Pěkný den.
Jdu se zeptat na Vaše zkušenosti. Uvažuju, že bych syna vzdělávala doma. Aktuálně je předškolák, do školky chodí. Brala jste některá dítě ze školky? Jak to zvládalo? Jde přejít na domácí vzdělávání v průběhu školního roku? Uvažuju, že bych ho nechala doma poslední skolkovy rok a první 2-3 třídy ve škole.
Ráda si přečtu zkušenosti někoho, kdo a tím prošel.
@antilopkax doporučuji na Facebooku skupinku domácí a komunitní vzdělávání.. Tam se také dozvíte mnoho informací 😉
@lipylip on chodí do školky třetí rok, ale chodí sotva 1/4 času a zbytek je nemocný.
@darinka84 nemám FB.
@antilopkax jasně, důvody mohou být jakékoliv. Starší taky chytne kdeco, a že zůstal doma, mu velmi pomohlo. Okamžitě šlo pozorovat úbytek nemoci.
@lipylip mně jde hlavně pak o školu. Jak to funguje, co jsou největší problemy.
@antilopkax Problémy? První dva roky nejspíš žádné. Děti se rychleji a efektivněji naučí číst, psát i počítat. Nároky nejsou velké.
Záleží na dítěti. Dcerce (nyni6.trida) jsem se od začátku musela více věnovat. Syn (2. třída) se učí sám za pochodu. 1x za pololetí je přezkoušení, jak bude vypadat záleží na škole. Někde stačí ukázat, co jste za půl rok dělali, jinde chtějí zkoušení a testy.
doporučuju zdejší skupinu Škola doma ;)
@antilopkax Kamarádka měla a říkala, že to bylo dost náročné. Do druhé třídy pak již syn normálně nastoupil. Jinak chodil do školy tuším na němčinu. Takže domluvit se dá ledacos. Pokud je důvodem vysoká nemocnost, tak bych se domlouvala už teď ve školce a dávala ho tam až opravdu úplně zdravého a jenom pokud nejsou nějaké chřipkové epidemie a podobně. A pak se školou to řešila podobně.
Alternativou jsou různé komunity rodičů, co vzdělávají doma a chodí společně na výlety a další aktivity.
Osobně vidím jako jeden z hlavních aspektů školy i socializaci a pokud bude jenom doma, toto by mohlo dost chybět.
@merope Děti, které se vzdělávají doma nejsou izolované. S lidmi se běžně dostávají do styku. Mají spoustu kamarádů. Chodí na kroužky, mají plno kamarádů, nestydí se na ulici dát do řeči s dospěláky, postackou nebo prodavačkou. Stud nebo strach většinou pozoruji u školních dětí, protože jsou naučene, že pokud něco řeknou špatně, budou potrestáni (smíchem spolužáků nebo horší známkou).
Asi záleží nejvíc na tom, kdo bude doma dítě vzdělávat.Pracuji jako asistent pedagoga a do druhé třídy k nám přiskočila holčina,kterou maminka učila,žili nějakou dobu v zahraničí.Dle mého názoru byla tato dívenka připravovaná špatně.Plave v češtině i matematice,tam nejvíc,nemá vůbec návyky.Dlouho tykala mně i paní učitelce,neumí si připravit věci na lavici, situaci zhoršuje to,že není zčižádostivá a nedává pozor.
Umí sice napočítat do 100 a má údajně i základy násobilky,ale neumí si představit desítku,což v současném tempu matematiky dělá velký problém.
Takže ono učit doma dítko v první třídě není zase tak jednoduché....
@antilopkax pokud se rozhodneš pro školní vzdělávání doma, měla by jsi také mít na zřeteli, že nejde jen o to naučit se číst, psát a počítat, ale také o školní režim. To znamená, že by jsi měla dodržovat ranní vstávání a školní režim. Pravidelně přestávky a pravidelně učení. Pozdeji by s tím opravdu mohly být problemy - až se rozhodneš ho do školy dát.
Nejvetsim problemem byva hlavne disciplina rodicu,,Dulezita je duslednost a samotna pripravenost rodicu
@etinka o výuku mi nejde. Tu bude mít odborně zajištěnou.
@lipylip Proto zmiňuji, že socializace je důležitá a že existují různé komunity rodičů, co děti vzdělávají doma. Že to prostě není jen o základní výuce, ale i o množství dalších věcí kolem. Osobně bych to nevolila jen tak právě kvůli té náročnosti pro rodiče. Na druhou stranu pokud je dítě nemocné tak, že je víc doma než ve škole, je skoro lépe s tím rovnou počítat předem a vše na to přizpůsobit (může-li si to rodina dovolit).
