Ahoj holky, nemám až tak problém, spíše se jdu vypovídat. Byli jsme s malým včera na preventivce. Konečně to byla relativně klidná prohlídka (z jeho strany), kdy zvládnul vše, bez breku, jen si nenechal změřit tlak. Do této doby u doktora vždy kravál, jen co vešel do čekárny. Tentokrát jsem s ním ale vážně hodně pracovala na tom, aby to bylo bez vyrvalu. Povedlo se, ale...
Zarazilo mě chování naší Mudr. Nikdy jsem s ní neměla problem, ale po včerejší prohlídce jsem rozhozená, a nevím, zda to hrotím já, nebo ona.
Na úvod dostal malý papír, kdy byla písmenka A,B,C, tři tvary, a jednoduchý panáček. Měl to překlesit na druhou stránku papíru. Malý je ale prostě svůj, a když nechce, tak to neudělá. Takže vzal jen tužku, a čmáral. Nevzniklo z toho absolutně nic. Věděla jsem, že je takový, tak jsem měla připravené jeho obrázky v telefonu. On když má svůj den, maluje krásně - dokonce třeba stoleček s akvariiem a v něm rybičky, toastovac na procházce, apod. Mudr si to ale nenechala vysvětlit a hned začala, že co toto jako je, že neopsal vůbec nic, že mu neda ani potvrzení do školky, že mu dá rovnou odklad, že má volnou ruku, a cosi ještě. Byla fakt ale hnusná, nepříjemná, ten tón byl hrozný. Nechtěla se podívat ani na ty obrázky z domu - prej kdo ví, kdo je kreslil. A pak už se to vezlo. Na tři létě prohlídce jsem ji upozorňovala, že se mi zdá, že má malý vpáčené kotníky. Dívala se na to, řekla, že je to normální, ukázala pár cviků a hotové.
*urologie
Nevim, co doktorce přelítlo přes nos, že se na tobě povozila. U nás často chodí tatínek, protože na mě jsou prostě obě rovnou protivné, ale.... vezmi tu prohlídku jako informaci. Já bych na tu urologii nešla, pokud by si doktorka vzpomněla, podepsala bych jí popřípadě reverz. Objednala bych malého na fyzio a nechala si poradit s kotníčky (domluvila se, zda napíšou na pojišťovnu) a popovídala si s učitelkou ve školce, jak na tom syn je. Nějaký řeči o odkladu pusť z hlavy. Syn bude teď předškolák. Máte před sebou celý rok a navíc o odkladu rozhoduje rodič.
@nikoulinka Odejdi. Jak nemáš důvěru, a já bych po tomhle zážitku neměla, tak to nemá smysl. Urologa oběhej, za to nic nedáš. Pokud máš možnost změny lékaře, jdi do toho. Neřeší odklady taky pedagogicko psychologická poradna? Že bys to zkusila?
Jo a mimochodem, mám zkušenost, že jak jde na prohlídku s dětma muž, doktorka je jak milius. Kromě toho, já nemám nervy a beru od může jen výstupní info, bez omáčky kolem.
@nikoulinka Abych byla upřímná, po takovém výstupu by nás tam už nikdy nikdo neviděl. Jako co to je, aby urážela tvoje dítě?😠
@nikoulinka Ach jo, to je chovani:(( Hlavne na zaklade jedne prohlidky chce rozhodovat o odkladu skolni dochazky? Myslim, ze to lepe posoudi ucitelky ze skolky. Doktorka se asi spatne vyspala... Ja taky driv mela respekt z doktoru a nechala jsem si libit kde co. Ale zmenilo se to s detma - protoze nikdo jiny se za ne nepostavi. Takove urazeni bych fakt netolerovala! Musis byt tvrdsi a sve deti branit. Na urologii bych taky nesla, resila bych s fyzio akorat ty nozicky.
Nazvat dítě poserou mi přijde hodně přes čáru. Nevím, proč řeší boty Adidas, si je může snad koupit také.
Děti nejsou debilové, umí vycítit atmosféru, ani se nedivím, že nechtěl kreslit, obzvlášť když má svoji hlavu. Kotniky bych řešila na vlastní pěst ortopedie, fyzio.
Zacala bych se poohlížet po jine doktorce, kdyby příští návštěva byla ok, zůstala bych, ale při náznaku problémů bych ji vyměnila.
