Malé maminky, mám tu malou anketku pro ty z vás, které mají děti narozené na jaře a bez mladších sourozenců (se kterými byste byly doma tak jako tak). Chtěla bych se zeptat, kdy šly vaše děti do školky a vy jste se vrátily do práce. Zda to bylo přesně dovršením tří let, až v září příštího školního roku, nebo ještě nějak jinak... Pokud jste nešly do práce hned po třetích narozeninách, jak jste to měly vyřešené s prací po zbytek toho školního roku (dohodly jste se se zaměstnavatelem na neplaceném volnu, byly na pracáku, chodily na brigády apod.)? A pokud jste se vracely do práce, jak jste to měly řešené s hlídáním (vzali vás do státní školky, dítě bylo v soukromé školce, hlídala babička, chůva)? A hodnotíte zpětně, že to tak, jak to bylo, bylo pro vás a pro vaše dítě nejlepší?
Maminky dětí narozených na jaře 2014 mohou napsat, jak to plánují.
Mala je narozena v breznu a prijali mi ji do skolky od brezna. Mela jsem nastoupit normalne do prace (od dubna), moznost, ze bych si RD prodlouzila nebo sla na pracak jsem nezvazovala. S vyzvedavanim ze skolky atd. by mi pomohka moje mamka a manzel, ktery dela na smeny. Nicmene jsem otehotnela, takze uz to neni na poradu dne. Ale mala nastoupi do skolky tak jako tak. Doma si ji nechavat nebudu.
Dcerka je květnová. Byla přijata do školky, ale nastoupí až v březnu, já v květnu do práce. S vyzvedáváním ze školky se budu po týdnech střídat s manželem, bude si muset přizpůsobit směny, hlídání totiž nemáme a vlastně se bude se mnou střídat i voděním dětí do školky. S pozdějším nástupem dcerky do mš nebyl problém, ve školce jsou ještě volná místa.
Syn je dubnový. Zaměstnavatel mi poskytl neplacené volno do října. Syn šel do státní školky v září. Já nastupovala do práce v říjnu. Měsíc byl na adaptaci. Kdybych se měla rozhodovat nyní, tak bych asi nastoupila až v lednu, aby syn měl více času na adaptaci v rámci které chodil po obědě domů. Těžce nesl být najednou sám z domova od 7.30 do 16. Ale mám hodně nekolektivní dětí.
Dcera je narozena v březnu, do státní školky nastoupila v září ve 2,5 letech. Vše proběhlo ok.
Syn je dubnový,já nastupuji v květnu na půl úvazek.Malý bude chodit do soukromé školky,u nás do státní mladší 3 let neberou a už vůbec ne v pololetí
Od ledna bude chodit na adaptaci,.od brezna spat. Od kvetna pujdu do prace. Drive nechci, bylo by mi lito s nim nebyt...pres prazdniny to budem ruzne lepit s obema kluky, tety ,babicka, primestsky tabor atd...
Malý je květnový, do školky ho budu zkoušet tak od února. Starosti mi dela to ze budu muset skončit v práci protoze jsem na prcka sama a prace mi nejde s otvírací dobou školky. Nevím co budu dělat,jestli najdu něco na pul úvazku, počítám i s uklízením. Děsím se toho, jinak ve městě jsou školky dvě takže když je jedna o prázdninách zavrena tak se muzou deti přendat do druhé,kazdá má volno jinak.
Píši jen teoreticky, protože čekáme druhé a do práce se nevracím. Dcera je květnová, rodičovskou dovolenou mám do září. A od září pujde do MŠ. Tím, že je čerpání rodičovského příspěvku variabilní, je i variabilní čerpání rod. dovolené a záleží na domluvě se zaměstnavatelem. To, že úderem třetího roku musíme nastoupit do práce je dle mě blbost (a pak třeba mít neplacené volno). Akorát je to u nás zažité z doby, kdy byl rodicak automaticky do tří let dítěte. Tak mi to bylo vysvětleno. Napište, pokud se pletu. Ale jelikož u nás ve firmě se mě účetní přímo ptala, do kdy chci tu dovolenou, tak si myslím, že to tak fungovat má.
