Ahoj. Mame holky 5 let a 2,5 roku. Jedu vychovu vychovu hlavne domluvou, vysvetlovanim, snazim se spatnym situacim predchazet. Trpelivost mam si myslim dost, i kdyz jsou dny kdy samozrejme clovek vyleti driv nez jindy. Holky jsou obe chytre, ale taky palicate. Obcas jsem na starsi pouzila zakaz pohadek, kdyz uz bylo x-te upozorneni, ze tohle ne. Dosud to nejak fungovalo. Mrzelo ji sve chovani, probrali jsme co je spatne a proc. Jenze dnes i pres muj zakaz, ze jedou auta, vlezla do silnice na zamrzlou kaluz a segra za ni. Ani jedna neposlechla, prestoze se zeptaly snad 5x, jestli tam muzou a ja jim pokazde rekla ne, jedou auta. Stejne tam vlezly, starsi pak vylezla ven ale mladsi jsem musela vytahnout na chodnik, i kdyz videla prijizdejici auto. Samozrejme me vytocily. Vysvetlila jsem opet proc tohle ne a rekla, ze po obede zadna pohadka a sladke. Nacez starsi reagovala,ze ji je to uplne jedno. Jake vysvetlovani a dohody mate s detmi, aby to fungovalo? Samozrejme trest beru jako ze jsem uz zahnana do kouta a nevim co s nimi. Chapu,ze to nema dlouhodobe vysledky, ale jak jsem psala, clovek uz je zahnany do kouta, kdyz veskere vysvetlovani a domluva nevedly k nicemu. Diky vsem za postrehy
@prejeta_zaba po zadku dostavaly taky, u starsi uz mi to prijde mimo, mladsi dostane kdyz mi vlitne do silnice, ale nejak vliv to nema, ale ono jak ji dohonim nebo chytnu, aby do silnice nemohla, jednu plesknu, tak sebou svihne o zem a rve, ze kdyz se po nejake dobe uklidni, ani nevi, ze vbehla do silnice, jsme na vesnici, ale tez obe od roka fu guji na odrazedlech, kolobezkach, tam kdyz mi ujedou a neposlechnout, beru motorky a musi se pesky, to celkem funguje
@lobella kdyz mi lezly do silnice, tak striktne po takove "chybe" musely za ruku. Cely zbytek pobytu venku. To byl trestt opravdu velky, pze deti byly zvykle poletovat vsude okolo. Takze rev, brek, ze uz to neudelaji a at je pustim. Tohle u nas zafungovalo velmi rychle. Jinak tresty, spis takove prirozene dusledky. Neudelaly co mely (v tomto veku max.uklid vlastnich hracek, cisteni zubu) , nebude pohadka protoze na to neni cas, kdyz se s nima musim furt dohadovat.
@konidana tak za ruku jsem je brala, ale to dostane ta mensi takovy zachvat, v podstate mi visi na ruce, kdyz ji pustim tak se vali na zemi pripadne mi zacne vztekle utikat, rve, ze nema cokoliv smysl rikat, takze to vetsinou dopadne tak, ze ji musim vzit vzit pevne do maruce a pochodujem dom
@konidana jinak co se tyce neuklizeni hracek, odmitani koupani, zubu, cesani, tak to mame stejne, pohadka neni protoze se nestihla, ale jsem takova bezradna, co delat kdyz neposlechnout viz ta silnice, nebo aby nelezly na linku, kdyz se vari,ale pritahly si zidli, kdyz starsi provokuje mladsi a to pak vyvolava kontflikty
@lobella normálně bych řekla o důsledcích toho, když vlezou do silnice a srazí je auto.
Že budou mít zranění, bude je to moc bolet, maminka o ně bude mít velký strach, bude plakat, budou muset být dlouho v nemocnici, a to i bez maminky úplně samy, můžou se zranit tak moc, že budou mít zraněné nožičky a nebudou moc chodit, tancovat nebo venku skákat a běhat s dětmi atp. atp.
