Nadpis asi říká vše 🙂 Chci se zeptat, kdy si vaše ratolesti dokázaly sami utřít zaďulu po velké potřebě? Kdy učit, resp. kdy je dítě fyzicky i psychicky to zvládnout s ohledem na motorickou zručnost a zároveň i délku ruky vůči tělu .... 🙂
S dovolením se háčkuju 😀 Mám podobně starého syna, tak mě to zrovna tuhle taky napadlo... Na záchod si dojde sám, dá si na WC takové to zmenšovací plastové prkéno, přisune si stupínek a pohoda, ale sám se neutře. Myslím, že má ještě čas. Než aby chodil s hnědou čárkou na trenclích, radši ho budu ještě nějakou dobu utírat 😀
@nugetka20 Ahoj, dceru si už nějak nepamatuju, abych pravdu řekla 😀, ale syn kolem 4 let. V říjnu bude mít 6, i tak ho musím zkontrolovat, jestli se utřel dobře 🙂
@andryyysssek Tomu mému budou 4 roky. Odplínkovaný byl kolem 2. roku, cca rok má svůj pokojík, sám si v noci dojde na nočníček, co má u postele, přes den chodí normálně na velký záchod, rozsvítí si přídavné světýlko, vše zcela sám. Takže už nám chybí vlastně jen ten poslední stupínek 🙂 Tedy 2 - dojít v noci potmě přes celý byt na záchod (což beru, že na to má fakt čas a jsem radši, když si dojde na ten nočníček - zatím to neřeší) a pak si utřít tu drďolu, právě
@nugetka20 neboj, to přijde. Pokud si už vše kolem toho udělá sám, je to jen otázka času 😉
Moji kluci to nechtějí sami ani zkusit, je jim 5 a 6 let. Nevím, jak to starší řeší ve školce (neřekne mi to), protože předškolákům už učitelky nepomáhají.
Dceři je 5 let a pořád utirame, 🙈, a nevypadá že by se na tom něco změnilo že školky chodí se špinavýma kalhotkami, takže ji už asi učitelky utirat nechtějí, příští rok jde do školy 🤦♀️
Zhruba od 4 let... Ze začátku jsem kontrolovala, teď v 6-letech zvládá sám a dobře...
u nás dcera v 5
Nevím jak to dcera 5,5roku zvládala ve školce, ale nikdy pokakané kalhotky neměla, takže tam to nejspíš umí, doma musíme kontrolovat jestli se utřela dobře...
Díky všem - a pro ty, co už to mají za sebou - jak ukázat, naučit, co nejefektivněji, aby dítě pochopilo co a jak?
V řijnu jí byly 3 roky a nastupovala do školky. Tak jsme jí to začli učit s předstihem už o prázdninách. V prvních dvou týdnech školky přišla dvakrát domů se zalepenou prdkou, prý učitelkám řekla, že to umí a ony to tedy neřešily (což nechápu.. byla nejmladší ve třídě a psala jsem jim do školkových papírů, že se teprve učí utírat🙄) Teď po půl roce už to umí dobře. Ale občas na mě stejně volá, že chce kontrolu 😃
Náš čertvě 6 utírá sám, ale my kontrolujeme. Dcera 3,5 zatím nic..
Začal chtít teď sám, jsou mu přesně tri roky, prostě mi dvakrát po záchodě nerekl a utrel se sam, tak to pak po něm dopiluju a trénujeme 😊