Baštění ve školce. Máte podobnou zkušenost?

nagojka
9. zář 2024

Ahoj maminky...Syn nastoupil teď čerstve do školky...Všechno probíhá v pohodě...Ráno vstává dobře,ve školce vše v pohodě i tam spinká...problém máme ovšem s jídlem . Vůbec tam nechce jíst ale vůbec..Ani svačiny ani obědy prostě nic...to mě trápí a sem nešťastná že moje dítě je od 6:00-15:00 vlastně bez jídla.Ucitelky se ho snažili i pokrmit ale prej odmítá i to nechce ani ochutnat.😔nemáte s tím někdo zkušenosti?měl to někdo takhle stejně a časem se to srovnalo a děťátko začalo normálně jíst?já vím že si za to asi z jedné strany můžu sama v tomhle směru sem ho dost rozmazlila.Dlouho sem ho krmila,chleba a ovoce sem vždy nakrájela na kostičky,občas bastil i u pohádky...Ted toho lituju a vidím že to bylo špatně😔ale co s tím.?jak ho motivovat?vysvětlit mu to...sem z toho dost psychicky unavená a smutna😔

sebestka
9. zář 2024

@nagojka Já, ale nepotěším tě. Nesrovnalo se to. Celou školní docházku tam nepozřela ani sousto. Už jsem tam chodila i s jídlonosičem a dávali mně to jídlo alespoň domů.

andelka
9. zář 2024

Můj nejedl skoro nic jen první dny. Potom začal jíst oběd, dokonce si přidává, miluje polévky. Ale ze svačin zobne občas něco, z odpoledních většinou nic, domů chodí ve tři. Což je úspěch, první rok si to nenechal dát ani na tácek a odmítal všechno. Vloni a letos mu dovolili nosit krekry. Obyčejné kolečka, kukuřičné. Občas nechce ani to. Má to připravené bokem, když dojde doplním.

pampeliska1313
9. zář 2024

Co nám říkali, tak většinou děti nejí ve školce ze stresu. Že je to nějaká forma protestu. U nás jí aspoň suchej chleba, to si vezmou, když nechtějí chleba s pomazankou třeba a tak, tak aby měli “aspoň něco”… dala bych tomu čas, uvidíte. Mne v jeslich nejedl necelej týden, pak začal a ve školce druhej den.

daasqua
9. zář 2024

Ten můj tříletý (jmenovec) taky moc nejí. Ochutná a jí, ale pak ho to přestane bavit a zahlásí, že už nechce. Bohužel jsem ho taky dlouho krmila já, aby vůbec něco snědl, nebaví ho, že se má krmit sám (asi nuda). Má podle mě jen takové období. Dcera byla stejná, zhruba ve dvou a třech letech jedla málo a byla vybíravá. Ve čtyřech letech vše školce snědla vše i s přídavky, od pět let jí pomalu víc jak dospělí (je štíhlá). Takže u toho mého myslím, že se to zlomí - buď okolím, nebo hladem, nebo překoná tu nudu a zjistí, že jídlo je vlastně zajímavé. Možná to máte stejné.

michaela666
9. zář 2024

Mám zkušenost už od loňska a když něco sní, je to zázrak. Loni jedla alespoň suchou přílohu a suchý chleba. Letos zase nic, tak snad až opadne počáteční stres 🤷.
Ráno se nasnídá kolem 5:30 a pak většinou je další jídlo až svačina doma ve 14:30.

merope
9. zář 2024

Jeden synův kamarád prý ve školce vůbec nejedl a tuším, že teď už jí.

nagojka
autor
9. zář 2024

@sebestka tak to sem slyšet nechtěla no,😔a nošením jídla domu nebyl problém?zkusila bych to třeba taky a dala mu to až doma...ale stejně ...ten pocit že ráno si dá po ráno jen jogurt a pak až do tří fakt nic mě tak nici

nagojka
autor
9. zář 2024

@andelka zkusím se zeptat jestli by to u nás taky neprošlo...ale nevím no,když to uvidí děti aby to pak nebyl problém ...

