Jít k psychologovi? 3letý syn téměř nemluví

matysce
12. únor 2016

Ahoj maminky, obracím se na Vás s prosbou o radu.
Máme 3 letého syna se kterým zvažuji zajít k psychologovi, jelikož už nevím co s ním...
Jde o to, že téměř nemluví...dříve mluvil lépe než teď. Když mu bylo kolem 1-2 roky, tak už krásně říkal "taktor"; "baíky"; "mení" (traktor, balíky, kamení) a spoustu jiných slov. Teď řekne na jakékoliv vozidlo jenom BRMBRM. Když uvidí balíky, tak jenom: MAMI TO!
Nevím čím to, že přestal používat slova, které už uměl...a ani když chci aby to zopakoval, tak NE.
Další problém, který začal asi také někdy kolem 1,5 roku bylo, že mi přestal jíst domácí vařené jídlo a chce jenom skleničky. Když jsem mu vařila příkrmy, tak je jedl, sem tam jsem mu chtěla přilepšit skleničkou, ale skončilo to tak, že mi v současné době sní tak max. nudlovou nebo bramborovou polívku, ale jinak nic. Ani holé brambory a to je v polívce sní. Dokonce od září chodí alespoň na dopoledne do školky a tak jsem doufala, že když uvidí jíst ostatní děti, že taky začne, ale nic...Nechce jíst ani svačinky! sní pouze suchý rohlík nebo občas suchý chleba..
Jeho denní jídelníček je ráno pribiňák, pak kousek suchého rohlíku, oběd polívka, pak mu dám skleničku, aby se trochu zasytil, odpoledne přesnídávku, když chce tak zase rohlík (ale ne vždy ho sní celý, spíše jenom půlku) a večer chce mlíko do flašky. Během dne sní třeba ještě mandarinky, jablka, banán, hrozno, kiwi....ovoce jí pěkně. Zeleninu mi jedl taky jako malý, měl rád okurku nakrájenou na plátky, rajče, mrkev (vše syrové)..teď to jíst nechce.
V létě se nám narodila dcera, které už taky dávám příkrmy (skleničku nedostane ani náhodou!) a když zkusím dát synovi třeba jenom uvařenou mrkev s bramborem, co mám pro malou, tak nechce, a řekne mi: já ne, ham mimi... ☹
Moc děkuji za Vaše rady, jsem z něho opravdu nešťastná..

mrskato
12. únor 2016

Ahoj, já bych to tolik nehrotila, spousta dětí ve třech letech ještě nemluví, segra dělá v MŠ a kolikrát od ní slyšim, že tam mají tříleťáky a mluví málo nebo vůbec. Myslím ale, že na děti má MŠ dobrý vliv a hodně věcí se děti právě naučí od ostatních starších. Co se týče toho jídla, tak když moje dcera nasoupila do školky, odmítala tam taky jíst (nastupovala přesně ve třech letech), ale po 14ti dnech tam už byla na celý den a postupem času prostě začít jíst musela, v prvé řadě měla určitě hlad a v druhé řadě viděla, že ostatní děti tam také jí. Vím, že ti nechce jíst pořádně ani doma. Moje dcera má kolikrát k obědu také jen polívku, protože prostě další jídlo nechce, nutit jí do toho nebudu. Tak ho zkus nechávat ve školce na celý den, každopádně já bych tříletýmu dítěti už flašku teda nedávala, přijde mi, že je na to dost velký a je to zbytečný, když umí pít ze skleničky nebo hrnečku, ve školce určitě taky pije ze skleničky. Řekla bych, že na psychloga je ještě brzy.

helen_h
12. únor 2016

@matysce Těžko říct, jestli je to na psychologa, může mít nějaký problém se sluchovým ústrojím, asi se poradit s dětskou dr. ohledně řeči a ona Vás někam pošle... Přemýšlím, kam se vlastně máte primárně obrátit, ale někdo další jistě poradí... S tím jídlem to tak některé děti - nejedlíci prostě dělají, to asi nikdo moc řešit nebude, ale hlavně to mluvení, jestli opravdu není někde nějaký problém... Určitě to chce začít řešit.
A co odezva učitelek z Mš, neradila jste se s nimi - nedávají nějak najevo, že je třeba vyšetření právě ohledně toho mluvení? Ty by to také měly zachytit (a upozornit Vás), jestli s malým přicházejí do každodenního kontaktu... Přece jen mají zkušenosti se spoustou vrstevníků.

matysce
autor
12. únor 2016

@mrskato on tu falšku už nechtěl, ale přestala jsem kojit a vidí, že malé dáváme večer flašku, tak ji chce taky...jemu tam dáváme normálně kravské mléko a jenom zakryté dno..a navíc ani ji nemá každý večer...opravdu to bude asi spíše žárlivost, že vidí, jak chovám malou a dávám ji ten sunar...

