Jsem na rodičáku, doma mám 10ti měsíční a 3 letou, která začala chodit do školky letos. Chodí jen 3x týdně na dopoledne. Za tu chvíli už dotáhla asi 4x kašel a rýmu, blicí virózu, kterou jsme chytili všichni a teď i roupy! Zítra jedeme na pohotovost. 🤦 Já už jsem z toho fakt hotová a dost přemýšlím, že jí stáhnu ze školky úplně. Na tohle já už fakt nemám. Hlavně teď nevím, co s mladší, protože starší si neustále otírá sople, pak sahá malé do pusy nebo jí kýchne přímo do obličeje. To samé s tím, že si sáhne do kalhot a pak na ní. 🤢 Nemá z toho vůbec rozum ještě, takže je mladší vždy jasná taky...
Na druhou stranu, ona když je doma, tak vymýšlí kraviny, neustále ubližuje mladší, protože nuda žejo. Obě u všech činností hulákají a já nejsem pomalu schopná s nima ani uvařit nebo uklidit a sama jsem z toho na prášky. Ve školce se učí básničky, tvoří, má i lepší návyky v uklízení si po sobě, nové zážitky, představení, maškarní, přijde mi, že jí to po téhle stránce prospívá. Jenže teď si místo vánočních připrav, střihnu celkovou desinfekci domu a těch nemocí je prostě tolik, že fakt přemýšlím, jestli to pro nás všechny není spíš víc na škodu. 🙈
@cherie24 nemoce jsou úplně běžné první rok a něco syn byl pořád doma co týden a pak když ne kašel tak školka zavřená COVID tak že bych dítě ze školky vůbec nebrala když šla dcera do školky a syn do školy tak sem nám narodil syn a taky vše ok atd dítě si musí udělat imunitu to mi řekli i na kožním a dětská a ted syn už je ok .. měli jsme i neštovice už a je klid kašel rýma už není ....ono ve škole to taky není sláva - vsi ,nemoce taky
Ten první rok je na nemoci nejhorší 🤷🏼♀️ bude se to lepšit!! Za mě nechat ve školce. Byla jsem doma s mladším a starší chodil do školky, byl tam rád. Právě tvořili, hráli si, učil se nové básničky a písničky. Hlavně na to tvoření nemáme doma klid...
Pokud je tam malá spokojená, tak bych jí tam nechala...
@cherie24 u nás to stejné. První rok školky vždycky týden ve školce, 3 týdny doma. Až přes velké prázdniny byla pořád zdravá. Teď od září byla 3x nemocná. Máme mladší dceru 1 rok, ta to vždycky chytne taky. Jako novorozeně od ní chytla covid, ten už 2x, rotaviry, kašle, rýmy. Vždycky jsme to nějak zvládly.
Ale za mne rozhodně školka přínos má. Dcera se tam socializuje, těší se tam, má kamarády. Chodí do školky ráda.
@cherie24 to si musis zvazit sama, jestli ti to za to stoji… syn taky zacal letos chodit do skolky. S nemocemi jste na tom jeste dobre, syn od zari odchodil jen jeden jediny tyden cely. Rymy a kasle uz ani nezminuju, jinak u nas probehla sedma nemoc, virozy, zanet spojivek, nabeh na zanet str.ucha… ale skolku v jeho/nasem pripade vnimam jako velky prinos. A to i pres to vsechno co dotahne domu a pochyta to ctyrmesicni miminko. Syn skolku miluje a jsem rada za to, ze tam dela i cinnosti ktere doma odmita. Kolektiv prinosny je
Na to asi jednoznačná odpověď není - já jsem syna nechala doma, protože jsem nechtěla, ať nemocemi ohrožuje miminko a taky, ať si ten první rok budují vztah především spolu, ať se necítí odstrčený. Do školky půjde, když mladšímu bude něco málo přes rok, pokud bude chtít.
