Holky,potřebuju poradit. V květnu bude malýmu pět.Poslední dva měsíce je na zastřelení. Neposlechne na slovo,odmlouvá,na všechno má sto odpovědí ale hlavně se začal strašně vztekat.Už si s ním nevím rady. Máte některá podobnou zkušenost?
Jo jo, malá puberta..... 🙂, první takové období jsme měli mezi 2. a 3.rokem....pak chvilku pohoda, pak mezi 5. a 6. přišlo další....pak zase pohoda....no a teď mu bude za chvíli 10 a už se ty puberťácké manýry, vztekání, odmlouvání objevuje zase....doufám, že ho to ještě na chvíli přejde, než přijde ta opravdová puberta 🙂, jinak na vztekání, odmlouvání a tisíc odpovědí na všechno, u nás dobře fungovalo nenechat se vyprovokovat....nechtít mít poslední slovo, nechat ho ať si má na všechno připomínky a nereagovat....když se vztekal, tak v klidu zopakovat, co jsme po něm chtěli a nechat ho být....chvíli se vztekal, pak ho to přestalo bavit a nakonec udělal co bylo potřeba....třeba ne úplně hned, ale ono toho zase nebylo tolik, co by chvíli nepočkalo....hlavně nefungovalo nic na sílu, teď hned okamžitě musíš apod....to byl spolehlivý spouštěč vztekání a odmlouvání....
Já myslím, že to klasické vztekací období je spíš mezi 2 a 3 rokem,. Neumím si představit, že by moje pětiletá tohle dělala, přijdou mi v tomhle věku už tak velcí a rozumní 😀 Zato ta mladší, ta to období přesně má 🙂 Já se teda snažím těm situacím předcházet, aby se do toho záchvatu nedostala. Manžel se rozčiluje, že jí ustupuju, ale nemyslím, že je to tak. Spíš se jí snažím nabídnout jinou alternativu, odvést pozornost od toho co jí rozčílilo. A když už není cesty zpět, tak jí prostě nechám být a čekám, až se sama uklidní. Naštěstí jsem docela kliďas, takže mě řvoucí dítě na zemi zas tak nerozčiluje. Překročím jí a nevšímám si jí. MOje máma tenhle přístup pořád kritizuje, že ona by jí dala na zadek, ale já jsem to samé praktikovala i u starší dcery a vyrostla z ní moc hodná a poslušná holka. Kdysi jsem četla jeden článek na tohle téma a utkvělo mi to v hlavě. Psali tam, že dítě v tomhle věku se musí naučit vyrovnat se svými emocemi, vztekem a zklámáním, proto bychom ho za to neměli trestat. A hlavně, že bychom mu neměli dopřávat pozornost, když dělá něco nežádoucího, spoustu dětí chce vzbudit pozornost a nerozlišuje jestli pozitivní nebo negativní. Takže já se je snažím chválit, když jsou hodné a když mladší se začne vztekat tak odcházím, ona splaskne a přileze 🙂
Nase Adus ma takoveto obdobi od tri let a to ji bude osm🙂 Myslim, ze to prejde rovnou v pubertu. U nas je to tak, ze vsichni jsou porad na ni zli. Hlavne, kdyz se po ni neco chce. Musi mit posledni slovo. Nejlepe, aby bylo vse podle ni. Kolikrat mam chut skocit z okna... Vi, ze vztekanim nic nezmuze a stejne to dela. Nejlepsi je nereagovat a vydrzet.
Ne nadarmo se tomu říká malá puberta (v 5-7-9). Ano, vztekavou měla, důsledně jsme jí vysvětlovali, že se dá vše zvládnout, řešit jinak a tudy cesta nevede. Zároveň byla i víc umazlená.