dcera ma 6 let a vubec neposloucha. napriklad dnesjsem ji uz 10 krat rekla at si uklidi obleceni a porad to lezi na zemi. ma me uplne nekde. jindy kdyz ji pozadam at se oblika do skolky a prijdu za 5 min do pokoje dela neco jineho. nevim co mam uz delat. fyzicke tresty moc neuznavam i kdyz mi k tomu chybi malo. zkousela jsem a priznam se docela casti to delam ze vyhrozuji ( nepujdem ven, nebude televize… ale moc to nezabira. nebavi mi ji rikat kdyz uklidis, udelas neco na poprve dostanes.. pr cokoladu… pujdeme do obchodu; muzes se divat na tv.
jak to resite vy kdyz neco chcete aby deti udelaly na poprve bez slibu a hadek nebo vyhrozovani. o vam zabira?
@florida2001 tak to se mám na co těšit, mě stávkuje skoro 3 leťák. Je fakt, že když nespolupracuje při oblékání ven a řeknu, že tedy nikam nejdeme, tak hned dřepne na zadek a nechá se doobléct. Ale úklid, to je hotovo. Uklidí tři hračky a vzápětí vyháže to, co jsem uklidila já. Ale u nás se za velké prohřešky přes prsty,nebo zadek dá, jinak bychom byli otloukánci. Třeba včera mě úmyslně koupnul do nosu i s vědomím, co bude následovat, ale myslel si, že to uhraje na nehodu...
@florida2001 Když ji "vyhrozuješ" , že nebude televize dodržíš to pak? Já mám dva kluky skoro 6 a 10. Také nechtěli moc poslouchat. Kdyz jsem jim třeba řekla hlavně teda mladšímu ať si jde uklidit hračky tak jsem mu to opakovala několikrát, když nereagoval , přišla jsem za ním řekl jsem mu , že pokud nebudou do hodiny uklizené hračky beru pytel a odnášim je do popelnice. Poprvé nereagoval až když jsem vzala opravdu pytel a viděl , že je začínám házet do pytle teprve se zvedl a šel.je uklidit. Ted mu to stačí připomenout a jde skoro hned. Jinak naší kluci už vědí, že když přes den hodně zlobí , že třeba neposlouchaji musím jim všechno opakovat 100× apod tak, že večer nemají pohádku na televizi a uz i vědí, že mne nijak neobměkčí a umím to dodržet. Naopak i vědí, že pokud jsou celý den hodný tak jim třeba povolím více pohádek před spaním nebo i pohádku přes den. Takze ve tvém případě bych zkusila najít nějakou věc co ji můžeš zakázat a ji to by to vadilo a jít touto cestou. Ale hlavně v tom pak být důsledná. Ono 6 leté deti už ledacos chápou a pokud ji třeba zakážes televizi za to , ze nema stále uklizene veci a dodrzis to tak příště už už bude třeba poslouchat lépe.
@florida2001 a vis cim to ej,ze to rikas porad dokola az to to decko neslysi,rekni to jinak,aby zareagoval,napr.uklid si obleceni,pka mu reknes poskladej si obleceni nebo seber obleceni ze zeme a dejnho sve misto,vzdy to rekni jinak a pak se zeptej co jsem rikala,ze mas udelat?
Jinak kolem 5-6 let je fakt nejaka puberta,ale kolikrat je to chytne i pozdeji a clovek nenadela nic...🤷🏻♀️
@martt taky mám v pokojíčku pytel 😀 má tam své místo a jen tak asi pryč nepůjde 😀 nic nezabírá lépe než věta "Fajn, beru pytel" 😀👌 a já bych to fakt udělala... Potřebuju třídit 😀
Ty jo holky a s tím pytlem a hračkama, vám to funguje bez vztekání a řvaní? Já jak řeknu, že vezmu pytel a beru hračky, tak chytne takový hysterák, a začne do všho kopat a vyhrožovat a já nevím co vše 🤦🏻♀️ 🤣
@izzylka Tak nám to fakt funguje bezvadně. Zkusit do něčeho kopat, tak tu věc nemá. A jak jako vyhrožovat? To si asi nedovedu představit. U nás to probíhá tak, že většinou řeknu, že musí uklízet, tak remcá a že neví co a jak, tak ji většinou radim nebo pomůžu. Ale musí se sama taky snažit. Jak vidím, že nic nedělá, tak začnu chystat pytel. To zatím většinou zabralo. Samozřejmě taky řve, ale nezájem, uklízet se musí. No a když se fakt chovala hrozně, tak něco do toho pytle dám a hodim to za dveře ven. To je mega řev, ale když vidí, že to nezabírá, tak se uklidní, udělá, co má a pak se domluvíme, kdy ji to vrátím. Ono se chce se odhodlat, když to dítě vycítí, že to fakt uděláš nebo ví, že už jsi to někdy udělala, tak to fakt zabira.
