3letá dcerka nás vydírá zvracením

andulind
9. zář 2017

Prosím o radu. Naše skoro tří a půl letá dcerka zvrací, když něco není po jejím. Takhle to zní jednoduše, ale já už jsem z toho celkem na prášky. Skoro pravidlo je to u večerního usínání. Cca před rokem měla občas večer plačtivou a z breku se poblinkala. Vždycky jsem se snažila, aby k tomu nedošlo a tak jsem ji chlácholila, hladila, no prostě cokoliv, hlavně aby nezvracela. To bývalo tak jednou do měsíce a nijak jsem tomu nevěnovala pozornost. Ale teď je to i několikrát do týdne. Já už si myslím, že se dokáže pozvracet schválně. Ať mlíčko před tím má nebo nemá, ať sní cokoliv málo nebo víc. Nepřišla jsem na nic, co by to dělo. Prostě jde spát, všechno je dobrý. Koupání, chvilka mazlení u nás v posteli a když se řekne, že půjdeme spinkat, tak se na mě podívá, řekne, že bude blinkat, dojde si v klidu na záchod a pozvrací se. Už jen, kdyby to takhle náhle přišlo, tak já osobně to v sobě neudržím tak, abych někam ještě došla. Ptala jsem se doktorky a ta, že to může být období vzdoru, kdy děti zkouší na rodiče cokoliv. Že hlavně ji nenechat zvracet. Ale už nepomáhá nic, po dobrým, po zlým. Dokud se neřekne, že to teda bude tak jak ona chce. Ale přece to takhle nemůže dělat pořád. Ale bojím se, aby si nevytvořila nějak vážný problém. Musím souhlasit s doktorkou, že se mi úplně nechce k nějakému odborníkovi. Prý by ji sledovali, popřípadě cpali prášky. Takhle malý děcko stejně za chvilku neví proč to udělalo. Chtěla bych na ni nějak vyzrát, prosím, nemáte někdo podobnou zkušenost? Děkuji

victress
9. zář 2017

tak staré dítě je už dost velké na to, aby si uvědomovalo, co dělá, takže ano, zkouší to na vás, když se umí pozvracet na povel, nechala bych ji v tom poblitém oblečení a posteli klidně spát, prostě bych si jí nevšímala, ať si dělá co chce, čím více pozornosti budete věnovat jejímu blití, tím více dceru utvrdíte v tom, že dělá správně...na vašem místě bych řešila, proč nechce jít spinkat, promluvila bych s ní, jestli se jí nezdají ošklivé sny nebo tak něco, jestli se nebojí tmy...četla bych jí před spaním pohádku nebo nechala rozsvícenou malou lampičku, pokud se bojí...pokud nic nezabere, tak prostě bude chodit spát o půlnoci a časem jí dojde, že je ráno unavená a měla bych chodit spinkat dříve...😉

looolaaa
9. zář 2017

no a co ona chce? jako nechodit spát? nebo spát ve vaší posteli? nebo o co jí teda jde tím blitím?

looolaaa
9. zář 2017

a co vy na to její blití? Vaše reakce?

koncita
9. zář 2017

@andulind taky se zeptám, co jako teda chce? Aby nešla spát? Nebo nechce jít sama? Nebo o co jí jde? Zvrací i v jiných situacích během dne?
Jinak návštěva dobrého dětského psychologa určitě neznamená žádné sledování, natož prášky, to ani psycholog nemůže (nemá pravomoc předepisovat medikaci)

looolaaa
9. zář 2017

Jako jestli že na to že jde spinkat, se zvedne a bez hysterie a vzteku řekne že jde blinkat - no tak to už je podmíněný reflex.

Přistupovala bych jako k jiným vzdorovitým stavům - to jest naprosto v klidu.
Něco jako , dobře když to potřebuješ. Nezapomeň si pak vyčistit zoubky a já tě budu čekat u postýlky s pusinkou. V postýlce bych popřála tu nejhezčí noc a pá.
Samozřejmě dávala bych co nejmenší večeře aby tam ty šťávy lítaly co nejméně - mlíko asi vůbec. Může počkat ke snídani.
Před holčičkou problém neřešit, nepovídat si o tom když je u toho a naprosto tuto věc přehlížet. Když to přestane být zajímavé je dóst velká šance že jí to přestane bavit.