@cherie24 proto jsem starší dceru dávala do školky až v 5letech, protože mám věkový rozdíl mezi dětmi necelé 4roky a bylo to to nejlepší, co jsem mohla udělat 👌
@cherie24 naše dvojčeci holky nastoupily až teď v 5 letech do školky (jsou předčasně narozené ve 32 TT, tak jsme je chtěly jakoby uchránit, když jsme viděli co že školky nosí starší dcerka)....nicméně od září neustále kašle, rýmy, horečky, teď jsme skončili na antibiotikach celá rodina kromě manžela, donesly že školky bacil hemofilus...naše paní doktorka doporučila, ať je pokud můžu už do konce roku do školky nedávám, aby se trošku vzpamatovaly....no je to mazec....mrzí nás to, protože jim to prospívá, ale zdraví je na 1.miste, tak jim musíme dát chvíli oddych....takže myslím že vaši 3lete ještě nic neuteče, když byste ji na chvíli stáhli že školky
Má pozitivní vliv. Ten kolektiv, to tvoření, ten posun, když máma není za zadkem,tam prostě je. Já mám jen El, ale už ke konci RD jsem na sobě cítila totální vyhoření, protoze na tvoření, zpívání, hraní a podobně už jsem po třech letech doma prostě neměla mozkový buňky. Ta nemocnost je věc druhá, ale problém tím maximálně spíš jen oddálíš.
Loni jsme to tak taky meli, synovi byly pri nastupu do skolky 4 mesice. Ale starsi to proste prospiva, neco novyho se nauci, muze tam nerusene vyrabet... pred rokem to jeste slo, ale letos na to uz s rok a pul starym za zadkem neni prostor vubec. U nas to dost pomohlo i v jidle. Nemoci jsou opruz, ale bud to bude ted a nebo za rok 🤷🏻♀️ Pro me i s nimi prevazuji pozitiva.
10m už není novorozenec, i když chápu, že je to blbý a nepříjemný. Mladší začala být taky dřív nemocná díky staršímu. To je asi jejich úděl. 😀 začátky v kolektivu jsou většinou takové, děti prostě přitáhnou všechno, ale imunita se posiluje a za rok bude lépe! Stejně bys to max o rok odložila, tomu se nevyhnes. A navíc teď můžeš být doma, horší je, když už pracuješ.
A školka má jednoznačně mega pozitivní vliv na celkový vývoj dítěte. V těch třech letech je to už potřeba, už být jen doma s maminkou a miminem je nuda. 😀
Starsi do skolky nechodi a zatim nemam ani nic takoveho v planu. Ma ale jeste sourozence skolniho veku a potkavame se s kamaradkou s podobne starym ditetem, neni v zadne izolaci. Z meho pohledu urcite skolka vede dite k velke samostatnosti, na druhou stranu kazde dite chce byt samostatne (vsechny zname "ja sam"), kdyz na to mame my rodice nervy a umoznime mu to. Zpivam s detmi rada, papiry a pastelky doma mame a neni nic lepsiho pro rozvoj kreativity nez diteti poskytnout material a nechat ho tvorit, ono 20 stejnych jezecku nebo snehulacku z lahvicky od actimelu se sice jiste trefi do detskeho obdobi kyce, ale kdo tim neprojde, toho to myslim v zivote o nic neochudi. Me ve skolce vadi ta stadovost, premira vnejsi motivace, chci trosku vic respektovat senzitivni obdobi, coz ve velke skupine proste nejde (vim, ze je i mnoho velmi dobrych skolek, ale maji sve limity prave kvuli poctu deti). Deti kolem 4.roku rozhodne vyhledavaji kolektiv jinych deti (ne nutne stejnych prtat), tak zalezi na vas, jestli mu to dokazete umoznit i bez skolky. Jsem se nejak rozepsala....ale chtela jsem jen rict, ze i bez skolky vyrustaj samostatni sikovni jedinci,l a pro a proti si doma musite vyhodnotit sami.
Tak ji třeba stáhni přes zimu a na jaře zase budou víc chodit ven, ne, že by nemocí zázračně ubylo, ale už to nebude tak časté. Jinak jsi to vystihla no, s dětma to tak je, chce to náplň a každý den a pevné nervy, jinak se zblázníš. 🤷♀️ Já jsem jedno dítě dala až v 5, snad od jeho roku jsme poslouchali, kdy už půjde do školky a proč ještě nechodí. Další dítě jsem dala normálně ve 3 a zas se každý druhý ptá, proč už je ve školce, když jsem na mateřské. To si prostě nevybereš. 😀
@cherie24 Mám teď tříletou dcerku také prvním rokem ve školce a ta rýma a kašel se neustále točí do kola, ale hodně jí to tam prospívá. Je to šikovná holčička a doma už jí nejsem schopná takové všelijaké aktivity nabídnout a hlavně chce děti. Takže asi bych vydržela, pokud je tam spokojená. Vytvoří si imunitu.
