Babička u zápisu. Co je zvykem?

marienkamaru
9. dub 2024

Ahoj všichni, zítra jdu se synem k zápisu do školy a moje mamka přišla s tím, že jí kolega říkal, že k zápisu chodí i babičky. Mně to úplně nepřijde jako událost, na kterou by mělo jít celé procesí. Ale zajímá mě, jak jste to měli nebo budete mít vy? Nebo co je zvykem?

sarihy
9. dub 2024

Ani u zápisu, ani první školní den, ani poslední školní den...byla to všechno záležitost jen moje, mého muže a našeho dítěte. A prarodiče jsem tam tedy nikde neviděla, jestli se dobře pamatuju.

marienkamaru
autor
9. dub 2024

@sarihy děkuju, mně to přišlo nějaké na hlavu, ale netroufám si soudit, když jsem tam nikdy nebyla

lencaa11
9. dub 2024

@marienkamaru chodí i nechodí viděla jsem babičky u zapisu ,i ve školce a škole je to různé i první den ve škole chodi je to o tom jak se domluví a jak to mají nastavené

j.a.n.i
9. dub 2024

U nas na vesnici byli i u některých i prarodiče a nikdo to moc neřešil.

gruyerre
9. dub 2024

@marienkamaru když půjde, nikdo ji vyhazovat nebude. Zvykem to není, aspoň tedy u nás ne. Pokud po tom touží, nebránila bych jí v tom.

terulin
9. dub 2024

K zápisu jsem šla jen já a dcery (každá na svůj), ani muž tam nebyl. My teda babičky bereme skoro všude, kde je něco k vidění, ale zápis byl jen dětí.

kolunka
9. dub 2024

Budu drsná, ale oni už si svoje s těmito akcemi zažili a vsadím se, že jim tam zase jejich rodiče tenkrát taky neoprdelkovali...ať jsou tam, kam je rodiče dítěte pozvou a je to pro obě strany příjemné...ale proč se pořád nechat někam strkat styl " ale támhle to bylo tak a tak"...

kolunka
9. dub 2024

Ono nejde o to, že to uvidí, aby to mák mohli Mařce u kafe vyprávět....ono jde třeba o to, že dítě bude mít přirozeně tření a rodič se uhlídá, aby před ním pak neco blbeho neplacl...ale babci komentujou rády...no tak pozdrav..jak se to dělá......a to si to dítě bude dlouho pamatovat...

jaja01k
9. dub 2024

My jsme zápisy neměli kvůli covidu, takže nevím. Mě by tedy nenapadlo brát babičku k zápisu, ale jestli o to moc stojí, tak bych jí nebránila, určitě to nikdo nebude řešit.

marienkamaru
autor
9. dub 2024

@kolunka moje maminka taková naštěstí není, že by komentovala a rýpala. a bohužel o rodiče přišla dřív, než jsem se narodila já, takže ani jedna nevíme 🙂 já si spíš myslím, že to bude taková rychlovka, že to za půl dne dovolený nestojí

levandule_k
9. dub 2024

Jasně ať přijde i s kolegou před školu s transparentem náš prvňáček, moc ti fandíme.

Nemám děti, ale nějak si nedovedu představit tam tahat prarodiče. Třeba kdyby se dítě seklo, že najednou nechce kreslit postavu, i když ji předtím nakreslilo xkrát. (Znám útrpný pohled své matky a nepotřebuji, aby tchýně pak doživotně vykládala jak ten náš u zápisu nechtěl kreslit postavu, ale namaloval místo toho sluníčko, protože je venku hezky a on chce malovat sluníčko.)

Po zápisu bych šla s dítětem za odměnu na pohár/pizzu a tam vzala babičku sebou, prostě to oslavíme a babička dostane svoje. Bude součástí dění, ale my budeme mít svůj prostor.

mirin89
9. dub 2024

@marienkamaru Myslim, ze samotny zapis je otazkou asi 20-30 minut. U nas k zapisu ani na prvni skolni den prarodice nezvu, chci si to uzit jen jako záležitost nejužší rodiny. Na zapis se nam zatim nikdo nehrne, tak snad to bude stejne i s prvnim skolnim dnem. Kazdopadne pokud pujde babicka taky, tak si myslim, ze to zadny rozruch nevyvola, takze zalezi jen a jen na vas, jak to pojmete...

martt
9. dub 2024

@marienkamaru U nás u zápisu babičky nebyli. Ale byli třeba první školní den. Ale záleží jak kdo to má postavené.

andelka
9. dub 2024

Na zápis bych nikoho nebrala. Může to dítě i rozhodit. U nás to je tak, že jedna učitelka " zkouší" dítě, druhá kontroluje a doplňuje administrativu. Trvá to tak 20-30 minut.

eviicka
9. dub 2024

Já už rodiče nemám, takže mám možná trochu tolerantnější náhled, ale pokud je mamka v pohodě a bude jen z povzdálí sledovat, proč ne.

