Dysfázie. Máte zkušenosti?

zuzulinka94
18. bře 2021

Hezky večer, mám dceru 3 a půl roku. Nemluví, neboli málo. Chodíme na logopedii ktera dceři moc pomáhá. Po všech vyšetřeních ji byla diagnostikována disfazie/ porucha vývoje řeči. Je tu nějaká maminka jejichž dítko toto také má ? Jaké jsou pokroky ? Jaké to bude do budoucna ? Chodí do normální školky ? Nebo speciální ?
Předem moc děkuji...

rnika
18. bře 2021

Syn má... ;) ve školce má asistentku... a bude jí snad mít i do školy, bude nastupovat v Září.

sabinkamichalek
18. bře 2021

Syn ma dysfazii vyvojova vada reci je mu 9let , chodi do 2tridy chodime pravidelne na logopedii, ve tride maji asistentku a ta se venuje vsem ne jen nasemu synovi , zalezi jaky stupen ma dite, pokud ten enjvyssi tak tam uz je asistentka nutna 👍

ireniq
19. bře 2021

Muj syn je predskolak, ma lehkou formu, ted jsme byli v SPC pred zapisem a schvalili náš umysl jít do běžné mistni ZŠ a zatim i bez individualniho planu a uvidi se... zacal mluvit az asi ve 4 letech a napadne jsou hlavne gramaticke chyby sklonovani casovani, špatný slovosled, nepouziva se si, obcas se musim docela soustředit, abych mu rozumela. Nicméně v ostatnich oblastech i beznem zivote funguje bez problémů, co se tyka testu skolni zralosti tak uplne v poho (podle pani v SPC). Asistentku v MS nema.

kocila
19. bře 2021

@zuzulinka94 můj syn měl opožděný vývoj řeči - logopedie od 3 let do 7 let a vše dohnal na 1* a dokonce říkal správně Ř ještě dříve než ostatní děti (doma teda skoro denně cvičení a každé 3 týdny konzultace u logopedky)...

standa2
19. bře 2021

@zuzulinka94 Se synem cvičime od října logopedii, vyrábíme, cvičíme grafomotoriku a dělá velké pokroky. Pokud se chcete na něco zeptat napište SZ. Je zde přímo skupinka z které jsem čerpala mnoho informací.
https://www.modrykonik.cz/group/6909/

kamino
19. bře 2021

Syn má, na logopedii jsme chodili od cca 3 a půl roku, zpočátku neuměl měkčené souhlásky, R, Ř, L, horší sykavky, prakticky vše.. teď je druhák, 8 let, odklad měl, umí vše, tedy byla to makačka, dost vztekání, ale ted jediné co dělá problém je Ř v kombinaci s určitými písmeny, či samostatně, například Třída, Křída je super, ale Říkám ne, tam ještě musíme zamakat. Slovosled v pohodě, před první třídou jsme makali na písmenkách ve slově, aby odříkával, v tom měl také ještě rezervy . Ještě pozor, dojděte si na ušní, u syna byla navíc zjištěna nějaká menší vada v uchu, která časem vymizela, která mu bránila řádně slyšet. Prý to bývá časté.

cilkat
19. bře 2021

Pětiletý syn má (prý) těžkou vývojovou disfazii. Ve školce (běžná státní) jsme se dohodli, že to chce asistenta (oni jsou i rádi, že mají dospěláka navíc, že), takže vřele doporučuji školku kontaktovat už teď a začít řešit asistenta (do září ho tak budete mít) (školku doporučuju, hodně mu pomáhá).
Jak to bude se školou, uvidíme, ale pravděpodobně odklad a běžná zš, doufám, že s asistentem (je chytrý, jen blbě rozumí řeči).
Syn ve třech letech používal 300 "zvuků s ustáleným významem", ale nespojoval je, nijak je neohýbal (těsně po třetích narozeninách začal rozlišovat třeba doma x domů jako dvě různé věci ("ja to doma, nemůžeš to teď dostat" x "chci domů")). Teď v pěti a půl dá dohromady (divnou) větu, je schopný vyprávět, co se dělo (chápu to teda jen když vím, o čem mluví), umí použít některé otázky ("co to je", "co ten člověk dělá", "kde je"... naopak neumí odpovědět na otázku "proč" - nechápe ji). Třeba úkol ze školky v 90% případů udělá, ale pokud je to něco nového, je fakt složité mu vysvětlit zadání (obvykle prostě jeden udělám a další už tuší).
Jinak pokud jste na facebooku fakt doporučuju skupinu "rodiče dětí s vývojovou disfazií"... je aktivní a fakt pozitivní.
Klidně napiště zprávu, pokud máte konkrétní otázky.

konidana
19. bře 2021

Dysfazie je nerovnomerny vyvoj. U nas to byl opozdeny vyvoj reci. Dite se spravnou logo peci vse muze krasne dohnat😉

baris
19. bře 2021

@konidana dysfazie není jen nerovnoměrný vývoj řeči. Je to specificky narušený vývoj řeči. Správným cvičením se to dá hooodně zlepšit, bude téměř nepatrná. Ale vždy záleží na míře postižení. U těžkého dysfatika to půjde poznat vždy 🥴.

andelka
19. bře 2021

Já mám skoro 11 letého syna, mluvit začal ve 4 letech, na logopedii jsme chodili skoro do 8. Hlasky mu časem naskočily, do 7 zvládl všechny. Ale má pořád špatné sykavky. A nerad čte. Specifické potíže se projevovaly ještě v 1 a 2 třídě, teď už ne nijak výrazněji. Vloni byl na vyšetření v SPC a už vše spadá do normy. V předškolním roce v MŠ měl AP. Do 1 třídy chodil do specky, od 2 je v klasické škole, 4 třída s AP ( ale v současném stavu je nám v podstatě k ničemu). AP má teď kvůli adhd.

baris
19. bře 2021

@zuzulinka94 dcera 11let, 5 třída, těžká dysfazie.