Běžná realita většiny rodin s malými dětmi 🤷
@xvitko13 není náhodou na toho hemofila očkování v hexe? Jak se to prosímvás projevilo? Mladší není zatím očkovaná, na alergu nám bylo doporučeno počkat, protože stále hodně bojuje s opruzeninami a alergií, ale tak nějak to držíme na uzdě, ,ovšem očkování by to mohlo rozjet v plné míře. Z téhle nemocí mám ale vážně strach. 😔
@cherie24 Za mě školka super, chce to jen vydržet. První tři měsíce taky byl pořád nemocný, pak prosinec a leden dobrý, únor trochu pochrchlával a od března už POHODA. A hlavně, jako píšeš- ve školce mají aktivity, tvoření, kamarádi. Nevím jak jié maminky, ale s batoletem za zadkem jsem prostě nebyla schopná mu takový program dopřát - spíš jsem mu dopřávala buzeraci :D
Hm, též mi začal tříletý chodit do školky a doma byl 1,5 letý mladší. V podstatě oba první roky jeli stylem 3-5 dní v MŠ, 2-3 týdny doma. Když jim bylo 6 a 4,5 šla jsem do práce, už to bylo lepší a kdyžtak hlídala babička. Zlepšilo se to u obou až s nástupem do školy. Jsou doma max 3-5 dní 3x za školní rok. A taky ve škole se nějaká rýma a zakaslani tolik neřeší a fakt nenechávám doma ještě několik dní po uzdravení. Lockdown stačil.
Teď nastoupil do MŠ nejmladší,budou mu 4, doteď jsme skoro nevěděli co je nemoc, rýmu měl dva dny a kašel naposledy před 3 lety. Teď už byl doma několikrát, 3 dny až týden. Je to blbý, školka mu svědčí, řeč, socializace, režim..ale za každý odchozeny celý týden se raduju. A těším se tak na květen. To už většinou byl klid.
Nejstarsi syn byl nemocny temer nonstop po cele tri roky dochazky do skolky, to si nevyberes - kdyz ji stahnes a posles do skolky az pristi rok, s nejvetsi pravdepodobnosti si temi nemocemi projdete stejne. Ve trech letech se da polemizovat o pripravenosti na odlouceni od maminky a pobyt ve velkem kolektivu, ale jestli to neni problem, tak za me ma skolka prinos velky. Naopak mas stesti, ze zatim muzes vsechny nemoci resit v klidu, dokud jsi doma na RD.
@te_reza no, vyhořelá si připadám taky. Mladší teď dorostla do fáze, kdy mi neustále visí u nohy a kňourá, nenechá se nikde odložit a starší je věčně nemocná z té školky, doma je ale znuděná a dělá naschvály. Když se snažím o nějaké aktivity, tak to je taky očistec kvůli mladší. O času pro sebe škoda mluvit. Doufala jsem, že aspoň za školka trochu pomůže, že si dopolko uklidím, uvařím a odpolko už se budu věnovat jen dětem, ale je to snad ještě horší.
Nechci se nikoho dotknout, ale že ve školce děti tvoří, kreslí...To jim můžeme dopřát i doma ne? 🤔
@cherie24 Já bych školku přerušila, ať máte klid, a uvidíš časem...
