Do školky ve 4 letech. Myslíte, že je to pozdě?

nisavkuzhikkatil
8. lis 2022

Ahojky. Moc se omlouvám jestli je to hloupá otázka.
Syn má teď 2,5 roku. Představa toho, že ho dám do školky za půl roku je hrozná. Syn nevyhledava jiné lidi, raději si hraje sám a se mnou než s jinými dětmi. Je to ještě takové miminko. Rozhodla jsem se Teda, že Ho dám do školky ve 4 letech. Myslíte že je to pozdě? Musí se někde hlásit že syn nepůjde do školky ve 3 letech? Nebo je to jen na rodiči a nikde se to hlásit nemusí na úřadě? Předem Moc děkuji za odpověď.

eloise02
8. lis 2022

Určitě nemyslím, že je to pozdě. Syn šel taky ve čtyřech letech a nakonec ve školce strávil tři roky, protože měl ještě odklad. Malé dítě potřebuje především maminku. A ne hlásit se to opravdu nikde nemusí.

lenerka1
8. lis 2022

Naopak, pokud sám nechce, ať je co nejdéle to jde doma. Syn sice chodil od 2,5 let, ale školku si začal užívat až kolem 5 let. Dcerka je naopak velmi společenská a školku si přímo vyprosila a je tam nadmíru spokojená už od samého začátku ve 3 letech.

mari90
9. lis 2022

Synek začal chodit až ve 4,5 půl a vůbec toho nelituji. Do školky už se tedy těšil a líbí se mu, ale dříve o ní také zájem moc neprojevoval. Myslím si, že maminka mu toho doma dá více než školka a na adaptaci v kolektivu bude mít i tak spoustu času, pokud prostě půjde klidně až ve čtyřech letech

jjasmina
9. lis 2022

@nisavkuzhikkatil hlásit to nemusíte jen je potřeba se domluvit se zaměstnavatelem, když nenastoupite ve 3 jinak teda moje malá jde ve 3r, taky jsem na to zvědavá, ale aspoň to zkusime.

megi89
9. lis 2022

U nás to bylo akorát. Protože syn šel v 3,5r do školky a po měsíci jsem ho stáhla. Nešlo to. Plakal. Pozvracel se. Utíkal jim venku. Takže jsem si ho rok nechala ještě doma. Díky bohu v té době, že jsem dělala jen na poloviční úvazek a s chlapem jsme to nějak lepili. No a teď šel do školky v 4,5r a je to dobrý.. Nepláce, vydrží tam 4hodky. Je hrozně fixovan na mě. Pro nás to bylo nejlepší rozhodnutí ho dát až v 4,5r.

barumrallyebum
9. lis 2022

Syn sel taky ve 4 letech a znovu bych to uz tak nechtela a sel by co nejdriv.

maxulekapcule
9. lis 2022

Můj syn šel přesně ve dvou letech, adaptace dobrá, týden byl dopoledne a pak už napořád celý dny. Plakaval asi týden, a jen při předávání, pak si prý ani nevzpomel. Nelituju toho, ale mladší ho nemám v plánu dávat tak brzo, přece jen mám pocit, ze jsem si toho staršího moc neužila

patypresdevaty
9. lis 2022

Klidně nech doma, dej na svůj pocit. A zatím ho socializuj postupně, třeba na nějakém krouzku.
Já jsem dceru dala do školky v čerstvých 3 letech a fakt si to vůbec nesedlo po všech stránkách. Protože jsme se stejně měli stěhovat, tak jsem ji po 3 tydnech stáhla a dala znovu až v těch 4 letech.
Adaptace pak byla naprosto bez problému

vikinkav
9. lis 2022

Syn chodil do temer 5 let na 2-3 dny v tydnu do skolky, za me to byla nejlepsi varianta, uzila jsem si ho (az moc 😄 ) a zaroven si pomaloucku zvykal.

veruuu_kubesovic
9. lis 2022

@nisavkuzhikkatil nemusí, dej ho do školky až budeš chtít...já dala starsi dceru až v 5letech a rozhodně toho nelituji, ne pro každé dítě je školka vhodná od 3let...

jjasmina
9. lis 2022

@veruuu_kubesovic tak pokud ta možnost je no, ono ne každý může bejt doma..

krisstina93
9. lis 2022

Hlásit se to nemusí, já mám oba syna jarní a šli normálně na jaře k zápisu a od září do školky. U nás je třeba prakticky nemožné sehnat místo uprostřed roku, nebo aby přijali dite, kterému v září nejsou 3 roky (syn se nedostal ani když mu byly 3 roky v době zápisu, až pak dodatečně sme měli štěstí, že se uvolnilo místo ve vzdálenější školce), takže oba šli ve 3 a půl roce. Kamarádky malá je říjnová a musela ve 2 a půl na jaře k zápisu, jinak by ji taky na ten podzim nevzali. Musíš si hlídat ty termíny zápisů na jaře, když to prosvihnes, tak je možné, že pak v průběhu roku nebude místo ani pro toho 4 letého.

rnika
9. lis 2022

@nisavkuzhikkatil Můj nejstarší syn šel az na povinny předškolní rok, protože je narozený vRijnu, tak az téměř v šesti. Druhorozený téměř v pěti. Třetí syn šel ve čtyřech, protože chtěl. Čtvrtý půjde také ve čtyřech. Já to beru tak, ze není kam spěchat a ze si instituci uziji za cely život az az. Takže když je možnost byt s ditetem doma, za me proč ne.... 😊

te_reza
9. lis 2022

Povinný je až předškolní rok, takže pokud máš možnost, můžeš ho dát až ve 4 letech.

