Krásný den,
setkala jste se některá u dětí s tím, že se vracely ve vývoji? Např. ztráta komunikačních dovedností ve stresu, návrat znakování, neschopnost zvládat hluk, kousání, plivání, zapomenutí nacvičených hlásek...
Kdy to je ještě normální a kdy to mám brát, že už začíná problém?
@jancabr moje chyba, neuvedla jsem věk. Jedná se o školkové dítě.
@antilopkax tak to bohužel neporadím. Ovšem, asi bych se poradila a odborníkem. Tohle by se mi také nezdálo normální a hledala bych nějakou třeba psychickou příčinu - leknutí, náhlá změna (stěhování, jiná školka, situace v rodině ...), reakce na nějaké očkování
Vracení ve vývoji se stává při narození sourozence, jinak by mě to znepokojilo. Mívají to některé děti po očkování.
@antilopkax No, vzhledem k věku, jestli máš dojem, že se to provevuje ve více oblastech, byla bych hodně ostražitá a asi bych se poradila s doktorem. Jak dlouho už si toho všímáš?
@antilopkax Píšeš, že ve stresu je ztrácí komunikační schopnosti. Reakce na stres může být, boj, útěk, nebo "zmznutí", je možné, že se při stresu tvoje dítě stáhne do sebe. Neprožíváte nějakou náročnější situaci nebo neudála se nějaká velká změna v jeho životě, kterou nezvládl zpracovat? Teď bylo na palici, jak bylo spoustu omezení kvůli koronaviru... Když není ve stresu komunikuje normálně?
@levandule_k stres = hlad, nevyspání...
Situace se nijak nezměnila. Do školky nechodil, tak se mu ani režim nijak moc nenarušil. Máme zahradu, takže jsou venku pořád.
@zuzkasim už dost dlouho. Výrazněji to začalo před rokem.
Zkus se zaměřit na to, kdy to začalo a kdy to dělá. Píšeš ve stresu - hlad, únava.... Pokud to dela opravdu jen z určitých důvodu "nepohody" nebo by mohl i z radosti mohlo by se jednat o to, že neumí svoje emoce a pocity ještě dobře vyjádřit. Proto se uchyluje k věcem, které dřív nedelelal nebo dobře zná a probudí v tobě pozornost. Nepíšeš kolik je ditku, ale snažila bych se s ním hodně komunikovat popisovat mu ty situace a emoce při kterých to dělá. Pokud to je ditko cca 4-5 let staré možná bych se nebránila navštívit psychologa.
@martt on ale do určité doby řekl, že ma hlad. Pak najednou cvak a místo toho znak pro jídlo, co používal dřív (do 3,5 roku nemluvil).
@antilopkax Tak to je dlouho... a zvládá se učit i nové věci? Rozvíjí slovní zásobu, má košatější věty než před tím rokem nebo teď ten poslední rok pokrok moc neudělal? Pamatuje si básničky, říkanky, pohádky, písničky? Jako mě se to moc nelíbí, ale vím těch informací málo, nerada bych dělala nějaké unáhlené závěry.
@antilopkax ty nestandardní projevy chování můžou být způsobeny tím, že si takhle "blbě" říká o pozornost nebo jenom neumí určité věci ještě zpracovávat a vyjadřovat.
Ono je těžké soudit, jestli je to reakce na něco, nebo jen přechodné období, které se samo srovná, nebo je to nějaká porucha autistického spektra, která bude vyžadovat více práce.
Jednou si jedna známá stěžovala, jak je její dítě strašně zlobivé a že ji kouše, po chvíli, co jsem poslouchala, jsem ji měla plné zuby, takže jsem se ani moc nedivila tomu dítěti...
@zuzkasim on dělá velké pokroky ve všem, ale pak cvak a v určité oblasti jsme tam, kde jsme byli před rokem a víc. On má diagnózy a psycholožce se zmíním, ale jdeme až za rok. A před tím rokem to bylo po očkování, ale od té doby se to cyklicky vrací.
@levandule_k PAS to není. On kouše jako projev radosti.
@antilopkax Aha, takže to tak není pořád a nějaké diagnózy již řešíte. No, i přes to, že máte jít k psycholožce až za rok, bych k ní zavolala s tím, že toto se teď stává, že bys to ráda podrobněji zkonzultovala, poprosila bych ji o termín.
Syn šel ve vývoji zpět, než jsme přišli na to, že netoleruje lepek. Po vysazení vše zase dohnal. Nemusí to tak být u vás, píšu to jen proto, ať víte, že příčiny můžou být fakt různé
@pajula123 lepek mu zkoumali už asi 3x. Není problém.
@antilopkax Myslíš, že to nějak souvisí s tím očkováním, že se takhle zhoršil?
Dívala jsem se na profil a přijde mi, že je šikovný, že dokáže dobře vyjádřit, co chce, když chce 🙂
@levandule_k on je šikovný hodně. Ale představ si dítě, co s tebou mluví a za hodinu hyka, ukazuje si na pusu, že chce jíst. To bylo to první, čeho jsem si všimla. To se už zlepšilo. Dala jsem to jako příklad. Už zase mluví a komunikuje. Ale zase jsou jiné věci.
@antilopkax já bych ti ráda poradila, ale nevím co s tím. Vím, že to občas děti dělávají, když přijde mladší sourozenec, že si tím vyžadují pozornost, jak někdo psal výše.
Zdá se mi dobrý nápad, zavolat psycholožce, pokud už k ní chodíte, eventuálně zkusit jinou. Každý psycholog může mít jiný pohled.
U menších dětí je to běžné. Když se učí něco nového, to co už umí jakoby zapomenou. Dcerka začala slabikovat na 10 měsících, pak se začala učit chodit a najednou byla tichá domácnost. A vydrželo jí to tři měsíce.