Dát synovi odklad školní docházky, ano nebo ne?

slegr71
25. únor 2016

Nevím zda mám synovi dát odklad nebo ne. S manželem nás to vůbec nenapadlo, ale přišla s tím paní učitelka ve školce. Že je nesoustředěny a dělá jen, co ho baví. A někdy nechce odpovídat na co má. Takže jsme dnes byli v pedagogickopsychologicke poradne a tam nam řekla paní to samé. Dělal testy a to co ho bavilo měl správně a to co ho nebavilo dělal špatne. Nevím jestli se podle toho rozhodnout. Říkala, že by ho dala do přípravny třídy.

mrskato
25. únor 2016

lepší je asi dát odklad, když to doporučujou učitelky i v poradně...vezměte si to, že pujde do školy a za pár týdnů se bude vracet do školky, protože to nebude dávat. Aspoň si prodlouží dětství bez učení 🙂 odklad není přece žádná katastrofa 🙂

evcounek
25. únor 2016

Já bych asi dala na rady odborníků v poradně. Ty vědí co dělají. Já odklad neměla sice mi to nijak nepoznamenalo, ale základka byla peklo. Ve třetí třídě mě chtěli dát na zvláštní. Naštěstí naši s tím nesouhlasili a tak mě poslali taky do poradny. Tam zjistili dislexii, disgrafii a ještě nejalé dis.
Úča na základce nas*ana, že mě tam stále má a byl to boj to mi věř. Nakonec jsem z devate třídy odcházela na střední školu k velké nelibosti třídní učitelky která se loučila se slovy ty na to nemáš měla jsi jít na učňák. No teď mám titul. No vlastně dva mám Bc. Obor produkční a okrasné zemědělství a Ing. Obor rostlinolékař.
Teď půjde syn do 1. třídy a já se mu budu snažit pomoci jako to dělali naš. Mají totiž svatozář 😀 že to se mnou vydrželi celou základku

slegr71
autor
25. únor 2016

Nás to právě docela překvapilo. Nikdy jsem si nevšimla, že byl nějak nepozornej. Ještě se trochu bojíme, aby nedopadl jako manžel. Je totiž dost velký a pokud bude mít odklad bude ještě větší a manžel musel mít velkou lavici z druhého stupně. A děti se mu dost smáli. Pamatuje si to pořád.

japona
25. únor 2016

@slegr71 Pořád lepší, když se mu budou smát, že je velkej než blbej (pokud bude nepozorny, nebude stíhat a bude to tak pro spoluzaky vypadat). Navíc větší dítě si to s nimi připadne bude moci vyridit🙂 Dala bych na odborníky, odklad není nic hrozného. Naopak jsem slyšela, že nekteri rodiče dávají deti zaměrne do školy o rok později, aby jim jednak prodloužili dětství a jednak aby deti byly větší a nestaly se třeba oběti šikany..

berenika39
25. únor 2016

Pokud se sejde takhle shodný názor ze školky i z ppp, dala bych na to. usnadníte mu vstup do školy, půjde mu to potom snáz, a i pro vás to bude příjemnější. Není to žádná ostuda....

dana3262
25. únor 2016

@slegr71 je fakt, zš teď ma odklad mnoho dětí a tím jsou pak trochu znevýhodněny ty, co odklad nemají.. ale zase...do školy se jde až za půl roku.. nechte ho dozrát..uvidíte o prázdninách..

lenbela
25. únor 2016

@evcounek Ta učitelka byla fakt střevo...

alik25
25. únor 2016

Pokud to doporučila i PPP, tak bych o tom asi uvažovala, přece jen to s dětmi umí a různé testování dokáže lecos odhalit. Ať se pak netrápíte všichni...syn, rodiče i paní učitelka. Ta pokud nebude profesionál, tak může syna i docela slušně zablokovat pro další vzdělávání. Byla jsem se synem před nástupem do první třídy také. Odklad mu nedoporučili, o tom jsem uvažovala já, ale řídila jsem se jejich doporučením a syn se do nástupu do školy krásně srovnal...ale je to individuální, každé dítě je jiné.

