Jaký je první den ve školce?

23. srp 2024

Dobrý den, dcera poprvé nastupuje do školky. Před prázdninami mi došel mail se školky s dokumenty k vyplnění + co bude dítě ve školce potřebovat. Chtěla bych se zeptat, jak ten první den probíhá, zda už ten den je tam dítě samo, proběhne nějaká organizace a jestli donést veškeré věci, co jsou napsané v papírech už s sebou (kapesníky, toaleťák,…)? Bohužel jsem se zatím ani nedozvěděla, kdy probíhá vyzvedávání dětí, abych věděla, jak si zařídit vycházky při neschopence.
Jen mě zajímalo, zda už to probíhá jako běžné dny nebo je jen nějaké uvítání a po pár hodinách se jde domů.
Děkuji za zkušenosti.

jajulin
23. srp 2024

Každá školka to může mít jinak, ale obecně je první den ve školce stejný jako všechny ostatní, jen trochu víc hektický a unavený. Kapesniky a toaleťák bych klidně přinesla později.

pipi_puncocha
23. srp 2024

U nás jsme si třeba měli vyzvednout děti první den v 10h (před odchodem ven) a paní učitelka pak říkala, kdo je připravený a už může zůstat do oběda další dny. První den bych vzala jen papučky, věci na převlečení a to ostatní co se předává učitelkám bych donesla až další dny. Ze začátku je tam často zmatek a nové děti ráno pláčou, tak na takové věci není tolik prostor. (Tohle byla klasika státní školka, v soukromé skupince pro mladší děti to bylo jinak)

cilkat
23. srp 2024

Taky strašně záleží, jestli máte věkově smíšení třídy (tj nastupuje do ní jen pár dětí a zbytek "jede dál"). nebo věkově homogenní, tudíž nastupuje třída celá.
U nás jsou třídy věkově smíšené, takže nastupuje jen část dětí. Obecně se počítá, že s nimi mohou rodiče zůstat "chvíli" ve třídě (jako třeba hodinu) ... po domluvě jde vyzvednout dřív, ale obecně s epočítá, že jsou přes oběd (tudíž vyzvednutí 12:15). JInak den je v normálním režimu, ale takovém, že s epočítá, ež s enic pořádně nestihne. Vyloženě seznamovací aktivity běží celé září.
Věci do školky bych brala pouze ty, ketré potřebuje dítě na ten den - bačkory, náhradní oblečení, pokud se převlékají na zahradu, tak věci do třídy a na ven ... ostatní počkají v průběhu roku.

andelka
23. srp 2024

Syn byl první den ( a dalších 6) do oběda. Potom už spal. Ty hygienické věci jsem přinesla během pár dní. Hned první týden míváme rodičovské schůzky, tam se řeší další věci. Jinak pro rodiče nových dětí byly schůzky myslím už v červnu. Otevírací doba by měla být na webu. Po obědě se vyzvedává většinou od 12h.

autor
23. srp 2024

Děkuji.
Je to vesnická a smíšená školka. Bohužel informace jsme dostali jen jednou na konci školního roku v mailu a nic dalšího. Na webových stránkách se toho člověk moc nedozví a na nástěnce také nic ohledně informační schůzky není... Ale upřímně bych čekala, že informace v dnešní době pošlou na mail nebo sms, nemám čas denně chodit kolem školky, jestli tam náhodou něco není.🤷‍♀️

sigyn
23. srp 2024

Naše školka sice omluvenky a aktivity řeší přes webovou aplikaci, ale většinu řeší stejně věší postaru na nástěnku. Nějaký email nebo sms je sci-fi. Jinak každá školka by měla mít někde vyvěšený školní řád (často i na webu), kde by měl být uvedený obecný rozvrh (tj. v kolik se otvírá školka, kdy je možné odvést po obědě atd.). Informační schůzky většinou bývají v červnu a pak hned v září. Hlídat si informace musíte sama. Jinak my všechny potřebné věci přineslo první den a fungoval jako jakýkoliv jiný běžný den (tj žádný dřívější konec či tak.)

autor
23. srp 2024

@sigyn Díky. Na webovkách není vůbec nic (jen otevírací doba a kontakt) a na nástěnce také nic. Včera jsem šla okolo.

emillyhk
23. srp 2024

My dostali info, že máme sledovat nástěnku (ale dokud syn nechodí do školky, tak tam přeci nejdu) a webové stránky školky. Ty webovky mají co do přehlednosti obrovské rezervy, info téměř žádné 🙈 Zatím teda víme, že první den s dítětem na oběd automaticky nepočítají, je potřeba přihlásit (budu volat v pondělí) a informační schůzky jsou v polovině měsíce 😄
Nemít tam kamarádka dítě už minulý rok, tak jsem v háji, veškeré informace mi přeposílá. Ale to není úplně chyba školky, já jsem zvyklá kontrolovat denně mail, ne webové stránky.

barmil
23. srp 2024

U nás jede jen nástěnka. Skupinovy WhatsApp nikoho nenapadl. Je tam věčně milion papíru a nestíhám to číst, fakt opruz.
První den byl syn jen do 10, zbytek týdne jen do oběda.
Info schůzku jsme měli hned první den odpoledne a hned seznam kolik čeho "darovat", Nechala jsem v Rosmann 1500.

