Zdravím mám holku v pondělí ji byli 2 roky a chtěla jsem zkusit školičku zaměřenou na mladší děti .
Zkusila jsem a jeden den katastrofa řev a druhý den v pořádku a hraje si a Vypadá že to zvládne .
Proč jsem školku začala řešit bylo to aby se trošku od maminkovala . Mě nevadí že je u mě , chce neustále nosit .
Ale ve 3 letech musí stůj co stůj nastoupit do státní školky a šlo mi o to aby měla klidnější ten nástup tam a byla malinko zvykla .
Nemám absolutně nikoho kdo by hlídal . Proto je těžké ji od mamankovat jinak . K tomu je extrémně citlivá na změny a všechno .
A když jsem teď viděla v ty školce tak jsem si třeba po dnešku říkala jestli to je pro ni prostě dobrý .🤷🤷😓
Přijde mi ve stresu . Samozřejmě pak sem ve stresu i já protože je mi jí líto a všechno okolo ...
A když má ve školce horší den jako dnes . Tak neudělám vůbec nic protože prostě mamince , k mamince.
( Na to si nestěžuju beru to tak jak je, a odhánět ji od sebe nebudu ..)
Co mě spíš zajímá myslíte že je to opravdu tak že to dítě musí prořvat než si zvykne ?
Ráno prijedem do školky a cestou si povídáme že se těší všechno .
Jen vidí učitelku je zle ... Už pláče ... Mám ji nandat bačkory a nechat jít s nima ale to není možné protože ona prostě nechce jít .
Tak ji učitelka čapne a odnese . Řvouci.😓( Už to mi láme srdce)
S větou že si zvykne že to chce čas. ( Je to opravdu pravda ? Opravdu se to dítě výbrečí za měsíc a zvykne si že se vrátím?
Po dnešku jsem to nedala ani já . Odvezla jsem ji v 8.00 h plakala seděla jsem hodinu v autě přišli mi říct ať odjedu že jdou na hřiště . Plakala pořád . Na 1,5 mi volali že ji mám vyzvednout že jim brečí celá školka . A brečela . Malou mi vyndala že. Dveří v bačkurkach . Úplně rozebranou a celej den jsme měli v háji...
Na to konto sem jí řekla že ji tam určitě nebudu dávat 5 dní ale jen 3 ale nevím co s tím ... ?
Máte někdo nějakou radu ?😓
Děkuji
mimmilámlasrdce
E
Pokud ji jsou čerstvě 2, tobě nikde nic nehoří, tak bych ji tam nedávala. Naše nastupovala ve 2,5 do státní, vlastně půl roku před nástupem na tvrdo a byla to hrůza. Vysoká nemocnost a bytí/nebytí ve školce udělalo svý. Školka se jí v podstatě líbila až poslední dva roky.
Nedávat ji a pockat. Ne každé dítě je na to ve dvou letech připravené. Ten rok do tri let je sakra dlouha doba a je možné, že pak už to půjde úplně bez problému nebo minimálně o dost lepe.
Nač ji lámat teď, když by to bylo na sílu? Bude tam jecet teď, mnohem bezbrannejsi a nezralejsi, jen proto, aby to ve třech bylo bez problémů? To mi nedává smysl... kor kdyz pak půjde jinam a bude si muset zvykat znovu.
Navíc, pokud do práce ve třech musíš, to dítě to vycítí a obvykle se s tím snáz srovná
My o tom doma hodně mluvíme , a mě přijde že se tam jakože těší , vždycky mi řekne že mi dá pusu , plácne to. A já půjdu do práce tak byla " zvykla"když bylo nutné ji dát mamce pohlídat . ( Tam to nebylo že bych ji máme dávat nechtěla ale je hodně nemocná a nechci ji obtěžovat. - spíš ji musím pomoct )
Zlom podle mě nastane u toho jak ji ta učitelka čapne a nazdar ...
Není nutné .. je nutné . Čím dřív se do práce vrátím tím lépe pro nás pro obě . Nikdo nás neživí .
Mě to vyřvání taky nesedí protože , nejsem zvyklá nechávat ji vyplakat . 🤷 Asi jsem teda špatná mama .🤷 . Ale většinou vším co jde projdeme nějak spolu . A vždy se snažím udělat to pro malou co nejlépe. Stejně jako odplenkování atp.
Buď s ní doma. Je moc malá a nezralá. Nerozumím, co řešíš. Že za rok musí do školky? Tak půjde. Proč musí chodit i teď, když je sotva dvouletá a pláče, tomu fakt nerozumím.