slegr71
autor
25. únor 2016

Je teda fakt, že nám doporučila přípravku, že do školky by ho už nedávala. On se totiž hrozne těší. A když jsem mu to dnes vysvětlovala, že asi nepůjde do školy,tak byl naštvaný. No uvidíme. Musíme to ještě pořádne probrat s manželem.

evcounek
25. únor 2016

@lenbela jo jo to byla a ty noční můry s diktáty no děs. Nejlepší známka z diktatu bylo 4 - a to byla doma pochvala jinak to byli 5 někdy i třikrát postižené

evcounek
25. únor 2016

Má to být podtržené

kulatakosticka
25. únor 2016

Pokud se na tom shodli v MŠ i PPP, respektovala bych to a dala odklad.

katchula
25. únor 2016

@slegr71 Já slyšela na ty přípravné třídy docela chválu, pro dítě je to lepší než být další rok ve školce, má větší pocit důležitosti a taky bude v 1. tříde na školu už zvyklé. Bohužel to ale není samozřejmost, u nás na ZŠ tato přípravná třída vůbec není. Pokud máte tu možnost - přípravka u vás je a doporučili vám to jak ve školce, tak v PPP, dala bych odklad 😉

slegr71
autor
25. únor 2016

No právě, že přípravku máme. Jenom mám pořád pocit, že jsem udělala něco špatne. Že není dost vyzralej.

leikkka
25. únor 2016

dala bych odklad z pohledu učitelky i z pohledu matky. Nesoustředěnost hraje velkou roli, ale jestli chcete, aby ho učení bavilo, tak raději ať ještě dozraje, než aby ho bavilo jen to, co chtěl dělat a to co nechtěl dělat ho nebavilo a i měl špatné známky. My jsme měli zase opačné rozhodování - synek je rozený na podzim, od 4 let počítá - sčítá, odčítá v oboru 0-10, násobí v malé násobilce, zná všechna písmena a začal nám už číst jednoduchá slova - Máma, táta, kolo apod. A do školy jsme ho nedali - proč? protože když s ním zkouším nějaké pedag. psychol. cvičení, tak to odpovídá věku, soustředěnost je krátká a to co teď už umí se mu neztratí, učitelé holt budou ho více zaměstnávat v čj a v mt, aby se nenudil. Během první třídy se to vše stejně srovná. Ve vašem případě by se mu ještě mohlo vše změnit jiným směrem, než máte v plánu.

kulatakosticka
25. únor 2016

@slegr71 za vyzrálost obzvlášť u pozornosti může mozek. Každé dítě to má jinak a hlavně skokově. Nic si nevyčítej.

leikkka
26. únor 2016

@slegr71 proč mít pocit, že jsem udělala něco špatně? vývoj dítěte po stránce mentální se nedá naplánovat, vychovat či ovlivnit. Prostě buď na to mozek připravený je a nebo není. I když budete dělat přípravná cvičení, tak ať se budete snažit jak se budete snažit, tak když to mozek nepřijme, tak to nepřijme🙂 to že půjde o rok déle není přeci špatné, není důvod se za to stydět. Děti mají mít dětství, školy si ještě užijí až dosti

alik25
26. únor 2016

@katchula U nás funguje Předškoláček. Od února do června chodí předškolní děti 1x v týdnu do ZŠ, kde se učí školnímu režimu atd... Před šesti lety to ve spolupráci škola a školka zkusila, velmi se to osvědčilo a praktikují to stále. Štěpánek tam před šesti lety také chodil a vždy se moc těšil.. 😉

martiina_k
26. únor 2016

Ono na rozhodnutí k odkladu hraje roli více faktorů, kdy je dítě narozené (pokud je od května dá, vůbec bych se nerozmýšlela a odklad dala), pokud je lednové, už bych zauvažovala, jeslti odklad opravdu dát. Pokud je ale nesoustředěný a dělá si jen co chce, tak bych se přiklonila na stranu MŠ a PPP. Odkladem nic nezkazíte ale předčasným zaškolením se dá zkazit hodně. Klidně mi napište soukromou zprávu, můžeme to probrat konkrétně.

