Chodí ze školky z modřinami. Jak byste řešily?

monikazubtech
6. říj 2020

Ahoj maminky, potrebuji poradit. Syn chodi od zari do školky . Prvni tyden byl nadseny a ja rada, ze se mu tam libi,ale pak druhy tyden zacal chodit s modrinami ,neresila bych kde jakou malou modrinku, vim, ze muj syn je janek. Ale prvni modrinu mel na předloktí cca 10cm .Za par dni mel poskrabany oblicej,pak silenou modrinu na rameni a minuly tyden kousnuti na ruce.
Pokazde,kdyz se zeptam pani ucitelky ,tak mi rekne ,kdyby upadl a videli jsme to, tak Vas budeme informovat.Kdyz jsem se zeptala znovu rekla tady ho nikdo neplatí .Jsem z toho zmatená. Nevim co si mam myslet. Mozna.jsem jen vztahovacna,ale prijde mi divny ze syn mel 5x nejake zraneni a ona proste nevi jak se mu to stalo.Jak buste resili Vy ? Nebo co si otom myslite?

zuzkasim
6. říj 2020

A co ti na to řekne syn? Děcka si většinou pamatují nějaké větší upadnutí nebo bouchnutí, natož kousnutí nebo poškrabání. Učitelky bych se celkově zeptala, jak se zapojuje, jestli vyhledává ostatní děti, hraje si, jestli se s nikým nežduchá, nepere, nebere někomu hračku, jak s ostatními vychází, abych si udělala celkový obrázek. A je mi fakt záhadou, co doma říkají ty děti?

irmamala
6. říj 2020

A proč se nezeptáš jeho, od čeho to má?

keksik002
6. říj 2020

@monikazubtech promluvit si se synem, zkusit z nej dostaz co se deje.. V pripade ze učitelka nehodla nic resit, obratit se na vedeni skolky.

monikazubtech
autor
6. říj 2020

@irmamala kdyby mluvil,tak bych se ho zeptala.

monikazubtech
autor
6. říj 2020

@keksik002 syn zacina opakovat, takze z nej nic nedostanu.

keksik002
6. říj 2020

@monikazubtech kolik mu je?

monikazubtech
autor
6. říj 2020

@keksik002 je mu 3,5 roku. Ja vim,ze by uz mel mluvit , ale on od malicka je ,tak trochu rekněme pohodlnější , začal chodit az v roce a půl ,ma svoje temto.

monikazubtech
autor
6. říj 2020

@zuzkasim bohuzel,jak jsem jiz psala syn zacina teprv opakovat.pani ucitelka jen za posledni mesic říká,ze nevnímá .a kdyz se ji zeptam na modriny,tak oni nevi, a to jsou tam dve na 13 děti. Zkusim ,se zeptat , tak jak jsi mi poradila.

kometkak
6. říj 2020

Spousta dětí má i z domu odřeniny, modřiny a ani si nepamatují, z čeho to mají. Když jsou zabraní do hry, ani neví, že se bouchnou.. Zeptej se dítěte. Pokud nemluvi.. tak otázky na Ano/Ne.. to by snad zvládl.. Nebo ať ti ukáže, kdo mu ubližuje.. Pokud tam učitelka má 25 dětí a je tam sama, tak opravdu nemůže vědět o každém ušustnutí.. Pokud se dítěti něco děje, můsí se i samo ozvat.. Na mě třeba jednou doleteli rodiče, proč jsem ditěti nevytáhla žihadlo od včely, že ho píchla na zahradě ve školce.. Ono ale nic neřeklo, ani nebrečelo.. Jak to chceš zjistit..

zuzkasim
6. říj 2020

@monikazubtech A jakou máš zkušenost, že se domlouvá s dětmi, když vůbec nemluví? Asi si to úplně nedovedu představit, pouze jedné kamarádky syn v tomto věku nemluvil, dysfázie, bylo to skutečně peklo pro všechny, nedomluvili se s ním ani doma, ale ve 3,5 letech už byli v péči logopeda a začínali na tom pracovat. Jsi si jistá, že u vás jde jen o pohodlnost nebo u syna může být víc problémů? Pokud jsou 2 učitelky na 13 dětí, mohly by mít celkem slušný přehled, určitě bych se zajímala o celkové chování a zapojení syna do celodenního chodu, někdy se z toho dá ledacos vyvodit.