Nedávala bych, je to ještě mimino. Je obrovitánský rozdíl dát do školky dvouletý a dát tam tříletý dítě. Pro nás je to jenom rok, ale pro ní je to půlka jejího života a šíleně dlouhý časový úsek.
To je ale přeci něco jiného, když ji hlídá babička a když je ve školce. Syn bývá u babičky úplně v pohodě od roka a půl, ale se školkou byl taky problém (ne pláč, ale počůrávání, bolesti bříška apod.)
V mnohych skolkach jsou i jine metody. Adaptace, ze tam je mama s ditetem nejdriv celou dobu a pak postupne odejde treba na par minut a postupne se to prodluzuje. Ve 2 letech je ditko jeste malinke. Nase deti sly hned natvrdo, ale starsi se od 2.5r do skolky tesila , strasne tam chtela, ale stejne by ji nevzali, a tak sla az ve 3.5 Vubec odtamtud nechtela domu, vzdy jsem cekala az do zabiracky, a rano mne budila, aby tam byla uz v 6 na otviracku🤪. Syn sel presne ve 3 letech, do stejne skolky , ale do jine tridy nez segra. Byl v pohode take hned na cely den. Rval a vztekal se, jen kdyz segra byla nemocna a nesla a on musel (aby segra mela doma aspon prvni dny nemoci klid)
Zkusit najít jinou školku? Já u nás našla školku snad z úplně jiného vesmíru, není to školka, nýbrž dětská skupinka, která se platí, ALE jako jediná v okolí mi umožnili s malou chodit do školky s ní, jak jen budu chtít, nebo jak dlouho budu moct. Takže jsem 2 měsíce s malou chodila několikrát týdně, aby si očíhla prostředí , tety, denní režim a děti v me blízkosti a v mém bezpečí (to jsme ani neplatili žádné skolkovne) a až jsem tedy musela opravdu do práce, tak jsem ji tam nechala, samozřejmě slzičky byli, prvních 14 dní (chodí 2x-3x týdně) to bylo šílený a přesně jak říkáš, i má dcera je hrozný mamanek a nesnáší změny, nemohla jsem od ní odejít, ale musela jsem. Takže jak jsem říkala, prvních 14dni mi ji opravdu, ne že rvali z ruky, já vždy s ní šla dovnitř chvíli si s ní tam hrála a jsem jí řekla že musím jít, ale přijdu, pak si ji teta vzala do náruče a já utíkala. První měsíc (sama bezemne chodí teďkom od července) chodila po obědě a od srpna 2x týdně spí. Tety naprosto úžasné, až na jednu (starší teta) my pokaždé holky posílají fotky, videa, že je malá v pořádku, usměvavá, nebo že už spinká. Poslední dvě tři návštěvy už jsme bez pláče, jen takový pofnuknuti , ale už automaticky jde k teta do náruče, dá mi pusu, řeknu ji že ji miluji a s úsměvem si už mavame na rozloučenou. Chce to opravdu čas, a pokud musíš, tak prostě musíš, já bych jen pečlivě vybírala tu nejlepší školku pokud je u vás možnost výběru
90% odpovědí, ať ji zatím nedáváte. Není na to zatím připravená. Doufám že vás to přiměje to odložit 🙏🙂
PS: pracuje je tam už nějaký rok moje spolužačka a kamarádka a říkala, čím dříve dítě nastoupí, tim lépe si zvyká, lépe to snáší dvouleté dítě, oproti 4letemu, pokud je to opravdu mamanek, tak 4lete dítě se samozřejmě za 2 roky navíc ještě víc fixuje k mámě, než 2lete. S tetami hodně komunikují a jiná zase povídala, že tím (pláčem) si projde většina dětí, většinou (neříkám že každé dítě), pokud dítě utíká s úsměvem na tváři hned první den a následně další dny taky , kdy zjistí, že bude bez rodiče podstatnou část dne, a opravdu utíká s úsměvem do školky, na rodiče se ani nezeptá, neposmutni si a nechce domů, tak většinou doma je něco špatně. Takže pokud dítě teskní a pláče po rodičích, je to sice srdcervoucí, ale v pořádku ♥️
@patypresdevaty asi jsme se úplně nepochopili , nesrovnavala jsem babičky se školkama ale to že malá není zvyklá někde být protože nemám tu možnost aby ji někdo hlídal 😉
Nikdy bych netvrdila že je to stejný ... Šlo mi jen o to , že jsem tím že mi ve školce říkají že děti jim takhle brečí že je to běžné . A pro mě to běžné není . Zda jsem " rozbitá" já nebo ve školce, + starší generace která to tvrdí taky . 🤷
V mém okolí je spoustu ( kromě jednoho člověka ) lidí kteří vám řeknou přesně tohle " to je normální že tam řve , nech ji řvát a prostě jdi .
