Prosím o rady, syn 3 roky chodí do školky dopoledne a po obědě si ho vyzvedávám. Školku zvládá v pohodě a těší se tam. Ale jak přijdeme domů tam je nesnesitelný. Na vše přehnaně reaguje je přecitlivělí a až agresivní na mladšího brášku (1 rok). Nevím mu sáhnout na žádné auto nebo cokoliv s čím si hraje jenže malej si chce hrát sním a těžko se mu to vysvětluje a zas starší nemůže vzít všechny auta a žádné mu nedat. od školky se na vše naučil říkat moje !!! Nějaké rady ? Nebo prostě vydržet ? Teď když byl doma s rýmou tak bych řekla že to tak hrozný nebylo byli třeba dva hysteraky za den ale třeba dneska jich bylo 5 během dvou hodin 🙈🤷ani se mi nelíbí že to mladší sleduje nerada bych aby tohle chování obkoukal....
Vždy se na staršího těším a během hodiny mám chuť go vrátit zpátky do školy 😄🤌
@lidija1234 Je to pro něj náročné, najednou se musí dělit se všemi a o všechno. Ve školce ty emoce nějak udrží, ale po pár hodinách je toho na něj moc, tak doma ty emoce "pustí". Je to děs, ale viděla bych to na vývojovou fázi. Pokud je možnost, tak bych synovi vyčlenila nějakých pár hraček, které budou jenom jeho a bráškovi je půjčit nemusí (samozřejmě časem může). A po každém záchvatu bych to s ním úměrně věku probrala, něco jako: "Chápu, že se zlobíš, když ti bráška bere hračku, ale on si chce hrát s tebou".
Mladší to neobkouka, doroste do toho, je to věkem, vzdor dělá svoje. Ve školce je spousta vjemů, ventiluje své emoce mezi svými, musíš vydržet, za rok bude jiný
No tak ho tam nechat celý den, normálně i odpoledne. Jakýpak copak, od toho ta školka konec konců je. U nás vyzvedává manžel až jde z práce, mě by ohrálo ho tam ráno dávat a ještě za chviličku ho po obědě vyzvedávat, to bych nedělala nic jiného. A když je vzteklý a hnusný, normálně potrestat. Vyber si tresty jaké chceš, fyzické se tu nedají doporučovat, aby nás ostatní neukamenovaly za takový názor, ale tak jiné tresty určitě. Odebrala bych mu ty hračky a poslala ho do pokojíčku apod. Žádné pohádky nic.
@rosalindamelinda tvoje dítě bych fakt nechtěla být 😞
@rosalindamelinda No ty bláho, tohle radši snad ani nekomentovat…
@lidija1234 Tvoje úloha rodiče je dítěti pomoct ventilovat a zpracovávat emoce. Ano, je to náročné, ale od toho tu jsme. Za mě je rodičovství ta nejtěžší výzva, které jsem kdy čelila.
Pokud budeš dítě za jeho emoce nedejbože trestat, naučí se je dusit v sobě a bouchne to jindy. Za rok, za deset, kdo ví?
Jak je psáno, v cizím prostředí se ty děti snaží nevybočovat a držet emoce na uzdě, musí se dělit o hračky i pozornost, mají spoustu vjemů, které musí zpracovat. Ale doma se nemusí přetvařovat, většinou tam kde se cítí v bezpečí pustí nahromaděné emoce za celý ten čas školky. Syn taky má takové chvíle, kdy chce být bez mladší za zadkem, chce si dělat svoje věci, hrát si sám se svými hračkami. A hlavně chce tu pozornost mámy, na kterou se celý ten čas ve školce těšil. A hlavně zpracovává, že ten mladší tu mámu má jen pro sebe, když on je ve školce. Je to na ně velká nálož protichůdných myšlenek a emocí, se kterými si kolikrát neumí poradit ani dospělý..
Taky to mám doma od začátku školky. Ve školce se drží, je zlatá, ale doma v bezpečném prostředí pustí negativní emoce ven protože ví, že může.
Nejhorší to bývá první 2 hodiny po návratu ze školky. To se většinou přijde jen pomazlit nebo chce pustit pohádku a u toho svačí. Až potom po ní můžu cokoliv chtít.