keksik002
6. říj 2020

@monikazubtech to je v pohode, jen me to zajimalo.. Urcite to reste, nemusi to byt nic.. Ale taky muze byt obrovsky problem. Učitelka i reditelka je povinna to resit a sledovat.

monikazubtech
autor
6. říj 2020

@zuzkasim on samozřejmě něco říká , neni to uplne ze by nemluví ,ale je tak na úrovni jako jeho dvouleta sestrenice.pediatr rikal,ze je to jeho pohodlnost,tak tomu budu verit.nebo spis doufat.je to sním složitější to neříkám ,veci mu musim rikat 5x.ucitelka uz mi rikala,jestli onem vi pediatr ,ze nevnima a nema hrubou motoriku.

monikazubtech
autor
6. říj 2020

@keksik002 tady je problem,ze syn mi to nerekne. Je mi uplne úzko u srdce,kdyby mu tam nekdo ublizoval. Mne se právě zda,ze i kdtz jsem to uz parkrat rekla pani ucitelce,ze onanema ani mensi zajem.jen mi odsekne ,nikdo ho tu nemlati.
Mohla by byt trochu vstricnejsi a rici ja se na maleho zamerim.

mourovatakocka
6. říj 2020

@monikazubtech První den přišla dcera s pořádným kousancem, hned ve dveřích mi to paní učitelka hlásila. Totéž každý bouchanec, hned jak jsem vyzvedávala, vždycky dostanu info. Neumím si takovéhle reakce vysvětlit 🤔 Mají ve školce více skupin? Že by se dalo domluvit změna skupiny? Nemluvící dítě může být rozčilující element, ale na to tam přece musí být vybavení. Co zdravotní důvody, není možné, že se mu snadno tvoří modřiny, vím, že by sis toho už asi všimla doma, ale zase doma jsou ty děti většinou víc v klidu. Co ostatní maminky, jaké má školka reference?

meronym
6. říj 2020

@monikazubtech Chtěla jsem jenom napsat, že mi to normální rozhodně nepřijde. Syn chodí do školky a přesně jak psali nade mnou - každou modřinu mi paní učitelka hlásí, když ho vyzvedávám, s vysvětlením, co, jak a proč se stalo. Někdy hlásí i pády, ze kterých žádné následky nejsou, ale syn např. plakal apod.

Chápu, že domluva je těžká, protože můj malý sice mluví plynně a skoro pořád, ale ne vždy je jasné, zda mluví o události z daného dne nebo takové, co se stala před týdnem, nemluvě o tom, že jeho popis událostí není vždy úplně v souladu s realitou.

Řešením proto pro mne není zpovídat dítě, ale opravdu důrazně to, co si napsala sem, probrat s vedením školky. Normálně bych napsala s učitelkou, ale ta zjevně nejeví zájem... Držím palce. Chápu, že představa, že je synkovi nějak ubližováno, je hrozná.

keksik002
6. říj 2020

@monikazubtech to je prave ono, kdyz to neumi maly a s učitelkou neni rec, běžte za reditelkou, nebo jestli maji nejakou poradkyni nebo tak a urcite to reste. Budu držet palce aby to nic nebylo, jen takove detske postuchovani.. Ale jak pisete o tom kousanci, to si neudela sam.. Modriny muzou byt i větší, syn je taky kopyto :D ale..

monikazubtech
autor
6. říj 2020

@meronym dekuju za zpravu. A jak pisete , kdyby mi to rekli jak k tomu prisel,tak reknu dobre.ale tim ze onicem nevi. A jeste ,jsem si vzpomnela ,kdyz ho jdu vyzvedavat,tak mi malyho vystrci do satny a zavrou dvere.manzel do te skolky chodil mel ucitelku co je tam ted vedouci,nijak spatny recenze jsem od nikoho neslysela.

monikazubtech
autor
6. říj 2020

@keksik002 za hodinu a pul ho vyzvedavam,tak jak tady psali holky zeptam se jich jak syn se chova v kolektivu, jak vychazi s dětmi.a jak mi vysvetli ty kousance.a uvidim co mi reknou.uz jsem i premyslela,ze si ty jeho modriny ci kousance budu fotit abych jim to pak ukazala.