@merope Přesně, pokud bývá dítě často nemocné. Je velmi náročné držet krok se školou. Protože v horečkách nebo záchvatech kašle toho moc šancí dohnat nemáte. A moje osobní zkusenost, když dítě zůstalo v DV, nemocnost je o 80% nižší. Ve třídách se ty bacily asi lépe mnozí nebo na kroužky rodiče neposílají nachlazene děti..
@ilonne vidíš a mně zrovna ten režim nepřijde jako něco tak svetoborneho.
Nebo máš osobní zkušenost, žes měla dítě doma a pak trpělo.
@antilopkax
@lipylip Předpokládám, že určitý režim platí v každém zaměstnání. Ale kdo to slyšet nechce, nemá cenu mu to vysvětlovat. Vysvetlujete si domácí vzdělávání jako holubnik......
@ilonne proč by musel být striktní režim? Mám za sebou něco, čemu by se v současné době říkalo komunitní vzdělávání. Bylo to před skoro 30 lety. Vstávání nebylo, začínali jsme v devět. Rozvrh hodin nebyl. Učilo se to, co bylo potřeba. Když nám to šlo, tak se učilo klidně hodinu v kuse, když to nešlo, dala se po 20 minutách pauza. Často jsme místo školy jeli třeba na výlet, nebo šli do lesa. Bylo nás tam 6 a všichni jsme se bez problémů začlenili do škol (mezi 3. a 5. třídou). Co vím, tak většina má i VŠ. Během dvou let, co jsme se tak učili, jsme zvládli učivo 2,5 roku.
Nikdo tu nemluví o holubníku.
@journals a proč bych to nemohla dělat podle sebe? O tom by domácí vzdělávání mělo být. Přizpůsobit to dítěti podle jeho potřeb. Vezmu si učivo první třídy a přizpůsobím to tak, aby z toho syn měl co největší prospěch.
@antilopkax protoze i domaci vzdelavani ma sva urcita pravidla 😉
@journals a píšu, že nemá? Má pravidla, ale rozhodně ne v tom, že se musím denně učit 4 hodiny předepsané předměty a předepsanou metodou.
Takže jak jsem psala. Musím syna naučit ucivo podle ŠVP dané školy. A pokud mu nebudu uvolňovat ruku v sešitě, ale třeba houbou na garážová vrata, tak to je moje věc.
A ano, je mi jasné, že musíme při přezkoušení přinést portfolio. Ale nepředpokládám, že tam bude muset mít všechno stejně, jako děti ve škole.
@antilopkax Jsem učitelka.
@ilonne v tom případě chápu postoj. Ale stejně s tím nesouhlasím. Musí být pravidla a další, ale dělat z toho opravdovou školu mi přijde zbytečné. Jsou podstatnější věci než přestávky a vstávat ráno v 6, abychom mohli v 8 začít s učením.
Na tohle blogu najdete hodně praktických informací: http://www.krkavcimatka.cz/2019/08/domskolactvi...
@antilopkax Já zrovna nemyslím striktně v osm začít s učením. Ale už jsem se setkala i s tím, že "budu učit doma, protože se mi nechce vstávát a budit děti, učit je režimu atd.......". Jenže bohužel - ať chceš nebo nechceš, režim se vyžaduje i v práci. A to i tam, kde požadují kreativitu atd.... Stejně si v práci nemůžeš dělat, co chceš. Jestli mi rozumíš. Já osobně nemám žádné extra výhrady vůči domácímu vzdělávání, jen mám pocit, že si to leckdo predstavuje jako "Hurvínek válku". A tvrdit, že ve škole se dítě za špatnou odpověď dočká jen špatně známky či smíchu od spolužáků, je přinejmenším přežitek. Např. já neustále dětem říkám, ať klidně řeknou, co si myslí, že to nemusí být správně, ale od toho jsme ve škole, aby jsme si to vysvětlili. Ale hlavně ať mluví a vyjadřují se.
@etinka desítku si neumím představit ani já a to mám vysokou školu. 🤦 Vy taky nejste zrovna 2x pozorná, projděte si svůj text ještě jednou. 👍 To je tak, když učitelé vedou ke vzdělání, nikoliv k moudrosti. I když, vzdělání... Zamysleme se nad tím, jestli to nejlepší, co můžeme 6letému dítěti předat, je opravdu sezení v lavici striktně od osmi do dvou a penál srovnaný dle pravítka. 😉 K domácímu vzdělávání zatím bohužel konkrétní zkušenosti nemám, jen přeju hladký průběh a spokojenost na všech stranách. 😉
Záleží, co Vás k tomu vede. My teď zkusili dát syna do školky na povinný předškolní rok, ale celkově to naší rodině nevyhovovalo. Původně se těšil. Po osmi dnech si sám řekl, že chce zůstat doma a do teď nelituje. Nijak ho teda cíleně neučíme, nechame ho žít. A v průběhu roku lze přejít do DV. Pro školku je to dokonce výhodnější, dotace se dostávají podle počtu dětí do konce září. 😉