Syn, 5 let, to samé. Jsem ráda, ze nejsem sama 🤣
A je to fakt úmyslné "just neudělám", nebo je to roztrzitost "máma řekla uklidit, ale nejdřív dooblecu panenku... Je, hele, auto! Pojďme ho v ní svést!" Můj sestiletak totiž to druhé... Takže prostě musím stát (i nekolik minut) nad ním, než začne. Pak už to funguje.
@cilkat u nás stejné, pomáhá jen být trpělivá a chystat se někam o dost dřív.
@martt to mi připomnělo dceru, říkala jsem ji něco podobného a ona vzala ten pytel na odpadky a začala tam ty hračky házet sama 😁🙈
@florida2001 pomáhá jen důslednost, nebude pohádka, když něco a fakt nepustit 😊
My máme doma třeba systém křížků - zlobí, neposlouchají, dostanou křížek. Tzn. nesmí si ten den dát nic dobrého. A když to vydržíš, vyplatí se to ☺ už jsme párkrát i třeba jeli na oslavu ten den a prostě nedostanou dort, když mají křížek 🙂 Už to ale máme upgradované i na hvězdičky, když jsou hodní, snaží se, tak můžou získat hvězdičku. Hvězdičkou můžou zrušit křížek. Ale hvězdičky bych zavedla až po úplném pochopení principu ☺
@biciklissie vyhrožuje jako že "chceš abych zase brečel", nebo "chceš abych zase dupal?"
Jako s těma hračkama to udělal muž jednou, ale to byl prostě šílený řev, křik a za každou cenu se snažil k těm hračkám dostat. Ať se ten pytel dal kamkoliv, furt tam chodil a ječel 🥵 po asi hodině to vzdal ale efekt nula...druhý den byl, jak kdyby se nic nestalo 🤷🏻♀️ jako on má teď šílené období a já už jsem na pokraji sil 🤦🏻♀️ normálně bych řekla, že je to kvůli miminku, ale on se tak choval už před porodem 🤷🏻♀️ fakt jak puberťák 🙈
Mame dana pravidla, vyhrozovani pokud se nesplni nefunguje. Neuklizene hracky pres noc zmizely, neobleces se na vylet? Nikam nejdeme. Hodne funguji zakazy mobilu a TV. Cas na nich je vymezeny a cas navic si muze zasloužit nejakou zasluhou.
@izzylka Aha, no, já mám takovou mírnější dceru, tak to se těžko soudí. Taky ale teď máme miminko, tak je to náročnější. Ale věřím, že když se takhle ptá a vy couvnete, že to asi není dobré. Že vidí, že to zabírá. Já na tyhle pokusy říkám, že je to její volba. Že se chce vztekat, že se mnou nechce mít pekny den, že se o něco dobrého připraví, atd. Nevím, jak moc to chápe (jsou ji tři), někdy to zabere a někdy ne. U nás taky byly pokusy o vyrvani si a v tom já mám zásadu, že prostě nepovolit. To nejsem žádná úžasná vychovatelka, prostě mam hrůzu, jak bych ji příště zvládla, když bych couvla. Už tak mě má víc na salámu než manžela a to se prostě muzu snažit, jak chci. Jsem měkčí, no. Takže akce vyprovokuje protiakci. Kdyz by pořád chodil, tak bych dala pytel tam, kam nemůže. Když by u toho trávil čas jecenim, jeho problém. Ono se to třeba zda, že druhý den je to stejně, ale věřím, že to člověk udělá maximálně párkrát a bude si to pamatovat. Myslím, že ty děti jsou chytrejsi a vnímavější, než myslíme. Jinak to vyrvavani a vztekani u nás jednu dobu hodne jelo. Takže vždycky řekneme, ať se jde vyrvat na chodbu a pak přijde. Když fakt neposlouchá, tak na tu chodbu musí jít a čekat, až ji zavolám zpět. Pak si ještě řekneme, za co to bylo a ideálně se usmíříme. Pro nekoho je to moc přísne, já jsem na přísnější výchovu. I tak jsem teď měkčí, že ma min pozornosti skrz miminko.
@florida2001 dcera skoro 4 roky taky neposlouchá a platí na ni jediné, říct že hračky vyhodím do koše a nebude mít nic. Nebo když se neobleče, tak zůstane doma. Když si ne uklidí oblečení tak to vyhodím a příště nebude mít v čem jít. Atd.