@nikoulinka nezvazuj odchod a odejdi, mě by tam teda už neviděla
Ja tu ortopedii právě chtěla řešit už v tech 3 letech, kdy jsem ji to zmínila poprvé. Říkala právě, že není třeba, že se to srovná samo a proto nám tehdy ukazovala cviky. Cvičili jsme poctivě. Na tu ortopedii rozhodně půjdu. Máme tady super jednoho lékaře... Co se týká té urologie, tak jsem právě trošku na vážkách, zda jít nebo ne. On má fakt strach z doktorů, šílený. Takže pro něj každý doktor navíc je stres. Ale manžel se nabídnul, že ho zkusí objednat ke svému. Je to prý takový "hodný dědeček", tak možná to zkusíme alespoň tak, ať je zkrátka klid.
Syn je nejstarší, takže nevím, jak to případně chodi nebo nechodí s odkladem. On je chytrý. Umí číst, pozná čísla do 9. Jen zkrátka prostě jej "špatně" testovala. Protože kreslení jej vážně nebaví. Kolikrát třeba namaluje jen oval a - mamko, tady máš autodrahu, ale autíčka si nakresli sama. Ale za to třeba hodně rád maluje na kamínky. Tam nakreslí klidně i pirata, lodicky, a za mě, prostě hezké obrázky. Barvy a zvířata umí jak český, tak anglicky. Ale to třeba mudr nezajímalo vůbec. V červnu máme ještě očkování. Jak se to ale bude opakovat, tak jsem rozhodnutá jít jinam.
Nebudu kometovat celé (doktorka evidentně neměla den a já bych jí pravděpodobně v půlce prohlídky poslala do prdele, ale raději pšt...). Co se toho odkladu týče: předškolák bude až příští rok a o odkladu rozhoduje pedagogická poradna nebo speciálně pedagogické centrum, nikoli lékař. Ono neochota pracovat na pokyn je ve škole velký problém, ale to může být za rok úplně jinak.
@nikoulinka Pardon, ale to je pani doktorka pekne hloupa, nebo nemela den. Nas v peti letech skoro nekreslil, proste ho to nebavi, namaloval tam panacka a to bylo vse, nic prekreslovat nemusel. Kreslit zacal az ve skolce o rok pozdeji a rucicku si krasne uvolnil. Neumel poradne L, R. Dostali jsme papirek na logopedii, at trenuje, ze ma cas. Nakonec jsme obe pismenka zvladli sami doma. Co se nozicek tyka, resila bych na podologii a u fyzioterapeuta spis nez na ortopedii. Nas to ceka s mladsim, ma vbocene kotniky a plochou nozku. Sice se to lepsi, ale pujdeme. Ortoped vam da max. vlozku do boty, si myslim. O tom, zda dite pujde do skoly se vetsinou rozhoduje v pedagogicke poradne, tak si mechte dat dopiriceni tam, at vite.
Holky, všem moc díky za podpůrné komentáře. Jsem ráda, že máte stejné názory jak já, a že nejsem za přehnanou matku. Jako pokud odklad bude třeba, klidně mu jej dopřeju. Mě o to ani tak nejde. Ale jde mi hlavně o to, že mi to přišlo hodně nefér. Jak může rozhodnout na základě jednoho obrázku, kdy jsem ji předem upozorňovala, že to nepůjde nejspíše. Uvidím, jak se to bude vyvíjet dál. Každopádně jsem připravená případně od ní odejít.
@nikoulinka na tý urologii (jestli tam půjdete) ale fakt pohlídejte, ať mu neudělá hned nějaký ivnvazivní zákrok - přetáhnutí na sílu apod. Stává se to, jak to tu čtu, celkem často i bez varování, a to rozhodně není dobře.
