Dát 3letého syna do školky nebo ho nechat doma?

lucie255
3. srp 2015

Chtěla bych slyšet názor i někoho ostatního. Syn byl přijat do školky( jen na dopoledne), je mu přesně dnes 3 roky. Netěší se tam a když se o školce bavíme tak říká, že tam nechce(napláká), bavím se sním o tom a povídám co všechno pěkného tam bude. Nerada bych aby měl nějaké trauma. Chodíme si hrat na zahradu MŠ, aby si zvyknul na prostředí....nepomáhá. Cely minulý rok naštěvoval semnou mateřské centrum....líbilo se mu tam , ale odemě se nehnul....pokud jsem odcházela ze třídy (wc) šel vždy semnou. Nemá rád cizí lidi, a dlouho mu trvá než se lidově řečeno otrká....hodně se stydí. V prosinci čekáme další mimčo takže budu doma.....a nevím jestli ho dát do školky nebo ho nechat semnou doma. Jinak je moc šikovný, v dětském kolektivu se mu líbí......tak si říkám co bude ten rok dělat.....nebudu mít tolik času na něj a doma semnou se dopoledne nudí už teď, rád tvoří a chtěla bych aby se rozvíjel......děkuji za vaše názory 🙂

poletuszka
3. srp 2015

urcite bych ho tam zkusila dat.. myslim, ze snad kazda skolka ma zari jako adaptacni.. u nas treba maminkam volaji i po hodine.. a takhle to zkouseji a bud to klapne nebo ne.. ale urcite bych to ted nevzdavala.. u nas je to presne naopak.. dcera taky pujde v zari poprve do skolky a strasne moc se tesi.. jsem zvedava jak dlouho ji to vydrzi 😀

luciamala1979
3. srp 2015

ahoj. No když ho dáš do školky, tak hned od září, ne od prosince, ať si to nespojí s mimi.
Hele, Tobě to hodne, ale hodně pomůže a jemu neublíží, však je to na dopoledne. Chvíli potrvá, pokud si zvykne že je bez Tebe, ale pak se oťuká a v koneč. důsledku mu bude lépe jak s Tebou, bude s dětma, mít program, atd. nebude se muset o maminku dělit se sourozencem, lépe zvládnete příp. žárlení. Nas školka zachránila, jak se narodila pak mladší dcera a starší syn je taky dodnes navázaný.
Já bych dala. Otrká se, neboj, trochu mu věŘ ;) S Tebou bude odpoledne doma, nebo pak třeba ho nějaký den nedáš atd.
Horší je, co bych zvážila, že Ti bude domů nosit nemoce a bude i nemocný prvním rokem. Taky imunita se musí otrkat. ALe o mimi se neboj, to je prvním rokem chráněno tvým mlíčkem, jenom v podstatě i syn bude víc doma než ve školke, bude pravděpodobne dost nemocný.
Ono je to spíš těžké pro nás maminky, než pro ně, ono děti si zvyknou docela rychle na režim a prostředí i bez maminky. Já jsem dlouho hledala dobrou školku, kt. jsem veřila že je fakt postaráno..

zhuska
3. srp 2015

určitě bych ho tam zkusila dát, i kdyby jen na hodinu a postupně zvyšovat. jsem učitelka v mš a opravdu to funguje. taky je dobré se stýkat s dětmi z mš i mimo, aby si utužil kamarádství... 🙂

ladyhacek
3. srp 2015

také bych ho tam zkusila dát někdy tam děti nechtějí, ale pak naopak nechtějí domů 🙂.
podle mě je školka příprava na školu a je dobré aby tam dítě chodilo.

Časem plánujeme druhé a do školky ho dám i když budu doma - školku tedy máme za barákem takže kdyby něco tak tam pro něj skočím.

