Maminky, mám zvídavý dotaz. Bavíte se s dětmi, co dělají celý den ve školce? Zpívají, vyrábí něco, malují? Nemyslím předškoláky, kteří třeba mají nějaké pracovní listy, ale spíš menší děti.
Jako bavila ale že bych dostávala nějak hodně info to fakt ne, ani teď ve škole mi pořádně neřeknou či dělali🙂
Dcera je ve školce první rok a já se teda zvědavě ptám a odpovědi (vcelku relevantní) dostávám. Poznám to pak druhý den na vystavených výrobcích a malůvkách v šatně a na chodbě, že opravdu to a to dělali.
Jo já se ptám každý den cestou ze školky, ale malý si pamatuje max tak co měl k obědu 🤣 nicméně máme takový rozvrh co kdy dělají na webovkach školky, v šatně visí výkresy co třeba dělali předchozí den, nebo se poptam učitelky, když potřebuju vědět :D ono ale takové neurčité odpovědi ve stylu "nevím" " nepamatuju si" "nic" dostávám i od druháka, když se zeptám, co bylo ve škole 😅
Já se ptám od začátku, ale obvykle dostanu odpověď "Já už nevím". 😀 Ono pokud se dělo něco, co mu utkvělo v paměti, tak to ze sebe za pár hodin až pár dní vysype sám (většinou před spaním, aby prodloužil tu chvíli, kdy musí zalehnout). 🙂
A jen tak na okraj - syn je letos předškolák a tedy žádnou změnu oproti loňským rokům v tomhle nevidím. Mám úplně stejně nulovou představu o jeho dni, jako ty předchozí roky.. Jen, žes to tak hezky rozdělila. 😀
Syn je nesdílný, občas upustí informační chlup. Dcerka mluví celou cestu ze školky a práskne i to, co neví 😁 Ptám se spíš, co si nejvíc užili, s kým si nejvíc hráli a tak. Jinak jednou týdně dávají paní učitelky na internet report i s fotkama, co ten týden dělali, takže jsme docela v obraze.
Ptám se, ale vždycky se dozvím, že byli venku 😃 každopádně učitelky posílají fotky, obrázky vidím vystavené a básničky/písničky doma od ní slyším..
Od syna jsem se po roce ve skolce dovedela jmeno jednoho kamarada. On do 4 let skoro nemluvil a i pak velmi malo... Takze od nej jsem nevedela fakt nic. Jmena spoluzaku nedal dohromady ani ve 4.tride😅
Vetsinou mi to ukazou - prinesou obrazek, vyrobek, ale na tvoreni se vylozene neptam, popravde me to moc nezajima 😄 Ptam se na pisnicky, to mi syn pak zpiva, ptam se na kamarady, zatim z nich pacim jak se kdo jmenuje, a pak tak obligatne co meli k obedu a jestli byli venku na hristi nebo na prochazce 😂🤦🏼♀️
Dcera mi moc neni schopná informaci predat. 😄 Ale u večeře spustí většinou nějaké říkanky a v šatně maji nástěnky, kde jsou vytvory děti, téma na tyden, rikanku, co se uci, pracovni listy vyplněné.
Dcera 3 roky, dávám jednu, max dvě otázky konkrétního charakteru, ale většinou toho z ní moc nedostanu a nedá se jí věřit 🤣
K jídlu mají každý den polívku, brambory a masíčko. A zpravidla z něj dostanu i nějakou tu aktivitu. Zpravidla tipuji, že to bude stejně jako s tím obědem (brambory a masíčko jsou třeba lasagne 🙂 ).
Nejlepší je zeptat se ještě v šatně. Tak se vždycky najde dítě, který je ukecaný a něco se dozvím. 😂 Od toho mojeho prďoly jsem se za celý 3 roky nic nedozvěděla. Ale nosí obrázky, špinavý a děravý tepláky a trička, takže jen nesedí a nekouká do zdi 😂
Děti žijí tady a teď! Je schopné převyprávět jen silné zážitky a ideálně které jsou něčím podepřené (věc na památku).