Syn je březnový, do práce jsem šla pár dní po jeho 3.narozeninách, vracela jsem se do původní práce, na dlouhý/krátký týden - takže 2 dny od rána do večera v práci (dopoledne hlídala babička, odpoledne manžel), pak 2 dny celé volné, kdy jsme se se synem užili 🙂. Až v září šel na jeden den v týdnu do školičky, do školky šel až o rok později - a opět 2 dny vyzvedávala babička nebo manžel a další 2 dny jsem vyzvedávala já, klidně hned po obědě a měli jsme celé odpoledne volné 🙂
@zuz4a Rodičovský příspěvek můžeš čerpat do čtyř let, ale rodičovská dovolená je pouze do tří let - jsou to dva různé pojmy. Do čtyř let věku dítěte za Tebe stát může platit zdravotní pojištění, ale už to musíš nahlásit na zdravotní pojišťovně a zaměstnavatel Ti může a nemusí poskytnout neplacené volno - to už je na jeho zvážení. Do tří let Ti rodičovskou dovolenou poskytnout musí. Dále už je to na jeho libovůli.
Obě dcery chodily do školky od 2,5 - starší od září, čili nového školního roku. Mladší ač je narozená v září a hezky by to vyšlo na začátek školního roku od března (musela jsem se vrátit do práce dřív). Ani s jednou nebyl problém. Adélka chodila týden na dopoledne a pak už na celý den.
@pamal ano, vím, že to jsou dva různé pojmy. Ale myslela jsem si, že rod. dovolená může být po dohodě se zaměstnavatelem jakkoliv dlouhá, max. do těch 4 let věku dítěte. Já mám tu dovolenou do tří let a tří měsíců dítěte. Neplacené volno nemám. Tak to teď nechápu 🙂. V naší zemi máme slušný sociální systém, ale zbytečně moc složitý ☹
@zuz4a Ano, po dohodě se zaměstnavatelem. Pokud zaměstnavatel řekne ne, tak musíš úderem třetího roku nastoupit do práce. Zřejmě do těch 3 let a tří měsíců budeš čerpat rodičovský příspěvek, takže to bereš že jsi na rodičáku. Ale ty tři měsíce už de facto jsi na neplaceném volnu a musíš nahlásit zdravotní pojišťovně, že jsi osoba pečující o dítě do 4 let věku - je to jiné okýnko ve formuláři než když si osoba na rodičovské dovolené.
Řešila jsem to soukromou školkou.
Já byla doma na dva roky. Dcera narozena v březnu, šla od března do soukromé školky a já od dubna do práce. Bohužel v Praze neberou ani 3 lete, svagrove syn je v srpnu a též ho nevzali, takže to musí též řešit soukromou školku a do státní půjde snad ve 4 letech.
Dcera je narozená na začátku června. Původní plán jsme měli takový,že dcera půjde do školky od září, já od června na 1/2 úvazku a budeme tak nějak "plácat" hlídání. Babičky ještě obě pracují,ale pracuji na směny v nemocnici,tak by se to nějak dalo.
Osud ale zasáhl a u nás ve školce se v září uvolnilo místo,malou mi vzali a nastoupí teď v lednu na zvykání na dopoledne. Do práce už rok chodím na dohodu a pokud to půjde,budu postupně navyšovat úvazek. Jsem za to moc ráda.
Tak malemu budou v breznu 3 roky, v zari nastoupil do statni skolky, musim ho ale vozit do vesnice asi 8 km od nas. Tady u nas to bylo bez sance. Zatim chodi jen dopoledne na 3, 5 hod. Od ledna zacne spavat. V breznu se vracim do prace. Az nastoupim do prace s vyzvedavanim pomuze babicka, ta bude vyzvedavat starsi dceru tady u nas a malyho bude muset vyzvedavat manzel, ktery se bude muset vice zapojit. Ted je to vsechno vetsinou na me.