Ahoj maminky,
vím, že je ještě brzy shánět botky na jaro, ale potřebuji poradit. Dcera 2,5roku má valgozitu kotníků a řeším, zda na hřiště/písek pořídit ještě kotníčkové tenisky (plátěnky) nebo nízké s pevným opatkem. Sandálky chci určitě pořídit kotníčkové (i když to už bude těžké, máme nohu 26, v létě už asi to bude vel. 27 a hodně sandálků už je bez opatku úplně), ale ty tenisky nevím. Zas na druhou stranu chci, aby ta nožka trochu pracovala. Ortoped nám řekl zásadně kotníčkové i na doma, ale já to střídám. Zimní i celoroční má kotníčkové, máme i bačkůrky, ale doma ji i nechávám bosy a má takový ten senzomotorický kobereček, po kterým se prochází (doporučila fyzio a ta i naopak navrhovala zas barefoot, tak to si má člověk vybrat :( ). Předem děkuji za odpovědi 🙂 Jo a prosím popř. jakou značku tenisek?
Spousta ortopedu studovala za krále klacka a jejich jediné řešení je nohu sesnerovat,dat vlozku apod.za mě verim více dobrému fyzioterapeutovi.valgozita kotníku nebo kolen je problém vyšších struktur-hlavne špatně pracujících břišních svalu a tzv.core.lezla vaše dcerka po 4 nebo se jen plazila?za mě dat botky barefoot s pevným opatkem,v přírodě co nejvíc boso.noha musí pracovat a tím i zbytek těla a břicho.zacala bych chodit na fyzioterapii a cvičit to brisko podle doporučení.znam v okolí nekolik deti s valgozitou,kterým se diky barefootu a fyzioterapii spravily nozky o 80%.my jsme na BF od prvních krucku a sama pediatricka rikala,ze tak krasne osvalenou pater a brisko a tak funkční nohu je vidět dnes už málo.takze za mě zavřít nohu do pevné obuvi není řešení.
Holky děkuji..ano, na fyzio jsem už psala..domluvím si jen termín a co se týká barefoot..je to pro nás obtížné, protože dcerka má útlý kotník a u nás se prodává pouze Bare Fare nebo barefoot Protetika, ale to je na ní strašně široký (hlavně v patní části, prstová je ok)...neznáte značku BF na hubenou nožku? Na netu je toho plno, ale kterou vybrat nevím :(
Idealne postavte dcerku na papír holou nohou,ať se vás chytí a postaví se na jednu nohu,tím ji zátizi a vy ji obkreslite.stejne tak druhou.pak zmerte délku a šířku v nejdelší a nejširší části.k délce připočtěte 1,2 Cm a k šířce cca 2-4mm.takovou by měla mít dcerka botu.na užší nohu jsou super třeba Filii.jsou drahé.ale ja třeba koupim za 1600kc a po sezóně,kdyz poskočí noha,prodam na FB skupině za 900kc.takze sice za rok koupim boty za 6000kc,ale pak je prodam,takze reálně mě stojí třeba 3000kc,což je za 5 páru podle mě ok.(dvoje celorocky,jedny letní,jedny zimní,jedny gumaky).filii se obecně super prodávají.kouknete na www.bosonozka.cz.maji tam super parametry pro vyhledávání a boty vám pošlou zdarma.kdyz nebudou sedět,pošlete jim je zpět přes jejich dopravce zase zdarma.prvni rok se budete učit,co vám sedí a pak už budete mít svou značku a budete se v BF orientovat a nebudete mít s objednavanim přes e-shop potíž.
Na hřiště, trávu, písek, do přírody určitě nešněrovat nohu do tvrdých bot, ale nechat naboso nebo BF. Na úzkou nohu dělá třeba Filii, ale spousta maminek si myslí, že mají děti úzké nohy a není to tak, chce to fakt postavit plnou vahou na papír, obkreslit a měřit. Můj syn má extrémně širokou nohu, s šířkou 7,5 cm by měl nosit 6 cm široké klasické boty, my kupujeme Jonapy, protože jsou jedny z nejširších, přitom mají úzký kotník.
Nizke s pevným opatkem. V kotnickovych je pohyb dost omezen a noha nemůže spravne pracovat a na hřišti si to vůbec neumim predstavit. Navíc valgozni kotníky často souvisí s oslabenym středem těla, který se nejlepe procvicuje na hřišti...
Sandalky bych teda kotníčkové taky nebrala, stejně je bude mít na cestu na hřiště a pak behat bosa, ne?