávat jen na dopoledne. Jako a taky mám z toho docela strach jak to zvládne. Naji se sama, ale taky nesni všechno, oblece se ale zimní bundu a boty si nedá na WC si dojde sama. Dcera se stydí, ale za chvíli se otrká. Říct si taky řekne co chce. Tak uvidím jak to tam zvládne @hasara33
@hasara33 uplne v pohode. Ja nejake srovnani mam...a jsou deti zbrkle, rychle, v tabulce a ty pomalejsi 😁 nektere z toho vyroatou. Jinym to zustane 😁 kdyz je to smisena trida tak ti mladsi se chteji rychle dotahnout na ty starsi a uci se napodobou rychleji. Jestli to je skupina 20 deti tak to je i docela sympaticky pocet a bude i cas na to se holcicce venovat a verim zebto vsechno brzy dotahne...a teda nepises kdy ma mala nastupovat. Hned nebo az od zari?
@hasara33 Neboj se,myslim,ze toho umi dost. Syn nastupoval a neumel vsechno a rychle se to doucil. Kazdy mesic byl znat. Jo a nemluvil. A vsechno v poho. Kazde dite je jine. Dcerka toho umela jako tvoje. V jidle je mlsna,ale postupne se tam uci jist vice veci. A to tam spi. A hlady jrste neumrela.Bundicku ji pani ucitelka zapne a utirani na wc po tech 3 letych detech nikdo nechce. Syn se sam zacal utirat kolem 5 roku. Bude to dobre 😀
@hasara33 🙈 protože absolutně nechápu, co řešíš. Tvoje dcera toho umí hodně (čast toho neumí ani syn, který už skoro rok do školky chodi - ne, že bych se ho to nesnažila naučit, ale má to prostě na praku). Třeba utirani zadku chtějí až po predskolacich...
A vybiravost v jídle? Ve školce to bývá úplně jiné, děti se nechají "strhnout davem"
Já si připadám trochu jako tvrdá matka. Obě holky šly do školky dřív, starší ve 2,5 letech, mladší ve 2 letech. Záleželo mi hlavně na tom, aby byly odplenkované. Najedly se, oblékly do určité míry, řekly si co potřebují.. Jsou to malí otesánci, tak o jídlo jsem strach neměla. Co chci ale říct, že jsem nikdy neřešila, jestli to zvládnou nebo ne. Prostě jsem věřila, že ano. Nějakou dlouhou adaptaci jsem nechtěla, po pár dnech ve školce spaly. Když jsem si byla jistá já, holky to daly bez větších problémů. Myslím, že kdybych na ně koukala s pochybnostmi, tak by to vycítily a samy by byly nejisté.
@patypresdevaty jak píšu výš, nemám srovnání a nevím, co přesně se teď po dětech ve školkách chce, takže mi přišlo dobré se tu zeptat zkušenějších 🙂
@lovemusicsun v tom máš asi pravdu 🤔
Moj isiel do skolky v 25mesiacoch, chodi do najmensej triedy s 2-3rocnymi kde maju aj asistentku a tam nemusia este vsetko vediet ako starsie deti. Starsia chodi s 3-4 rocnymi a tam ucitelky su nato prisne aby dieta bolo samostatne lebo keby mala ucitelka kazdemu pomahat chodit na WC, obliekat a krmit tak to by nedala... Takze pokial nema este 3 podla mna budu brat nato ohlad teda aspon u nas to tak je.
@hasara33 můj syn šel do školky ve 3letech a uměl se akorát najíst, s dopomoci i prevlict, moc nemluvil a světě div se, jsem sice poslouchala co máme trénovat, ale jinak se nic šíleného nedělo...
Tvé dítě na 3roky toho umí dost, takže to rozhodně na zasmostale nevypadá...
Nemáš srovnání. Takže já srovnání mám a h toho co jsi napsala ti mužů říct, ze mas moc sikovnou holcicku a není se čeho bát ❤️
@petrasipkova1 děkuji 🙏🌸😊😊
Klid, moje první šla ve 3 letech a 6 měsících a já byla nervózní jak to zvládne :D Když šla druhá, nastupovala už ve 2 letech a 4 měsících a taky to zvládla 🙂 Byla šikovná, pleny neměla už snad někdy skoro od roku a půl, normálně si došla na záchod a najedla se sama (prostě chtěla být jako ségra). Pokud je kontaktní, dojde si sama na záchod nebo si aspoň umí říct a zvládne se najíst, tak buď v pohodě 🙂
@hasara33 moje dcera nastupovala do skolky ve 3 letech a 14 dnech, byla vzdy nejmensi a nejmladsi
Umela to same co tva holcicka, na zachod umela sama
Oblikani v zime ji doted dela problemy, to same stravovani - ji par jidel a pokud mozno jen lzici 😵💫😀
Nejak se to podda, uvidis 🤗
Strasne moc se tam toho nauci a okouka od ostatnich deti
Jinak dcera jak zrovna chce 😀 takze si taky na ni nekdy stezuji ucitelky - ze je pohodlna, pomala, atd. Pritom to vsechno vi, umi atd.
No stress 🌻