Tak pak člověk přemýšlí jestli je chyba v jeho hlavě a nebo u těch lidí . 🤷
@kubesovaadelka tohle je taky skupinka , adaptační týden u nás probíhal tak že 2x jsem mohla sní a pak už tohle . A z toho týdne měla 1 dobrý den když vynecháme ty co jsem tam mohla sní.
A hrazené je to také , fotky a videa posílají stejně pokud zrovna neřve.
@kubesovaadelka tomu nafukování jsem chtěla právě předejít , nevadí mi to, miluji ji ,je to moje dítě . Ale chtěla jsem ji tím usnadnit ten nástup. A teď jsem úplně rozložená i já ,zda to bylo vůbec dobře.
*nafixování
Dávat čerstvě dvouleté dítě pět dní do školky? 😳 vzdyt rok je neskutečně dlouhá doba, navíc bude pak nastupovat do jiné školky..to pro takive dítě je třetina života. Vůbec bych to teď nehrotila, chodila s ní na nějaké kroužky, ať si zvyká na kolektiv a začala školku řešit příští rok kveten-cerven (prázdniny v tom všem stejne udělají takový zmatek, že těžko něco radit - budete moct chodit i o prázdninách? Jestli ne, tak to stejně vůbec nemá smysl - dítě zapomene, co dělalo minulý týden, natožpak aby si pamatovalo, že před dvěma měsíci chodilo do nějaké školky). Netrápila bych ji, je ještě hodně malá a ty nemáš práci, aby tam musela být, tohle je zbytečné...zvykne si, ale naučí se, že školka je hromada stresu bez maminky a ne možnost si pohrát s dětma a užít dopoledne
Mluvit mluvít mluvít s ní o tom, malá se taky, vždycky těšila a jakmile jsme přišli před školku, pláč. Ale jak říkám, tím, že jsem jí to neustále vysvětlovala, že musím do práce a že pro ni vždycky přijdu, to po měsíci pochopila a hodně udělalo to, že jsme vybrala školku,kde není, jak všude adaptační týden s rodiči, ale mohla jsem tam s ní být déle, 2 měsíce 100% jsem tam bývalá s ní. Pak jsem měsíc vyzvedavala po o a až potom spinkání. Celkově ta moje školka má úplně jiný přístup k dětem, než jiné v našem okolí. Malá tam třeba nechce vůbec jíst, tak má usmlouvane aspoň mlíčko před spaním, co jí tety dávají neboť je na něj zvyklá z domu a tak podobně. Záleží kdy a na kolik hodin musíš do práce, já bych zkusila poprosit, vysvětlit situaci , jestli bys tam s malou nemohla chodit více, než jeden týden, ať si malá zvykne na tety, a vše okolo, já pak postupně odcházela, když šli na procházku, to u nich mají vysledovane, že je to nejšetrnější postupné odloučení a jak se vraceli na oběd tak jsme zase přišla a tak postupně všechno no
ale je pravda, že já momentálně neplánují, že za rok půjde do jiné, takže vim že když si zvykne v téhle, tak minimálně další rok tam bude chodit, jestli ji tam nenechám úplně, je to sice ranec peněz, ale nesrovnatelné se státními školkami u nás ve městě
Naše začala ve 2, ale měla tam bráchu, to prostředí znala od malička a chtěla tam. Začala na dva půl dny, postupně 2-3 dny. Nedávej ji tam nebo zkuste postupně a citlivě. Jestli ti to trhá srdce, není to dobrý. Do 3 let bude někde jinde.
Podle mě je rozdíl, jestli tedy adaptujes, abys mohla co nejdřív do práce nebo adaptujes, abys mohla do práce za rok v jejich třech letech. Jestli jdeš do práce až za rok, tak bych ji nechala ještě doma. Nic ti nezaručí, že za ten rok bude v pohodě. Nech ji ještě doma dorust, rok je opravdu dlouhá doba pro tak malé děťátko, když to úplně dobře nenese. Jestli potřebuješ jít co nejdřív do práce, tak za mě ano, určitý pláč bývá dost obvyklý. Ale myslím, že i tak malé dítě už je schopné pochopit, že maminka se opravdu pro něj vrátí a mezitím se tam zabavit. Obrnila bych se a zkusila si domluvit postupnou adaptaci. A taky se hodně ptala, jak to probiha přes den. Protože já bych ze syna v dětské skupince z kraje na nervy, že ráno tam nechce a musí si ho učitelky odvést a odpoledne už mě vleče za ruku pryč. Jako určitě to tam pro něj bylo dlouhe, ale jinak přes den tam byl docela v pohodě, normálně se zapojovat, občas i zazlobil. Tak to mě taky uklidnilo, ono s námi si ty děti taky občas chovají jinak.