Upřímně? Já to mám po návratu z náročného pracovní dne taky. Jak po mě někdo něco chce hned, sotva chytnu na kliku, bývám protivná. Potřebuju vydechnout, takže se na ni nezlobím a snažím se tam být pro ni.
@terkatomanova
@amazienka když se to někomu nelíbí, nemusí na to vůbec reagovat, ne asi.... furt dokola to někomu vysvětlovat, aby nekomentoval příspěvky, které za prvé ani nejsou napsané pro něj a za druhé se mu nelíbí... takže mě ušetřete velké morálky 🙂))))))))
@rosalindamelinda Můžu se zeptat kolik máš dětí a jak jsou staré? Zajímá mě, jestli ti ty výchovné metody opravdu fungují, protože to u vás vypadá na dost drsný režim.
@michaela666 To je pouze tvoje "domněnka" podle 1 jediného komentáře na hloupém internetu na jeste hlou.pejsím diskuzním foru 😀 ty voe...
Já mám hodné děti, protože jsem si je dobře vychovala. Mladší dítě chodí do školky a když přijde ze školky je to miláček. Na rozdíl od nesnesitelného dítete zakladatelky. Moje díte je hodné a sladké, krásně si hraje, směje se a je veselé, vůbec není protivné nic... čauky
@rosalindamelinda To je moje domněnka podle tvých komentářů u hloupých diskuzí tady za poslední asi 3 měsíce, kdy jsem si tě díky tomu všimla.
Proto mě zajímalo, jestli máš třeba dítě už na 2. stupni ZŠ, kde už se dokáže projevit jeslti ti tyhle výchovné metody fungují.
U deti, ktere jsou senzitivnejsi se potrebuji vyrovnat s premirou podnetu a s tim spojenou unavou, u nas se to srovnalo v predakolacicj kdy prestal tolik marodit a byl pak ve skolce cely den, kdy tam i spal a ackoliv doma po obede nespal uz od 2 let, tak ve skolce si poobedovehi chrupika daval a byl pak vyrovnanejsi.
@michaela666 já jsem dost rázná máma někdy si říkám až zbytečně moc a nefunguje 😄jímka dítě si beru po obědě protože sním chci taky trávit čas když jsem na mateřské s druhým tak nechci nechat dítě celý den ve školce. Ale moje sestřenice je taky jak pes na svoje dítě viz jak výše paní,nechá vyrvat,neobejme dítě nehraje si sním a má dost přísnou výchovu a musím říct že hodnější holčičku neznám taky si krásně sama v koutku hraje a je zajímavé že to není první dítě co takhle znám kde je rodič z mého pohledu zlý a kašle na dítě a m zlaté děti🤷
@lidija1234 A co těm dětem pak zbývá? Vědí, že ať udělají cokoliv, jen to zhorší, proto se nijak neprojevují.
Tohle jim chtějí rodiče předat do budoucna? Být nenápadný někde v koutku?
Já doufám, že mé děti budou sebevědomé a postaví se za sebe. Že budou empatické a zároveň si dokáží poradit i s negativními emocemi. Ale toho nedocílím tím, že je zadupu do země při každém návalu vzteku.
A po letech sedí to strašně zlaté a hodné dítě několik let v terapii, protože neumí dávat najevo svoje pocity a potřeby, totálně nesebevědomé.. Tak nějak pro příklad 😉
@lidija1234 Za mě je velký rozdíl v tom, jestli je to dítě hodné a tiché samo od sebe nebo je to důvod "tvrdší" výchovy. Sama si kvůli tomu nesu pár šrámů z dětství, o kterých vím že jsou díky výchově. Učím se s tím pracovat a jsou situace, kdy je to fakt bez úspěchu.
Takže já volím porozumění a objetí, protože malé dítě můžeš hodně rychle zlomit a to fakt nechceš. To se právě projeví až později.
@lv Tohle přesně jsou slova kamaráda terapeuta, který má plný diář exemplářů tvrdé ruky.
