Jak zvládnout školku?

theatimma
25. srp 2020

Ahoj holky,
potřebovala bych poradit a uklidnit 🙏 malý jde teď do školky 4 roky, já jsem zatím na polovičním úvazku,takže jsem v týdnu doma. Nějak se nedokážu připravit na to, že moje dítě bude mít někdo cizí. Není to myšleno zle, jen teď od narození byl stále semnou +manželem a prarodiči (hlídání přes noc nebylo) a bojím se, že je špatně pochopí, udělá věc jinak než oni budou chtít a budou na něj zlí, já doma mám trpělivost pomůžu apod.
Vím, že učitelky budou milé apod, ale pamatuju si svoji školku a nebylo to tak skvělé. Jak jste zvládli Vy první den a celkově školku? Děkuji za odpovědi 🙏🍀🙂

nazka
25. srp 2020

Já jsem ze školky byla nešťastná už měsíc předem.. Nedovedl jsem si představit, že malou má někdo cizí a nebudu vědět, co dělá každou minutu, atd.. A to jsem byla zvyklá ji dávat na víkendy k babičce a v létě i týden na chatu. Tohle ale bylo pro mě jiné. Já svoji školku nesnášela, měla jsem trauma z toho. Nechali mě sedět třeba na obědem, než si odpoledne pro mě přišla babička a podobně.. Takže jsem se strašně bála. I když naše školka je na malé vesnici, učitelky jsou milé a všechny znám. Abych ale nepsala romány ☺️ Terka nakonec šla s tím, že bude chodit 3 dny v týdnu jen na dopoledne. Já byla těhotná, takže jsem do práce nemusela. A byl to pro mě dobrý kompromis. Ze začátku jsem se učitelek ptala, co Terezka, ochotně odpovídaly.. I Terka sama vyprávěla. A když jsem zjistila, jak je tam nadšená a školka ji rozvíjí.. Každý týden nová básnička, nové hry.. Do té doby by mě nenapadlo, že je něčeho takového schopna.. Tak mě to přešlo. Neříkám že jí tam dávám ráda,ale vím, že si to tam užije. Potřebuje i něco jiného než mě. Bohužel. Ale jsem ráda, když je šťastná. Proto mě tohle přešlo.
Kdybys něco potřebovala, tak klidně piš do iz.. Myslím, že jsme na tom byly dost podobně 🙂

mourovatakocka
25. srp 2020

@theatimma Ahoj, já mám podobné pocity s tím, že dcera je mladší než tvůj syn. Bude chodit na dopoledne, strašně chce k dětem. Budeme platit nehorázné peníze, nevím, jak bude jíst, je to nejedlice na zabití, trápí mě, jak si řekne o nočník apod. Chodíme na hřiště, když tam je jedna školková třída tady z okolí. Děti jsou trochu zlé, nikdo jejich chování nekoriguje, slyšela jsem jednu z učitelek, jak se dost drsně utrhuje na několik dětí 🤷 Dcera bude chodit jinam, pořád se uklidňuju, že to tam bude chodit jinak. Na druhou stranu si říkám, že kdyby byl nějaký vážnější problém, už se s dcerou nějak domluvím a kdyžtak ušetříme hooodně peněz za školkovné 😁

theatimma
autor
25. srp 2020

@nazka Tak to jsem ráda, že to má někdo stejně 🙏 Já mu věřím, že to dá. Nechci to na něj přenášet. Máme také školku na vesnici 15 děti max. a hodné paní učitelky. A taky jak píšeš potřebuje i něco jiného, než mě, já doma vařím,uklízím a tam se mu budou věnovat víc a naučí se plno nového. 🙂

theatimma
autor
25. srp 2020

@mourovatakocka To máme podobně, syn je v jídle vybíravý, tak jsem zvědavá co ve školce. A na WC si někdy řekne až když má na krajíčku, protože se hodně často stává, že se do něčeho ponoří a na nic jiného se ne soustředí, tak doufám že to časem přejde a školku zvládneme levou zadní. 🙂Držím palce ✊

veritanas
25. srp 2020

Jak byla ze školky úplně na měkko... Ale už jsem prostě chodila do práce a doufala.
.syn nemluvil, byl introvertní, bal se cizich lidí... já byla vážné vystresovana..A neuvěřitelně mu skolka pomohla, paní učitelky jo do ničeho nenutily, když nechtěl cvičit nebo tančit... Poslaly ho hrát si.. Školka ho strašně posunula dopředu, v mluvení se zlepšil mílovými kroky, našel si kamarády... Já jsem šťastná, že to tak dobře zvládl.. Ted školku miluje a už se těším na 1.9.

