Bloklá krční páteř u dítěte a příznaky

evicka2
20. črc 2017

Ahoj,
prosím poraďte. Dcera - 6 let, má ztuhlý krk, nemůže otáčet hlavou doprava. Když jí masíruju, říká, že jí i bolí krční páteř. Byly jsme včera u obvodní i na chirurgii na rtg k vyloučení úrazu, protože minulou středu 12. 7. úraz utrpěla, spadla ve školce v lese dozadu, když jí do náruče nečekaně skočil jeden chlapeček. Měla odřené rameno a stehno a říkala, že se bouchla i do hlavy, ale nikdo nic neviděl, průvodkyně ve školce prý viděla jen část pádu a nezdálo se jí, že by spadla na hlavu, prý jí zkontrolovala, chvilku dcerka brečela, tak minutku a pak si zas hrála. Ten den pak doma byla ok, ve čt 13. 7. taky ok, v pá 14. 7. přes den taky ok, ale večer nezvykle brzy usnula a to bohužel u PC zkroucená jak paragraf v židli. Našla jsem jí tak a netuším, jak přesně dlouho tak byla. Přendala jsem jí pak jen do postele a dospala do rána. No, ale v sobotu už byla víc unavená, začla být bez nálady a říkala, že jí trošku bolí na jedné straně vzadu hlava, ale jen při otlaku nebo česání. Viditelné na hlavě nic nebylo a není. V neděli ráno se vzbudila a koukám že je "nějaká šejdrem" - hlava uhnutá nalevo, doprava jí nešlo otočit. Horší nálada, nechtěla ráno jíst a zase od 9 do 12 usnula, velký nezvyk, pak zbytek dne také velmi málo jedla a večer opět velmi brzy usnula. Zkoušeli jsme teplo, ale nepomáhalo, v pondělí stejný stav, uhnutá hlava, nechutenství, únava. V úterý jsem s ní šla k dr., ale bohužel jsme narazily na kojeneckou poradnu (jsem si to zas neuvědomila, že ten den ji v letním provozu zrovna má) a tak jsme šly až ve středu 19. 7. - včera. Dr. ji prohlédla, nechutenství a únavu by přičítala spíš nějaké probíhající viróze v těle, ale dcera nemá ani rýmu, ani kašel a v krku nemá zarudlo. Byly jsme radši odeslány na chirurgii na rtg, kde se úraz vyloučil. Máme zkusit týden teplo, masáže, límec, klid. Pokud to nezabere a stav bude stejný, máme typ na další doktory.
Je tu ohledně možné blokace páteře ještě další věc - ráda a často zvedá svojí 1,5 roku starou sestřičku, ač jí říkám horem dolem, že to není vhodné a proč..ale teď už vidí, díky problémům, které má, že to už dál opravdu možné není. Vždyť ta ségra má přes 9 kg a ona 22 kg, já bych v poměru na svou váhu břemeno skoro poloviční jako já nezvedla..
Já jsem ale hodně nervózní nejen z té bloklé páteře/krku, ale taky hlavně z toho nechutenství (nechce ani své oblíbené potraviny, jen zobne, jediné, co by jedla, jsou sladkosti, to zas ale nejde, aby se cpala celý den sladkým) a velmi brzy je unavená a usíná, je taky víc nervózní a plačtivá.
Do toho všeho má ještě náročné období přechodu ze školky do školy. Měla moc ráda školku, do které doteď chodila, je jí líto, že už nebude tak často vídat své kamarády a bojí se, že si v nové škole kamarády nenajde. Se školou bylo letos u nás extempore, protože já a dcera jsme chtěly na soukromou školu, který vznikla jako pokračování naší školky a kam by i šlo víc jejích kamarádů a mě se taky hodně líbil styl výuky, ale muž nám to kvůli dojíždění a penězům zatrhnul, byl velmi nepříjemný a já pak taky, zhádali jsme se jak psi a málem se rozvedli (naštěstí jsme se nehádaly před dětmi, ale to víte, to napětí je tam cítit, navíc jak říct dceři, že do školy, kam se tak těší, nemůže..). Muž totiž chtěl zas jinou školu, klasickou státní u nás ve vesnici. Nakonec jsme vybrali, v pudu sebezáchovy rodiny, úplně jinou, třetí školu, se kterou jsme tak nějak souhlasili oba a zdálo se ještě donedávna, že se tam docela líbí i dcerce (byly jsme na dnech otevřených dveří, ve výuce a pak i na letní slavnosti). Ale asi to není tak jednoduché, teď, jak je jí nedobře od páteře a je plačtivější, to z ní všechno leze, že by radši ještě chodila do školky anebo do té soukromé, do které chtěla, že to té, co od září půjde, se bojí a že si tam nenajde kamarády apod. Brečí vždy u toho jak želva.
Tak si říkám, jestli i ten krk a to všechno, co se u ní nyní projevuje, není nakonec z velkého stresu, krční páteř se s oblibou blokuje při stresu a to ostatní k tomu možná být taky může, co myslíte? Snažím se jí uklidňovat, vymýšlet různé akce a rozptýlení, ale zabírá to jen na chvilku.