Kousání dětí ve školce

adelina89
4. pro 2016

Dobrý den,
po dlouhé době si sem jdu pro radu. Už si totiž nevím rady s řešením situace. Mám syna 4 roky, chodí 2.rok do školky. Jelikož je narozený v září, je letošní rok opět mezi těmi nejmladšími. A bohužel řešíme problém s jedním dítětem ze školky. Je to kluk stejně starý jako můj syn a je na děti agresivní. Loni mému synovi při vycházce vyrazil zub. Mělo to být nedopatřením, taky jsem to tak vzala, děti se strkaly, do syna kluk strčil hodně a ten spadl na zem a bohužel to odnesl zub. Jenže letos to začalo tím, že od září začal syn chodit domů pokousaný. A je to čím dál častější. Dokonce teď byly děti na procházce a během procházky kluk pokousal mého syna přes rukavice až tak, že mu tekla krev. Učitelky to údajně řeší jak s dítětem, tak s rodiči. I ředitelka školky má na stole více stížností, protože můj syn není jediný, který od kluka chodí domů pokousaný. Syn mi pomalu začíná blbě spát a nechce ráno jít do školky. Poraďte mi prosím jak situaci řešit.

naomi6
4. pro 2016

@adelina89 Zašla bych přímo do školky a chtěla bych to projednat s ředitelkou, učitelkou i s rodiči toho dítka. Rozhodně by mi nestačilo sdělení, že "se to už řeší". Chtěla bych u toho být také přítomná a vědět, jak konkrétně se situace řeší. Držím palce a přeji hodně štěstí a sil.

adelina89
autor
4. pro 2016

@naomi6 Ředitelce volal bývalý manžel, je to jejich známá. Bylo mu řečeno, že má právě více stížností,ale nedá se s tím nic moc dělat. Což mě dost dostalo do varu. Takže jsem v pátek zažádala o schůzku s učitelkami a ředitelkou. Schůzka by měla proběhnout v úterý. Nevěděla jsem, zda to neřeším moc v afektu. Ale prostě nenechám své dítě ve školce kousat. Syn je typ dítěte, který když se něco takového stane, tak to neoplatí. Na což mi učitelka řekla, že situaci řeší dobře. Protože to přijde říct učitelce a učitelka může jít a pokárat kluka, který ho pokousal. Naopak, kdyby ho kousl zpět je konflikt a učitelka pokud to nevidí od začátku, nemůže pokárat ani jedno dítě, protože nemůže posoudit které dítě si začalo. Jsem z toho zoufalá, syn má ve školce spoustu kamarádů, učitelky syna často chválí, že je šikovný a hodný, že si vydrží hrát v kolektivu i sám.

elamozna
4. pro 2016

Jednoznacne selhani pedagoga. Pokud vi, ze je dite agresivni a problematicke v teto mire, mela by mu ucitelka venovat vyraznou pozornost. I kdyby s nim mela chodit na prochazce za ruku a celkove trochu ho izolovat od ostatnich deti. Prece nemuze jen tak mrzacit jine deti. Udelala bych velke dusno, kdyby se to tykalo meho syna.

naomi6
5. pro 2016

@adelina89 Moc držím palce a jsem zvědavá, jak to proběhne, určitě pak napište. Jinak já mám taky dcerku, která si od dětí nechá ublížit a neoplatí jim to, takže si to umím úplně představit. A v afektu určitě nejednáte. Je dobře, že to chcete řešit a nenechte se odbýt. Tohle už přece není v pořádku, když ho kousne do krve. Snad se to vyřeší. Hodně štěstí.

naomi6
7. pro 2016

@adelina89 Tak jak jste dopadli ve školce?

adelina89
autor
31. pro 2016

@naomi6 Dobrý den, řekla bych, že se nic pořádně nevyřešilo. Domluvilo se, že rodiče doma situaci dítěti vysvětlí. Od té doby je pravda, že žádné kousnutí nebylo. Tak snad tomu bude konec. Jinak v ředitelně jsem si spíš přišla jako blbec a jako matka co jí vadí snad úplně vše. Bylo mi totiž vysvětleno, že je to klasický psychologický vývoj dítěte a jelikož si dítě neumí hrát v kolektivu, tak když si sním jiné dítě chce hrát, brání se kousáním. Mě to teda normální nepřijde. Nechala jsem udělat zápis z projednávání v ředitelně a tudíž se to muselo posílat na město, jako zřizovatele školky. Takže na vyjádření města ještě zatím čekám. Měla by se k tomu vyjádřit i pracovnice sociálky, tak jsem zvědavá co přijde za vyjádření.

