Maminky,jak se divate na Mikulase ve skolce u deti co tam chodi prvni rok?
Ja si nejsem jista,zda o to dceru radeji neochudit-pani ucitelka mi sice rekla,ze jdou cela trida spolecne do telocvicny a zazpivaji mu,deti dostanou darecek,ze neni cilem je strasit,ale...
dcera moc do skolky chodit nechce,rano vetsinou place,ze chce byt doma,pres den obcas taky,ale kdyz si ji vyzvednu,o skolce nadsene vypravi,doma si na ni hraje... v okoli jsou pro,aby to dcerka “zazila”,ze ji nemuzu vseho stranit. Ona je ale takova empaticka a citliva, bojim se,aby ji ten mikulas a cert zas nejak od skolky neodradili...
Záleží na Vás,ale já když jsem měla děti ve školce vždy se jim mikuláš moc líbil čert je nikdy nestrašil.
Ja jsem spis za,ale taky si nedokazu predstavit jak to tam probiha-tak pokud nekdo mate s detmi tu zkusenost,budu rada za jeji sdileni a ja se stejne rozhodnu az rano podle naladeni dcerky pri vstavani 🙂
@janablizka to je dobre,taky verim,ze nebude.
Já si myslím, že se to dnes moc hrotí. Neříkám, aby se děti čertem strašili, ale je to tradice, která je všude, v knížkách, pohádkách a když se jim to dobře podá, myslím, že to může být hezké zpestření čekání na Vánoce. Starší dcera taky byla vždycky hrozně bojácná a přecitlivělá, takže jsem jí od malička říkala, že to je prostě taková hra, že jsou to převlečení lidé, letos k nám poprvé přijdou i domů a holky se těší, že dostanou dárečky....
@leneee Moje mamka dělá ve školce a já jim tam dělávala anděla. U nich se tedy chodilo po třídách, nebylo to dohromady, což mi přijde praktičtější, ale to je věc jiná. U těchhle prcků jsme do třídy šli jen já a Mikuláš, čerti ne, ti stáli jen u dveří a já jsem jim říkala, že do téhle třídy chodit nemusí, protože tady jsou všechna děcka hodná, “že ano, děti”? 😉 Poslechli jsme si s Mikulášem písničku, rozdali balíčky, pomačkali a šli do další třídy - tam už čerti dostali trochu větší prostor, ale nikde to nebylo žádné maso, rozhodně ne na žádné trauma. Ty citlivější kousky měly u sebe paní učitelky od začátku. Fakt bych se toho nebála. Od některých rodičů jsme měli třeba i za úkol něco zmínit, do paměti se mi vryla jedna holčička z té nejmenší třídy, kterou jsme měli zkusit přemluvit, aby se vzdala dudlíku. No nepovedlo se mi to 😄
U syna ve školce měli loni Mikuláše i s čertem v té nejnižší třídě. On měl tehdy 2,5 roku. Všechny děti tam měli i rodiče, prarodiče atd. aby se podívali, jak děti zazpívají a dostanou balíčky. Já jsem tam nebyla, byla jsem v práci, ale byl tam manžel a moji rodiče, manžel to natáčel na video. Čert byl teda docela strašidelný, ale děti nijak nestrašil, prostě tam jenom stál a poslouchal jak zpívají, Mikuláš jim pak rozdal balíčky. Syn se tehdy bál, trošku fňukal, ale nic hrozného a potom měl radost z balíčku. Stejně tak ostatní děti, nikdo z toho neměl žádné trauma. Letos syn zůstal zase v té nejnižší třídě, je mu už 3,5 roku, ale přišlo tam spousta nových malých dětí a rodiče si asi Mikuláše nepřejou, dnes mi totiž paní učitelka řekla, že se máme zítra přijít podívat, ale že děti letos jen dostanou balíčky, jakože jim je Mikuláš nechal za oknem, do třídy ale nepůjdou a půjdou jen do vyšších tříd. Syn to ví a je mu to docela líto, těšil se.
V sobotu jsme byli na besídce ve vesnici, kde bydlí moji rodiče, chtěl sám jít za Mikulášem, i když mi říkal, že čerta se trošku bojí, ale řekl hezky i básničku a šlo vidět, jak je na sebe pyšný, že to zvládl a ten strach překonal.
Já osobně si myslím, že je to hezká tradice. Rozhodně nejsem pro to jakkoli děti děsit a vyhrožovat jim, ale troška toho zdravého strachu neuškodí. Je to takové hezké tajemno a dítko je pak na sebe i pyšné, že vše zvládlo a dostalo balíček, že ho Mikuláš ohodnotil, že si to zaslouží. Pamatuji si na svá školková léta, mám dokonce i fotku s Mikulášem a čertem, když mi byly 4 roky a úplně si vybavuji ty pocity strachu, jak tam stojím a bojím se a potom jak to ze mně všechno spadlo a mám radost. Do školky k nám chodíval za čerta pán, který se vždycky přestrojil tak, že měly strach i učitelky 🙂 Děti z něho měly respekt a všechny seděly jak myšky a poslouchaly, co říká. Není dobré děti k smrti děsit, to je podle mě hloupost a rozhodně s tím nesouhlasím, ale když se jim tahle tradice hezky vysvětlí, nevidím důvod, proč je o to ochuzovat. Myslím, že ve školce učitelky nedopustí, aby z toho někdo měl nějaké trauma, neboj 🙂
Diky vsem za nazory. Ja tuto tradici nijak nekritizuji, nadilku od Mikulace dcera dostane i doma,povidame si o tom,jen mne zajimalo jake mate zkusenosti ze skolky-zda deti nestrasi-jsem rada,ze to maji nastavene jak pisete-ze vetsinou cert jen stoji a kouka 🙂 dcera rano byla v pohode,tak jsme ji vyslali pro zazitek 😉
@leneee syn zacal chodit do skolky presne pred rokem, v den, kdy meli Mikulase. Mel cerstve 3 roky. Pamatuji si, ze se me jeste pani ucitelka v telefonu ptala, jestli si to nechceme rozmyslet, aby se nebal... no nakonec sel, na dopoledne, vsechno problehlo normalne, on mi neplakaval, do skolky ochotne chodil (ne ze by tam nadsene bezel), to az ted, po roce mi rika kazde rano, ze nechce do skolky. Ale to bude spis tim, ze si tam pry nema s kym hrat, je to takove to nadane decko, ktere nema k sobe partnera, se kterym si rozumi. A taky bych rekla, ze se me drzi vic jako kliste, cim vic casu spolu travime, treba cele letni prazdniny. Od te doby rika, ze nechce do skolky. Mikulas v pohode. Dnes je nemocny a je mi lito, ze tam nemuze byt, protoze domu Mikulase nezveme, to se mi nejak moc nelibi. Bramboru ani uhli nedostane, to by plakal.
@leneee Tak jak dopadl Mikuláš ve školce?
@janablizka zvladla to dobre, pry se bala ale neplakala 🙂 tak mam radost a byl to zazitek. Ovsem jejich cert cpal naoko jednoho zlobiveho kluka do pytle a ucitelky ho “zachranily”.
Ahoj, nase Verca bude mit zitra ve skolce taky Mikulase poprve. Jsou ji 3roky. Ja myslim, ze pani ucitelky to s detmi umi (aspon tady u nas) a mam v ne plnou duveru. Pokud mas pocit, ze by pro dceru bylo lepsi zustat doma, tak ji doma nech...