Mám dát dítě do školky v září nebo až po šestinedělí s druhým dítětem?

6. srp 2023

Ahoj, ráda bych znala vaše názory. Mám doma dítě, ktere má nastoupit teď od září do školky. Další miminko se mi má narodit hned v polovině října.
Určitě nechci, aby tam chodil v šestinedělí. Otázka ale zní, jestli ho tam do porodu normalne dát (mám strach, aby neonemocněl a nějakým způsobem to neodnesl malý v břiše), anebo ho tam prostě dát až po šestinedělí-po vánocích.

Děkuju 🙏

pipi_puncocha
6. srp 2023

Já bych dala až od Nového roku. Takhle mi přijde, že v tom bude mít akorát zmatek - měsíc chodit (kdyby nebyl nemocný), pak doma třeba dva měsíce, pak zase znova nástup. Nevím, jak to vnímá, jestli se do školky těší, jak bude snášet začátky s miminkem, ale netlačila bych na to.

gruyerre
6. srp 2023

Jestli se tam on sám vyloženě nějak hrozně moc netěší, tak bych ho zatím nedávala.

emillyhk
6. srp 2023

Já bych ho zkusila dávat hned v září, aby věděl, že do školky se prostě v určitém věku chodí, ne že ho tam "odkládáte" kvůli miminku. Klidně jen na dopoledne, uvidíte jak to půjde... Když to nepůjde, můžete začít klidně zase v prosinci. Na leden bych úplně nečekala, v prosinci se dělá spousta předvánočních aktivit, to si myslím, že by mu mohlo nástup do školky zpříjemnit.

mafulin
6. srp 2023

Dala bych až později. Užijte si poslední chvíle jen ve dvou. Však mu nic neuteče 🙂

janule0123
6. srp 2023

Nás první skolkovy rok vypadal následovně .. září ve skolce; říjen doma, listopad ve skolce, prosinec doma 🤣 leden ve skolce, únor doma včetně nemocnice… a tak az do konce školního roku… jen květen cerven zvládla 7tydnu v kuse 👍🤩jinak bejbo budem mít teď zacatkem školního roku, a dětská me říkala ze nejdřív po dvou dávkách hexy a na pneumokoka… a teda ideálně az od dubna… ze se mám pripdne připravit na to, ze starší dovlece něco ze školky, parkrat smrkne; zakasle a mimino bude se zápalem plic v nemocnici..: no všichni okolo me dávají buď pořad a nebo po 6nedeli do školky, a kdzy jsme to říkala byla jsem za blázna, akorát jedna kamarádka me říkala ze do 6mesicu by nedavala do školky, ze malej Furt něco nosil se školky a s miminem to dycky zatrepalo…

blondynka400
6. srp 2023

Určitě bych ho tam normálně v září. Bude to pro něj mnohem jednodušší, když bude začínat s ostatními a nebude nováček pak nějak později. Stejně tak nevidím důvod, proč ho tam nedávat v šestinedělí, třeba týden dva ok, ale proč celé šestinedělí?

blondynka400
6. srp 2023

@janule0123 tak k takové dětské bych už nikdy nešla. Jak někdo může takto strašit rodiče, to fakt nechápu....

pe_tu_ss_ka
6. srp 2023

Syn začal chodit ve 2 letech a 9 měsících a dcera se narodila začátkem října. Ještě v pátek byl ve školce a dcera se narodila v pondělí. Doma byl s námi pak do konce října a šel znovu v listopadu. Záleží jak to sami cítíte, malej se tam hodně těšil na děti.

biciklissie
6. srp 2023

Nedávala bych. Dcera měla tři v říjnu, syn se měl taky narodit v říjnu. Rovnou jsem ji nedala, syn se nakonec narodil v září. Akorát by z toho měla guláš a já jsem (na konci tehu a s tak malym miminkem) absolutně neměla kapacitu řešit nějakou docházku do školky, adaptaci, věci, atd. A hlavně ty nemoci. Dcera nakonec šla až od dubna příštího roku, to už synovi bylo sest měsíců. A dobře jsem udělala, chytli jsme všichni naprosto vsechno a syn z nás vždycky nejhůř. Plus dcera si to vůbec s miminkem nespojila, taky už byla na školku zase o něco zralejší, v těch 3,5 letech.