matysce
autor
12. únor 2016

@helen_h ze školky mi nic neříkali, tam právě řeší spíše to jídlo, každý den mi říkají, že dnes jedl a nejedl...je fakt, že polívku tam prý jí už každý den a dokonce mu musí přidat. Třeba nějakou květákovou, kterou doma vůbec nevařím prý sní jako nic... a je i pravda, že teď po Vánocích prý zkusil ve školce ochutnat bramborový knedlík..jen tak holý, ale uspěch! 😎 a předevčírem prý zkusila učitelka mu dát do pusy několik vřeten zapečených těstovin s tvarohem! takže pokrok není nijak valný ale je!

lv
12. únor 2016

Co reakce, zarleni na dcerku? Trošku "lenosti" v tom, že nimi taky nemluví a je mu vyhověno? S tím jídlem mi to nepřijde tak strašný, jen tu skleničku bych už mu nedávala. Mliko do vlásky klidne, vleže, dcerka tak má kakao ještě teď.

matysce
autor
12. únor 2016

@lv dcerka se narodila v červenci 2015, a on je takto už od roku 2014...tím to není... navíc daleko horší to bylo ještě před otěhotněním...chtěl se pořád nosit, byl pořád ukňouraný, pořád jenom dudel v puse a plínu...a vzhledem k tomu, že jsem musela ležet v těhu v nemocnici, a ví, že maminka ho pak nesměla nosit, jinak by musela zpět do nemocnice (krvácela jsem a hrozil potrat), tak začal sám více chodit a už to na mě nezkoušel...a co se týká dudlíku i plíny, tak ty jsme odboraly v létě, když už byla malá na světě...s tím, že on není přece takové mimino jako naše malá, že musí nosit plíny a dudlík...
proto jsem doufala, že až začnu Natálce dávat příkrmy, že třeba když uvidí co jí ona, že je to podobné těm skleničkám a tím, že se třeba bude chctít opičit, tak začne jíst s ní...ale nestalo se tak...a to ty příkrmy dáváme už přes dva měsíce....

kika_21
12. únor 2016

@matysce Jak reagujete, když něco neřekne dobře, nebo jen napůl? Bylo by dobré mu chvilku dát hájení- ať si mluví, jak chce. Pochválit ho, že to -cokoliv- řekl. Pak nekomentovat, jak to řekl, ale na doby čízek-říct např. Ano, máš dobrý řízek. Jeho snahu nehodnotit, jen ji ocenit. Říká možná TO, aby se vyhnul připomínkám. Nemusí to tak být. Důležitá je radost z mluvení, pak až kvalita. 🙂 Nenuťte ho měsíc nic opakovat. A nebojte, hlady nezemře. I já jsem měla ten pocit, ale přežily všechny děti v pořádku, i když měly období nejedení, nebo odmítání něčeho. 🙂

peggy722
12. únor 2016

@matysce Nedostal v tom roce a půl očkování MMR ? Moje první dera mi po něm kompletně přestala jíst a to do tý doby jedla ukázkově. jedla jenom přesnídávky a jogurty. Občas rohlík, piškoty. Obědy odmítala. trvalo to skoro půl roku než začala zase jíst a některý jídla a potraviny od tý doby nesnáší.
Mladší dcera má vývojovou dysfázii. A taky podezírám očkování MMR, že to hodně ovlivnilo. To že ztratil schopnosti, který už uměl, není vůbec dobře. U Elišky to bylo podobný, přestala mluvit, chovala se jako blázen. Začala být agresivní, najednou nesnášela děti, zvuky, všeho se bála. Být tebou tak zajdu k doktorce pro žádanku na logo, neurologii, foniatrii a psychologii.

matysce
autor
13. únor 2016

tak já ho nějak extra neopravuji...kdyby řekl žížek místo řízek, tak budu skákat radostí!! U něho by to bylo jenom ham! a navíc ve svých 3 letech ten řízek ještě ani neochutnal...nedonutím ho aby to alespoň ochutnal..ale pokud řekne TO místo aby řekl třeba strom, tak mu řeknu ano to je strom...

