Je toto normální chování 5letého?

moni_12
24. lis 2023

Maminky, já už fakt nevím, co s tím naším 5letakem. Je to sikovny kluk, jenze hrozně divočí a casto neposlouchá. Jako jasné, já přeci nepotřebuju mít doma stroj, který poslechne má slovo...jenže někdy je to už moc. Např. K večeru si hraje doma,nejdřív vklidu, pak začne běhat a treba hzaet míčem. Trefi televizi, 10x mu řeknu,vklidu, ať to nedělá a on si hází dál. Dojde manžel z práce a vybouchne, a dá mu na zadek,syn se rozbrečí, že to chápe a je klid.a za hodinu zase.
Jako do jisté míry to člověk přisoudí třeba školce, že tam seká latinu a odpo vypouští energii doma. Dneska už manžel mega vybouchnul, protože mu není dobře a syn zase divocil. Snažila jsem se mu to vysvětlit, několikrát, on se prostě směje a vůbec nereaguje. Prostě je jak v rausi a nechápe. Jak manžel zařve, syn se rozplace a říká, že to chápe, že už to neudělá. A druhý den zase.
Jinak s chováním problémy nemáme, ve školce je šikovný, doma vše v pohodě. Má sourozence, mají takový zdravý vztah-maji se radi, ale umí se i pozlobit...prostě normálka. Když je na víkend u babičky, je nejhodnější kluk na svete, jak je doma, je divočejší...ale zase jako ne nějak extrémně, že by divocil celý den, ale má prostě takové svoje záseky a já nevím, jak mu to vysvětlit.

daisy95
24. lis 2023

A neni to treba tim ze se nudi? A nebo ze se proste nema pres den kde vybit? Mozna chce jenom aby se delala nejaka spolecna aktivita a ziskat si tak vasi pozornost? Protoze pro tak maly deti je i negativni reakce pozornost. A uprimne bych se hlavne zamyslela nad tim jak se chova k synovi manzel.. protoze urcite by za me nebylo v pohode aby dite dostavalo na prdel protoze manzel ocividne nema nervy a trpelivost a aby dite plakalo uz jenom z toho ze manzel zarve? Timhle dite fakt nepochopi proc neco nema delat.. a uz vubec to neni pro dite zdravy prostredi

konidana
24. lis 2023

S micem se doma proste nesmi hazet. Muzou si s nim treba kutalet, kdyz nutne si potrebuji hrat s balonem, ale jak hodi jednou, varuju, podruhe zabavuju balon. Jo je to normalni chovani divocejsich deti😅
Vecer se i nasi casto rozdivoceli, honicky a sranda rvacky hlavne s rodicem byly na dennim poradku.

moni_12
autor
24. lis 2023

@daisy95 já to manželovi říkám, že takto nee...a ono se to neděje nějak často, ale prostě rupnou mu nervy a je to. Jinal se snažíme vysvětlovat, celý den...a když to nejde, tak to manželovi ujede. Ale rozhodně to není 5denne,pak si to vyjasni a jdou spolu spát... Spíš mi manzel říká, že toto chování syna neni normálni a já na to vlastně nemam odpověď.

daisy95
24. lis 2023

@moni_12 ja si myslim ze to je normalni chovani.. u nas taky balon nefungoval, koupil se molitanovej a taky spatny tak se proste balon odnesl uplne do auta a bereme ho ted jenom na ven.. taky u nas fungovalo to ze kdyz syn delal neco co nam se nelibilo a nenechal si vysvetli ze takhle ne tak sem ho proste vzala a sla se delat jina aktivita.. modelina, stavet si z lega.. vlacky cokoliv.. a nejak jeho pozornost od zlobeni dostat jinam

biciklissie
24. lis 2023

Mě to taky přijde normální. Mám pětiletou dceru, která je celkově klidná a chápavá. A taky někdy začne dovolit a těžko přestává. Tím, že je taková jakože poslušná, tak se na důraznější výzvu zklidní, ale myslím, že u temperamentnejsich a tvrdohlavejsich děti to může být problém. Že to prostě nedokážou utnout hned, prostě se baví a hotovo.

moni_12
autor
24. lis 2023

@daisy95 jj, díky za názor, to dává smysl. Já se posledni dobou snažila, aby se doma snažili zabavit chvíli sami, protože to do nedávná nebylo, a tak jsem byla ráda, že si hrají, ale oni pak takto vymýšlí. No, teď jsou nemocní, ale cítí se dobře, takže chapu, že se asi nudí a dělaji pitominy. Asi jsem to potřebovala slyšet od někoho jinyho

moni_12
autor
24. lis 2023

@biciklissie jj, to je ono. teď jsem se syna zeptala, proč to dělá a proč neposlechne. A on mi na to řekl, že ho to baví. Manžel si asi myslí, že v jeho věku už má své chovani ovládat...tak jsem ráda, že slysim názory, se kterými taky souzním

biciklissie
24. lis 2023

@moni_12 Ono je ho těžký, pro ty děti, když fakt mají velkou zábavu. To je jak my dospělí, taky děláme, co nemáme (místo cvičení TV, místo mrkve lentilky). Tohle jim jeste hlídáme, ale když se pak rozjedou, tak hned někdo přijde a zkazí jim to. Já teda takové to divoceni taky nemám ráda. Sice jsou to děti, ale zavání to průšvihem nebo se pak těžko uklidňují.