anehap
3. srp 2015

@lucie255 u nás to bylo podobné, řekla bych, že je dcerka i dost povahově podobná tvému synovi(taky má a měla ráda společnost, ale pořád si "hlídala" jestli tam jsem. 😉 Taky jsem byla doma s mladší dcerkou, zrovna narozenou, když měla starší 3 roky. A stejně jako u vás - netěšila se, sice neplakala, ale hned začala natahovat, pořád opakovala, že do školky nepůjde.....nechtěla jsem jí způsobit nějaké "trauma" a i po poradě s naší lékařkou ji do školky nedala. Ta nám navíc doporučila, že je to vhodné právě kvůli miminku - ten první rok nosí děti ze školky dost nemocí a když to chytne narozené miminko, není to moc dobrý 😒 Ty nemoce, co dcerka donesla, daly zabrat i nám dospělým 😒
A za ten rok starší hodně "vyzrála" - často jsme kolem školky chodily, koukaly na děti, jak si hrají, povídaly o tom....no a za rok šla do školky s úsměvem. Naprostá změna....sice byla prvních pár dnů nesmělá(ale je taková i povahově), ale teď už v pohodě.....takže já bych doporučila nedávat, nic jí neuteče. Myslím, že ten rok navíc doma jí neuškodí, navíc nebude mít pocit, že ji kvůli miminku odstrkuješ....ty to budeš mít náročnější(i když jak se to vezme - nachystat staršího s miminkem na čas do školky je taky někdy o nervy, doma je to klidnější), ale myslím, že malej to za rok zvládne líp...určitě dej hlavně na svoje pocity, znáš ho nejlíp a pokud cítíš, že by to nebylo dobrý, nech ho ještě doma 😉 Já sama mám ze školky docela trauma, dodnes si pamatuju, jak mě učitelky odtrhávaly od mamky(jenže ta neměla jinou možnost) a nechci, aby moje děti zažily to stejné - když ta možnost je 😉

anehap
3. srp 2015

oprava - nic mu neuteče 😉

lafemme
3. srp 2015

Tak já mám opačný názor...Pokud jsi doma, nemusíš do práce, proč ho tam "násilím" cpát za každou cenu, když tam evidentně nechce? Je ještě malinký, vždyť za rok může být vše jinak...Myslím, že každé děťátko není v čerstvých 3 letech zralé na školku..A pokud to není nevyhnutelně nutné (práce), tak bych to nelámala přes koleno.. 🙂

luciamala1979
3. srp 2015

A zkusit to znamená lámat přes koleno?

lu777
3. srp 2015

@lucie255 pokud do školky tak určitě ne ve stejné době jako se narodí sourozenec, žárlivost by byla větší 😉

těžko radit, ale pokud do školky hodně moc nechce, tak bych to asi přes koleno nelámala a nechala ho doma...
ono stejně bude nosit ze školky nemoci.... a pokud je mu čerstvě 3 roky, tak tam bude mezi nejmenšími...
asi bych do toho nešla... můj syn tedy chodil v té době, ale to byla soukromá, méně dětí ve třídě a do školky se těšil a zvládal to v pohodě (byl tam 4 dopoledne za týden)....

ruzenkaaa
3. srp 2015

@lucie255 Ahoj, jsem učitelka, tudíž mohu poradit z profesního hlediska. Zkoušela bych to postupně - pokud to jde tak nejprve třeba jeden den týdnu, poté dva atd... Kolektiv je pro dítě důležitý a nakonec si zvykne každý, jinak je to nutná příprava pro školní docházku. A ty budeš mít hodně práce s mimčem, tak budeš ráda, když bude chvíli i jinde!

mandala
3. srp 2015

@lucie255 Pokud jseš doma, tak ho tam nedávej, za rok se může situace otočit a bude tam chodit rád, ale myslím, že ani tobě by nebylo nejlépe, kdyby jsi ho tam odvedla s pláčem a pak na něj celý den myslela, jak to tam zvládá a jestli už přestal plakat. Bud ráda, že situace tomu nahrála a můžeš si ho nechat doma. Kdyby jsi musela do práce, to by pak teprve byly nervy pro vás pro všechny. 😉

zo_ja
3. srp 2015

Určitě souhlasím s tím, že "když ho dáš do školky, tak hned od září, ne od prosince" - spíš kvůli té adaptaci, učitelky s tím počítají, bude na tom stejně jako ost. děti a nepřijde do již zaběhlého kolektivu.

Podle mě a mojí zkušenosti: než vypravit mimino a běžet se starším na čas do školky, za chvíli zase běžet pro něj od rozvaženýho oběda a řešit spící mimino, třeba i nějaký hnusný počasí, tak je lepší mít ráno doma krásnou klidnou snídani a pohodu, zvlášť po některých nocích. Než přijdeš domů, odložíš v zimě oblečení, nakojíš, přebalíš, nasvačíš se, tak to už abys zas běžela pro staršího. Takže jestli Ti to pomůže...???