annasmyckova
9. zář 2017

kamarádka má stejně starou dceru a řeší úplně to stejné jako vy - asi bych to taky nehrotila, je to období vzdoru -kde nejsou diváci, není divadlo...takže bych ji trochu zapojila do úklidu (hadřík a poutírat, je jasné, že to budete muset udělat za ní, ale aby aspoň se trochu podílela), ale víc bych z toho nedělala...A pak přijít na příčinu, co si vlastně chce vyvzdorovat. A motivovat spíš kladně -když se např. 3 dny za sebou nepoblinkáš, půjdem do herního koutku, plavat...něco co má ráda. Aby se to naučila mít to pod kontrolou. Hodně trpělivosti!

andulind
autor
9. zář 2017

@looolaaa je to asi vždycky něco jiného. Včera třeba chvilku koukala, nebo teda si všimla, že jede v televizi nějaká pohádka o medvědovi. Do první reklamy jsme ji nechali, vykoupala jsem mladší a šly jsme spát nahoru. Musím upřesnit, že nespí sama a neusíná ve tmě. Vlastně od narození spí s námi, máme skříněmi přepůlený pokoj a v naší polovině máme potichoučku televizi. Ještě nedávno chodila sama, řekla dobrou noc a zavolala si mě, až chtěla dát pusinku a zakrýt. Prostě velká holka. Teď začla chtít pohádky, tak čteme pohádky a sedím u ní než usne... A co já na to? To je těžký. Zatím jsem ještě neměla nervy na to, nechat ji v tom spát. Takže když mám třeba do 10h převlíkat postel, tak se samozřejmě snažím tomu předejít. Ale zároveň se snažím, aby nebylo po jejím. Bohužel už došlo i na křik a studenou vodu. Teda tu měla na nohy a spíš jako strašáka. Ale zkoušela jsem to dlouho napřed po dobrým, protože přece chuďátko blinká. Asi jsem si dlouho neuvědomovala, že by to mohla umět naschvál. Ano, ona se prostě jen tak zvedne a řekne, že jde blinkat a v klidu si na ten záchod dojde.

@annasmyckova takže myslíte, že to opravdu děti umí? Doktorka, že je to vlastně ještě dobrý, že některý děti umí tak řvát, až se začnou dusit a to že je vlastně ještě horší

annasmyckova
9. zář 2017

@andulind synovec zase nedýchal ,modral a odpadal -lítali s ním po vyšetřeních, ale byl to taky jenom vzdor -prostě když to na něj přišlo, zmodral, oči v sloup a vypadalo to děsivě, ale sestru uklidňaval neurolog, že na to ještě nikdo nezemřel -jen ho postříkli vodou nebo na něj foukli a on zase začal dýchat...taky už to měl naučený, že to s rodičema pěkně zamává .-). Ale tak do roka ho to přešlo -kolem 4 roku.

irena1111
9. zář 2017

@andulind a když se třeba během dne vzteká kvůli něčemu jinému tak taky zvrací nebo jen večer před spaním?
Mě osobně by se tedy moc nelíbilo kdyby moje dítě téměř každý den zvracelo. Měla bych obavy aby to nenechalo nějaké následky na zažívacím traktu.

andulind
autor
9. zář 2017

@irena1111 právě, že přes den to nikdy neudělala. Přijde mi,že to má nějak spojený s tím večerem. Občas to už zkusila i u mamky. Jo a teď poprvé ve školce. Tam se pořád těšila,i třetí den, vím i tak je to pořád nový. A volala mi učitelka, že byla úplně dobrá, obédvali a že si blinkla a že chce abych dojela. Tak jsem to učitelce vysvětlila a byla i ráda, že jsem ji tam nechala. A potom prý šla normálně s dětma spinkat a všechno bylo dobrý

andulind
autor
9. zář 2017

@irena1111 já se právě taky bojím, ale nemocnice a podobně, chci opravdu až to bude nutný

ivular
9. zář 2017

Proboha, vy si opravdu myslíte, že si dítě dokáže jen tak zvracení navodit? Že když chce, tak si prostě řekne a zvrací? 😲

irena1111
9. zář 2017

@andulind jasně to chápu, tahat dítě po doktorech to není nic příjemného ale zase na druhou stranu sono břicha není nic strašného ani bolestivého a třeba kontrola očního pozadí je taky v pohodě. To jsou takové základní věci které bych si asi pro klid duše nechala udělat, případně možná ještě krevní rozbory. Samozřejmě do žádných horších vyšetření bych se taky nijak nehnala. Já jsem se tedy ještě s takovým projevem vzdoru u nikoho nesetkala. Je mi jasné že se děti umí někdy pořádně vztekat, o tom žádná ale že by dítě schválně zvracelo z trucu to se mi nezdá ( zvracení není myslím pro nikoho příjemné). Spíš si myslím jestli jak se rozčílí tak v tom nervovém napětí u ní dojde ke zvracení a jde jen o to jestli je to opravdu jen psychické nebo v tom může být nějaký fyzický problém.