Já pracovala ve školce 5 let, respektive v dětské skupině, takže k nám chodili děti i od roku a půl a je to strašně individuální, někdy přijde malé 2leté dítě a je opravdu spokojeně a někdy i to 3leté má náročnou adaptaci. Přijde mi ze někdy je to spis o povaze dítěte než o věku.
Ve skolce jsem delala (v detske skupince, kde nam chodili prcci) 🙂 Nekteri byli v pohode, nekteri plakali v satne a nebo prvnich par dni (to se bralo jako ok), nekteri to proste nezvladali a bylo to fakt spatne :( Rodicum jsme vzdy dali na vyber a vse vedeli, nezamlcovali jsme jak plakal atd., at se sami rozhodnou. Kdyz uz to bylo neunosne, navrhla jim to reditelka, nekteri u tak vytrvali a nemyslim ze je to ok. Ale pokud dite par dni place a je rozhozene, tak je to za me ok - ale musis si ty byt jista tim, ze je to pro ni nejlepsi 🙂 My jsme druheho syna dali taky ve 2 letech a kousek do skolicky a ten to narozdil od prvniho neustal 🙂 Jenze ja jsem citila, ze nejsem spokojena hlavne ja - pani mi moc nesedla, lhala mi o tom, ze skoro nebreci (js ho slysela kdyz se vraceli z hriste) a nemeli zadny program - jen si hrali s hrackami, svacina a na hriste a dom. Zadne vytvareni, nic... Tak jsem ho odhlasila po dvou dnech 🙂 Prvni mesic se s hruzou ptal jestli nemusi do skolky, ted je to pul roku a do statni mi ho nevzali, ale on se porad pta, ze by chtel, tak verim ze to bude v pohode 🙂
Ve dvou letech to není žádný malý miminko už. 🙂 u nas jsme ale tak nastavený, že do tří let se většina matek dívá s hrůzou v oči na to, že by mělo být dítě ve školce. Přitom všude na světě jsou děti v tu dobu už dávno někde. 🙂
Samozřejmě záleží hodně na povaze dítěte, ale podle mě nejvíc ovlivňuje dítě to, jak se cítí matka. A taky na jakou natrefis školku a učitelky. To jsou dva nejvíc důležitý faktory. A osobně jsem zastánce dávat dítě do školky/dětské skupiny/jeslí dřív, ale postupně. Raději třeba od roku a půl třeba jednou, dvakrát týdně na 2-3h než pak ve 3-4 letech na 5 dní od 7 do 16...Já jsem se těšila, až půjdou děti do školky. Věděla jsem, že je to pro ně žádoucí a důležité, že to oběma pomůže, posune, že je to zase nová etapa života. párkrát byli na zkušené v jeslích (starší od 18m a mladší od 13m), ale to nebylo pravidelně. Starší začal školku až ve 2 letech a 10m, mladší ve dvou a půl. Hlavně u té mladší, zdravé, jsem už kolem dvou let viděla, že školku a děti potřebuje jako prase drbání. 😀 o školce jsem oběma vyprávěla vždy s nadšením, nikdy jsem se toho nebála, nebyla jsem ani trochu smutná. 🙂 mají super školku, super učitelky, úžasný a bohaty program. Co doma s matkou, to je nuda. 😀
Mě teda podle popisu přijde, že ji nesednou učitelky...taky mi nepřijde dobré to jejich chování co popisujes. A taky asi nejsi sama v sobě přesvědčena, že je to ok. Máš strach, dítě to cítí a má taky strach. A taky, pokud je to možné, by bylo lepší ta postupná adaptace. I když vím, že to je v ČR těžší realizovat. Ale aspoň bych zkusila změnit školku....
@me_druhe_ja Ve dvou letech je to mimino, jak to mají jinak je mi uplně ukradené.
Dvouleťák nepotřebuje školku, ale maminku. To mi nikdo nevymluví. Že to zvládají a zvyknou si noc neznamená, někde jsem četla, že malé děti byly šťastné i v koncentráku, zvykly si a nic jiného neznaly.