nelam
26. únor 2016

Také bych se přiklonila k odkladu, to že si nevšimnete nepozornosti Vy, neznamená, že tomu tak není, paní učitelky a odborník z PPP vědí, "na co se dívat". Těch děťátek, která měla mít odklad a rodiče ho nedali, jsem už viděla docela dost (bohužel v menším městě to rodiče často vnímají jako ostudu, když jejich ratolest nenastoupí spolu s ostatními dětmi daného školkového ročníku) a nebylo to ku prospěchu věci. Ti zodpovědnější rodiče s dětmi dřeli do úmoru, aby stíhali, což byla extrémní zátěž pro dítě i rodiče, ti méně zodpovědní se spokojili v 1.třídě s dvojkami, pak už děcka netušila, která bije, škola pro ně byla nepříjemnou záležitostí.
Jak řekla paní výše, rok navíc neublíží, ale předčasný nástup může zničit motivaci pro celý zbytek školní docházky. A jestli máte možnost přípravky, pak bych vůbec neváhala.

slegr71
autor
27. únor 2016
shine2015
27. únor 2016

Odklad bych jednoznacne dala.

slegr71
autor
27. únor 2016

@martiina_k Je narozenej 14. 6. Už jsme se s manželem tak na půl domluvili, že ho dáme do přípravky. Pořád jsem o tom přemýšlela.
A nechci, aby ho škola od začátku nebavila, protože ji nebude stíhat. Do školy vlastně chodit bude

martiina_k
27. únor 2016

@slegr71 no tak to nemáš nad čím přemýšlet. Maminkám to vysvětluju takhle - kluci jsou oproti holčičkám zhruba o půl roku opoždění (to není nic nového, ani špatného, prostě to tak většinou je), když s ním bude chodit lednová holčička, už je tam to opoždění vlastně jakoby rok a to nemluvím o dětech podzimových. Ten rozdíl je u takhle malých dětí fakt veliký, takže vůbec neuvažuj a odklad dej. Ta přípravka je dobré řešení.

dana3262
27. únor 2016

Muzu taky poprosit o zkušenost? Starší syn (čerstvé 6let) půjde teď do školy. Mladší je narozen začátkem října, tedy o rok a půl později než starší syn. Je asi nesmysl ho chtít dát do školy v 5, že za měsíc mu bude 6, ale u něj si opravdu nedokážu představit, že bude ve školce ještě 2 roky!! Z toho zesílí on i učitelky.. vůbec nevím, co vymyslet..
Vzít ho do ppp už teď? Spadame do špatné ppp, tak jestli neznáte v praze nějakou dobrou?

hancazivocich
27. únor 2016

holky, přečtěte si prosím můj článek o odkladu. Ki byl od psych doporučen, přikláněla se i učitelka... Mně se odkladová zdála.. Za rok udělala neuvěřitelný pokrok... V podstatě před rokem nesoustředěná, extrémně hravá.... Nedokázala jsem si představit, že TOHLE bude chodit do školy...při zmínce o škole řvala... Já dala na svůj instinkt, i na výsledek z poradny.. A nelituji!

konidana
1. dub 2016

@dana3262 Určitě jděte do PPP, možná by stačilo až na podzim, nebo před zápisy do škol, ale zase už teď by vám spíš poradili na čem byste mohli zapracovat, aby případně mohl bez problémů nastoupit. Pokud na to dítě má, je možné ho dát do školy dříve. Kamarádky syn je také říjnový(stejně starý jako můj) a do školy už chodí od těch necelých šesti let. U toho mého jsem dokonce uvažovala o odkladu, ale vzhledem k tomu, že je podzimní, tak odklad nakonec nejspíš mít nebude.