pilzzee
6. srp 2023

Resim uplne to samy, syn mel v cervenci 3, v zari ma jit do skolky, koncem rijna se narodi dalsi. Bojim se hlavne tech nemoci, co by domu dotahl, doted byl uplne zdravej az na par rymicek. Ani se do skolky vylozene netesi, deti ma rad, ale nikde jeste nebyl bez rodicu nebo bez babicky sam. Navic jeste nezvlada zachod (jen nocnik) a na spani potrebuje plinu. Co mam delat?? 😀

teryem
6. srp 2023

Nedala bych

jirovapa
6. srp 2023

Řešili jsme podobný problém, ale nakonec šla dcera do školky od září. Pak byla s námi doma (po narození v říjnu sourozence) a když chtěla zase za kamarády, tak šla třeba na 2-3 dny, potom byla zase doma klidně týden. Prostě na pohodu. 🙂 Ten první rok spíš do školky nechodila než chodila.

martinka_33
7. srp 2023

@janule0123 ach ti pediatři, ani se neumí shodnout 😃 Doktor mých dětí naopak razí teorii, že v šestinedělí je mimino chráněné imunitou matky.

martt
7. srp 2023

Ja jsem staršího syna dávala do školky až po šestinedělí. Nejen z důvodu strachu z nemoci , doporučila nám to tak i dětská doktorka, ale i taky z organizačních veci to pro mne bylo lepší. Za těch 6 týdnu jsme se doma krásně zajeli.

arkapo
7. srp 2023

Určitě nedávat. Mám teda pětiletého, který už do školky chodil, ale nemocný je jakoby začínal. Malá se narodila v listopadu. Právě aby se staršímu něco neměnilo, aby se necítil, že se něco děje jinak jen kvůli miminku, tak do školky chodil. Chyba! Malá ve 14ti dnech dostala rýmu a táhlo se jí to tři měsíce. A to fakt nechceš! Nemluvím o tom, že tobě může dítě přinést nějakou fajnovku ještě před porodem. Tomu v bříšku to neublíží, ale třeba rodit s horečkou nebo i "jen" s ucpaným nosem... Asi to nemusím rozebírat. Pediatrička nám řekla, proč jsme ho do té školky vůbec dávali. To nemluvím o tom, že ráno musíš obstarat novorozence i starší a vyrazit jako šestinedělka do školky.
Ve vašem případě, pokud školku ještě nezná, tak když tam půjde až po Novém roce, tak se nebude cítit odstrčené ani nic podobného a naopak se sžijete, bude vědět co a jak, až v lednu nastoupí a nebude žárlit, že nejdřív se kojí a až pak se chystá snídaně. Ale hlavně bych nedávala kvůli těm nemocem. Malá byla a je plně kojená a fakt ji ta imunita neochránila. Naopak od té doby chytá všechno.

lucca0
7. srp 2023

Dcera bude taky nastupovat do školky v září a termín mám 2.9. Nevidím, důvod, proč by neměla chodit, do školky se těší. Starší nastupuje do první třídy. Tu si taky přece nenechám doma, ani něco nedonesla 🫣

cilkat
7. srp 2023

Já bych dala už v září, ať nastupuje se skupinou, ale tím, že budete doma, tak klidně rovnou v režimu "jen úterky a středy", nebo prostě podobně - ne celý týden. Ať si tam opravdu spíš chodí užít společnost, než to mít jako nutnost. Ono když to dítě nevyčerpáte tím, že je ve školce každodenně a přes únavu, je i mnohem méně nemocné a je mnohem menší pravděpodobnost, že "něco přitáhne domů" - minimálěn u mého staršího to tak fungovalo. Velká nemocnost nastoupila opravdu až s každodenní školkovou docházkou, před tím dva roky chodil jen některé dny. (Není úplně dobré nastavit je jako "když bude dítě chtít", tam je zmatené už jen z té odpovědnosti se rozhodnout, co bude celé dopoledne dělat. Chce to to rozhodnutí nechat v rukou rodiče. Ale vlastně může být poměrně pružné.)

viperaberus
11. srp 2023

Já na tom budu úplně stejně. Pokud se malý zbaví plenek najisto, tak pujde v září a bude do školky chodit. Já to beru i tak, že v září nastupuje víc dětí a bude i pro něho snazší zapadnout a vše si projít, než aby šel od ledna. Do školky se těší, jediné čeho se trochu bojím jsou nemoci, ale to riziko by bylo i v lednu.

normalnimatka
11. srp 2023

četla jsem od nějakýho psychouše radu, že souběh nástup do školy a narození sourozence by se měl ideálně odlišit aspoň o 3 měsíce....
pokud mu jsou 3 roky, dala bych ho do mš od pololetí, nebo až od příštího září. nic mu neuteče. teda kromě věčnejch nemocí, který ti bude nosit domů, a bude to chytat i tvoje čerstvě narozený druhý.