@lidija1234
Z meho pohledu: unava ze skolky (muj mladsi byl prvni rok ze skolky taky odpoledne priserny), normalni zarlivost na mladsiho, normalni vek kolem 3 let a normalni potreba, aby melo chovani ostatnich (treba sourozence) nejake hranice. Verim, ze kdyz se to sejde naraz, je to dost narocny.
Moje tipy, co nekdy fungovalo u nas, pro inspiraci, treba te neco zaujme:
-Nechat volny den, treba stredu, kdy nejde do skolky a muze si odpocinout.
-Pokud "po o" spi a skolku snasi dobre, vyzvedavat az po spani, odpocinute dite.
-Popisovat otresne zazitky z dopoledne, kdyz jsou, treba 3 hodiny cekani na urade, a jak mu prejes, ze mohl byt zatim ve skolce a nemusel se nudit v cekarne...
- Nebrat jako povinnost sourozencu hrat si spolu. Proste kdyz jedno dite, obvykle starsi, nechce hrat si s druhym, tak nemusi, a je to "zlobeni" od toho, kdo se hry presto dozaduje, ne od toho, co odmita.
-Zavest jednoducha a zretelna pravidla, kdo si smi hrat s jakou hrackou a jak se pujcuji. U nas treba mame hracky vetsinou spolecne, s kterymi si hraje ten, co prijde prvni, ale par je i osobnich, o ktere je potreba druhemu si rict, jestli dovoli nebo ne. A nemuze nikdo vzit druhemu hracku, s kterou si hraje, ani mimino to nemuze delat.
- To je jednodusi o to, ze i my rodice vlastnime pro starsi atraktivni veci, treba deskove hry, a o to, ze spoustu stavebnic atp. dostavame jako cela rodina. Nikdo treba nemuze rict, lego je moje, protoze tam jsou smichane darky nas vsech... Je to jen inspirace, treba by vam vyhovoval jiny pristup, jina pravidla. V nekterych rodinach maji treba vsechno dvojmo, kazdy sve vlastni a taky jim to funguje. Ale primlouvam se, aby nejaka pravidla byla.
- Zaridit, aby mladsi taky vlastnil nejake atraktivni hracky, samozrejme ne ty uplne nejvytouzenejsi 🙈, ale takove, ktere si bude i starsi od mladsiho rad pujcovat.
-Obcas poukazat na vyhody toho, ze ma sourozence: muze chodit nekdy "po o", muze si hrat s hrackama pro male deti, ktere by jinak uz doma nebyly, vecer slysi dve pohadky atp. Ale nenutit ho byt ze sourozence nadseny, je normalni chtit sourozence vratit nebo vyhodit po popelnice.
- Jako rodic si nekdy v klidu prohlizet fotky, treba pul roku, rok stare, zjistis nejspis, ze pred kratkou dobou byl tvuj starsi jeste docela male detatko... mne to vzdycky pomuze si uvedomit ze PORAD JE docela male dite.
Taky mi přijde, že prostě hodně utahaný... Pokud má školku rád a je v ní schopný usnout, fakt bych možná zvážila to, jestli ho nebrat těsně po spaní (protože počítám, že doma už si nelehne a neusne) ... nebo naopak třeba tu volnou středu. ... Nebo klidně zavést prostě polední klid: dovést ze školky a posadit na 40 minut k pohádce v televizi (20 minut je za mě hrozně málo, hodina zbytečně hodně, pokud dítě neusnulo). Nebo pokud se chceš vyhnout televizi, tak si s ním fakt sednout a číst mu pohádku... ale ať fakt sedí/leží - prostě ať "pasivně konzumuje"
@rosalindamelinda Ale ale? Ty, naprosto dokonalá, s nejhodnějšími dětmi, vždy s výborným řešením, radíš takové prasárny? 🤔
@lidija1234 a proč nezkusis, aby tam spinkal po obědě? Děti bývají děsně unavene, u nás jsou denně venku a chodí celkem daleko, i muj 6letak je unavený a vymysli naprosté kraviny když ho beru po o, ale máme domluvený "poledni klid" doma, prostě leží v posteli, ale kdyby tohle nedodrzoval, tak si to vyzvedavani po o velmi rychle rozmyslím, což on ví...
