Šestiletá gymnázia Praha. Máte zkušenost?

chances
11. říj 2022

Ahoj maminky, moc prosím o radu či zkušenost. Mám dceru v sedmé třídě ZŠ a moc by si přála dostat se na šestileté gymnázium v Praze, nejlépe na Rakouské nebo Na Pražačce, do třídy s rozšířenou výukou němčiny. Baví ji němčina a v posledních dnech snad nemluví o něčem jiném, začala se doma dobrovolně připravovat (to je co říct, nikdy nebyla úplně studijní typ, i když měla vždy jedničky). Je pravda, že třeba angličtina jí jde výborně, ale "memorovací" předměty jako dějepis, zeměpis jsou pro ní náročné. Dívala jsem se na rozvrhy šestiletých gymnázií a zaskočilo mě dlouhé odpolední vyučování. U gymnázia na Pražačce nevidím u některých dní ani přestávku na oběd. Mám obavy, jestli by to dcera zvládala fyzicky i psychicky, bydlíme za Prahou, dojezd autem cca 40 minut. Taky se obávám, zda bychom pak nemuseli zrušit všechny kroužky, chodí večer dvakrát týdně na gymnastiku a jednou na kreslení. Prosím, nemáte zkušenost s těmito školami nebo jinými gymnázii v Praze? Byla bych vám moc vděčná, kdybyste se o něj podělily.

orchidis
11. říj 2022

@chances Nebudu hodnotit nic, jen ti z vlastní zkušenosti napíšu, že po měsíci na gymnáziu dáváme mrtě kroužků pryč. Vše zaplacené, ale nejde to. Dlouhé vyučování, projekty, učení. A to vozíme autem, tedy nároky na dopravu jsou 10 minut v našem případě. Čímž neříkám, že bychom měnili, jen konstatuji, že to s sebou opravdu nese mnohé nutnosti změny.

mirecka.jaroscakova
11. říj 2022

syn je na osmiletém gymnáziu mimo Prahu, ale chtěla jsem napsat k tomu rozvrhu. Tím, že mají dost hodin dělených to vypadá, že jedou nonstop 8 hodin v kuse skoro denně, v individuálním rozvrhu už jsou potom volné hodiny.

hojda
11. říj 2022

ještě mrkni i na statistiky kolik dětí se hlásí a kolik berou u těch šestiletých v Praze je fakt nával a opravdu některá gymnázia mají ten rozvrh hodně plný.

chances
autor
11. říj 2022

@orchidis děkuji, trochu se právě bojím, že nebude mít téměř žádný volný čas...

chances
autor
11. říj 2022

@mirecka.jaroscakova děkuji, to mi nenapadlo, že to ve skutečnosti může být díky rozdělení do skupin mírnější, kouknu lépe na ty rozvrhy

rencinka87
11. říj 2022

Mam za sebou sestilety francouzsky, dojizdeni cca 45 minut jedna cesta (z okraje Prahy do centra MHD), krouzky jsem nemela, ale od 15 jsem chodila na brigadu (administrativni prace ve firme), spousta spoluzaku ale krouzky mela - nekteri ukoncovali, ale spis ti, co meli treba zavodne volejbal a zavodne tancovani, tak pak casem museli neco pustit, to se nedalo - narocnost (casova) se zvysuje s vyssimi rocniky.
Vyucovani je dlouhe, rozvrh plny, pauza na obed je vzdy (jak pisou holky, jsou hodne pulene hodiny, takze tam vzdycky je mezera na obed).
Narocny to bylo a byla to taky jednoznacne moje nejkrasnejsi leta 😉
Takze pokud dcera sama chce, urcite bych ji maximalne podporila a smele do toho 😊

rencinka87
11. říj 2022

@chances jo a nemela jsem pocit, ze nemam zadny volny cas, na kafe, na kino a podobne se cas nasel vzdy 😉 ze jsem psala eseje do dvou do rana, to byla ciste moje prokrastinace 😁

chances
autor
11. říj 2022

@hojda ano, v Praze je ten nával neskutečný... kdoví, jestli by se tam dcera vůbec dostala

chances
autor
11. říj 2022

@rencinka87 moc děkuji za tvou zkušenost!

gdpr
Autor odpověď smazal
Zobraz
moudivlacek
11. říj 2022

tak at se dcerka pripravuje na prijimacky, zkusi to, pripadne v breznu byvaji na gymplech i testy nanecisto, zkusi to a ono se to treba vyresi samo (ze ji nevezmou), nebo nevyresi (a holt se bude muset rozhodnout), ale budete na premysleni mit vice casu, bylo by skoda to nezkusit, nebo ji zaplatit jeste nemcinu navic, aby se zdokonalovala i kdyby ji nevzali

zuzkasim
11. říj 2022

To je realita středních škol. Gymnázium je výběrová škola, v Praze a Brně neskutečný nátřesk a je to asi i dobře, měl by tam jít ten, kdo na to opravdu má, věmostně, ale i fyzicky a psychicky. Je to náročné. Vyučování je samozřejmě trochu delší jak na ZŠ, je to náročnější i na přípravu. Kroužky se někdy opravdu musí zredukovat. Ale pro nadané děti je to super, upřímně přiznávám, že ty se na ZŠ nudí.

