Nástup do školky a seznam věcí. Poradíte, prosím?

20. srp 2023

Ahojky 😘 mám dvojčata v říjnu mi je berou do školky. V pátek mi přišel seznam věcí, co je nutné pořídit a tak jsem se chtěla zeptat vás zkušených matek o info, zda to chápu dobře....🤣
To že mám dětském pořídit hrnek, kartáč na vlasy, pyžamo, bačkory, gumáky, pláštěnku atd chápu....
Ale trochu mě vrtá hlavou kolonka.. oblečení na ven..!? Znamená to že bundu a kalhoty(nepromokavé )mám pořídit sólo pro potřeby jen ve školce, či se počítá i to, že v něčem přijdou a v tom budou venku?
Trochu si neumím představit, že budou mít tolik věcí 🤣🤣 vždycky když jsme šli na den otevřených dveří tak v šatnách měl každý malý pytel s věcmi a takhle mám pocit, že to dá na půl skříně... Protože do toho mají mít ještě klasické náhradní oblečení atd 🤣

Děkuju za rady 🤣🤣

kristyn86
20. srp 2023

Obleceni na ven - teplaky (davaji se totiz jedny na ven,jedny do tridy),v zime teple kalhoty,moje deti v nich chodi uz rovnou do skolky,pak si je berou se skolkou ven a pak v nich domu. Stejne tak bunda. Proste jedna. A do pytle nahradni obleceni,jako kalhotky,ponozky,tricko...

eviicka
20. srp 2023

U nás z domu chodí v teplákach, ve kterých si pak ve školce hraje, ve skříňce má jedny kalhoty na ven podle ročního období (pokud je velká zima a jdeme ze školky rovnou ven, řeším to pak operativně) + náhradni oblečení do třídy kdyby něco (tričko, tepláky, ponožky, trenky). Zimní bunda a doplňky jsou 1x.

jeyre
20. srp 2023

Jde o to, aby měli věci na ven, které se můžou zašpinit, a pak se měli do čeho převléknout do třídy. My bydlíme kousek, takže do školky jde většinou v teplákách do třídy a pak má věci na ven ve skříňce, bunda a čepice je jedna. Podle míry zašpinění to beru domů na vyprání. Pak má ještě jednu sadu spodního prádla, trička a tepláků na převlečení, kdyby se třeba polil nebo byla nějaká nehoda.

lovemusicsun
20. srp 2023

Holky mají taky jedny leginy/tepláky/teplé kalhoty na ven. Od podzimu jim dávám nepromokavé kalhoty nebo softshelky, které si na legíny natáhnou. Jinak ve školce mají oblečení na převlečení pro případ nějaké nehody. Bundu mají vždy jen jednu, tu ve které do školky přijdou.

merope
21. srp 2023

Oblečení na ven / do školky jsem pochopila, že je hlavní to, že nemůžou jít ven v tom stejném, v čem jdou do školky. Prostě aby v zabahněných / opískovaných kalhotech pak nelezli ve školce po zemi. (Aspoň co jsem pochopila na třídních schůzkách v červnu.)

Ale snad nebude hned v září nějak hnusné počasí - takže ráno přijde do školky v "oblečení do třídy" a vezmu mu něco na venek a pak už si to sedne. Tipuji, že pak půjde, že prostě na to, co má ve školce, si obleče nějaké pogumované / softshellové kalhoty a s tím půjde ven a pokud se nezmáchá, tak jen sundá horní vrstvu. Pokud se zmáchá, tak to náhradní, co má ve školce.

Nicméně komentuji i proto, že chci, ať mi to tuto diskuzi ukazuje - protože zatím chodil do dětské skupiny a když bylo škaredě, tak ven nechodili, takže náhradní oblečení neměl, převlíkal se jen do pyžámka na spaní a i tam byl sem-tam problém s oblečením (došel v cizích teplákách, v šatně byly jeho slipy, kde paní učitelky nedokázaly zjistit, komu patří a těm fakt velkým klukům se nedívali, zda mají oblečené slipy a ten můj poklad tvrdil, že to jeho určitě není...). No, v těch 46 dětech, co se tam budou různě motat při spojování tříd ráno / odpoledne budu muset holt opravdu vše označovat, což mne děsí nejvíce 🙂.

