Krásný večer všem, ráda bych se zeptala, jak dlouho u vás ve školce trvala adaptace?
Mám čtyřleťačku a školku ty první dva dny přijala naprosto úžasně, bez breku, už si našla i kamarády.
Proč, když dítě reaguje bezproblémově, je nutné ho tam nechávat třeba jen hodinu nebo jen do svačiny(což je jen o půl hodiny navíc)?
Diskutoval někdo s učitelkou a bylo mu vyhověno, že "nováčka" mohou nechat déle, např. první týden do oběda a pak až do odpoledne?
Tak to je asi nejvíc o domluvě. Starší chodila asi 14 dnů po svačině a pak do oběda. Nastupovala ve 2,5letech tak jsem nechala delší adaptaci. Spát začala až po půl roce.
Pokud to dítku vyhovuje a učitelky to vidí stejně, tak proč ne.
@foxisssss v naší školce je adaptace určitě týden (možná i dva). Ředitelka argumentuje zkušenostmi, které mají. Je celkem časté, že děti různého věku jsou ze školky nejprve nadšené, ale po nějaké době dochází ke krizi, že už tam musí chodit pořád a ač se to nezdá, tak těch cca 8 hodin je z pohledu dítěte dost dlouhá doba a není vhodné to uspěchat. Taky to chce určitý (aspoň z počátku) řád... nejprve chodit po obědě a postupně po spaní... ale pak už to neměnit, aby si zvyklo a nemělo v tom zmatek.
Starší dcera začala ve třech letech chodit do školky, kde byly děti stejné staré a ta adaptace jim všem trvala opravu dost dlouho 😅 . Další rok začínala ve školce u našeho bydliště a tam mohla hned bez adaptačního týdne a bylo to v pohodě.
Mladší dcera má teď první dva za sebou ve státní školce. Celý minulý rok chodila 2x-3x v týdnu do soukromé, takže je celkem zvyklá. Teď vypadá spokojeně, do školky se těší, ale to zvykací období vnímám pozitivně a myslím, že se to nemá uspěchat.
@bervidova Tohle mě bude čekat příští rok, to bude nastupovat do školky i ta mladší a já půjdu od 1.9. do práce, babičky i dědečkové jsou v práci a manžel má šichty porůznu a nelze na to spoléhat..
@bublisa Určitě se chci zítra s učitelkou domluvit, chápu, že si je třeba jista tím, co dělá, přeci jen má zkušeností víc než já, ale myslím, že ta hodinka nebo dvě dceři moc nedají a než se rozkouká, tak už zas bude muset jít domů.
@berynka Tak ten týden, dva, je ještě dobrá doba, kamarádka z druhého konce města měla zvykačku-také u bezproblémového dítěte-celý měsíc. Děkuji 🙂
V naší školce to mají nastaveno tak, ze první dva dny do 10h. další týden do oběda. Ale není to povinné, je to na uvážení rodičů. Já jsem právě nastoupila do nové práce, takže opravdu si vzít volno nemohu a je to bohužel jen na mě, nikoho na vyzvedavani nemám. Takže syn byl první dva dny od 6:30 do 12:30 a od zítřka uz tam bude od 6:30 do 15h. První dva dny zvládl, líbilo se mu tam, tak snad to bude dobré. On je v tomhle pohodar. Dříve chodil jen obcas na pár hodin do soukromé.
@foxisssss raději s křikem jít domů, než s křikem nechávat ve školce. Alespoň tak jsem to vnímala já. Je jednodušší říct za chvíli se vrátím. Nasvačíš se a já Tě vyzvednu, nakoupíme, uděláme oběd a ....
V lednu mě to čeká s druhou. Ta ale nebude mít ten komfort, chodit půl roku po o. Bude asi měsíc zvykačka a pak hned spát. Musím do práce a tak to prostě nejde udělat jinak.
@bartovka83 To je moc prima, přeji další takto pohodové dny 🙂
@bublisa Dobré bude, že tam bude mít někoho koho, zná, tak jí třeba ta adaptace půjde dobře, ikdyž to nebude zrovna září 🙂
Ahojte, v nasej skolke to prebieha nasledovne. 27 deti sa rozdeli do 4 skupin a deti sa najprv v tejto malej skupine zoznamuju so skolkou. Takze prvy den tam su iba nejake dve hodinky, z toho asi hodinku s rodicmi a hodinku bez nich. Dcerka bola v prvej skupine, takze potom na dalsi den bola doma, kedze nastup mali dalsie dve skupinky.