Žádné zákazy na ni neplatí.
Když jí řeknu co jsem psala tak brble, ale všechno je hned uklizené.
@biciklissie no, je fakt, že jak byl mladší, tak se to s nim ještě dalo 🤣 víc poslouchal a tak. Ale čím je starší, tím je to horší. A upřímně já jsem taky přísnější. Většinou ustoupí muž...🤣 ale jsou prostě situace, při kterých tak uplně nevím, jak se zachovat 🤷🏻♀️ jako že, chceš se vztekat nebo brečet, tak klidně, ty si tím kazíš den. Neposloucháš, no tak žádná mňamka. Nechceš jít do postele a děláš naschvály...tak ti nebudu číst pohádku...jenže na něj to prostě nezabírá a jede si furt tu svou 🙈 furt si řikám, že je to jen období, že to přejde.. ale tvl, moje nervy 🤣
@izzylka U nás je to zase naopak, já mírnější, manžel přísný. Ale na dnešní dobu jsme přísnější oba🙂. Jak píšeš, určitě je to jen období, fakt vytrvej. Mě se hodně líbí takové to s důsledky, jakože neuklidní hráčky, vyhodí se, nesnis jídlo, nebude sladké, neobleces se, nepůjdeme ven. Ale občas se mi to takhle nehodi do krámu nebo mě to nenapadne, takže pak frčí zákazy mobilu, TV, sladkosti, vyhrožování tatínkem. Což taky není ideální. Ale co si budeme namlouvat, často jde o to, to nějak přežít bez ztráty kytičky🙂. Ale to, chceš abych dupal, křičel, to je fakt šílená drzost, to fakt zatrhni. To by mi dcera řekla jednou a já bych řvala jako tur. A ať řve, pak by třeba za to neměla něco dobrého, když má tak vyrvany krk. Nebo bych ji vzala boty, ať je neznici dupanim🙂. To mi řekla párkrát zpruzene, že se nudí a už jsem padila ji vzít hracky, když si jich neváží. A jednou fuj na jidlo a to dostala zpucing, že ještě jednou a je bez jídla. Celkově hlídám takovou tu drzost, jak se jako fakt s rodiči nemluví. Protože u nás by to bylo tak, že by mi nakonec velela🙂. Tak hodne sil.
@biciklissie no, u nás právě křik moc nezabírá, on pak třeba druhý den, když se naštve, tak ječí on na mě, a to bych ho nejraději pak přetrhla 🥵 nedávno kopl do křesla, tak jsem začala ječet, že ještě jednou tak dostane na prdel a druhý den když jsem po něm něco chtěla, tak po mě začal ječet, že mi dá na prdel 🤷🏻♀️ a že občas na tu prdel dostane, protože nervy mám fakt jedny a kolikrát prostě fakt přehání 🤦🏻♀️ teď už je týden bez oblíbené pohádky. Večer fakt tak 3x do týdne ani nečtu pohádku, protože zlobí, sladké má jen když povolí muž....prostě nevím, jestli fakt zkouší, kdo déle vydrží nebo kdy se zblázním 🤣 on je třeba půl dne uplně zlatý, a pak mu z ničeho nic přeskočí a člověk by ho šel prodat 🤣 takže fakt nezbývá nic než mít pevné nervy a to období nějak přežít 🤣
@izzylka tak ten tvůj prcek je teda pěkný poklad... náš je taky raubíř, ale kdyby mi takhle "vyhrožoval", tak se neudržím. My jsme taky přísnější rodiče, zvlášť na dnešní dobu, já jsem extra zásadová (jsem býk, jak se zabejčím, nepovolím), manžel je spíš mírnější. Každopádně kdyby mi syn řekl, že mi dá na prdel jako s vážným výrazem, tak by u nás doma bylo zle. Nebo kdyby mi řekl - chceš abych zase křičel? týjo, mě se úplně zvedá tlak. Jinak u nás platí "nechceš? Tak já taky nechci... pohádku, výlet, cokoliv....
@izzylka nesmis ustoupit ani muz. Ja ze začátku taky řvala. Pak uplne v klidu. Neuklidis, neobliknes. Hracky pryc. Nedala jsem. Zakaz pohadky apod. Behem par tydnu se to zlomilo, jak kdyby ho nekdo vymenil.
Nemela jsem nervy vysvetlovat, doprošovat se, stat nad ním. Celkem rychle to pochopil.
@izzylka Na kopani do nabytku, pry moje mama praktikovala " Jasny, kopni si jeste vic" a pry to zabiralo😅.
Ja vzdy pocitala do tri a fakt malokdy se stalo, ze sem dopocitala....a pak to tedy litalo.