Dělení o matku se sourozencem je pro dítě pořád daleko menší řacha než být odtržen úplně, nemít přístup vůbec. Žárlení to může naopak zhoršit, protože Ty budeš doma s miminem, a jeho dáváš pryč, on tam s Tebou/váma být nemůže. A třeba moje děti chtějí být i s tím miminem, a vůbec si myslím, že na sžívání a sourozenecké vztahy je to lepší.

Záleží ale také na povaze a zralosti dítěte, na citlivosti a přístupu učitelek, na tom, jak to máš nastavené Ty.
Dítěti nic neuteče, tvořivé potřeby se dají řešit kroužkem, kde třeba můžeš být taky a starat se o mimino, ale syn bude v klidu, že tam seš v dosahu. S miminem budeš mít ještě pořád dost času i prostoru se věnovat staršímu.

Já osobně jsem třeba radši, když děti mají společné zážitky, hrají si spolu, když jedeme na výlet nebo něco vyřizovat, na návštěvu, nemusím řešit návrat na urč. hodinu, nikdo o nic nepřichází a vztah, kterej spolu mají je úžasnej, to by nebyl, kdyby žily každé jinde. Takhle mají společné zážitky, dělají věci spolu, pomáhají si, vypráví si o tom. To že na sebe nedají dopustit a bez sebe ani ránu pokládám za daleko větší plus než náhodný výběr dočasných kamarádů ve školce, protože sourozenci budou celý život.

lu777
3. srp 2015

@zo_ja s tímhle souhlasím - pokud je to na dopoledne, tak člověk nevyspalý po noci vypraví obě děti a než dojde domů, cestou třeba něco koupí, obstará mimčo, dá prádlo do pračky a začne vařit oběd, tak aby zase mimčo oblékal a šel vyzvedávat....
osobně mi to nepřišlo jako až tak velká pomoc pro mě 😉 to spíš, že náš starší už mezi děti chtěl a miminko ho nebralo...

romca05
3. srp 2015

Já bych ho nedávala a ještě rok počkala. Pokud tě netlačí práce a hlídání, tak bych ho nechala doma. Třeba se to za ten rok změní a bude sám mezi děti chtít, navíc mimčo už bude větší, takže si to odloučení od maminky s ním nebude spojovat, teď by to tak mohl vnímat. A poslední důvod by pro mě byly školkové bacily, protože to je teda něco, co položilo celý rok celou rodinu (syn šel až v 5, dřív tu neměli místo, do té doby měl tak jednou za 2 roky rýmu a teď nepřetržité kašle, rýmy, virózy, dvoje antibiotika, náběh na zápal plic a neštovice, chytal to od něj i manžel, kterého znám 11 let a za tu dobu nebyl nemocný, až teď, o mně a dceři radši ani nemluvím! ), takže s malým miminkem bych se jim ráda vyhla! 🙂

lafemme
3. srp 2015

@zo_ja To je, jako bych to psala já!!!! 😵 Přesně, máme stejný pohled! 😉

shine2015
3. srp 2015

Pokud tam nechce,tebe netlačí práce atd, nedala bych ho.

ckei
3. srp 2015

Též bych ho tam nedávala, pokud Vás netlačí práce..... 😉 Alespoň tak bych to udělala na Vašem místě já 😉

nov777
3. srp 2015

Ja za jediny rozumny duvod, proc dat trilete do skolky, povazuji praci. Jinak nechat doma.

megy
3. srp 2015

za mě rozhodně školka - ono i kdyby jsi ho dala později tak by brečel - myslím, že každé dítě je sice jiné, ale ve školce si každé dítko poplaká. náš taky nějak nechtěl, ale šel i s pláčem a musím říct, že super. měla jsem čas i na mladšího a dnes tomu jen děkuji , protože se hodně posunul i dál - v řeči, celkově přijetí jiného kolektivu i jiné autority, pravidelná strava, krásně si hraje i s ostatními dětmi a hlavní bylo pro mě to, že přestal ubližovat jakkoliv mladšímu, neb od narození mu pořád něco dělal. sice se to stane i občas teď, že mu majzne přes záda či ruku, ale je to max za dva dny, dříve to bylo snad co hodinu :-/ takže za mě školka a je to velký bonus pro všechny.