Jeden syn nevypráví dodnes. Chodí do páté třídy a nevím nic. Nehlásí prověrky, úkoly, známky, zážitky...
Mladší sice do 4 let nemluvil, ale byl vždy velmi sdílný, takže už od prvního dne v MŠ mi "řekl" vše.
Jména spolužáků si tedy nepamatuje.
Takže je to dítě od dítěte.
Jde ti i to, zda a co rikaji deti nebo co realne delaji? 😁
Heled nez se vsichni sejdou je pul 9? Nejak se privitaji, rozcvici atd...pak svacinka...pak vetsinou chodi ven, pripadne neco vyrabeji, zpivaji, nebo ma treba nekdo narozky a blahoprejou atd. Pak obed, hygiena, spinkani, pak vstanou, svacinka atd...ja mam vzdycky pocit, ze toho jakoby delaji malo, ale pak si uvedomim, jak nekdy rostu z moji petilete, kdyz se ma obliknout, uklidit po sobe atd a vynasobim si to treba dvaceti, tak uz to chapu 😁
@mourovatakocka syn neco malo rekne, ale nejlepsi jsou fotky co davaji na konci tydne na rajce + prehledy co davaji na nastenku v satne 😇
Syn 4 roky, si o školce vypráví moc rád. Ale chce abych se ptala, sám řekne, že si chce povídat o školce, ale téma musím vybrat já. Víc ho zajímá povídání o dětech, kdo tam byl, kdo šel po obědě, s kým seděl u stolecku...
@mourovatakocka mě to řekne asistentka ve školce 🤣 a jinak mají přesně stanoveny režim od rána po odpolední svačinu, který pilně dodržují 👌
Jinak obvyklá odpověď mých děti "nevím" a vrchol je, že mi starší dcera řekne co bylo na oběd 😅
@xmele004 já vždycky uvazuju co udělají za "slávu" když mají řízenou činnost ve školce od 9.15h do 9.45h a pak jdou ven 😅😅😅
Poznám to podle fotek a výrobků v šatně. Dle syna chodí každý den ven a hrají si s auty. Až podle dotek poznám, že i venku mají různé aktivity. Jo a taky prý mají každý den rýži a šťávu 🙈. Co doopravdy bylo, bezpečně poznám podle synova trička a jídelníčku v šatně. Jednou prý bylo husté mlíko a ona to byla krupice 😂.
@mourovatakocka jde ti o to co reálně dělají? Nebo co ti prcek přizná ? Já se bavím o tom co dělali .. malá vesměs odpoví ze jedli 😂(pokud jde po obědě) nebo ze spali (když jde odpoledne) nic dalšího proste nedělali… ale vidím výtvory a chodí me fotky skoro každý den.. případně když ji ráno vedu, tak tam mají roztahle barvy a něco se tvoří 🤩případně to pak poznám i na oblečení v barvách, které na jídlo nesedi 😂 zpívají protože začne sem tam zpívat části písniček, , které s ni nezpivam doma .. a ukazuje sem tam i nějaké cviky a tanecky… mají tematické týdny- takže vidím ze se objeví nová slova, nebo když se v šatně objevil obrázek co malovala.. tak me svyma dvouslovnyma vetama popsala ze je to bílý kůň, Martin na nem jede a dovezl vločky sněhové 😂ven chodí - poznám dle špinavého oblečení a rozhazenych bot 😂měli helloween třeba .. za me aktivity a fungování školky velice mile překvapeni… ale to je prý teď tak všude. 😂😂ze to není jak bylo za nás …
Každý den mi řekne že spali a papali polívku, občas odpověď obohatí o Kristián se počůral.