mabs
23. srp 2024

To má každá školka jinak. Někde odezdáš dítě a jdeš. Někde tam s ním můžeš byý hodinu. Někde první den. Někde i týden.

veroniquecz
23. srp 2024

@mabs můžeš s ním být kdykoliv.

mabs
23. srp 2024

@veroniquecz znám i školku, kde to nedovolují.

veroniquecz
23. srp 2024

@mabs a já ti píšu, že nemají absolutně žádné právo to nedovolit.

mabs
23. srp 2024

@veroniquecz stejně tak já jsem psala, že se to někde dělá. O tom, zda na to mají nebo nemají právo, nebyla řeč. Dokud se rodiče neozvou, bude to tak fungovat dál.

veroniquecz
23. srp 2024

@mabs tak to souhlasím naprosto, to tak bohužel je 😓😓

autor
24. srp 2024

@veroniquecz Vím, že řád není nad zákon... ale tohle se v této diskuzi neřeší. Děkuji za pochopení.😉

veroniquecz
24. srp 2024

Promiň trochu jsem odbocila. Ale s prvním dnem to také souvisí, když si to budou číst ostatní maminky, tak spousta jich neví na co mají právo. A odtrhavani brecicich děti je bohužel ve spoustě školek “normální” a adaptace tam nefunguje. Přitom první dny/tydny je to hlavně o ní.

gdpr
24. srp 2024

My sme dostali už vopred detailné info o tom, čo treba dosniesť v prvý deň už pred nástupom osobne aj potom dodačne ze email. Prvý deň bol ako všetky ostatné ničím sa nelíšil doniesla som deti, v šatni prezula, uložila som do skrinky náhradné oblečenie odovzdala veci (posteľné prádlo, uterák, pyžamo) a balík (tekuté mydlo, hygienické vreckovky, kuchynské utierky, balík A4 papierov, vlhčené servítky, toaletný papier) a poobede som dieti po práci vyzdvihla. Inak čo sa týka triednej komunikácie u nás ide nástenka a Whatsapp skupina

autor
24. srp 2024

@veroniquecz Já to chápu, ale dalo se to napsat rovnou jednou větou, že na to mají rodiče právo a školka by to měla respektovat a ne vyvíjet tlak...
Ale pak jsou opravdu i případy, kdy dítě si chviličku pobrečí a pak je celý den úplně v pohodě. Já jsem toho příkladem... Ráno jsem brečela, že nechci do školky, kde jsem pak ve finále byla ráda a když si pro mě mamka přišla, tak jsem brečela a dělala scény celou cestu domů, že nechci že školky.
Myslím, že každý rodič pozná a domluvit se s učitelka mi, jak to dítě zvládá/nezvládá.😉

kachna001
25. srp 2024

My jsme taky žádné informace prakticky nedostali a byla jsem hrozně nervózní, protože jsem vůbec nevěděla co a jak 🙈 ale rychle si to sedlo a všechno bylo úplně v pohodě... U nás se tam děti nechávaly rovnou do oběda. Neříkám, že je to správný postup, ale tak to tady chodí, taky vesnická školka, s dětma se tu moc necrckaj 😬 ale syn třeba to zvládnul úplně v pohodě, od prvního dne chodil rád. S dcerou to bylo horší, ale taky to nakonec zvládla

autor
25. srp 2024

@kachna001 Právě jsem ráda obraze a je mi nepříjemný pořád psát a vyzvídat.🤦‍♀️ Žádný mail, žádná vývěska,... snad ten první den proběhne v pohodě. Vezmu jen věci do školky a postupně se snad dozvíme, co a jak. 🤷‍♀️

eviicka
25. srp 2024

A neznáš nikoho, kdo už tam dítko má?

Jinak je to opravdu školka od školky různé, takže ti moc nepomůžeme ☹.

My jsme třeba měli před nástupem rodičovskou schůzku, kde nám všechno dopodrobna vysvětlili.
U nás se školka snaží k dětem přistupovat individuálně (věkově smíšené třídy, takže nových je méně). Každopádně preferují ranní rozloučení (s tím, že rodiče obvykle doprovodí do třídy a společně ji projdou).

Pokud rodič zůstat chce, je mu to umožněno, ale málokdy to někdo využije.

autor
25. srp 2024

@eviicka Bohužel. Bydlíme tady rok, takže moc přátel mezi stálými nemám. Ty, se kterými se občas vídáme, tak dávají děti do jiných. Už jsem vyzvídala na hřišti.

kachna001
25. srp 2024

Mám to stejně jako ty... Ale není v tom žádná věda, brzo se do toho dostaneš 😊 držím palce, ať to oba zvládnete v pohodě 🍀

lucieevita
25. srp 2024

První den byla dcerka ve školce dvě hodiny. Věci jsme tam byli dát už pár dní před tím. Její hrneček a ručník, ale chodí do soukromé školky. Jak to chodí ve státní to nevím, ale ten čas jen na chvíli první den si myslím, že je snad všude. A takto chodila celý první týden. Než šli ven, brala jsem si jí domu. Pak dva týdny chodila po obědě.. až pak pár dní v týdnu chodila po spaní a po měsíci už tam spinkala každý den🙂