leikkka
3. srp 2015

my jsme dali a behem dvou mesicu brali ho ze skolky zpet, tehdy se moc tesil, tak jsme to zkusili, ale po dvou mesicich se ukazalo, ze na to zraly jeste neni, a pro me teda dost vycerpavajici, kazde rano behat do skolky a v poledne znova pro nej, do toho ladit rezimy spanku mladsiho a obed, byla jsem hodne ve stresu a nemluve o pocasi a nemocech 🙂 ted je o rok starsi a do skolky se tesi, pujdou kluci spolu, tu dobu co byl doma se vytvorilo skvele bratrstvi, jsou nerozlucitelna dvojka, byl skvelym pomocnikem a hodne dozral 🙂 ted je teprve ten spravny cas a mladis jde sice na 2,5 letech, ale je to na zkousku, preci jen jsme prestehovani uz na vestnici, kolektiv maly, rodinna pohoda a kdykoli učitelka zavola, ze si mam prijit, tak prijdu, mam to 50m, takže se o maldšího nebojim a hlavne děti miluje.

anehap
3. srp 2015

@romca05 naprosto souhlasím, u nás to probíhalo úplně stejně - nedokážu si představit, kdyby takové "hnusné" nemoci dostalo malé miminko ☹

jjustyna
3. srp 2015

@lucie255 mě syn taky říká, že do školky nechce. Jenže já už mu nestačím vymýšlet zábavu, máme 2měsíční holčičku, takže na něj nemám tolik času a sama cítím, že školka je prostě na řadě. Je pravda, že malý mě začíná tahat mezi děti. Jak je na hřišti plno dětí, hned prosí, ať tam jdeme, takže jsme v malinko jiné situaci. Navíc do té školky pujde s dětma z toho hřiště. Udělej to ale jak cítíš. Já cítím, že školka prospěje nám oběma. Samozřejmě počítám s tím, že mu budu dělat úlevy, že občas zůstane doma, že bude mít víc prázdnin než ostatní děti. Ale pujde do kolektivu, musí si zvykat.

luciamala1979
3. srp 2015

Jako je to věc každého. Odvoz a vyzvedávání dělá u nás tatínek. Tím pádem mě pomůže.Nemoce - mimi má k obraně mat. mlíčko a pak to příštím rokem stejně 'schytá', jednou musí.
Nemyslím si, že je moc dát dítě na dopoledne do školky. A nemyslím si, že moje děti nemají dobrý vztah - vzájemně jak sourozenci, když kluk chodil na dopo a teď celé dny do školky. Víkendy prázdniny a i ty odpoledne jsou pro rodiny. Můj syn miluje svou sestru, i když se občas hádají-to asi musí 🙂)
Já osobně bych to nedala - mladší dítě nespí v noci, pracuji částečně na uvazek, každé z dětí má svoje zájmy, to starší už potřebuje víc a jiné. Sme jenom lidi. Připadá mi to lepší než na ně vysilená řvát nestíhat. Proč to neskusit?
Ano někdy taky zruším školku a zůstaneme na pohodu doma, když je syn unavený. Prostě nesilit když nemusím nesedí nám to tak nač?
Dnes ráno můj syn taky řekl nechci do školky. Lucka půjde taky? Pak šel skokem - má dobrou školku, je v ní happy a ptal se na ní už týden co máme teď prázdniny.
Skusila bych to co to dá, k temperamentu a povahe děťátka a možná Vás to posune dál, když ne vždy se dá odhlásit ;)
Držím palce k dobrému rozhodnutí!

andrrriiik
3. srp 2015

Já bych ho do školky dala.Byla jsem ve stejné situaci,dcera nastoupila do školky,a za měsíc jsem rodila.Byly ji sice už 4 roky,ale tříletý už malinký teda není,jak tu někdo psal.Taky měla problém,brečela,trvalo než si zvykla,ale zvykla si,žádné trauma nemá,dnes je kvůli všemu trauma 😕 A to tam i spala.Když si řekla,že zrovna dnes chce domů po obědě,buď jsem ji vyhověla,nebo ji slíbila,že příště,a to taky dodržela.Ale aby mi děcko diktovalo,že tam spát nechce,že chce domů po obědě vždy,to teda ne.