Jsem zcela informována 😁
Syn odvypravi co delali, co jedli, s kym si hral…dcera mela vzdy uz si nepamatuje, ja uz nevim, hm - komunikativni po me🙂
Ptam se a deti i samy hlasi, co delaly, i dvouletak sam povida🙂 A hlavne mame whatsapppove skupiny, kam kazdy den dostavame fotky a obcas video.
Rano mají společnou uvítací básničku, společně aktivitu typu malování/stříhání/modelovaní, co se vystavi v chodbě. Pak často grafomotorika, to dostáváme při odchodu. Dcera kreslí i ve volném čase. Potom různé povídání o zvířátkách, zvycích apod. Občas básnička či zpívání. Některé aktivity mají učitelky napsané na nástěnce. Pak mají jednou týdně sokol, jednou týdně solnou jeskyni. Jednou měsíčně divadlo, občas výlet, focení. Každý den venku, hřiště. Od 5 let bude mít bruslení, AJ a další kroužky. Budou mít 2 školky v přírodě. A nějaké besídky k tomu. A občas volitelné kontroly typu logopedie či zrak.
Jinak 4r, chodí po-o. Něco mi poví sama, něco z ní doluju, něco si nepamatuje 😀 Něco řeknou ucitelky. Oběd polívka, omáčka, maso, dobré koření 😀 Kuba zase zlobil 😀 Ta a ta brečela 😀 Ten a ten se válel po zemi a učitelka hubovala. Ta a ta spadla a brečela. Samý vzrůšo očividně 🙂
Maminky, děkuju všem, nereagovala jsem, jelikož jsme byli pryč.
Mně dcera řekne hodně, ptám se, jak jedla, co vůbec měli (když si nemůže vzpomenout, napovím jí, protože to ráno čteme na nástěnce a něco občas utkví v mojí hlavě). Ptám se, co dělala, s kým si hrála. Obvykle toho sdělí hodně, je to taková naše chvilka, než dojdeme domů, mladší je s tátou, takže mě má jen pro sebe. Jde mi o to, že mám dojem, že se učitelky hodně věnují předškolákům a vlastně ostatní děti mají k dispozici hernu plnou hraček, ale tvoří a vyrábí jen jednou za čas. Sleduju, co mají vystavené, co mi dcera říká. V jesličkách, které ale byly polosoukromé, se dětem věnovaly tety víc - ale bylo jich méně a jak říkám, finančně jinde než státní školka. Teoreticky mají na nástěnce písničky, které zpívají, ale dcera mi říká, že je nezná, neumí a přitom si doma zpívá, tak nevím, jestli se ty písničky a básničky neučí taky jen předškoláci - loni to tak u něčeho bylo a učitelka byla snad i překvapená, že dcera umí.
Chápu, že ráno se děcka slejzaj jak švábi na pivo, mají svačinky, procházku, to všechno se neobejde bez převlékání, občas se slaví narozky atd. Jen mi tam chybí aktivity jako si pamatuju z těch jesliček, nějaký rozvoj, když to řeknu blbě.
@mourovatakocka Aha, no to je blby🤔 My mame tridy podle veku, vybirala jsem skolku podle toho, protoze doma se sobe deti prizpusobuji dost. Fotky z tvoreni dostavame kazdy den, dvouletaci ted pekli svatomartinske rohlicky a dostali je s sebou domu, starsi (predskolak jeste neni) ma kazdy den nejakou "vyuku" (ted meli lidske telo, predtim svetadily, jak vznika pocasi...) a to tvoreni jde tematicky k tomu. Jednou za rok jsou besidky, tak tam vzdycky deti neco predvedou, a na skolkovych slavnostech nekolikrat rocne se taky spolecne zpiva, tak vidime, ze deti neco delaji, i kdyz ty moje to zrovna neumi😀
@mourovatakocka Já jsem se vždy zeptala a dostalo se mi odpovědi “nevím”, “nepamatuju si” apod. 😄 Dostat z nich nějakou informaci a ještě ji rozvést v rozhovor, no to je u nás dodnes (už jsou školáci) takřka nemožné 😄