chances
autor
11. říj 2022

@moudivlacek ano, pokud ji nadšení neopustí, asi zkusí přijímačky a uvidíme. Pokud se tam nedostane, najdeme nějaký jazykový kroužek.. děkuji

chances
autor
11. říj 2022

@zuzkasim ano, mám nějakou teoretickou představu, jak ten je ten systém přijímaček nastaven, spíš mi šlo o to, jak náročná je domácí příprava. Naivně bych doufala, že když dítě tráví ve škole dlouhé hodiny, doma už toho tolik vypracovávat nemusí. Také bych ráda zjistila, zda je výuka na těchto dvou školách založena spíš na paměťovém učení, nebo logice a přemýšlení, ale to je asi jak u kterého předmětu.. no uvidíme, doufám, že se ještě ozve nějaká maminka, které dítě jedno z těchto gymnázií navštěvovalo..

dyechampion
7. lis 2022

@chances ja mam za sebou prazacku, ono se to zda, ze je toho hodne, ale ve skutecnosti odpoledni hodiny byvaji uz takove pozvolnejsi, sami profesori byvaji uz unaveni 🙂) Ale zavodni sport jsem musela ukoncit uz v prvaku a zadne krouzky jsem nemela. Jen prazacku nedoporucuju pro deti co by nekdy chteli na medicinu..skola je ciste jazykove a umelecky zamerena. Nemecke zamereni je skvele, studenti maji milon vyletu, stazi a vymen. Doporucuju chodit do pripravky primo na prazacku, seznami se s prostredim a vyucujicimi.

rotkapchen
8. lis 2022

@chances učím v Praze na gymnáziu, mame osmilety, šestilety i čtyřletý studijní program. Nejvic narvany je ten šestilety. Ono totiž jen malo skol ten šestilety cyklus ma, těch tříd je v porovnání opravdu mnohem méně.
Pokud není dcera úplně studijní typ, tak ty šance nejsou vysoké. Musí se hlavně učit na cermatovske testy z Cj a M, az pak to další, co vybrané gymnazium do přijímaček dává. Nejvice bodů však rozhoduje ve státních testech.
A upřímně deti, které se k nam dostanou, jsou v prvním pololetí často semlete náročností studia. Chceme toho po nich opravdu hodně. A to ve všech předmětech. I těch memorovacich.
Tim Te ani dceru nechci strasit, jen připravit na realitu studia na gymnaziu.
Doporučuji velmi přípravné kurzy, přijímačky nanečisto a otestovat omezení volného času povinnostmi.
Většinou v prvním pololetí jsou vyplesklí, ale kdo neodejde, ten uz se pak se zbytkem smíří a to kvantum zvladne. Není zase lepší pripravy na vysokou skolu.

ingolka
9. kvě 2023

Ahoj, máte někdo aktuální zkušenost s rakouským gymnáziem? Dcera se tam dostala, ale má to hodinu cesty od baraku se 2 přestupy. Moc se jí líbí, ale nevím, zda stojí i za to dojíždění. Děkuji.

dyechampion
9. kvě 2023

@ingolka kamaradka tam ma syna a jsou strasne spokojeni 🙂

ingolka
Autor odpověď smazal
Zobraz
ingolka
9. kvě 2023

Ještě se zeptám, zda se někdo nerozhodoval mezi Pražačkou - německá větev a Rakouským gymnáziem, jak se rozhodl a jak je spokojen. Případně na zkušenosti s Pražačkou. Přijde mi, že na Pražačce je víc akcí, výměnných pobytů,
....

dyechampion
9. kvě 2023

@ingolka a ja mam tu prazacku vystudovanou :D ale vytvarnou vetev, ktera uz nevim jestli tam porad je. No, gympl porada bambilion akci pro tu nemeckou vetev, je tam i vice jazyku, vymenne pobyty (tech je tam fakt hodne), vylety. Hodne mych spoluzaku, co byli z nemecke vetve maji dobre uplatneni v praci, vetsina pracuje mimo CR. Na muj vkus je ten gympl pomerne tezky, ma dobre a tvrde profesory (hlavne dejepis, matematika, fyzika-ale tezko rict, jestli tam uci profesori, ktere jsem pred 15 lety mela 🙂) Jinak ten kamaradcin syn ma ten rakousky gympl o par ulic, takze nemusi dojizdet.
Podle vlastnich zkusenosti bych dala tu skolu, co je bliz, gymnazia maji narocne rozvrhy a take potom to ucivo. Hodina mi prijde docela hodne no, ale i takove spoluzaky jsme meli - co dojizdeli vlakem a tak. Myslim, ze rozhodnuti je tezke, oba gymply jsou kvalitni. Rakousky gympl taky porada super akce, co mi kamoska vypravela.

ingolka
10. kvě 2023

@dyechampion děkuji za obsáhlé informace, věřím tomu, že obě školy jsou dobré, jen vybrat tu správnou. Dcera se kloní k Rakouskému gymnáziu, líbí se jí, že je to nová, moderní budova, ale děsí mě to dojíždění, obzvlášť když mají dlouhý rozvrh. Pražačku máme 15 minut cesty od baráku a ja bych raději volila tu. Tak snad se rozhodne správně. Ještě jednou děkuji.