Nebo že se jich pan řidič může leknout, strhnout volant a srazit a zranit někoho na chodníku a ten bude muset být v nemocnici, jeho maminka o něho bude mít strach atp atp stejná story 😁
Jako je to strašení, ale z bezpečtnostních důvodů to je u některých situací potřeba ( viz ekektrické zásuvky, oheň, vroucí vida atp). Plus je to taky realita.
Musí zcela pochopit, že je to enormě nebezpečné.
@reeeza to uz samozrejme probehlo v ramci vysvetlovani, starsi si to plne uvedomuje, kdyz mladsi neposlechne,tak ji to uz rika sama, ale dnes proste zkrat obe, vidi v dalce auto a i pres me zakazy vlezou do silnice na led, starsi stihla vylezt, mladsi ignor i to auto, pak se zlobim hlavne na starsi, protoze mladsi opakuje vse co dela ona a kdyz neposlechne starsi,tak mladsi uz vubec, snazim se ji to vysvetlit,ze je pro segru vzor, ze mi pomuze,kdyz ji ukaze jak to spravne delat a co je zakazane, vestinou to funguje,ale pak se semtam necha strhnout a nepomuze vysvetlovani a ani zakaz sladkeho pohadek a jeste po me prska,ze ji to vubec nevadi a at si zakazu co chci, to uz jsem ji rekla, ze me svym chovanim zklamala (coz bylo asi krute, ale ja uz byla fakt vic zklamana nez nastvana)
Děti nebiju - s jedinou výjimkou a to jsou situace ohrožující zivot/zdraví... Dítě vezmu silněji za ruku, druhou dostane přes zadek a explicitně u toho začnu naturalisticky líčit, že když ho srazí auto, tak mu polezou střeva ven bříška jak přejete kočce... drtivá většina konfliktu se dá řešit domluvou, vysvětlením... ale jak jde o zdraví/život, tak jsem drsoň...
Oni děti mají problém chápat trest který přijde někdy v budoucnu (nebude po obědě pohadka), ale potřebuji vyřešit problém hned na místě... Takže když vlitne do silnice cestou na hřiště, otočím se a půjdu s nima domu... nebo udělám cokoliv co bude hned... když o dvě hodiny později pohádka nebude, tak jim to bude fakt jedno... Učím se řešit věci hned - a pak se vrátit k běžnému chování... To nejhorší co může být je to furt opakovat, babrat se v tom, bejt naštvaná... To k ničemu nevede.
Druhá strana je pak pozitivní motivace - když se přejde prechod dobre, tak pochválit, ocenit dítě že to tak skvele zvládlo... je to ještě lepší než trest - "tak utíkejte dopředu, já vím že jste šikovné a počkáte na mě na přechodu"...
@lobella Kdyby šlo o život/zdraví, tak plácnout přes zadek. Já mám asi štěstí že tresty nevyužívám, protože zatím žádný nejsou nutné, funguje domluva, vysvětlování...Za ruku malá chodí od té doby co ťapká, takže nemá problém se mě chytnout když je to potřeba. Se silnicí nemáme sebemenší problém, vždycky jsem jí říkala že se nesmí do silnice, když jí byly necelé tři roky, tak jsem jí jednou vysvětlila, že se nesmí aby jí neporazilo auto. Od té doby na to pořád myslí a hlídá i mě. Vždycky mě u silnice pevně chytne a říká "stůj jede autíčko" 😊
A když např.nechce ze hřiště domů, tak jí nalákám na něco jiného, např.že spolu upečeme buchty, přes léto že půjdem na písek...
Podle mě to chce vysvětlovat a vysvětlovat, říkat co jaké má důsledky, proč to a to se má/nemá dělat.
Jsou děti, kterým vysvětlování stačí, a ty ostatní.