crazy_girl3
15. čer 2017

Holky, já mám doma kousálka a bouchálka a řeknu vám zase svůj úhel pohledu. Za mě je to jednoznačně obrana před většíma dětma...Syn nastoupil čerstvě tříletý, nejmenší ve třídě a dle mě ostatní větší kluci velmi rychle přišli na to, že se nechá snadno vytočit a pokouší ho...několikrát jsme byli svědkem, jak se mu třeba pět kluků posmívá, syn jim třeba 10x řekl, ať mu to přestanou říkat a samozřejmě nic, tak se nakonec napřáhl, že je bouchne, přičemž zasáhla paní učitelka, že nikoho bouchat nesmí nezdůvodně a dostal trest...ostatní mu prý nic neudělali..dostanu pak vždycky od pí. uč přednášku, jak se takto chovat nesmí, což mi přijde nespravedlivé, ale ok, beru to, že se s ním život mazlit nebude a nic není fér, ale on sám věčně chodí domlácený, tělo samý modrák, teď jeden den si stěžovat, že dostal pěstí do břicha a bolí ho bříško a vylezlo z toho, že opravdu pěstí dostal, ale "to víte, to jsou děti..."nemám ráda tenhle dvojí metr, buď kárám všechny nebo nikoho...Já mu samozřejmě vysvětluju, že se to nedělá, ale pokud ho někdo bouchá, posmívá se mu, rozbíjí a bere hračky, on to jde teda říct pí. uč, což mu řekla přímo přede mnou, že to tak má udělat, a ona ho pošle pryč pokaždé, tak chápu, že i on je "zoufalý" a neví, jak se těch dětí "zbavit"...neomlouvám ho, určitě se to dělat nesmí, ale ono fakt nic není černobílé...

kacenecka_24
15. čer 2017

Měli jsme podobný problém (nešlo o kousání ale o bouchání, ale to asi není podstatné). Také jsme to řešili nejdříve s učitelkou. Dostali jsme odpověď, že to školka řeší, že se nemáme bát. Potom syn začal ráno plakat, že do školky nejde, protože se bojí, začal se v noci počůrávat, byl úplně jiný. Začali jsme to řešit i s ředitelkou a skončilo to tak, že žádný problém neexistuje a my jsme přecitlivělí rodiče. Nakonec nám paní učitelka doporučila navštívit PPP protože se syn přestal zapojovat do kolektivních aktivit - proč asi... Za mě jednoznačně pochybení učitelky. Nabídla jsem synovi přestup do jiné školky, kde teď chodí moc rád.
A srovnání - obě školky státní, obě učitelky více než 20 let praxe. Přístup úplně jiný.

crazy_girl3
15. čer 2017

@kacenecka_24 jako já co se týče tohoto, tak trochu taky cítím, že jde o vyhoření učitelky. Má rok do důchodu, syna očividně nemá ráda, protože když je druhá učitelka, tak vše řeší a přistupuje k němu jinak...

kacenecka_24
15. čer 2017

@crazy_girl3 jde podle me hlavne o to, jakym zpusobem s detmi pracuji. I v nove skoce mame deti, ktere aspirovaly na bouchalky a kousalky, ale ty ucitelky to v pohode zvladly, nezaviraly oci, dneska je s jednim z nich muj syn kamarad. Opravdu jde o pristup.

kajka93
15. čer 2017

@crazy_girl3 tak Teď jsem se musela podívat k vam do profilu jestli nejste ze stejného města a nechodíte do stejné školky, protože je to uplně ale uplně to stejný co máme ve školce my! ... jedna paní učitelka uplně naprosto v pohodě všechno se vždycky vyřeší nikdy není žádný extra problém a druhá!! škoda mluvit ... je to asi 2 dny co jsem přivedla malého do školky a mluvila jsem s ní (opět mi vykládala jak je náš malý hrozné dítě) přišel tam takový malý klučík jí říct že tam nějaké dítě pláče .. ona ho nevnímala (ok beru, mluvila se mnou) klučina jí to zopakoval ještě 2x a tak jak ona ho chytla a začala po něm řvat -NEVIDÍŠ HERGOT ŽE SE TADY BAVÍM S NĚKÝM?!?! ... otočila ho a normlně ho jakoby požduchla ... jako nijak moc ale říkám si jestli se tak chová i k našemu malému tak to asi budu řešit ... protože tohle je fakt hrůza ...

crazy_girl3
17. čer 2017

já to beru tak, že to prostě musíme přežít. Dokonalé to není a asi ani nebude. Syn je palce, je tvrdohlavý, paličatý a horká hlava po manželovi a neustále učitelkám opakuju, že takový prostě je a je malý na to, aby si to uvědomil a zvládal to, muž to občas nezvládá i ve 30ti...já chápu, že to v tom objemu dětí ve školce je težké, když tam někoho takového mají, ale pokud je tam pravý opak, někdo kdo jen sedí v koutku, brečí, nechce si s nikým hrát, mluvit...tak s ním taky pracují..ty uč. mají přece vzdělání a zkušenosti, tak by to měly být ony, kdo navrhnou řešení nebo si s ním poradí..ono řešit s ním doma něco 8 hodin po konfliktu je úplně zbytečné...navíc doma s ním nikdy takový problém nebyl...

@kajka93 u nás paní učitelka až taková není, ale prostě cítím z ní, že ho ráda nemá...syn je teda zamilovaný do té uklizečky/pomocnice co tam vetřídě mají a ona ho má taky ráda a říkala, že fakt v 99ti % procentech za nic nemůže, je vyprovokovaný nebo mu někdo něco dělá a stejně za to dostane nadané on a že učitelky to nechtějí slyšet a říkají jí, ať se do toho neplete...je mi ho líto, ale zase nějak se s nima pohádat nechci, aby to neměl ještě těžší...někdy mi říká, že tam chodit nechce,ž e ho nemaj rádi a to mi rve srdce, přitom je to dobrosrdečný a strašně kamarádský kluk..