kvmatonka
9. lis 2022

@jjasmina tak byla doma ještě s mladším. 😉

ondul
9. lis 2022

Ja planuji taky dat kluka jen na povinny rok. Potkavani se s detmi mame az az, takze tohle me netlaci, basnicky a strihat se taky zvladneme naucit doma. Kdyz mam moznost s nim byt co nejdele, protoze jsem jeste doma s mladsi, tak ji vyuziju.

daasqua
9. lis 2022

Taky jsem dceru dala až ve 4 letech, u nás je navíc takový nával na školky, že berou do té nejbližší sotva ty čtyřleté. Kdybych ji dala ve 3 letech, asi by se trápila, plus ještě se pořádně nerozmluvila v té době. Já do školky nechodila vůbec a nechybí mi to. Syna uvidím kdy, možná v těch 3,5r.

cilkat
9. lis 2022

Pardon, já odpovím na úplně jinou - technickou - část dotazu: školky přijímají děti obvykle na celé školní roky. Pokud nejste teď už někde zapsáni, tak velmi pochybuji, že by syna úderem třetích narozenin vůbec někdo přijaly (snad s vyjímkou nějakých soukromých zařízení, ale státní školky na to rozhodně stavěné nejsou). Takže to, co reálně řešíte, je, jestli jít v dubnu k zápisu a jestli syna poslat do školky od září 2023. ... To ej skoro za rok a v tomhle věku je rok opravdu dlouhá doba...
Starší syn je listopadový, nakonec nastoupil do školky opravdu přesně ve čtyřech letech, neb se řešil asistent pedagoga (syn má vývojovou disfazii/autismus). I tak chodil pouze dvě dopoledne v týdnu a bylo to tak akorát... (spoustu věcí se tím naučil, potřeboval hodně okoukávat věci od dětí - od dospělých se učil mizerně, ale rozhodně nedával víc jak ty dva dny v týdnu, protože pak už byl prostě přetažený do té míry, že i na hřiští si prostě sednul na lavičku a vypnutě zíral před sebe). Ve třech letech nebyl nástup kamkoliv beze mě vůbec možný, neb měl zrovna druhou vlnu separačky a já prostě nesměla z dohledu, jinak přišel hysterický pláč.

me_druhe_ja
9. lis 2022

Pokud máš možnost být tak dlouho doma, tak ho nedávej. Ve třech letech to není v ČR povinné, až v 5. Tady je to povinné třeba od tří. 🙂 Já osobně jsem teda pro školku, od těch 2-3 let. V tomhle věku už mu matka sama doma nedá zdaleka tolik co školka. Ale nic se mu nestane, pokud půjde ve 4 letech. Jen možná ten nástup bude složitější, když bude zvyklý tak dlouho být jen s mámou. Ale i to se podda. 🙂

marselina
9. lis 2022

@nisavkuzhikkatil dala jsem si rodicak na 4roky tak ze dřív do školky malej taky určitě nepůjde.
První syn šel ve 2letech jen na dopoledne, druhy měl 3roky a čtvrt a nás benjaminek spěchat nebude( teda spis maminka).
A někde hlásit? Zalezi jestli jste byla zaměstnana, 4roky vám musí zaměstnavatel schválit skrz držení mista.
A taky na jak dlouho jste si rodicak zvolila ať pak nejste bez příjmu.

veruuu_kubesovic
9. lis 2022

@jjasmina no já mám věkový rozdíl mezi dětmi skoro 4roky, takže to šlo 👌

eiliko
9. lis 2022

Dcera šla v necelých 5 letech, nejlepší rozhodnutí v životě. Byla dost úzkostlivé dítě, o rok dříve jsme se sotva přestěhovali, do toho se narodila mladší dcera, nástup tehdy by byl náročný. Teď chodí do školky úplně v pohodě a ráda 🙂

matusoni
9. lis 2022

@nisavkuzhikkatil povinný je až předškolní rok a i ten může být doma na individuálu. Dojdeš jen 1x na ověření znalostí.

biedronka10
9. lis 2022

Dala jsem dceru až teď na povinný předškolní rok a bylo to to nejlepší rozhodnutí v mnoha směrech.

kafr
9. lis 2022

A vy už jste někde zapsaní? Pokud ne, tak je to jak říká @cilkat . Teď už jsou obvykle stavy plné. To co teď budete řešit s MŠ je zápis a nastup od 9/23, což dítěti budou 3r 3mesice a se svým zaměstnavatelem neplacené volno (které není povinen dát).

Povinná školková docházka je 1rok před nástupem do ZŠ.

izz76
12. lis 2022

@nisavkuzhikkatil Každé dítě je jiné, pro jedno bude školka ve 4lerech akorát,pro další pozdě,nebo brzo. Ty jsi máma,ty víš nejlépe co tvoje dítě potřebuje. Pokud nemusíš do práce,tak není co řešit,hlásit nikde není potřeba.

jjasmina
12. lis 2022

Tak myslím, že tohle nás za chvilku nebude muset rajcovat, vláda stejně uvažuje o rodicaku max 3r a dokonce i snížení částky rodičáku https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/S...