sebestka
9. zář 2024

@nagojka nebyl, sami mně to navrhli, protože jim bylo blbý, že to platím a vyhazuje se to.

nagojka
autor
9. zář 2024

@michaela666 tak to je přesný...já sem z toho fakt nešťastná...

andelka
9. zář 2024

@nagojka no u nás tohle vyšlo od učitelek. Já jsem chtěla, ať mu prostě dají to pecivo suché. A to neprošlo,že by to chtěl každý. Tak nosíme krekry. Tohle mu nikdo nezávidí,většina dětí to nejí, není to pro ně atraktivní. Syn to jí,protože to jí otec, který má bezlepkovou dietu. Pečivo s pomazánkou nejí ani doma,i když ostatní ano ( já a starší syn).

mysh_me
9. zář 2024

Hele je to brzy, je tam prvni tyden. To si myslim, ze na nejaky reseni typu nosit jidlo domu nebo dat mu krekry je jeste mooooc brzo. Je to pro nej velka zmena a rekla bych, ze vetsina deti nejakou takovou reakci na zacatku ma - nekdo tam treba nechce chodit na zachod, nekdo jist nebo i pit (to by bylo horsi). Ale vetsinou deti v techto situacich nejedi ze stresu, ne proto ze by mu pomohlo kdyby mel k jidlu neco jineho. Samozrejme to, ze jsou to “neznama” jidla, jina nez se delaji doma, take hraje roli, ale hlavni problem je to nove nezname prostredi. Az se v tom prostredi trochu zazije, zacne ho vnimat jako znamy a bezpecny prostor, tak se vetsinou uvolni a zacne i jist. Deti, u kterych se to casem nespravi a fakt nejedi celou skolkovou dochazku, jsou totalni vyjimky, takze bych nedelala zadne unahlene zavery. Hladem urcite dobrovolne neumre, pokud ma jidlo k dispozici a sam se rozhodne nejist, nemuze ho to nijak ohrozit. Treba jednou bude nejake oblibene ovoce, nebo bude neco hodne chutnat kamaradovi a to ho inspiruje… dala bych tomu cas, mozna mu jen adaptace v novem prostredi muze trvat dele.

cilkat
10. zář 2024

Je tam týden. To je fakt krátká doba. Pokud ho doma jídlo nezajímalo, ale jedl realtivně pestře, tak si myslím, že si prostě potřebuje zvyknout na prostředí a jíst začne (aspoň stylem "suchá příloha"). Myslím si, že je to fakt tím, že má tisíc zajímavějších podnětů, než jídlo a nedokáže se na něj zklidnit a začít jíst. Chápu, že to není hitparáda, co se týče nějakého "pravidelného režimu", ale nechala bych tomu čas minimálně do konce září.
Jinak... mám doma dítě, které ve třech letech jedlo 10 vybraných potravin v konkrétní úpravě, jinak jídlo ani neochutnalo. Když jsme byli třeba na dětské oslavě a já to nějak nehlídala, tak prostě po celou dobu oslavy nejedl vůbec nic a to třeba do pěti do večera. ... Žil v tomhel režimu dva roky, než to v té hlavičce nějak přeplo a začal jíst "normálně". A taky žije. (Ps: dítě je autista. Fakt to s jídlem nešlo. Řešili jsme to i s doktory... fakt to nebylo zanedbáním z mé strany ... Píšu to hlavně proto, že fakt dítě v tomhel směru zvládne mnohem víc, než čekáme a občas je lepší si méně vyčítat a víc to nechat na něm ... Toho zoufalství jsem si oheldně dětského jídla užila dost a... nepomohlo.)

izz76
10. zář 2024

@nagojka Moje dcera první tři měsíce ve školce nic nejedla a to se ji tam libilo,chodila s nadšením. Jen to jidlo ji proste nesedělo. Pak si zvykla,bez nátlaku se rozjedla,kolikrát si i pridavala,ale pouze obědy druhé jidlo. Polévky a svačiny jí ve většině případu nezachutnaly nikdy. Nemá rada pomazánky a hodně rozvalene zeleniny v polevce.