Moje dítě s námi nechce mluvit 😞 Je to normální?

libunka22
4. pro 2024

Milé maminky, obracím se na Vás, protože vůbec nevím, co si o chování své dcery myslet. :( Malá má 4 roky a v poslední době si čím dál více vytváří svůj vlastní svět, ve kterém žije. Mluví pouze za hračky a za postavičky, často vymýšlí celé příběhy, ale když jde o to mluvit s námi, téměř nic neříká. Když se jí ptáme na něco, odpovídá buď velmi stručně, nebo spíš vůbec, a většinou se do komunikace zapojují její hračky a "mluví“ místo ní. Snažíme se ji zapojit do běžné konverzace, povídat si o všem možném, ale nechce. Ráda si hraje s panenkami, autíčky nebo zvířátky a zřejmě se snaží prožívat jejich příběhy a charaktery. Když ale jde o skutečnou komunikaci mezi námi, zdá se, že se stahuje do sebe a nechce se zapojit. Myslíte si, že je to v jejím věku normální? Mohlo by to být známkou nějakého problému, nebo je to jen její způsob, jak vyjádřit své pocity? Mám se obávat, nebo je to prostě fáze, kterou si musí projít?

konidana
4. pro 2024

@libunka22 ma fantazii a bavi ji to. Komunikovala bych s ni taky treba pres hracky. To co ji chcete rict, jako ze ji rika treba talir😂, zidle nebo plysak. Proste cokoli

squezy
5. pro 2024

@libunka22 me by nenapadlo tohle řešit. Myslíš si, že ti 4leta bude povidat,co snedla k obědu,co řekla rano paní učitelka,co dělali každou pul hodinu ve školce? Normální a povidejte si klidně přes hračky,je to pro ni zabava a dela to i s tebou,aby ses zapojila. Ja bych to nijak neresila..

drep
5. pro 2024

Moje skoro šestiletá na dotazy ve školku odpovídá nevím nebo dobrý, víc jsem z ní nevytáhla. Za to se zvířátky vytváří složité světy včetně léčby oteklých mozků (moje a mužova práce) a soudních procesů (bráchova práce). Neřeším to, vždyť je to super, že má fantazii a já s bráchou jsme nebyli jiní

bonavoxa
5. pro 2024

Může to být selektivní mutismus. Švagrová, když byla malá, téměř nemluvila s okolím. Dnes je to normální dospělá žena a sama logopedii studuje. Není to nic neobvyklého.

cilkat
5. pro 2024

Chodí do školky? Komunikuje tam? Ano, taky mě napadl ten elektivní mutismus (myslím, že tam fakt na začátku není "s", i když nevím, co má to slovo znamenat). Nebo prostě stud, i když je divné, že by se to dělo doma. Ale dokud mluví aspoň přes hračku, tak vlastně super. Jo, klidně bych to podporovala a povídala si přes hračky, nemyslím si, že by to škodilo vývoji, spíš naopak (pokud je to jen fantasie a hra, bude to společná hra a rozvoj fantasie. Pokud je to skutečně psychický problém, pak má super kompenzační mechanizmus a nezasekne se v tom, že není schopna mluvit a odpovídat, tudíž se nerozjedou následky.)

bonavoxa
5. pro 2024

@cilkat Používají se oba termíny Elektivní (selektivní). Selekce: výběr. Není to porucha řeči , ale prostě selektuje, s kým chce mluvit. Zjednodušeně.

nevimjak_
5. pro 2024

@libunka22 ano je to faze teda alespon za me mam 4 leteho brachu ale ten naopak tu pusu nezavre ale kazdy dite to ma jinak zkuste si s ni treba hrat s hrackama nebo tak myslim ze bude komunikovat vice

mourovatakocka
5. pro 2024

@squezy Mně teda obě děti povídaly, co ve školce, jídlo, spaní, co procházka atd. Třeba na mé dotazy, ale povídáme si 🤷 U zakladatelky to třebas může být nějaké období, fantazie dítěte, neříkám, ale překvapilo mě, cos napsala 🤷

eviicka
5. pro 2024

Co se týká školky, tak je to dítě od dítě. Některé doma neřekne nic, některé popíše "každou půlhodinu".
Také bych zkusila přistoupit na její hru a povídala si s ní prostřednictvím nějaké věci.

veronika_uhk
5. pro 2024

Dobrý den,
Rozumím tomu, že Vás chování vaší dcerky může znepokojovat, ale podle popisu to nemusí nutně znamenat komplikaci, či odchylku ve vývoji. Děti v tomto věku mají obvykle velmi bujnou fantazii a vytváření vlastního světa s hračkami je běžným jevem. Mohou si tímto způsobem zpracovávat své emoce, zkoumat sociální interakce a také se vyrovnávat s nepříjemnými situacemi, které je třeba mohou trápit. Může to být však také jednoduše jejich styl hry a seberealizace.

Moje primární rada je zapojení se do jejího světa a prozkoumání stylu hry, reakcí a konverzací, které vede. Hrajte si s ní a nechte hračky "mluvit" za vás. Může tak mezi vámi vzniknout bližší pouto a ona se Vám více otevře.

Pokud byste si však chtěla být jistá, nebo měla pocit, že komunikace stále upadá, dcera se vyhýbá běžným sociálním situacím (myšleno kontaktem s dětmi, nebo dospělými), může být vhodné poradit se s odborníkem - logopedem, psychologem. Pomůže Vám zjistit, jestli se jedná o fyziologický vývojový jev, nebo něco, co by vyžadovalo větší pozornost.

Držím palce a věřím, že vše dobře dopadne!

felis
6. pro 2024

Je to normalni. Formou hry zpracovává svět kolem, tj emoce, udalosti, co vidí a slyší a snazi se to nejak napasovat do čtyřletého mozku. Mluvila bych s ní prostřednictvím hraček/předmětů a cas od času ji díky tomu vyzvala, co si mysli/citi ona. Děti to tak prostřednictvím hry maji a patří to do přirozeného vývoje mozku. Pokud se v kolektivu zapojuje a ze školky není signál, že by se nějak separovala, tak bych to neřešila.

exbordelar
6. pro 2024

@veronika_uhk Odpoved je super, trochu mi ten styl pripomina AI, nevygeneroval to nahodou ChatGPT? 😀

veronika_uhk
6. pro 2024

@exbordelar Hezký den i Vám, nebudu lhát, že jsem si některé informace neověřovala, navíc v dnešní době můžeme za AI považovat ledacos. Co se odpovědi týče, zformulovala jsem ji celou samostatně na základě sesbíraných dat z literatury a informací, kterých se mi dostává na přednáškách na vysoké škole, kde studuji právě obor logopedie. Fakt, že mou inteligenci srovnáváte s AI mi však lichotí a doufám, že místo podezřívání, obohatíte tuto debatu taktéž něčím přínosným. Přeji hezký zbytek dne.