@nikoulinka To je smutný... Já jsem včera mluvila s osobou, co bude dceři nastřelovat náušnice a dostala jsem přednášku o covidu, jídelních návycích mé dcery a hned věděla, že je to hérečka, v životě nás neviděla, objednávala jsem nás... Osobně, když u toho to dítě neni, tak si myslim něco o zadní části těla a tyhle pindy vypouštím, když u toho ale dítě je, a slyší to, tak se zastanu. Řekla bych jí, že není posera, že to jenom nemá rád, a požádala bych, aby mu tak neříkala. Pokud doktorka byla do teď ok, tak bych asi hned neutíkala, ale řekla bych jí co se mi nelíbilo (asi hned v té ordinaci). Chtěla bych např. vědět, proč nechce vidět jeho kresbu v mobilu, jestli je k tomu nějaký důvod, řekla bych jí, že je mi její tón nepříjemný, atd. atd. Buď to vezme, nebo ne. Občas je potřeba si ty vztahy trošku porovnat, no...
@konidana to si určitě pohlídam. Kamarádce se to právě stalo, a dodnes mám před očima, jak ji malý řval vlasy při čůrání. Ono manžel má s tím urologem výbornou zkušenost, a dá se s ním domluvit v podstatě na čemkoliv. Takže snad by nemusel být problém
@treasurka já to mám zase právě naopak. Kdybych byla bez malého, tak do ní "vletim". Ale právě tím, že tam byl malý, a už tak byla návštěva Mudr pro něj stresová, nechtěla jsem "křičet" ještě před ním. On je na tyto věci hodně citlivý.
Kresbu v mobilu nechtěla vidět prý proto, že to mohl namalovat kdokoli. Jako svým způsobem má pravdu, ale proč bych já třeba čmarala nějaký obrázek za něj. Tady jde o jeho zdraví a vývoj, takže bych logicky byla sama proti sobě.
Já jako tak nějak doufám, že se jen "špatně vyspala". Jak jsem psala, já do včerejška s ní byla maximálně spokojená a to s námi řešila ne jeden pripad. Ale toto mi přišlo trošku přes čáru no.
@nikoulinka Aha, chápu. Já si zase říkám, že když děti uvidí ode mě, jak se jich zastanu, tak se to naučí, a budou se pak umět taky ozvat. Snažím se to teda dělat nekonfliktně, jako že jí neřeknu "vy jste taková a maková", ale "když tohle říkáte, tak to na mě působí tak a tak, a je mi to nepříjemné", ale né vždycky to jde, zvlášť když ta druhá strana to nepřijme a začne se urážet. A taky tím, že tam máme děti, tak jsme prostě vždycky ve slabší pozici...
Můžu se zeptat na věkovou kategorii paní doktorky? Jednou se mému synovi posmívala na tříleté prohlídce zastupující doktorka- důchodkyně. Ta naše je naštěstí celkem ok, odborně je určitě skvělá, ale taky si občas říkám, že asi sama děti nemá. Dceři na pětileté prohlídce zapsala do průkazky vadu řeči, protože ještě neuměla R a Ř.
Máš v dosahu (dojezdu) někoho jiného? Takové chování vůči dětem bych opakovaně netolerovala.
@nikoulinka Neporadim, jestli od doktorky odejit nebo ne, to je na tvem zvazeni a pocitu z ni. Osobne bych ji asi dala jeste sanci, jestli dosud byla dobra. Ale vysmivat se diteti je dle meho dost pres caru, obzvlast od lekare, a ja bych ji to hned rekla. Kotniky bych resila sama s fyzioterapeutem. Urologii nevim, mam holcicky, takze nemam zkusenost. No a co se tyka kresleni, dcera na petilete prohlidce taky neudelala ani caru, a to doma kresli porad a bavi ji to. Doktorka se me jen vyptala, jak ty jeji kresby vypadaji, jak kresli postavicku a hotovo.
@cilkat to není tak úplně pravda , papír od doktora potřebuješ taky
@korin no nejmladší nebude, ale stará taky ne. Tipuji tak lehce přes 50? Ale těžko říct. Já jsem z toho právě taková rozhozená. Ona mě právě podporovala v pár věcech, co se týkalo malého právě, když jsme jednou byli hospitalizováni u nás v nemocnici, a bylo to Peklo. Jako ze strany nemocnice. Hodně se shodneme i v názorech, ať už je to léčba, očkování, apod. Jen práv ten včerejšek mě teda úplně dostal.
Po mých dětech na 5leté prohlídce kresbu nikdo nechtěl, ani jsem nebyla dotazována. Ještě že tak 😀
Uvidíš, jak to proběhne příště. Příště budeš asertivní 🙂 Sama nevím, jestli bych zvládla adekvátně reagovat, u někoho s takovým chováním prostě nepočítáš...