U nás třeba manžel chtěl jít také, tak jsme byli dva (jeden tedy běhal kolem mladšího) a představa babičky mě nijak nepohoršuje i když to běžné není.

krisstina93
9. dub 2024

U zapisu nevím, já zapisovala syna v corona době a nešel k zapisu ani on, ale za mě třeba byla u zapisu babička, já byla tou dobou nemocná a mamka byla se mnou doma :D hele jít tam muze, překážet asi nikomu nebude, ale u nás zápis probíhá tak, ze se odevzdaji jen papíry, takže tam toho na koukani moc není a za chvilku je clovek venku.

leilinka1234
9. dub 2024

Máme jednu babičku, která by chtěla být přítomná asi na všech akcích, kdyby mohla 😃 na zápis ani první školní den jsme jí "nepozvali". 1.září se teda nafučela a odmítla pak i cukrárnu, ale brzy jí to přešlo, pač zjistila, že je sama proti sobě 😃 beru to sobecky jako naší událost... Máme 3 babičky a když by chtěly být přítomné všechny (naštěstí zbytek má rozum ), tak bychom byli jak Hujerovi 🙏😃

ada22
9. dub 2024

Jestli ti to nevadí a babička chce jít, tak to nikomu u zápisu vadit asi nebude. 🙂

miryp
9. dub 2024

Pakliže se s babičkou chceš o tyto chvíle podělit, jít tam určitě může, u nás na škole s tím rozhodně problém nebyl, pár babiček jsem tam viděla.

zuzkasim
9. dub 2024

Třeba u nás by si to babička moc neužila. Rodiče jdou vyplňovat papíry, dítě jde s učitelkou do třídy plnit úkoly, pak učitelka dítě rodičům vrátí a "pochválí"🙂 Nikdo by prarodiče nevyhnal, ale jak píšu, žádný zážitek by z toho neměli.

veronikav31
9. dub 2024

@marienkamaru ani jedna babička nebyla u zápisu,ani na první den školy u starší dcerky.Syn zatím byl u zápisu, tam taktéž ani jedna babička nebyla a ani jedna babička nepůjde na první školní den, je to záležitost moje, partnera a dítka. Tak to máme my.

jane46
9. dub 2024

Klidne bych ji vzala, muze pockat na chodbe ci venku, kdyz se to nebude hodit... jestli je to jeji prani. U nas chodi kdo chce, nikomu to nevadi. Vzdy jsme sli oba rodice a u starsiho musela i mladsi segra, nebylo hlidani. Dostala ukoly taky a pomahala ucitelkam...

veronicka89
9. dub 2024

Zapis jsem neresila ale 1. Skolni den byli... probihalo to venku a bylo to super 🙂 proc bych mela babicce branit kdyz ma zajem🙂

Ale na zapis ne ...to je uvnitr ... a pro nas nix extra udalost

reeeza
9. dub 2024

Jestli ti to neuškodí nebo ti to není nějak nepříjemné, tak proč jí to neumožnit? 🤷‍♀️

Jestli se tě zeptala a nepozvala se sama, tak za mě proč ne, když jí to potěší 🙂

kakba
9. dub 2024

Zapis pro me nic neznamenal, 1.sk.den byly obe babicky a chapu, ze to kazdy ma nastavene jinak, ale jestli mate pekny vztah tak proc ji to zakazovat. Nase babicky miluji sve vnucky a proc jim to zakazovat, ale ja na to asi i jiny pohled. Bydlime vsichni pod jednou strechou a vidame se furt.

martinka_33
9. dub 2024

Poslala bych babicku beze mě 😀

drzticka81
9. dub 2024

Jako ucitelku by me to nechalo klidnou. At si babicky jdou, kdyz chteji 🙂))

pribylovapetra
9. dub 2024

U nás to bylo jak píše zuzkasim , dítě jsem přivedla a odvedla. Já vypisovala papíry a pak až dostala zpětnou vazbu. Se synem jsem nebyla. Jestli se chce babičce stepovat na chodbě...

pabka
9. dub 2024

Já bych ji klidně vzala, proč ne, je hezké, ze má zájem. Na první školní den taky. To u nás před školou bylo hodně prarodičů. Dokud byla moje mamka zdravá, chodila taky skoro všude, na všechna vystoupení atd.

makmak28
9. dub 2024

@marienkamaru mě letos první zápis teprve čeká, takže vůbec nevím a jak to mají jiní nemám zdání, ale kamarádka mi včera poslala fotky z jejich zápisu takže pokud tam babička nepůjde tak aspoň fotky se zřejmě pořídit dají. Myslím že je to opravdu na tobě a taky na zvážení, zda by přítomnost babičky drobka nerozptylovala od úkolů, ale to je taky na tvém uvážení 😉