honatko092
24. lis 2023

Vysvětluju celý den a pak tak chodíme ven na cca 2 hodiny téměř za každého počasí (na procházku, k babičce, do knihovny, do herničky, ke kamarádce)...ať se prostě unaví a vyblbne...

tereza0111
24. lis 2023

Je to normalni. Nektere deti jsou klidnejsi a vydrzi byt cely den doma, v klidu si hrat, malovat, cist, skladat puzzle. Moje treba ne. 1 je v pohode, kdyz je pres den alespon chvilku venku, druhe dve i kdyz jsme venku, ale jen kratce, tak navecer doslova rotuju kolem obyvaku, aby se vybehaly. Samy rikaji, ze si davaji kolecka pro klidne spani. Nekdy se tomu smeju, nekdy je to na zblazneni (obihani kolecek kolem obyvaku generuje znacne mnozstvi hluku). Ale proste ten pohyb je pro ne zivotni nutnost. Manzel je ostatne taky protivny, kdyz si nejde vecer zabehat, asi geny :D (me vubec nevadi sedet a cucet na telku :D )

berenika39
24. lis 2023

Asi bych mu vysvětlila, že míč je na hřiště a ne do pokoje, to jen k té situaci s televizí...na doma bych mu koupila takový ten měkký, látkový.....a jinak je normální, že děti potřebují někde vybít energii. Nezkoušeli jste ho dát na nějaký sport? Kde by se vyřádil vypustil páru🙂.

vikinkav
24. lis 2023

Jit vecer ven, potrebuje se vybit. Jinak chovani je uplne normalni.

ai30
24. lis 2023

@moni_12 No vem si to tak, ze manzel je dospely a sve chovani ovladat neumi, tak jak muze chtit po petiletem diteti, aby to umelo... Je to normalni, ma energii, kterou potrebuje dostat ven a neumi na povel prestat. Uc ho to zvladat, reagovat, nasmerovat tu pozornost jinam, postupne se to nauci. Je to ale jeste male dite, berte ho tak.

izz76
25. lis 2023

Řekla bych ze dite je normální,manzel místo řvaní a bití ať raději blbne s nim..

kristyn86
25. lis 2023

Chovani povazuji za normalni. Divostejsi deti takovyhle jsou. Jeden exemplar mam doma. U nasv byte se zadny mic,ani mekky proste nevede. Mic je na ven. Dcera je klidna,ta je schopna si kutalet apod.,ale syn ne i kdybych se stavela na hlavu. On slibi,chvili se i snazi,ale pak proste jako musi. Takze tim predchazim timto. Jinak misto dostat na zadek u nas spis plati danou vec sebrat. Syn doytal nerfku a ukol znel,nemirit na nas. Chvilku to dodrzoval a pak ne. Tak se nerfka zabavila. Ted uz vi,ze o ni nechce prijit. Jinak nas divocak potrebuje chodit hodne ven. Kdyz si vezmu,ja jako dite byla proste vybehana. Mamka sla domu a ja od 4 let chodila na sidlisti sama ven. Bylo tam spousta deti. Dnes vedu deti ze skoly domu a vyradit se neni kde. Jinak syn od 4 let chodi na sporovni krouzek,od 5 na na (plavani,vsehochut). Nyni v 7 letech ma k tomu jeste parkour.

cilkat
26. lis 2023

Taky to považuju za úplně normální. Dítě nedokáže "nelítat - nedivočit", prostě je to asi stejné, jako by někdo řekl vám, že si za celý den nesmíte sednout. Je to fyzická potřeba. Ale je v pořádku jí vymezit prostor, který je pro to určený - i v tom bytě, so tomu vymezit místo dá (dětský pokoj, chodba...) ... jiná místa naopak striktně určit k odpočívání, případně jiné práci (třeba do kuchyně mi nesmí hračky vůbec, v obýváku se hází maximálně balonkem, v ložnici se odpočívá, leží a čte.)

veruuu_kubesovic
10. led 2024

@moni_12 ano je...
Mám 5letaka, který litá po bytě jak torpédo, hold neposedi a asi ho těžko "prilepim" k židli...
Spíš by mi vadilo, kdyby se objevil táta ve dveřích, zfackoval dite, at ma klid 🤔 to mi zrovna normalni řešení nepřijde 🤷‍♀️
Akorát teda v obýváku před TV má zakázáno si hrát s míčem...