monikazubtech
autor
6. říj 2020

@mourovatakocka maji dve skupiny,ale jen takto malych a druha jjsou predskolaci.to urcite nebude ze zdravotnich duvodu.tahle by to mwlo vypadat, jak pisete, ze Vas informuji ihned ve dverich.

monikazubtech
autor
6. říj 2020

@kometkak urcite ,jak pises ,ze ma dite odreniny i z domu,ale malej prijde ze skolky prevlece se a jde spat,tudiz jak sw prevlika vidim modrinu....a urcite kazda z nas pozna ..cerstvou modrinu.. Ve tride je 13 deti a dve pani ucitelky.chapu ,ze maji narocnou praci, ale myslim si ze dve ucitelky na 13 deti ,nemusi byt tak hrozne pro ne.

pavlajc
6. říj 2020

Věřím, že Vás to moc trápí. Sama jsem učitelka mateřské školy. Je pravda, že 13 děti a 2 učitelky je dostatek, aby měly paní učitelky přehled, kde se co děje. Reaguji na zprávu i díky mluvení syna. Jestli Vám mohu poradit, tak bych navštívila odborného logopeda a začala řešit tento problém, co nejdříve. Je pravda, že děti do tří let mohou vůbec nemluví a pak se lusknutim prstu rozmluvit, ale 3,5 let je už trochu problém. Měla jsem ve třídě dvojčata chlapecky. Skoro nemluvili. Šlo vidět, že rozumí všemu. Když jsme rodiče upozornili na to, že chlapci nemluví, tak nám řekli, že pediatricka řekla, že je to v pořádku, protože jsou dvojčata a oni si rozumi, tak je to nenutí. Měli taky 3 a půl roku. Jenomže mluvení se vubec nelepsilo. V 5,5 letech mluvení je stále špatne. A rodiče konečně začali navštěvovat odborného logopeda, ale bohužel už teď je jasné, že musí počítat s odkladem do ZŠ. Je smutné na tom to, že se to mohlo začít řešit mnohem dříve a mohli být kluci už někde jinde. Držím pěsticky ať se vše zlepší a k dobrému obrátí.

monikazubtech
autor
6. říj 2020

@pavlajc moc dekuji,za Vasi zpravu.❤

keksik002
6. říj 2020

Dejte vědět jak jste dopadla

rnika
6. říj 2020

@monikazubtech Já jenom k té "pohodlnosti" špatná hrubá motorika, chůze ve dvou letech, horší mluvení, vnímání posunuté tak o rok -a půl až dva dozadu... to je přesný popis mého nejstaršího syna... nakonec je z toho VD (vývojová dysfázie)..pediatra to dlouho neřešila... Nechci nijak strašit, jen já bych bývala byla ráda, kdyby mě někdo třeba upozornil, abychom to mohli začít řešit dřív. Teď je mu 7 let, do školky má asistentku, hodně se zlepšuje, má odklad...do školy půjde doufám za rok 😉

mourovatakocka
6. říj 2020

@monikazubtech Zkusila bych zajít za ředitelkou. Tohle je opravdu zvláštní přístup, žádná komunikace a vystrčit dítě ze dveří 🤔 Jiná skupina, jiná školka, je-li možnost? Tuhle se na fb řešilo, že maminka odposlouchala nějaký křik skrz otevřené okno, když šla vyzvednout synka. Já osobně jsem kdysi uvažovala, že pokud bych dala dítě hlídat někomu cizímu, tak snad jedině s kamerou. Strach, že ji někdo ubližuje je děsivý 😢 a už s námi bude napořád...
A jinak ad focení modřín, za mě jednoznačně ano! Modřiny zmizí, vyblednou, fotka zůstane.