andulind
autor
9. zář 2017

@ivular a jak si to mám vysvětlit? Hraje si nebo leží, baví se s náma. Najednou si na něco vzpomene, řekne jdu blinkat a vklidu si dojde na záchod

andulind
autor
9. zář 2017

@irena1111 no jinak je zdravá a jindy to neudělá. Neříkám, že by to "uměla" jen tak. To nějaké rozčílení k tomu patří. Proto se ptám na nějaké zkušenosti abych ji nemusela prostě vyhovět.

annasmyckova
9. zář 2017

@ivular kdybych to neviděla u kamarádčiné dcery, taky bych nevěřila...absolvovali všelijaké vyšetření, na nic nepřišli, dětská psycholožka jim řekla, že je to způsob vztekání, že už to má nacvičené (nejdřív to bylo po pláči -asi ty hleny a sliny ji natáhly a blinkala, pak už ji to šlo "samo").. Měli jsme na táboře holčinu, která si takhle, když nebylo po jejím vyprovokovala astmatický záchvat (pak už samozřejmě nebylo v její moci to zastavit, ale maminka potvrdila, že ji to dělá taky doma, když si chce něco vynutit)

gnozka
9. zář 2017

@ivular bohužel ano . Dite si umi i vyvolat psychosomatickou horečku .

verinikki
9. zář 2017

Já se tedy tomu vůbec nedivím, děti prostě opravdu zkouší, co funguje a jak si vynutit, co chtějí, není to tím, že je dítě vadné, je to přirozené, prostě se učí jak dosáhnout svého - bohužel Vaše holčička svou zkušeností došla zrovna ke zvracení (jiné mají dušení, počůrání, pokakání, hysterák, atd.), a to by mne stresovalo pořádně taky, už bych viděla, jak si zničí žaludek, bude z ní bulimička a další hororové scénáře, takže Vaše zděšení naprosto chápu. Ale je potřeba se na to podívat chladnokrevně reálně, je to prostě forma vynucení a jako na takovou je potřeba reagovat. Na budoucnost by to mělo vliv pouze pokud jí teď ustoupíte. Vysvětlit, že se to nedělá, že něco prostě nemůže a stát si na svém. Ignorovat to a nedělat kolem toho scény. Převlíct a uklidit ať pomáhá, nekomentovat, pouze bych klidně řekla, že to je škoda, že budete muset zítra zase prát, místo, aby jste si třeba hrály s něčím, něco takového. A tohoto bych se třeba měsíc prostě držela. Na drsnou verzi nechat ji v pozvraceném bych já asi neměla, ale záleží na Vás, jako krajní možnost...

maii
9. zář 2017

... a to ti neprijde, ze se jedna o zaludecni neurozu jako vysitou?! Z nejakyho duvodu ji pusobi usinani obrovsky stres, ona s nim stresem neumi pracovat a tak reaguje zvracenim. A misto toho, abys ji pomohla se s tim stresem naucit vyrovnat, tak ti tady radi nechat ji v poblitym a vytrvat, no to teda potes koste.

Ja bych se na tvym miste klidne s nejakym odbornikem spojila, a NENI pravda, ze te budou akorat jen sledovat a cpat prasky! Naopak, je to hodne o povidani si a o zkousenim ruznych technik, napr. postupna expozice, atd. A nez dostanete termin, tak doporucuju si zapremyslet, proc by mela mit tak obrovskou psychickou zatez ze spani - nenechavalas ji nekdy vybrecet? Nocni desy? Nejaka spatna zkusenost? Nejaka nemoc, co nastoupila v noci?

A to si pis, ze to nasledek muze mit. Pokud se se stresem nenauci vyrovnavat, a bude reagovat dal takhle extremne, tak se to muze v budoucnosti objevit znovu, prohloubit, atd. Takze zadna forma vynuceni, sama pises, ze vzdy je kolem toho nejaky stres. A to jeste vubec nemluvim o tom, jaky ma caste zvraceni vliv na sklovinu zubu, vystelku zaludku a jicnu, atd.