normalnimatka
11. srp 2023

o nějakým režimu nemluvě... fakt bych nechtěla budit mimino kvůli tomu, abych staršího odvedla do mš.... děti jako mrňavý usínaly pozdě na noční spánek, a spaly spíš ráno do víc hodin, a pak už to přes den enbyly schopný naspat, takže...to by byla opravdu veselá existence.
krom toho, pro staršího je fajn, když se bude s mladším zžívat....až nastoupí do instituce, už nikdy není tolik prostoru, a ta vazba, když se tvoří hned od začátku intenzivně, je to dost dobrej start do sourozenectví.

alubif
11. srp 2023

Z vlastní zkušenosti bych dala až v březnu nebo až za rok. Syn se narodil v zimě. Do toho starší chodila do školky. V 6. Týdnech malý chytil od ní laryngitidy, skončili jsme na JIP, v 8. týdnech to sjelo do zápalu plic a od té doby se to vezlo, imunita špatná a je často nemocný oproti starší.

pampelina18
12. srp 2023

Dcera bude chodit normálně i během šestinedělí. Všichni v okolí dávají děti normálně do MŠ i ZŠ i během šestinedělí. V okolí neznám nikoho kdo by nechal v šestinedělí dítě doma. Aspoň to pak děti neberou tak, že kvůli miminku je odkládate do MŠ

pampelina18
12. srp 2023

Navíc určitě máš parnera, tak nevidím důvod proč by chlap nemohl vodit starší dítě do MŠ on ? Co bys dělala kdyby měl povinnou školní docházku taky bys ho nechala sesttydnu doma ? A Ani i když bude na VS a ty budeš v šestinedělí tak ti může domů přitáhnout nějakou nemoc. Můžeš jít s prckem k doktorce v šestinedělí a tam něco chytit.... Můžeš jít jen do krámu a tam něco chytit.... My to tak budeme mít první dva měsíce, dceru bude vodit do MŠ parner a vyzvedávat taky on. Rozhodně ji kvůli šestinedělí nebudu nechávat doma, to by pak nesměla chodit ani do obchodu, ani ná hřiště natož k doktorce... Já bych musela být celou dobu zavřená doma a možná chlap by neměl raději chodít do práce ani do obchodů atd aby něco nepřitáhl...

Nic ve zlem, ale prostě to je ptakovina nechávat doma.

Příklad: švagrová porodila v době covidu, všechny 3 děti chodili normálně do MŠ a ZŠ, a covid pritahl její manžel do rodiny, následně poté přitáhl angínu, a kašel a rýmu... Děti ze ZŠ a MŠ nepritahly nic....

ilone
12. srp 2023

@pampelina18 no, jenže máš děti, které že skolky přitáhnout vše, co se tam jen šustne. A pokud jde do skolky poprvé, je to dost pravděpodobná varianta.
Nás třetí první dva roky strávil víc doma než ve školce a dost nemocné byly i starší děti.
A ona i matka po porodu je náchylnější. A spolkové bacily nechceš.
Takže já bych po zkušenostech dala třeba až ke konci šestinedělí.

pampelina18
12. srp 2023

@ilone však je to na matce, ale jak píší v okolí neznám nikoho kdo by kvůli šestinedělí nechal dítě doma i když šel do MŠ poprvé. A všichni to v pohodě zvládli. Ale paní má snad vlastní rozum, aby věděla co a jak.

swan42
12. srp 2023

Mladsi se narodil koncem cervence, od zari sla holka normalne od 3 let do skolky a abych nemusela budit, tak vodil manzel. Byla sice nemocna skoro porad, ale malej to chytil malokdy a szivali se uplne normalne 😉
Ty znas svy dite nejlip, jestli mas pochybnosti, davej ho tam jen na 2-3 dny tydne, pripadne treba jen do obeda, to davala napriklad znama svyho "mamanka" (ne ve zlym) celej prvni rok

pospis
14. srp 2023

Nejmladší syn se narodil 17.9. Nejstarší syn tehdy 4,5r do školky normálně chodil klasicky od 1.9. Syn se narodil v sobotu tak ani nebyl ze školky doma. Mladší syn 2,5r byl se mnou doma a šel až za rok.
Ze školky nikdy nic nedonesli, ani ty neštovice. Ale já jsem nezaznamenala vyšší nemocnost nástupem do školky.