Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o zkušenosti s Montessori školkou. Syn bohužel nebyl přijat do státní školky a i do pár soukromých. Přijat zatím byl do Montessori soukromé školky. Montessori přístup je nám doma známý, nicméně se jím nijak extra neřídíme. Něco se nám líbí více, něco méně. Taková střední cesta. Proto mne zajímají vaše zkušenosti, poznatky, výhody/nevýhody, prostě zkušenosti z praxe … Věc se má totiž tak, že příští rok budeme znova zkoušet klasickoj státní školku, kde tento přístup nebude. Tak váhám, zda syna dávat do školky s tímto přístupem, aby za rok ve státní nenarazil, že to bude trošku jinak.
Díky moc
@summer712 ahooj syn uz pres rok dochází do soukrome montessori detske skupinky a je tam spokojeny, my jsme take spokojeni a montessori vychovu taky úplně nejdeme. Zacal do ni dochazet kdyz mu bylo 2 roky a 3 mesice.
U nas tim, ze je to teda soukromá detska skupinka, tak jako vyhodu vidim, ze je tam min deti a vic ucitelek. Mame dve tridy:menší deti kde jich je maximálně 12 a jsou tam stabilne 2 ucitelky + 1 na vypomoc a ve druhe tride kde jsou starsi deti jich je tusim 17 a taky 2 ucitelky. Deti maji vic moznosti si vybrat co chteji delat a kdy, neni to zase jako tak, ze by nemeli nejaky,, řád,, ale tvoří jim aktivity na,, miru,, delane. Maji treba moznost jit na jare nebo v lete na zahradku kde si ale nehraji, uklizeji, okopavaji zahonek a nebo zustat ve tride kde si muzou hrat. Sami si chystaji svacinky za pomoci ucitelek, uci se pestovat nehake bylinky at vi, ze nepřijdou do obchodu a maji tam treba matu, ale ze se ta mata musi zasadit a musi se o ni nejakym zpusobem pecovat. Svacinku maji treba od pul 9 do pul 10 tusim, takze zase maji moznost vybrat si kdy si chteji dat svacinku a ne ze proste ted najed ou v 9 hodin jdeme svacit vsichni
Obě děti mám v Montessori vzdělávání a jsem spokojená. Před tím, než nastoupily, jsem princip znala, ale nijak zásadně se mu nevěnovala. Ale - jako všechno - je i tohle o lidech. Máme skvělý kolektiv, který děti vede. Jedna slečna na ně mluví jen anglicky, čtyřletý už pěkně rozumí. Kdyby tě zajímalo víc, napiš SZ.
Děti v tomhle věku jsou velmi chytlavé na "tady se to dělá takle" ... takže to, že bude za rok nejspíš měnit školský systém bych neřešila: systém nové školky bude třeba naučit celou skupinu a ty učitelky s tím počítají ... Navíc takové Montessory a "začít spolu" (které jede poměrně hodně státních školek) se třeba v mnohém prolínají a přechází se mezi nimi fakt snadno.
@ferda90 Díky za zkušenosti 😊 Takto to zní celkem fajn. Asi bude záležet, jak to bude vypadat konkrétně v té naší školce. Schůzku tam teprve budeme mít, tak uvidím. Syn je ten typ, co se potřebuje vyblbnout na hřišti, taky má rád klasické hračky, auta samozřejmě nejvíc .. Tak mám strach, aby ho to bavilo 🤷♀️ pokud třeba “pracovat” na zahradě. No uvidíme, ale moc děkuji.
S Montessori školkou máme dobré zkušenosti. Děti se tam fakt nenudily, měly hodně praktických aktivit (vědecké pokusy, vaření, péče o zvířátka,...). Podle mě hodně záleží na konkrétní školce. Na některé Montessori školky jsem neslyšela moc dobré ohlasy - spíš něco ve stylu vytahat co nejvíc peněz z rodičů za nekvalitní péči.
Moji kluci chodili do soukromé montessori školičky (starší 2 roky, mladší rok), pak přešli do klasické a vůbec s tím neměli problém.
zkušenost s montessori nemám, ale reaguji na to, že další rok budete zase zkoušet štěstí do státní školky, tak co dát dítě do nějaké dětské skupinky?