nazka
25. srp 2020

@theatimma dcera jedla, toho jsem se nebála. Ale co mě pak časem trápilo, bylo to curani.. Kolikrát se stalo, že se počurala na vycházce, protože prostě byla dal od učitelky nebo se styděla to říct. Takže byla třeba hodinu v mokrém v lese na podzim. To mě fakt trápilo. Řešila jsem to já, i učitelky včetně ředitelky.. Hustily jsme do dcery, ta se nestydí, říká si.. A pak přišla s tím, že "maminka ji naučila makat a čůrat v lese", což je blbina a vždycky si nacurala do kalhot. Byly jsme bezmocně proti ní. No chci tim říct, že i tohle jsme přežili a teď už věřím, že se jen tak nepočůrá,že je to za námi..

leniiid
26. srp 2020

@theatimma syn nemá ještě ani 3 roky a jde teď taky poprvé, vůbec nepřemýšlím nad tím ze ho bude mít někdo cizi. Učitelky jsou vystudovane, ví jak na děti, navíc bude tam mít kamarády, miluje děti, takže se těší..

krupka3
26. srp 2020

@leniiid no jen nerikej hop... Nektere ucitelky ve skolce nestudovaly nic, jine maji jen kurz chuvy nebo asistenta pedagoga, nektere treba stredni pedagogickou skolu... Velmi malo ucitelek ve skolkach je opravdu spravne vystudovanych. A navic? Na pajdaku jsem studovala a nemyslim si, ze by to cloveka nejak pripravilo realne na tu praci s detmi. Pokud na to clovek nema charakter, tak mu ani skola nepomuze. Ja treba bydlela s holcinou, co mela stredni ped., ucila v Montessori skolce (bez jakehokoliv kurzu, jen s prislibem, ze si ho casem udela), rodice za skolkovne platili velke penize, a ona mi doma vykladala, jak ji ty decka lezou krkem, jak jsou drze a rozmazlene a jak treba jedno z nich zavrela do skrine atd. Takze neni vsechno zlato, co se trpyti. Dcera taky bude nastupovat a nema jeste 3r, ale ja mam dost odhad na lidi, ve skolstvi jsem nejaky cas stravila, takze se prvni s pani ucitelkama chci dukladne seznamit, a hlavne dcerka je velmi extrovertni a rekne i to, co nevi, tak se nebojim, ze by ji nekdo neco zleho udelat a ja se to nedozvedela.

lovemusicsun
26. srp 2020

Má dcera bude mít necelých 2,5 roku, když půjde do školky. Jde každý den na dopoledne. Těší se moc. Dostala nový baťůžek, lahvičku na pití, bačkůrky. Stále opakuje, že v září jde do školky. Jí hezky a hodně, spíš se bojím aby ostatním nesnědla svačinu, když budou mít něco lepšího (děti budou mít své svačiny z domova). Na záchod si říká a je schopná i vydržet chvilku, takže strach nemám. Na školku je myslím připravená.
Co mě ale znervózňuje je také přístup učitelek. Nechci aby na ní někdo křičel nebo jí třeba řekl, že je ošklivá holka když udělá něco špatného. Mám pocit, že tohle bych měla řešit já. Ale říkám si, že se otrká, naučí se novým věcem, bude v kolektivu. Věčně ji doma držet nemůžu, potřebuje nabírat zkušenosti od jiných a dostávat se do situací, ve kterých se jen s maminkou neocitne.
Taky mi pomohlo, že jsem od jedné maminky slyšela, že školka kam dcera jde je fajn, že se tam o děti hezky starají. Reálná recenze je vždy k nezaplacení.

krupka3
26. srp 2020

@lovemusicsun s tou svacinou jsi me pobavila

leniiid
26. srp 2020

@krupka3 kdyby nestudovaly nic, nemohly by tam pracovat... každý má na to svůj názor , já jsem taky doma a precejen syn půjde a ani by mě nenapadlo jej do školky nedat..

leniiid
26. srp 2020

@krupka3 tak nedávejte do školky vůbec a mate to 🙂

krupka3
26. srp 2020

@leniiid Ja ji do skolky dat chci, proc bych ji tam nedavala? Vubec nerozumim, co to ma spolecneho s tim, co jsem psala? Tys napsala, ze ucitelky jsou vystudovane, takze vi jak na deti, ja ti napsala, ze to nutne nemusi byt pravda a dozvim se, ze nemam davat svoje dite do skolky? Trosku mimo, ne...

madbetka
26. srp 2020

Mám to stejně. Neumím si představit, že se mi o dítě stará někdo cizí... ale dcera se moc těší, tak uvidíme 🙂
@leniiid Nechci ti brát iluze, ale mohly. Moje tchýně pracuje jako učitelka ve školce, je vyučená krejčová. Pracovala dřív jako chůva, ale žádné pedagogické vzdělání nemá. A jako učitelku si ji fakt neumím představit, jednou jsme se třeba dohadovaly o tom, jestli je nebo není jedno, jak dítě drží tužku... No, já jen že opravdu zdaleka ne všechny učitelky tam mají co dělat.