kristyn86
21. srp 2023

@merope Rikas to naprosto spravne 😀

sarihy
21. srp 2023

Jde o to, aby tam dítě něco na ven mělo, aby nemělo jen to, v čem je ve třídě...takže klidně ať v těch věcech přijde do školky, pak je na sebe hodí, když půjdou na hřiště/na procházku. Nemusíš pořizovat nic extra. Já tedy doporučuju mít školkové věci zvlášť, protože ty děti jsou neřízené střely a tak trochu čuňata a mohou ty věci zničit. Já měla pro holky speciální školkovou softshellku (obyč z Lidlu, ale bohatě stačila), a pak jsem koupila velice levné tepláky a věci do třídy (trika, mikču), abych to měla oddělené a neřešila fleky a nějaké poničení.
A pak taky doporučuju nechat ve skříňce/pytli náhradní triko a tepláky a spodní prádlo, protože nějaká nehoda se stane hned, a pak bude dítě v mokrém.
Jinak k označování - popsala jsem v 1.třídě oteplováky a zimní bundu, jinak vůbec nic. A nic se neztratilo (když tedy pominu to, že 2 děvčátka schovala mé dceři tenisky, které se našly až na začátku dalšího školního roku...)

andelka
21. srp 2023

No moje děcko rozhodně nemůže jít domů ze školky v tom, v čem tam bylo na zahradě. Musi mít kalhoty/ tepláky a bundu extra. Boty taky. Do třídy má taky jiné tepláky. A k tomu věci do třídy náhradní ( tričko, tepláky, ponožky,slipy). Čepice a rukavice aspoň 3-5, protože se pořád ztrácí. Rukavice dokonce i když jsou na šňůrce v bundě.

merope
22. srp 2023

@andelka jo, toho se taky bojím - oblíbené si hlídá, ale když se mu nechce mít čepičku / rukavice / slipy / ponožky, tak rázem "nebude" mít ve školce vůbec žádné a případně bude doufat, že si nikdo nevšimne, že je bez čepičky / rukavic / slipů / ponožek...

A taky jsem zjistila, že je ochoten oblečení s klukama i vyměňovat 😀

michaela666
22. srp 2023

Takže mám v září očekávat seznam věcí do školky? 😃 Ok 📌

lcn162
22. srp 2023

Upřímně - syn měl ve školce náhradní oblečení na ven vč.bot. Protože v tom oblečení na ven bych ho do auta fakt nedala, většinou špinavý od paty až po ramena.

prejeta_zaba
22. srp 2023

A já zas přidám opačnou zkušenost, mám 2 divoké kluky, takže jsem s nimi byla zvyklá na kde co a ze školky chodili úplně čistí, nic se nezničilo, neztratilo (nebo to max leželo nahoře na skříňkách, takže jsem si to normálně vzala). Takže oblékaní chodili z domu - tepláky, triko, mikina/softshelka, v tom byli celý den i venku a na bláto dostali softshel. kalhoty, ty si sundávali do třídy. Žádné oblečení speciálně do školky a po týdnu na vyhození neznáme. 😀 Ale samozřejmě by mě ani nenapadlo (jak některé maminky) jim dát značkové bílý kompletek za desetitisíce a požadovat po ucitelkách naprosto stejný stav. 🤭 Prostě normálka. Jen moje zkušenost, že ne každá školka musí oblečení úplně dorasovat.

veruuu_kubesovic
22. srp 2023

syn chodí do školku, aktuálně už půjde 3tím rokem a ve školce má akorát tepláky na ven + náhradní triko a trenky, jinak chodí v těch botách co příjde včetně bundy ven, nic doposud neztratil, akorát na podzim a v zimě na ty tepláky natáhne softky...
Doposud jsem nic extra nepořizovala, u nás teda chtějí každoročně v září papuče, 2x balení papírových kapesníků, kšiltovku/čepici, pyžamo, oblečení na ven 🙂
A jinak do školky dávám oblečení ze Sinsay, Pepca, že kdyby něco zničil, nejčasteji teda prodře kolena na teplácích na to je "expert" tak mě to nijak netrápí...

miryp
22. srp 2023

Je to myšleno tak, že děti musí mít jiné oblečení ve třídě a jiné na procházce. Jinak je školce úplně fuk, zda půjdou na hřiště v bundě, ve které jsi je přivedla a odvedeš si je domů případně jako čuňátka, když se vyválejí v blátě, nebo jim připravíš na vycházky se školkou a hraní na hřišti úplně jinou bundu...