bbn
9. zář 2017

@ivular ano, moje dcera dělala to samé. Ne teda před spaním, ale v určitém období od roka do dvou, možná dvou a půl, pokud nechtěla něco sníst, tak schválně hazela šavle a to kolikrát ani neochutnala. Proste zrovna nechtěla jist, tak se radši poblila. Řešila jsem to pak nakrájenými jídlem ať si bere, co chce. Kolem třetího roku to přestalo samo, najednou zjistila, ze některá jídla jsou dobra a začala normálně jist. Do té doby každé jídlo byla schopna hodit savli, jen se řeklo jde se jist. Takže ano, věřím, ze některé děti to takhle umí.

anetka1701
9. zář 2017

Přikláním se k názoru, že se jedná o naučenou reakci. Obecně bych zkusila jednat tak, jak jsem já jednala v období vzdoru se svejma vztekajícíma se, protivnejma dětma :D Pozitivně motivovat, ale ještě předtím, než problém nastane. Stanovit si rozsah toho co je třeba udělat (=jít spinkat bez zvracní) a škálování odměn. Pokud se třeba týden (tři dny, 5 dní...) nepoblinká před spaním, přijde odměna (u nás jsem dávala sladkost, menší výlet, drobnou hračku). Pokud to bude pokračovat třeba měsíc v kuse, odměna bude mnohonásobně větší (vysněná hračka, panenka, výlet do dinoparku, kino...Cokoliv :oD ). U nás se jede na systém odměn u nepopulárních činností (úklid pokoje, ošetřování nepříjemnejch věcí), ale i u učení nových návyků nebo opravování starých... Jasně že nekupuju vždycky Barbinu za litr, ale třeba holky sbíraj Filly poníky, nebo podobný věci...

elinka90
9. zář 2017

Nechapu reakce nekterych. Boze kdyz dite zvraci muze mu neco byt. Kamaradky syn to delal take a kdyz se zminila doktorce okamzite je poslala na neurologii a vysetreni bricha.

brunetka11
9. zář 2017

@ivular Ahoj, kamarádčin syn se choval podobně. Vypěstoval si to vztekacími scénami před spaním, pak šlo o protest, když nebylo po jeho.
Zabralo cílené motivování viz @anetka1701 , no a také hodně věk a vybití sportem.

izz76
9. zář 2017

Já myslím,že tříleté dítě musí prožívat velký stres když schválně zvrací,řešila bych především přičinu,proč je spaní důvod k problému,co je na spaní špatně,jak by chtěla spát,kdy apod.

zaludova
9. zář 2017

Mozna bych na nejake vysetreni zasla. Rekla bych, ze se jde do nemocnice, ptz zvraci. Treba radsi prestane, nez aby sla k dr.

properjoey
9. zář 2017

Doporučuji knihu Jak zacházet s dětským strachem.dcera my toto dělala asi měsíc,v různých situacích,začala plakat,křičet a z toho blinkat.udelala to asi 5* a konec,ale řešila jsem to od poprvé a tahle knížka nám pomohla...poprvé jsem z toho měla dá paniku,ale rovnou mi bylo jasné,že jde o úzkost...neřekla bych,že za tím musí být nutně vzdor.hledala bych, proč musí zvracet,proč se jí to vyplatí a proč nechce chodit spát...

elchacz
9. zář 2017

@victress nechala byste ji v pozvracene posteli spat? To jako vazne? To je nejaky druh materske pomsty nebo co? Nebo vydirani typu "ty mamince schvalne blijes, tak maminka ti schvalne neuklidi postel" Jeste byste ji v tom mohla vymachat cumak...i kdyby to sto krat udelala schvalne a i kdyby byl clovek sebe vic nastvany, tak snad proboha jsme dospeli a umime resit situace trochu s nadhledem. Bavime se tu o malem 3 letem detatku, ktere ma ocividne problem, ktery by maminka mela resit. S laskou a pochopenim. Treba tak jak pisete ve druhe casti vaseho prispevku.

evazchleva
9. zář 2017

Diskuzi jsem nečetla, ale nechapu, ze se Vam k odbornikovi nechce a hledate rady na MK... Pusťte si

https://www.youtube.com/watch?v=_5ntyl9SqgY

Zadelavate ji na bulimii.

luj89
9. zář 2017

@andulind ahoj, zkusenost nemam, ale nemuze jit o to, ze ji v noci trapi nocni mury? Nebo semproste neceho boji ve spanku? Urcite to reste i s psychologem!

petit.a.nge
9. zář 2017

co ji třeba pohrozit nemocnicí, že budou muset zjistit, proč pořád zvrací? syn když se snaží simulovat, tak mu vždy řeknu, že teda zajedeme k dr. ať se na to podívá...a najednou je jako rybička