Taky nad tím přemýšlím, hlavně když jsem v situaci, kdy dítě do školky nemusí. Ale projevuje zájem. původně jsme nechtěli vůbec, protože není ockovany na MMR a nechci ho riskovat. Tak jsme našli lesní klub, s tím, že bude chodit jen dopo. A když se mu to nebude libit chodit nemusí. A s tema nemocema by mě zajímalo, jestli to těm dětem pomáhá, že to promarodi, a jsou odolnější později, a nebo je to o tom, že v tom spolkovým veku jsou jeste náchylní a je to Jen otázka zralosti. Zrovná na ty nemoce se fakt netešim. Sice ty nemoci pokryje babi nebo manžel, ale už vidím jal budeme na chcipnuti všichni. 🙄
@klokanka31 To já tohle doma fakt nedopreju. Jsem totálně netvorici matka bez fantazie 😄
@foxietrixie no nápodobně. Když chci s malou něco tvořit nebo stavět, tak se tam neustále dobývá mladší a vše se snaží rozmetat. Když jí něco dám, hned to zahodí a jde cíleně po aktivitě, kterou dělá starší. Takže takové ty situace, malá něco staví, je šikovná, krásně zabavená, mladší přijde, rozmetá vše, starší začne ječet, jednu jí flakne, ječí obě. Každá příprava jídla je pro mě dávka stresu a nebezpečí vzájemného úrazu pro obě. 🤦 S tou připraveností nevím no. Ona se celé léto vážně těšila, mluvila o tom už dřív, je hodně kontaktní, miluje děti, ale teďka každé ráno tvrdí, že do školky nechce. Že jí tam starší kluci zlobí a že chce být se mnou doma. Když jí tam ale předám, za celý den nebrečí a vypadá spokojeně, když jde domů. Ale celou cestu do školky a v šatně říká, že chce jít domů, pak ale vypráví, jak si hrála a co dělala, tak nevím vůbec. 🤷
@95newmommy2020 ja bych rekla, ze si tim spis vsechny deti projdou...jako kdyz po covidu a lockdownech byl loni (alespon u me v okoli) extremni rok na nemoci, jak deti nebyly zvykle. Osobni zkusenost samozrejme nemam a ani vzdelani fundovane odpovedet, ale rekla bych, ze dat dite az do prvni tridy ten problem nevyresi.
@klokanka31 Hele mě.se nedotknes, ale já se narovinu přiznám, že jsem totální lempl a antitalent, kterýho tyhle věci hlavně děsně nebaví. Mě to nebavilo nikdy. 😀 Výtvarka mě odjakživa děsně srala. 😀 jako snažím se trochu malovat, nejaky samolepky a tak, ale moc ne. Proti tomu, co dělají možností a jaký mají možnosti a materiál, jsem totálně ubohá. 😀 ještě tak s ním ráda hraju nejaky ty vzdělávací hry, ale tvoření fakt ne. Navíc nemam na to ani tolik času jak ve skolce. Tam má učitelka na starost jen tohle. Já musím vařit, uklízet, prat, nádobí atp, atp. Navíc se do všeho "sere" mladší, ktera to ještě neumí nebo ji to nebaví (ale chce se do toho stejně srat😀) a ta se pak vzteká a schválně mu to ničí. Navíc on je typ, kterej spoustu věcí chce dělat a dělá v "cizím" prostředí a s "cizima" lidma než doma.
Takže fakt to není tak, že každá máma je schopna vyrovnat se školce. 🙂 Nehledě na to, že učitelky na to mají vzdělání a talent. 🙂
@95newmommy2020 To mi povídej, já nikdy nějaký tvoření neměla ráda, ale moje mamka je zas opak, pořád něco ráda vyrábí, má na to skvělou fantazii, a s mojí malou si to užívá. A musím říct že jsem to od nich odkoukala a chytlo mě to už taky, tuhle jsme dělaly sněhuláka z vaty 😊
@felixfelicis Já prave chodila do kolektivu od mimina a vím, že do školky snad i s teplotou, rýma a kašel se neresil vůbec. Ale pak přes školní docházku jsem byla odolná až moc, dostávala jsem diplomy za nulovou absenci. 🙈
@klokanka31 tak to je pro ty děti nejlepší varianta. Jenže ne každý má na to doma vytvořit dostatečně podnětné prostředí, a proto tu jsou vzdělávací instituce. 😃
@cherie24 to se hrozne tezko posuzuje z papiru - nas dvouletak treba hodne rikal "nepujdu do skolky, zustanu doma" - ale rano se oblikl a bezel k vytahu. Nebo prostredni mel hrozne zaseky, protoze mel problem rano vstat a vypravit se - jakmile jsme ho tam dostali, tak se prepnul a byl spokojeny. To trvalo cely ten prvni rok a ted kupodivu uz to vstavani problem neni. Takze to, ze rika, ze tam nechce, muze byt problem, ale i nemusi vubec, to musis poznat sama. Za me je super, ze to muzete brat postupne, chodi jen na dopoledne a kdyz se vam nechce, nemusi prijit vubec, protoze te nic netlaci...ja bych to osobne v tomhle light rezimu nechala dal.
@cherie24 na nemoci se připrav....mně holka zpočátku marodila furt....teď je ve škole 1.rok a zatím nechyběla na výuke ani jednou....