kika_21
13. únor 2016

@matysce Ham je podstata věci. A to je fajn. Kéž bych často uměla najít podstatu věci. 🙂

kika_21
13. únor 2016

Taky mě napadlo, že se chce možná odlišit- jako já jsem já, sestřička je mimi. Snažte se někdy být jen s ním, jde-li to. Věnovat se třeba 10,15 min. jen jemu.Chválit ho: Vidíš, ty už mluvíš, sestřička pláče, je ještě malá. Jsi šikovný chlapeček. Třeba to nezabere, třeba ano. Naši také nejedli, půl rohlíku je dost, má malý žaludek. V ovoci je cukr, nemá pocit hladu. Bude líp, věřte. 🙂 🙂 🙂

ivular
13. únor 2016

@matysce Pokud by šlo jen o to, že ještě ve třech letech nemluví, není nic ztraceno, i když kolečko vyšetření bych asi zahájila. Pokud jde ale opravdu o ztrátu už na nabytých schopností (tedy vývojový regres), je zle☹ V tom případě doporučuji okamžitě bít u lékařů na poplach!

kika_21
13. únor 2016

@ivular Já ne, vzhledem k tomu, že přibyl sourozenec. 🙂

ivular
13. únor 2016

@kika_21 No moment, chápu všechny projevy žárlivosti, dítě může záměrně bojkotovat to, co už dělalo, ale ty schopnosti nikam nezmizí! Prosím nemíchat hrušky s jabkama..

kika_21
13. únor 2016

@ivular Nezmizí, ale typy protestu jsou různé. Dcera třeba nechtěla jít tam, kam jsme vždy chodily, ale jinam. Malý třeba zase se trošku vrací na miminčí úroveň V hlavičce ta slova má, ale použije jen třeba to.Vycházím ze svých zkušeností, nejsem psycholog. K dr. mohou jít, ale on je nejspíš normální chlapeček, co zrovna tolik nemluví, ale zase bude. 😉

kika_21
13. únor 2016

@matysce On se prostě taky chce chovat, je ještě malý. Je to namáhavé i pro Vás, ale bude lépe, rychle oba rostou, takže ještě budete vzpomínat. 🙂

dana3262
13. únor 2016

@peggy722
@matysce jak jsem si přečetla první příspěvek, projelo mi hlavou "očkování".

ivular
13. únor 2016

@kika_21 Za maminku si přeji, abys měla pravdu, ale za sebe mi to pravděpodobné nepřipadá.. Taktéž nemám bůhví kolik zkušeností, ale že by dítko po narození sourozence přestalo mluvit, to jsem asi ještě neslyšela..

somalicats
13. únor 2016

@ivular Tak zrovna můj exmanžel je zářný příklad dítěte, které přestalo komplet mluvit ve chvíli, kdy se narodili jeho bráchové - dvojčata. Trvalo to přes půl roku, kdy regulérně nemluvil a vrátil se k plínám. Jinak je to normální jedinec 😀.

kika_21
13. únor 2016

@ivular On ale mluví, jen trochu méně jako batole a trochu jakoby zpět k miminku.Prostě ten chlapeček skvěle myslí a to je prostě to a hotovo. 😉

ivular
13. únor 2016

@kika_21 Hele, já bych byla fakt opatrná. Pokud @somalicats píše, že se to s příchodem sourozence stává, ok.. Ale tvrdit tu na tuty, že toto a je ta příčina a jisto jistě nejde o nic horšího, to bych fakt nedělala. Nevyšetřovaly jsme toho chlapce ani jedna a prostě holým faktem zůstává, že k té vyvojové regresi často dochází ze závažných důvodů.. Samozřejmě nechci zakladatelku děsit, ale na druhou stranu, nechávat se mylně ukolébávat a ztrácet tak drahocenný čas, to by myslím neprospělo nikomu..

peggy722
13. únor 2016

Mně nepřijde, že by to bylo způsobeno příchodem sourozence. Podle toho co psala zakladatelka, tak začal ty schopnosti ztrácet už v roce a půl a to ještě žádnýho sourozence neměl. U mojí dcery, té starší to mělo přesně stejný průběh, taky kompletně přestala jíst. Ela sice ne, ale přestala mluvit. Nevím, jestli za to mohl Priorix, ale vzhledem k tomu, že po něm měly reakci obě dvě, tak to určitě není náhoda. A Ela špatně reagovala i na Hexu. Byla extrémně dráždivá, nechtěla ani pást koníky, prostě nic. Trvalo to měsíc, pak se zase rozběhla a v necelým roce chodila. Měla první slova , prostě normální, aktivní šikovný batole. Pak přišel Priorix a já jsem měla najednou pocit, že mi jí někdo vyměnil. Ve dvou letech jsem si začala uvědomovat, že něco není v pořádku. Ve dvou a půl letech měla 10 slov, ty co už uměla navíc, tak najednou přestala používat, prostě je zapomněla. Byla strašně vzteklá, nikdo se na ní nesměl kouknout, natož promluvit. Nemohly jsme ani chodit na hřiště, protože byla na děti strašně ošklivá a agresivní na děti, pořád jsem jí musela hlídat. Jinak motoricky hrozně šikovná.
Ve čtyřech letech řeč na úrovni batolete, porozumnění zrovna tak, výsledek vývojová dysfázie. Teď skoro v pěti a půl letech už je na tom celkem dobře. Ale kdybych se nechala ukolébat a nezačala to zavčasu řešit, tak by na tom nikdy nebyla tak, jako je teď. Tak já bych si to kolečko doktorů prostě oběhla. Lepší zbytečně, než něco zanedbat. Kamarádka má chlapečka u kterýho se shodou okolností přišlo na to, že má VD až v pěti letech. A je na něm znát, že se začalo s ním začalo pracovat později než s Elou.