@nikoulinka Mít lékaře se kterým se shodneš, je k nezaplacení. Ono je to těžké, i když se má chovat jako profesionál, tak doktor je také jenom člověk, takže může ustřelit. Také toho může mít hodně, řeší celý den problémy lidí a poslední rok to máme vylepšené o roušky, nebo respirátory a být v tom celý den je fakt opruz. Každá situace, která se týká zdraví, je citlivá. Ona klidně může mít nějaký osobní problém, nebo být vyhořelá, ale má to řešit a ne se vozit po pacientech... Já ji nechci omlouvat, ani to bagatelizovat. Prostě bych zatím čekala, pokud by i další návštěva probíhala ve stejném duchu, ozvala bych, že ne, ať jedná slušně a rozhlížela se jinde.
A neboj nejsi neschopná matka. Děti někdy nechtějí spolupracovat na truc, když se jim někdo, nebo něco nelíbí.
Co to znamena nausnice v uchu 🙂
@levandule_k právě proto ji chci dát ještě jednu šanci no. Páč toto byla první taková "vyhrocená" situace. A možná i právě proto, mě to tak dostalo. Doufám, že to bude lepší a opravdu se jednalo jen o nějaký nával emoci, nebo něco.
@digklariska náušnice v uchu 😅 Malý má jedno ucho nastřelene.
@nikoulinka jako myslela jsem si to,ale nebyla jsem si jista.Jeste jsem zadnyho kluka s nastrelenou nausnici nevidela 😉Asi ji ten vzhled vadil,kdyz na to upozornovala,ale je to neprofesionalni.
@digklariska vzhled si úplně nemyslím. Nastrelovala jej ona sama 🙂 Dokonce ji svým způsobem vždy obdivovala. Takže toto asi ne 🙂
@nikoulinka nás syn nekreslil do 7 let, tak to jsem ráda, že z toho nedělala naše mudr problém, protože zvládá bez odkladu a má samé jedničky...
@klea81 já si právě taky myslím, že je hloupost takhle jej odsoudit na základě nějaké jedné "kresby".
Teď, na 5lefe se ptala, jak je na tom s nohama. Říkám že podle mě tam prostě ty vpáčené kotníky jsou. Podívala se, a hned zase nepříjemně - vždyť má plochou nohu, a cosi zase na mou osobu. Já si normálně už připadala jak úplny debil. Do toho malý hůře říká Š, S a Že. Ostatní písmenka úplně bez problémů. Řekne správně i tato tři, ale musí se fakt soustředit a mluvit pomalu. Toho si všimla i sestřička (ta je mimochodem úžasná). Schválně jej zarazila a začínala - teď zkus pomalu říct.... A povedlo se, vždycky. Ale to Mudr prostě opět nestačilo. A začala zase snítka keců. Největší gól pro mě byl, když se snažila "prekecat" malého na měření toho tlaku. Sedel a prostě to odmítal, že ruku tam nedá. A ta začala - tak boty se Spidermanem Adidas, náušnici v uchu a ty jsi takový posera? Už ti budu říkat jenom posero. (Ale ten tón holky, a ještě jak zdůraznila ty boty a podívala se u toho na mě). Malý seděl a až se roztřepal... Sestra hned opět zakročila, že takto prostě ne a zkusíme to příště.
A aby toho nebylo málo, tak pinďa. Maly se pretahuje uz sám, pod mým dozorem samozřejmě. Do 3 let jsme měli problém a "dírka" byla max jako špendlíková hlavička. Od té doby, za sebe musím říct, že jako vážně pokrok. Stáhne přes celou špičku a něco malinko navíc. Na to opět Mudr, že toto jako není už normální a zase nějaké kecy. Už jsem zvýšila teda hlas i já, že to je 100 a 1 oproti tomu, co to bylo, a že ještě chvíli, tak to půjde celé. Ne, nesouhlasila a okamžitě neurologie.
Holky, já z te prohlídky normálně odcházela s pocitem úplně neschopné matky. To se mi snad nikdy nestalo. Já s tou Mudr nikdy neměla problém, vždy maximálně spokojená, všude jsem ji doporučovala. Ale teď normálně zvazuju odchod jinam.