Nestydim se byt zastancem "bleskoveho reseni, misto sahodlouhyho vysvetlovani" 🤷😎.
Ovsem u desetilete pubosky to ted zacina mit novy level, zatim se to da, bude hur
@martiina_k poslední dobou je to fakt mazec no 🤷🏻♀️ já jsem normálně fakt přísná, ale teď prostě začíná opakovat po nás. Takže když řvu, vyhrožuju, dám mu na prdel nebo cokoliv, tak on to pak opakuje a zkouší to na nás, když je naštvaný 🤦🏻♀️ jako on je/byl jinak hodný, poslouchal...nebo teda zlobil tak normálně. I teď to jsou u něj prostě nárazové vlny...fakt prostě půlku dne pohoda a pak jak kdyby mu ruplo v hlavě a to je konec no 🤦🏻♀️ furt doufám, že je to jen období a že je to třeba tou změnou, jako že přibylo mimčo....🤔
@petradt1986 hele normální zlobení už moc neřeším, v tom jsem kliďas..ale jak po mě začne ječet nebo mě uplně ignorovat když po něm něco chci, tak už se kolikrát neudržím 😭🥵
@camelinka to příště zkusím s tím kopnutím 🤣🤣
@leilinka1234 jj napodobne..jednou zacala vyhrozovat,ze kdyz to vyhodim,tak ....bla bla dosadit co se ji zrovna hodi..no nemela jsem svuj den a to byla voda na mlyn.chytla jsem ty hracky,hodila do kose,udelala uzel a slo to do popelnice..od te doby kdyz vidi ze prestrelila,uklizi rychlosti blesku ptz vi,ze me ani vyhrozovani nezlomi..a ja pomalu premyslim,co budu vymyslet v opravdove puberte😁
@izzylka poprvé, když jsem na tento systém najela, tak obě dcery totální hysterák, že maminko ne, nedělej to prosím, my si to uklidíme. Tak jsem to teda vyspala na zem 😀 od té doby stačí říct slovo pytel a ani si nezkusí protestovat 😀 ale musím teda říct, že máme dvě holčičky a jsou fakt hodný a většinou poslouchají. U nás se nedává na zadek... Ale to jen proto, že to není absolutně nutný. A to já jsem nervak, co dokáže vytočit i sama sebe 😀
@izzylka V tomhle já striktně rozlišuju, že když zkusí něco stejného na mě, tak okamžitě na ni, že takhle se mnou nesmí mluvit, že já jsem rodič a ona dítě. Ale tohle je hodně o názoru, spousta maminek by tu řekla, že dítě prostě zrcadlí a to svoje chování by změnila. Já jsem zase názoru tohi, že řidič je rodič a dítě je dítě a to se stejně jako rodič chovat nesmí. To je dnes nepopulární názor, nicméně my jsme fakt přisni. S tim kopáním, když by to bylo něco takového, tak já prostě posílám uklidnit na chodbu, případně neco zatrhnu. Jako taky někdy řvu, ale když už mě zná, tak občas řeknu nebezpecne klidným hlasem, to víš, že ano nebo to víš, že nemusíš. To ona hned z pořízení a řekne, no, ale nebude to a to. A já na to presneeeee🙂. A ona to udělá. U nás taky je zlata a pak najednou začne. Kolikrát to už poznamenal na výrazu, že prostě začne zlobit, asi fakt ty děti zkouší hranice, musí občas se trochu vyventilovat. Tak občas třeba toleruju nějakou drzost, kdy vím, že jen po mě opakuje nějakou mnou frází nebo tak, ale musí to být fakt nevědomě opakování a ne že si se mnou poměřuje síly. No, jak píšeš, chce to vydržet, ale za mě určitě důsledně a hlídat hranice.
Kdyz byli kluci mensi, stacilo rict, ze zacnu pocitat. Kdyz jsem napocitala do tri bylo hotovo. Ted jsou vetsi 9 a skoro 8 let, staci rict "jeste chvili a zacnu zakazovat". Nikdy jsem je nebila, kdyz uz toho bylo moc zvysil sr hlas. Hodne s nimi ale mluvim a vse vysvetluji. Musim rict, ze jsem nikdy nezazila ani vztek v obchode. Kdyz to tady procitam, tak jsou kluci zlati.
Náš 5.letý je to samé 🤣 bych řekla,že je to nějaký druh puberty 🙈 nezabírá nic 🙈 prostě jen pevné nervy, jinak bych ho musela narvat do babyboxu 😂😂 u nás je to ještě o to horší,že přibylo miminko, takže tu máme fakt veselo 🙈