Moja výchova je veľmi jednoduchá už viac krát som to písala prvý krát novú situáciu vysvetlím, druhý krát ak to už poznajú tak len upozorním a keď to nepomôže tak podla situácie zameriam pozornosť na niečo iné, ideme preč z ihriska, zoberiem hračky všetko podľa situácie ale nikdy toto neporušujem a deti už to veľmi dobre poznajú málokedy sa stane, že sa snažia prekročiť hranice aj keď na začiatku to bolo často. 🤣 Jednoducho pre mňa je lepšie ak deťom ukážem, že čo poviem to platí ak by som sama vlastne pravidlá porušovala s tým koľko krát upozorním a čo bude nasledovať ako by som to mohla chcieť od detí? 🤷🏻♀️
@anetka1701 to delam casto taky, vse resim hned, mladsi trest jeste nechape, starsi si myslim,ze ano, ale nevim uplne jak resit situace,kdy venku utika mladsi, starsi je ok, nechci trestat odchodem domu i starsi, jinak tez se snazim pozitivne motivovat, to utikani neni vzdy, kolikrat jdeme,vsude zastavi,rozhlednout se,zadne problemy,ale pak prijde par situaci, kdy se to nepovede
@lobella pokud nechceš trestat obě, tak bych třeba při té cestě na hřiště nechala mladsi sedět na lavičce a zakázala jí si hrát... "ty utíkas a neposlouchas, holt budeš sedět vedle mě aby se ti nic nestalo"... tady jde o život, to není sranda, to dítě musí vidět, že to co dělá má následek...
@klokanka31 tez vysvetluji,dusledky,proc delame to a to,nedelame to a to, co se muze stat, co by se delo,kdyby se neco oskliveho stalo, tu mladsi nepotrestam jinak,nez ukoncenim aktivity,ale nevim jak se starsi,je rozumna,chytra, ale obcas se necha strhnout segrou a dela zhovadilosti i pres zakaz, upozorneni, tak tam nevim,jak zakrocit,aby to melo efekt a smysl do budoucna
@gdpr toto vedu tez, jsem fakt dusledna v tom kdyz neco reknu,tak to tak je, hranice maji vytycene pevne, ale kdyz je opakovane prekroci, premyslim, jak trestat zejmena starsi,ktera jiz chape velice dobre co je spravne a co ne, i co bude nasledovat,ale jsou situace,kdy to nezabere
U nás se to řeší domluvou, popřípadě se snažím o přirozené důsledky. Občas tedy ze mě vypadne nějaká perla, ale což 🤣
U situace, co popisuješ.. pokud to byl jednorazový zkrat, tak bych je vyloženě netrestala. Prostě je silněji stáhla z té silnice a asi bych reagovala zvýšeným hlasem (popřípadě křičela, pokud bych byla vyděšená). Každý má někdy zkrat, i já jako dospělá,
natož děti. Navic nějaký dodatečný trest (nebude mít večer pohadku), to mi moc nedává smysl, trestat takhle zpětně. Syn (3 roky) mi také jednou vlezl do silnice, přestože to normálně nedělá a ani už neudělal. Dřepla jsem si k němu, aby se mi díval do očí, a důrazně vysvětlila včetně možných následků.
Pokud by to dělali častěji, tak bych po rázném vysvětlení ukončila procházku, nešla na hřiště.. beru to tak, že jsou to děti, nemohou mít tolik zodpovědnosti a rozumu jako my. Takže dát jim jasne najevo, že ne a v případě nerespektu přijdou důsledky.
@rejalin tak ne uplne jednorazovy, u starsi se to stane treba jednou za 3 nedele, u mladsi treba obden...mladsi netrestam, resim to s ni na miste, ale pokud to udela starsi, ja se ji to snazim vysvetlit a jeste ma hubu ze me poslouchat nebude a bude si chodit kam chce, tak nasleduje trest viz nebude pohadka az dojdem dom, v 5letech si myslim,ze uz chape dobre
@lobella no jenže to s tou pohádku už ji je stejně jedno, ten účinek trestů po čase otupí.. Možná už je to předpuberta (tak daleko doma ještě nejsme, tak mé rady ber s rezervou), zkouší hranice a tvoje reakce, to jestli tě zvládne vytočit.. třeba by pomohlo, kdybys zůstala ledově klidná, suše oznámila proč se to nedělá a ukončila tu procházku? Nebo třeba dočasně sebrala nějaká privilegia "velké holky", jestli třeba má (s odůvodněním, že když neví, že se nechodí do silnice, tak je asi ještě moc malá..). Ještě mě napadá pustit ji doma nějaké přiměřené video, jak to dopadá, když někoho srazí auto (samozřejmě ne hektolitry krve a rozházené končetiny všude kolem.. ale řekla bych, že děti si třeba přesně neumí představit, co se stane, když je srazí auto. Kolikrát v pohádkách je to vyobrazeno dost komicky..)