Od zajtra skolka prebieha normalne, takze tam rodicia mozu odviest dieta od 7.30 a vybrat ho do 18.30h, nemyslim, ze by niekto hned nechaval deti tak dlho, ale ta moznost tu je ( skolka +platena druzina). Mne osobne sa povinna adpatacia, teda tie 2 hodiny sa mi zda zalostne malo, preto sme sa s manzelom dohodli, ze prvy tyzden bude dcerka v skolke iba dopoludnia, pojde s detmi na obed a potom ju vyzdvihneme.
Zajtra je prvy ozajstny den, tak som zvedava. Drzte palce.
To mas stejne dobre, ze dcerka bude mat mesiac na adaptaciu. Pre mna uz su aj dva tyzdne luxus. Navyse u nas maju prazdniny kazde dva mesiace, takze to pokrytie je narocne.
u nás je adaptace zhruba prvních 14 dní, ale nepovinná, každý tam může nechat dítě, jak dlouho chce, učitelka případně případ od případu doporučí, neprodlužovat, nechat víc dní třeba jen na 2 hodiny apod.(u těch dětí, co od rána brečí apod.). Pokud to dítě od začátku zvládá, není důvod asi, aby chodilo po 2 hodinách domů.
Já loni, když syn nastupoval poprvé (ve věku 3,7 roku), hned od začátku zvládal bez problému, nechala jsem ho tam první den 2 hodiny od 8 do 10, další dny šel po obědě po 12.hodině. Spal tam obvykle 1x týdně, výjimečně 2x, začal od podzimu.
Ovšem problémy začaly po měsíci, někdy v říjnu, začal nám brečet ráno doma, nebo při cestě do školky, nebo v šatně, někdy už večer předtím doma. Obvykle to tak bývá, říká učitelka, že po měsíci začnou, když přijde ten stereotyp a oni vidí, že je to na furt.Taky mu asi vadilo, že jsem ho tam vedla s mladší dcerou, a šly jsme pak pryč, a on záviděl, že si někde chodíme, couráme apod.
Letos začala chodit do školky i dcera, čerstvě 3letá, první den šli oba na 2 hodiny, další do 12hodin. Dcera zatím v pohodě jako nováček, ale syn zase brečí. Netrvá to ale chvíli, začne si pak hrát, a je pak v klidu. Ale on je obecně cíťa.
Za 2 týdny mám nastoupit do práce, tak to nebude už od 8 do 12, ale zhruba od 6:45 do 15:30-16:00. To bude asi masakr. To bude dlouhé. To nikdy syn nezažil.
@trdelnik234 Rozhodně, dvě hodiny je málo, my máme smíšené třídy 3-6let, takže některé děti tak už jsou na celý den a některé právě jen na ten okamžik. Držím palce, ať je dcerka v klidu a moc se jí tam líbí! 🙂
@olusenka Jo, té závisti, že jsem někde s mladší, jsem se taky bála, ale snad bude dobrá.
Určitě to oba krásně zvládnou a jak mi říkala druhá učitelka-ani se nenadějete, a nebudou chtít pořádně domů 🙂
@foxisssss tak to Ti přeju (aby pak byly šťastné a enchtěly domů). U syna ani ten rok nepomohl, a druhý rok zatím brečí. Když jsme ho dneska honili do postele a říkali, že se brzy vstává, že jdeme ráno do školky, začal fňukat.
Dcera to zatím zvládá dobře, však to byly jen zatím dva dny a uvidíme za měsíc.
Syn nastupoval do školky vloni v září v čerstvých třech letech, je narozen 21.8. A žádnou adaptační dobu nám nikdo nenabízel, ani nevím o tom že by tam někdo ty první dny byl jenom na hodinu nebo tak, všichni děti byli minimálně do po oběda, někteří tam hned od prvního dne i spali a odcházeli až kolem 16té hodiny. 1.září byl zvláštní režim kdy rodiče mohli i do třídy chvilku pobýt, ale jen do svačinky a další dny už bylo doporučováno neprotahovat loučení, že se to tím akorát zhoršuje. Stejně to u nás probíhalo v celé školce, i ve třídě samých dvouleťáků. Nemyslím si že povinná adaptační doba něčemu pomůže.