somalicats
13. únor 2016

@ivular Tak každopádně bych to příchodu sourozence přisuzovala jen tehdy, pokud by to mělo opravdu časovou návaznost, teď čtu, že potíže u zakladatelky začaly už dřív. Změny v jídle bych neřešila, to mají všechny děti v tomhle věku tak nějak jako na houpačce, jídlo, které jim dřív chutnalo, najednou plivou, mohla bych vyprávět. Ale pokud se ztrácejí i dovednosti, tak bych byla taky ostražitá.

kika_21
13. únor 2016

@ivular Tak opatrná bych byla , ale děsit se nemusí, kdyby nemluvil ve větách za rok, zpozorněla bych. Je ale zřejmě chytrý. 🙂

peggy722
13. únor 2016

@somalicats Ano s jídlem mají problémy v tomhle věku skoro všechny děti, ale když ti dítě přestane jíst úplně a všechno ti bojkotuje. Tak to normální prostě není. A já jsem to našla i v příbalovým letáku toho Priorixu, že to může způsobovat přechodné nechutenství, prý maximálně po dobu 14ti dnů. Cha cha cha, u nás to byl boj s jídlem skoro půl roku. A když jsem to říkala naší předchozí doktorce, tak mi tvrdila, že to prostě není možný, že to po tom není. 🙄 Že si to vymýšlím.

somalicats
13. únor 2016

@peggy722 Já tohle měla u starší dcery na roce, kdy ze dne na den přestala jíst. Souvislost s očkováním to nemělo. Rok byla těžkej nejedlík, pak začala chodit do jeslí a když viděla jíst ostatní děti, tak se postupně začala s jídlem lepšit. A když říkám těžkej nejedlík, tak to znamenalo, že mi za den snědla třeba jen půl malého pribiňáku a kousek rohlíku. Jinak nic. Ovoce, zeleninu, cokoli jiného - nic. Mladší měla taky období kolem toho roku a půl, naštěstí krátké, a taky bez návaznosti na MMR, neb to jsme očkovali až později. Jo, Priorix může způsobit nechutenství, ale svádět vše na očkování je druhej extrém.

peggy722
13. únor 2016

@kika_21 Ela byla v některých věcech nadprůměrně inteligentní. Ve čtyřech letech byla v logickým myšlení na osm let. To vůbec nic nevypovídá, ale u dětí s VD je to dost častý. Extrémně nerovnoměrný vývoj. V něčem strašně napřed a v něčem strašně pozadu. Doporučuju si pročíst tuhle diskuzi. https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/maminky-nestandardnich-deti-poruchy-komunikace/ Minimálně si pročíst album zakladatelky, má tam skvělý tabulky a přehledy, co by dítě v kterým věku a ve kterých oblastech mělo zvládat.

peggy722
13. únor 2016

@somalicats Já nesvádím všechno na očko, jenom to, že asi Ela je asi hodně citlivej jedinec. měla i atopickej exém a ten se jí rozjel po první očkování hexy, do tý doby neměla nic. Pak to zase vymizelo asi v roce a půl, ale suchou pleť má pořád a musíme promazávat, hlavně v zimě. Je možný, že měla nevyzrálou nervovou soustavu a proto to s ní tak zamávalo. A znám několik maminek dětí, který na tom byly po očku víceméně stejně.

somalicats
13. únor 2016

@peggy722 Jo, už to čtu, že jste měli reakce... No, je fakt, že u nás nebyly nikdy reakce na očkování, neberu zarudnutí v místě vpichu vakcíny, ale jinak nikdy nic, ale já u obou dětí očkování posouvala, a pokud by i tak nějaký nestandardní nežádoucí účinek byl, tak bych už dál neočkovala. U těch nestandardních reakcí na vakcíny je pak vždycky otázka, co se v tom těle začne dít. Kámoška (je lékařka) měla u prvního kluka celkem brutální reakce už na hexu, takže přestala a druhého kluka má komplet neočkovaného, nechtěla riskovat, což se jí vůbec nedivím.

matysce
autor
13. únor 2016

@peggy722 co to je VD? A jak se to řešilo u Vašich dcer?