@rejalin privilegium ma treba tu pohadku, mladsi poustime minimalne a bavi ji jen pisnicky,takze starsi ma treba v dobe spanku mladsi pohadku, nemame televizi,takze pohadka je opravdu malo, nejaka videa uz videla,vcetne treba crashtestu, jelikoz se odmitala poutat ci si rozepinala pas za jizdy, kdyz zlobi jedna z nich venku, nechci trestat obe ukoncenim prochazky,kdyz jedna zlobi a druha je v pohode
@lobella asi jsem vždy řešila trpělivostí a vysvětlováním povídáním a vlastním příkladem, nemám pocit,že bych musela nějaké hranice budovat a pak střežit jako pes, prostě vše na pohodu, prostě jsem se jí věnovala,žadné scény, řev, apod, natož tělesný trest.... Teď to možná bude jiné, a vše se obrátí, protože puberta, uvidíme😄
Nečetla jsem všechno, ale zvláště ty mladší děti moc nechápou, co vlastně zranění znamená. U nás na opatrnost kolem silnice pomohla pohádka Krtek a žába, kde žábu srazí auto a je pak dlouho nemocná a krtek se o ní stará. Pak jim to líp došlo.
@konidana dcera my tohle udělala take, a prostě jí bylo vše sumak. Já Teda křičela, protože opravdu skočila pod auto a brzdil. Ji to bylo jedno, takže vždy za ruku, ať se jí to líbí nebo ne a jediné. Co brala, koupila jsem knížku o bezpečnosti na chodníku, přechodu atd. Pak už chápala.
@reeeza Tohle není strašení, to je realita 😉
Mě teda na situace, kdy jsem se bála o jejich bezpečnost, vždycky stačilo na rovinu říct, že se o ně bojím proto a proto. Tohle jim kupodivu stačilo, aby s tím přestali. Neměli tendence mě v tomto zkoušet. A nejsou to žádní andílci, co by poslechli vždy, když jsme po nich něco chtěli 😉
Jako lezení do silnice, kde jezdí auta, je pro mě už dávno za hranou toho, co jsem ochotná komukoliv vysvětlovat. Prostě tam lézt nebudou. Tečka. Bojím se, že by vás to auto mohlo přejet. Nechceš akceptovat? Tak budeš chodit za ruku, dokud to nepochopíš. A nebo nebudeš s námi chodit vůbec.
Co taky dost pomohlo a vlastně vidím dosud, že čím víc je "omezujeme" a říkáme co a jak mají dělat (kdy tohle a jak támhleto), tím menší mají chuť poslechnout v těch důležitých věcech. Prostě nechat jim svobodu v tom, co není důležité, a pak jsou ochotnější ty důležité věci akceptovat.
Tresty nepoužívám žádné, ale přiznám se, že občas dítě uplácím 🙈. Ale já mám štěstí na fakt zlaté dítě, se kterým se lze domluvit.
Za vběhnutí do silnice dostávali na místě plesknutí na zadek, s oběma staršími dětmi jsem fungovala od roka a půl s odrážedlem po celém městě a nutno říct, ze takovéhle upozornění stačilo párkrát. Neumím si představit, ze bych pětileťáka přemlouvala, aby nechodil do silnice. 😳 Jinak jako tresty používám zákazy televize, sladkého nebo něčeho oblíbeného, celkem to funguje. Pokud má dítko otravnou náladu a vyloženě chodí od ničeho k ničemu a prudí, dostává práci - zamést chodbu, posbírat prádlo atd. Moc nevím co mám dělat se situací kdy něco chci a oni prostě jen odsekávají - např. běžte se už koupat - NE! A proč musím… a takhle pořad dokola dokud nezačnu křičet. Na tvém místě bych dceři v brzké době předvedla to samé - až bude něco chtít, dělej, ze neslyšíš, pak jí řekni, ze je ti to úplně jedno, nezájem, ze ona tě taky nechtěla poslouchat. Třeba pochopí, jaké to je. 😀