Dcerka ted nastupovala ve 2,5 letech. Je ve třídě kde jsou všichni v tomhle věku. První 2dny jsem ji Vyzvedla po obede a dnes prvne tam bude spinkat jdem zvedava, nervózní. Jinak u nás ve školce je na rodičích zda nechají dítko spat nebo si ho vyzvednou po obede 🙂
Tak se mi zdá, že všude to jde a tady mají asi nějaký blok 🙂) při vyzvednutí jsem mluvila s učitelkou a říkala, že to budeme každý den prodlužovat o půl hodiny, takže někdy v úterý tam možná už bude obědvat.
Dievcata, tak jak neviem. Myslela som, ze skusime najprv len dopoludnie cely tyzden a az od buduceho tyzdna na cely den a dnes ked bol manzel pre dcerku, tak mi vravel, ze sice bola rada, ze ho vidi, ale ze nechapala, preco jej kamoska Zoe tam zostava a ona nie ( v triede s nou jej dievcatko, s ktorou bola rok u pestunky,takze to v adaptacii velmi pomaha). Skusim sa s nou vecer porozpravat a prezisitit, ci ju tam nechat zajtra spat alebo nie. Skolka nas v tomto nijako neobmedzuje, moze tam byt az do vecera alebo ju mozem vybrat pred alebo po obede.
U nás ve školce se děti můžou vyzvednout až po obědě a to od 11:45-12h a pak až po spánku tj.14:30-16h. Já s malou chodím na 8h a beru ji domů hned po obědě, ještě jsem na mateřské a čekáme dalšího prcka. První den zvladnula na jedničku. Další den už jí došlo,že tam s ní nebudu tak plakala, ale jak jsem zašla za dveře, tak ticho. A dnes to stejný, pláč ať jsem tam s ní a jakmile jsem byla za dveřmi, tak ticho. I pí.učitelka říkala že zvládla krásně den, ale že bude ten typ dítěte, který pláče dokud je tam rodič, a pak je v pohodě. Jinak já malou budu do konce roku vyzvedavat po obědě a po novém roce se uvidí ☺
@trdelnik234 To je ale krásné, že to nechávají zcela na vás, kéž by to tak fungovalo i tady. Pokud se tam malé líbí, má kamarádku, a touží tam být, tak bych jí nebránila 🙂
Tiez nad tym premyslam. Opytam sa jej vecer a vysondujem, ze co a ako. Pokial tu ta moznost je, tak ju chcem vyuzit.
Jak jste řešili to, že vám dítko usíná s fňukáním, že nechce do školky, pak se v noci budí a ráno jdete do školky už s brekem, ve školce už hysterák a odtrhávání z náruče? Naštěstá paní učitelka si ho vždycky vezme na klín a mazlí se s ním, objímá, aspoň to tak vidím přes okno, takže ho fakt někde neposadí a nebrečí, ale stejně mě to trhá srdce. Te´d jsme se domluvili, že ho budu dávat jen na 2 hodiny, ale jak odbourat ten brekot. Mám necelé 2 měsíce, aby si zvykl, pak už musím do práce.
@l.u.c.i.e Nejde se s učitelkou domluvit, že by sis s dítkem sedla do třídy a pomazlila se? Uklidní se.
My teda asi máme osvícené učitelky, jednak jim nevadí, když mají děti se svými maminkami mazlící desetiminutovku. A když vedu já a mám s sebou mladší tak si může pohrát a já tam sedím o koukám co a jak.
To mas dobre, ze mas na adaptaciu cele dva mesiace. Nam pomohlo to, ze v triede s nou boli kamarati z ihriska a dievcatko, s ktorym chodila ku pestunke ( toto asi najviac). Potom som jej vyrobila "krabicku na pusinky", dala do batozka rodinne fotky, maznacika a cumel a bolo. Normalne mala tento tyzden byt iba rano, ale nakoniec je dnes a vo stvrtok do 17h a v stredu a piatok do 12h.