Zakladatelko, no je brzy, co chceš jiného slyšet. U nás jedno dítě naprosto v pohodě nastoupilo ve třech letech a druhé až ve čtyřech, dřív to nešlo, oba závisláci, také jsme bez babiček a hlídání. A obešlo se to bez řevu. Teď mi nastupuje do školky tři a půl leté dítě, pokud to nepůjde, tak tam chodit nebude, co jiného dělat.
Rok je dlouhá doba vše se může změnit nebo také ne, uvidíš. ALe lámat to takto přes koleno u tak malého dítěte je špatně.
Jenže to dítě když si ve školce zvykne tak pak opravdu šťastné je. Ve školce mají děti spoustu krásných aktivit, učí se spolupracovat, socializovat se, hrají si s kamarády. Dítě je doma s maminkou od malička a vždycky pro něj to odloučení bude šok, ať už ve 2, nebo ve 3 letech.
Za me neni brzy, ale je to spatna skolka. Dva dny na adaptaci jsou nic, ona proste potrebuje vic. Ano zvykne si, ano chce to cas, ale to zvykani nema probihat tak, ze ji po dovu dnech adaptace odnasi rvouci.
Nase deti jsou v jeslich od roku, ono to zase probiha trochu jinak, ale proste ten adaptacni proces u nekoho trva tyden a u nekoho mesic a clovek se tomu musi podridit, protoze probrecene dny nefunguji pro dceru, pro tebe ani pro skolku, tak k cemu by to bylo dobre. Ona se tam jeste neumi tesit, protoze to tam nezna. Bude to uplne jina situace, kdyz pujde rano do znameho prostredi, ke znamym detem a s vedomim, ze pro ni zase prijdes. Pro deti toto proste nejde racionalne, nejde si o tom doma povidat a potom predpokladat, ze tim jsou pripravene a racionalne si to tam vsechno osetri. Musis tam chodit dyl s ni, potom zacit odchazet treba na 20 minut a prodluzovat to, dokud ona si k tomu mistu a lidem nevybuduje vztah. Pokud to v te skolce nedovoli, hledala bych jinou skolku...
Jeste jen dodam, ze davat jen tri dny misto peti dni neni reseni, spis mi to prijde pro dite horsi. Kdyz vyresite to zvykani, tak to bude fungovat a pro ni je naopak lepsi pravidelnost, nez 'obcas chodim, obcas ne'.
Nedavala bych do školky dite které to nezvládá a nechce tam být. Vim ze moje dcery by školku ve dvou letech nezvládly,byly na mě extrémně závisle, mladší obzvlášť. Do školky šly ve 3 letech a daly to úplně s přehledem,protože dozraly,jsou společenské a touha po dětech a zážitcích už v tomto věku zvítězila nad maminkou. Navíc tříleté dite už lépe chápe, ze rodič přijde, ze musí do práce. Dvouleté dite takhle neuvažuje,žije přítomnosti a emocemi. Když už musí být dvouleté dite ve školce, mělo by di zvykat hodně postupně, nejdřív s maminkou, pak třeba na hodinu samo a postupně navyšovat.
@izz76 U nás ani postupné zvykání nefungovalo. Dítě si mě hlídalo, nešlo se rozloučit a odejít a nešlo ani odejít na tajňačku, ani záchod jsem si bez bez dítěte nedošla.
Když jsem náhodou odešla, i když mi to dítě schválilo a rozloučilo se, tak během chvilky telefon, že dítě mám nezvladatelný hysterák, že neví co s ním, ať si pro něj přijdu, jednou jsem ho takto našla vřískající a visející na plotě, přesně jak to bývá v animácích.
Už jsem byla ve školce něco jako neplacená pracovní pracovní síla, po pár týdnech jsem to vzdala.😒
Za pár měsíců pak syn do školky bez problémů nastoupil, prostě potřeboval dozrát.
@alianan kolik mu bylo?
Určitě bych nedávala, pokud to není nezbytně nutné - což ve vašem případě není. Zkusila bych klidně půl roku nebo u déle počkat a pak třeba v dubnu zkusit znova, na dva dny v týdnu, pokud chceš zvykat před nástupem do školky.
Co nám se osvědčilo, pokud máte něco takového v okolí, chodili jsme do mateřského centra do herničky, měli tam i hlídání dětí bez rodičů, tak tam jsme pak zkoušeli dávat, znal to tam dobře, chodili jsme spolu na kroužky a bylo to úplně bez pláče. A následný nástup do státní školky taky. Takže nemusí se tím každý prořvat. Pokud je ta možnost, vyčkala bych.