Do školy šla bez odkladu - moc se tam těšila. Má asistentku, je šikovná (snaží se), chytrá ... Ale, aby stíhala, tak jí to stojí hodně úsilí a mých nervů a času, abych se s ní učila. Díky tomu patří mezi premianty třídy.

Ale čtení je pořád horor. Miluje komiksy, jinak musím číst s ní a pořád vysvětlovat co 20 slovo znamená.

myskin
19. bře 2021

@zuzulinka94 velká chyba u terapie vývojové dysfázie je zaměřit se pouze na rozvoj řeči. Rozvíjet by se měla i motorika, sluchové a zrakové vnímání,....A zásadní je práce s dítětem v rodině, celkově to je náročné, ale pouze takto lze co nejvíce dítě posunout. Doporučuju stát se klienty Střediska rané péče u vás v okolí, z vlastní zkušenosti je to opravdu hodně přínosné. Nasměrujou jak s dítětem pracovat, zapůjčí pomůcky a vhodné hračky,....

baris
19. bře 2021

Jo a r, ř neumí a asi nikdy umět nebude. Jak píše
@myskin . Správná artikulace je u dysfatiků to poslední, co se řeší.

Já mám.stesti v tom, že mám ještě i 17 měsíců starší dceru a ta jí hoooooodně táhne nahoru.

myskin
19. bře 2021

@zuzulinka94 a nezaobírej se co bude se školou a tak. Soustřeď se na práci s dcerou. U vývojové dysfázie se těžko odhaduje vývoj dítěte, kam až se dostane. A nenech se odradit tím, že i když budeš s dcerou pracovat, pokroky hned nepřijdou. Dítě dělá spíš skokové pokroky, dlouho nic a pak to přijde. Není na škodu si o tom něco přečíst. O dysfázii ve svých knížkách píše např. Olga Dlouhá, Dana Kutálková nebo Jiřina Klenková.

myskin
19. bře 2021

@baris je super, že dcera takhle zvládá a že i přes problémy se čtením má zájem. A úplně tě chápu, pro rodiče to je fakt fůra času, práce, nervů,.....ale takový rodič jako ty je pro dítě k nezaplacení 🌸🌸

kamino
19. bře 2021

@zuzulinka94 Ještě poznámka - moc nám pomohlo hraní her typu Dobble, teď Rychlý jako rys, Logicco, kdy se zapojují obě hemisféry.. kolikrát logopedka ani s prckem nemluvila, ale učila nás hrát tyto hry.

baris
19. bře 2021

@myskin no popravdě se na prázdniny těším více než dcery 😂. Je to hoooooodně náročné. Kája se učí tak, že jí to musím říct, pořád opakovat ... Někdy to jde rychle, někdy se trápíme přes týden.

A máš pravdu, mým úkolem je dodělat ročník, pak další, zase další ... Co dál budu řešit v 9 třídě.

A protože, jako každý rodič, chci pro své dítě to nejlepší, tak vím, že s ní musím (i když se mi tak moc nechce) dřít, tak aby si mohla vybrat co chce dělat, studovat ... 🙏 Ale je to na úkor mého volného času. Nemám žádný 🥴.

aaa
19. bře 2021

@zuzulinka94 Mam osmileteho prvnaka. Dysfazii resime od cca tri let, do cca peti let mluvil svoji hatmatilkou a domluvil se jen se mnou. Po roce v klasicke MS prestoupil do MS logopedicke, tam udelal za 3 roky obrovsky pokrok. Kvuli mensimu kolektivu jsme zvolili i ZS logopedickou. Rec je relativne ok, neumi Ř, trochu bojujeme s psanim, je levak a ma oslabenou jemnou motoriku. Jinak bezne dite. Je za tim spousta prace, nervu, shaneni informaci. Pred peti lety jsem neverila, ze bude vubec nekdy mluvit.

myskin
19. bře 2021

@baris No, věř, že ne každý rodič takhle maká na úkor vlastního času. Někteří bohužel mylně spoléhají na to, že se to časem srovná.Na těch dětech se to pak bohužel hodně ukáže.

baris
Autor odpověď smazal
Zobraz
baris
Autor odpověď smazal
Zobraz
baris
19. bře 2021

@myskin já vím ☹ Přiznávám, že mám toho někdy plné kecky a fakt se s ní nechci učit. To už chlap otevírá víno 🙂, abych to lépe zvládla. Dcera se totiž nechce učit s nikým jiným než se mnou.

@aaa jemná motorika 🙂 🙂 🙂 Tkaničky jsem zcela vzdala.

aaa
19. bře 2021

@baris Tkanicky jsem vzdala i ja 😉

jenula1
25. únor 2024

@kocila dobrý den, mužu se prosím zeptat jak váš syn v těch 3 letech mluvil a jak jste trénovali?🙂 Řešíme teď stejný problem. Dekuji!🙂

cilkat
25. únor 2024

@jenula1 Pokud jste na facebooku, vřele doporučuji skupinu "rodiče dětí s vývojovou disfazií" ... je nás tam mnoho a vždy se najde dost duší ochotných sdílet svůj příběh či postup 😉 (jak mi fb v mnohém nesedí, tak tuhle skupinu mám ráda).

jenula1
26. únor 2024

@cilkat Děkuji, tam už jsem. I na instagramu ucime_deti_mluvit, obojí super! Ale informací a zkušeností není nikdy dost.🙂)