Maznanie s maminkou a kratky pobyt v triede nie je zly napad, ale nemal by to trvat dlho. Potom rozluckovy ritual a odist ( aj ked je plac), pretoze plac zvycajne ustane, ked rodicia odidu;
Holky, tak dnešek ještě horší, řval skoro pořád. Učitelka mi řekla, ať ho nechám teď doma a pak se to zkusí na den, dva v týdnu. Je pravda, že dneska je teda dost nepříčetný, kope kolem sebe a když před hodinou usínal, tak mi říkal, že se ve školce bojí, že mu paní učitelka nedovolila se klouzat, ale, jak pak z něho vypadlo, tak už byli na odchodu zpět do školky, což chápu... usínal zase s pofňukáváním... Tak nevím, jak tohle zlomit. Je mu 2 roky a 10 měsíců.
@l.u.c.i.e
Nechaj ho napriklad den doma a vo stvrtok ho daj napriklad iba dopoludnia, ale nech tam ide. Skus prezistit, ci sa ho nejakym neprijemnym sposobom nieco nedotklo. A tebe sa ucitelka zda v pohode?
Keby si musela na buduci tyzden do prace, ako by si to riesila? Preco ti navrhla ho tam nedavat? Zvycajne sa to takto nerobi.
@l.u.c.i.e syn mi taky brečel už večer doma, že enchce do školky, pak ráno po probuzení, cestou do školky a i v šatně. naštěstí, když jsem odešla, začal si ve třídě hrát a přestalo to. A druhý den doma nebo cestou zase na novo. trvalo to s přestávkami celý ten první rok. A to byl starší, nastupoval loni v září na 3 letech a asi 7měs. Brečel ještě v červnu letos (hlavně po nějaké pauze, prázdninách, nemoci....).
Neřešila jsem to nijak, protože naštěstí ve třídě pak relativně brzy přestal. Ale je dost cíťa, brečí třeba, když jdou do jiné třídy na divadlo apod.
Teď od září snad lepší, pač k němu do třídy přibyla ještě dcera, brečel jen první dva dny 1.9. a 2.9. a teď zatím dobrý. Uvidím, co dcera, zda taky nezačne později, a jak to bude s prací, až tam budou muset být od otevření školky až do zavíračky. Teď syn býval obvykle na 4 hodiny denně a spal tam jen 1x týdně.
Když jsem se na ten brek učitelky loni ptala, říkala, že je to v pohodě, horší kdyby brečel dál i po odchodu celou dobu, ale že se takový případ stává jednou za pár let, a pak že to dítě prostě musí z docházky ze školky vyřadit.
Jéé, my hrozně bojovali se školkou. Od září do listopadu, pak znovu po Vánocích asi do března a víte co pomohlo? Dcera každé ráno brečela, scény, nechtěla ode mě, odpo už úplně v pohodě. Ale plakat ráno přestala ze dne na den, paní učitelka ji totiž jednou pochválila, že vůbec neplakala a tak je jednička s hvězdičkou. Dceři se to tak zalíbilo, že chtěla bát jednička každý den 😉 . Jinak učitelky říkají, že pokud dítě nepláče v září, bude plakat, jak příjde po první nemoci nebo Vánocích 🙂 . Chce to fakt trpělivost a vydržet. Držím pěsti.
To bych se tenhle tyden -s prominutim- pos*ala z te ucitelky. Je tam rano ta druha a s tou neni skoro zadna rec. Zatimco minuly vse ok,tak ted je tam dcera jen do spani a dnes tedy kousek spani. Myslela jsem,ze poobedovy klid znamena nebyt ruseni ani rodici,a ze bych ji mela vyzvednout az po spani(ikdyz tam nespi).
Ja chapu,ze ma zkusenosti,ale jine deti takhle nechodi a stejne jako nase holka nebreci.
u nás ve školce nic takového neprobíhá - jako že povinně. Syn nastupoval před dvěma lety jako tříleťák do první třídy a protože nemáme nikoho hlídacího a máme nějakou pracovní dobu, od samého začátku byl ve školce od cca 6:20 do necelých 16hodin. Naštěstí byl ve školce od prvního dne nadšený. Jen asi 4 děti od nich ze třídy byly ten první rok jen tak, že chodily po obědě , jedna tuším i před obědem, jinak všechny na celý den.