@lidija1234 a ještě, proč by si musel hrát s mladším bráchou? Každé dítě je jiné, tedy vyžaduje i jiné hračky, to že jim nepustis TV, tak ale menšímu dát hračky úměrně jeho věku a staršímu prostě s čím si rád hraje on a případně být s nimi v pokojíčku...
Ale nutit staršího dělat to, co se mu nechce...kdo nemá mladšího sourozence?
@veruuu_kubesovic já ho nenutím si sním hrát ale mladší si chce hrát sním nebo spíš mu brát to s tím si hraje 🙈staví si auta do řady a malej jde a bere mu je ale není mu ani rok jak mám vysvětlit že to dělat nemá. Samozřejmě že mu to řeknu Ale není mu ani rok takže je to jako házet hrách o zeď a zas ho mít furt v rukách taky nechci. Máme mály byt takže odpoledne jsem všichni v obýváku a kuchni.
@cilkat nespí po obědě, možná to vyzkouším v té školce. Takhle jde spát hezky mezi 7-8 večer kdZ usne někdy po obědě tak je k nepříbuzní zvládne spát obě hodiny ale pak zas večer nechce usnut 🤷🙈v tomhle by zas mohla pomoct ta školka. Protože je pravda že mě přijde kolikrát protivný protože je unavený
Jestli nejde usmernit mladsi dite, muzes zkusit dat privilegia starsimu, zvlast pokud jde o misto na hrani. Vymyslet mista, kde si trilety hrat muze a rocni se tam nedostane: na jidelnim stole, na kuchynske lince, na skrini, v druhem pokoji, na palande... To casem vymyslite a vychytate. Jsme v prostornejsim 2+kk se tremi detmi, a musime opakovane prizpusobovat ten byt menicim se potrebam vsech, ale jde to. Nas ted zrovna ceka presun knizek a hracek do vysich policek, protoze 8m to chce vsechno zuzlat a trhat. Takove obdobi jste vy zjevne uz zvladli, a tohle, s rozmrzelym triletakem a nezkrotitelnym rocnim roztomilousem, je taky jenom obdobi 😉🫠
Co tu jeste nezaznelo, jak to jen jde, mysli na sebe. Je to mnohem snazsi snaset dve deti najednou, kdyz clovek neni uplne grogy.
@lidija1234
Taky se připojuji k názoru, že je dítě unavené a nechávala bych ho ve školce vyspat. I když doma nespí, ve školce spí skoro všechny děti. 🙂 to mi vždycky říkaly učitelky ze školky. Jsou mu tři roky, je to pro něj extra náročné. Hlavně nenadávat, netrestat za projevy emocí, musí se to dostat ven. My jako dospěláci ty dětské emoce musíme zvládnout, pokud sami máme dost psychické síly. Pokud ne, trestáme je a pak je to fakt o to šetřit na psychoterapeuta do dospělosti. 🙂
No bohužel, tohle asi bude jedno z těch období, které prostě musíš jenom přečkat, jinak to nejde a asi nepomůže nic.
@rosalindamelinda nejlépe zavest do školky na šestou a těsně před zavirackou vyzvednout ze? Od toho přece ta skolka je ne? Preci se s nim nebudu rozčilovat doma 🤦♀️a hlavně jej potrestat zato, ze se nechová podle našich představ (oni totiž ty děti až doma teprve “vypnou” a nechají průchod všem emoční, protože doma se cítí bezpečně). Nedejboze aby dite bylo evidentne nemocné a musela jste si ho nechat doma…což o to, tenhle názor sdílí bohužel hodně rodičů, bez ohledu na to, ze skolka je výchovně-vzdělávací instituce, vzdělávací program probíhá především v dopoledních hodinách (samozrejme i odpoledne ale už méně organizovaně). @lidija1234 jinak já jako učitelka vám řeknu ze to úplně normální, děti po odchodu potřebuji upustit páru po tom, co dvě emoce museli (nebo se učí) kontrolovat…časem se to zlepší 😉
Syn byl takový a je takový vlastně dodnes. Prostě byl hodný, snažil se a soustředil a pak to potřebuje někde vyventilovat. Vždycky ho někde vyzvednu, vyslechnu si samou chválu a cestou k autu už mám tiky v oku 😀