luciamala1979
3. srp 2015

A taky je potreba se zeptat sama sebe co od skolky cekas - socializaci vychovu vyuku jaky posun. Jestli na to tahle skolka pro tvoje dite je v tomto veku vhodna. Vybrat tu nejlepsi skolku, vliv socialniho prostredi je rapidni! Ja dala syna na 2xtydne dopo ve 2 letech. Do dvou navstev jedl sam, mne se to nepodarili za cele leto. Rozmluvil se, jsme biling., mluvit zacal 3lety, ve 4,5 mluvi plynule anglicky diky skolke ;) Po mesici navstevy skolky prestal strkat deti resili jsme to cele leto pred nastupem taky neuspesne. Presto ze asi mesic mamoval za dverma a ja za nima plakala / adaptace, mel moc rad deti a zvykl si ze mama se vrati a nic se nedeje ;) ahojky

achjonetusim
3. srp 2015

Život je o sdílení radostí i starostí s druhými, a o tom je celá výchova - naučit dítě přijímat a dávat, sdílet s ostatníma. Tříletý děcko by mohlo školkový dopoledne zvládat s přehledem, ale každý je jiný, holt to někomu trvá dýl. Máš obrovskou výhodu že nepracuješ, když to nepůjde svět se nezboří vezmeš si ho domů. Co horšího se může stát? Určitě bych nebyla dopředu skeptická, kontakt s dalšíma děckama bez tvý přítomnosti bych zkusila/zkoušela. Hodně štěstí!

hanal
3. srp 2015

Já bych ho tam tento rok ještě nedávala. Ono se to za ten rok může hodně posunout k lepšímu, bude zralejší. Já mám děti 2 roky po sobě, dceru jsem ten první rok do školky vůbec nepřihlašovala, byla jsem ráda, že si můžu třeba někdy ráno trochu přispat(když byla náročná noc), nechtělo se mi nás vypravovat tam a zpět, taky jsem se bála těch školkových nemocí, aby to nechytal mladší brácha....Další rok už dcera do školky šla(to měl malý rok a půl), vlastně skoro celý školkový rok malá promarodila, vždycky byla ve školce max. týden, pak několik týdnů doma se zánětem nosních dutin, chytali jsme pak jeden od druhého, syn, já a muž, pořád dokola, byla to dost hrůza. I jsem nechala dceru vyšetřit, jestli nemá nějakou alergii, poruchu imunity a tak, ale vyšla jako zdravé dítě, prostě má jen nevyvinutou imunitu. Teď by měl jít do školky i syn, v září bude mít 2 roky a 8 měsíců, je to mazel, takový hravý, moc nechápe, že tam mamky s dětmi nejsou, jsem z toho naměkko, já bych si ho ještě i nějaký ten týden nechala doma, ale muž chce, aby šel do školky už v září. Tak snad se zadaptuje dobře a budou oba další rok už zdravější.

handous
21. srp 2015

Ahoj, náš syn půjde taky teď od září prvně. Když se o školce bavíme, tak říká, že se těší, že tam bude chtít i po O spinkat a tak.Jsem za to ráda, potřebuju aby se adaptoval mezi děti, je pořád zvyklý být se mnou doma a je to teď takový náš negativista. Máme školku za rohem a já jsem doma se 7měsíční holčičkou.Tak uvidíme.

kacikaci
21. srp 2015

Dcera jde až teď ve 4 letech do školky, a myslím, že jí nic neuteklo, naopak, jsme si to doma společně moc užili (už nikdy spolu nebudeme moci trávit tolik času jako doteď..), myslím, že i pro její bráchy to bylo přínosné, hodně je toho naučila, sblížili se spolu..kdyby byla ve školce, tak tolik času na sebe mít nebudou..
Přeju, ať se rozhodnete ku spokojenosti všech..

dannyblakely
21. srp 2015

Taky bych ho tam nedávala.. U nás to bude asi tak, že malou budu držet za nohu, aby nikam nešla 😀
Ne, tak pokud tam fakt nechce a ty máš možnost být s ním doma, tak bych to určitě využila.