jane46
6. říj 2020

Nas syn taky "nemluvil" kdyz nastoupil minuly rok do skolky (citoslovce, par zakladnich slov a patvaru). A vim od reditelky, ze detem co mluvi to vadi, nemaji trpelivost,nechteji si hrat, nedomluvi se a konflikt je na svete... Nasemu tedy nikdo neublizoval, ale chvili trvalo nez se zapojil. A na zacatku listopadu zacal mluvit rovnou ve vetach,sklonovat atd. Podle Dr. proste pohodlny a az cizi prostredi ho donutilo. Slovni zasobu ma sirokou... Ale logopedii se kvuli vyslovnosti nekterych pismenek asi nevyhneme i kdyz cvicime.
Chodit zacal tedy ve 14 mesicich a motoriku ma v pohode, byl uz od narozeni vic na pohyb. Ted uz i rad maluje a tvori.

xxx3d
6. říj 2020

Fotit a řešit to s ředitelkou, pokud ti učitelky říkají pořád to samé, a taky ten přístup, jakože ti malého vyšoupnou do šatny a nazdar.
Jinak si myslím, že malej má velkej hendikep v tom že nemluví, že ti sám nepoví, co se stalo, a že na to "doplácí" a těží z toho učitelky.
Já mám teď čerstvou zkušenost ze školky, kam malej chodí. Minulý týden ve čtvrtek jsem ho šla vyzvednout, a u nás to teda funguje tak, že při předávání mi učitelka, která mi syna dovede řekne, co bylo za ten den, někdy je tam zmatek, když jde souběžně víc dětí, ale říkají nám (rodičům) co bylo s našimi dětmi. No, a tak čekám, než malej přijde, rovnám mu věci ve skříňce, poslouchám, co dělali, jak co zvládl a do toho malej přiběhl, sedl si proti mě na lavičku, začal se přezouvat a já vidím odřeninku na čele a bouli jak prase, tak říkám, tyjo... ty máš modřinu? cos dělal? a otočím se na paní učitelku, která mi řekla, za mě nic, já tady ráno nebyla, a holky (myšleno ostatní učitelky) nic neříkaly, ale buďte si jistá, že jestli se mu něco stalo, byl náležitě ošetřený. Protože vím, jakej malej je, o dva týdny dřív měl taky bouli na čele, na druhý straně ale... a protože se netvářil že by ho něco bolelo, nebo se dělo něco nějak nestandardně, tak jsem to neřešila, dooblékli jsme se a šli. A doma mu říkám, ať to řekne tátovi, od čeho má tu bouli na čele, syn mluví, srozumitelně, a říkala jsem si, že třeba řekne jinou verzi než mně. A ne, řekl muži to samý, že spadl ze schodů, když šli se školkou dopoledne ven. Ty schody jsou docela příkrý, sama bych z nich sletět nechtěla : -) no a pak jsme se ho ptali, kdo o tom ví. A on nám řekl, že my, a teď i paní učitelka. Z čehož pro mě vyplývá, že když se mu to stalo, neplakal, a tudíž o tom ta paní učitelka, co s nimi ráno byla - prostě neví. A to mi taky nepřijde v pohodě... protože... jak to, že si nevšimly tý boule?
No, tak jsem se rozepsala, ale prostě hlavně ty to nenech být. Ředitelka, a sama si dokumentuj, pro jistotu. A zkus od své pediatry zajistit žádanku na nějaké vyšetření, pro jistotu.

monikazubtech
autor
6. říj 2020

@xxx3d moc dekuji,za tvuj pribeh a zkusenost.
Hned zitra zavolam pediatrovi a domluvim se snim co a jak.

lolam10
6. říj 2020

A jak se chova s detmi v kolektivu kdyz jste tam vy?myslim mimo skolku.umi si pujcovat hracky?nenici ostatnim jejich stavby apod.?jinak bych za ucitelkama sla a SLUSNE jim rekla ze me to trapi a ze to nechapete,na fotky apod.dukazy bych se vykaslala,at si nepripadaji jak pred komisi

sasbu
6. říj 2020

Taky jsem učitelka u třiletých dětí. Máme 21 dětí, ale teď v období viróz chodí jen pár dětí. Ve třídě máme 2 chlapečky a ti když se jim něco nelíbí koušou, škrábou děti, žduchají a bouchají. Samozřejmě vždy zakročíme, ale někdy je už pozdě. Člověk se otočí a hned dítě někoho škrábne. Nemá syn ve třídě taky někoho takového? Rozhodně to nenechte nechat být