Logoped Praha. Doporučíte, prosím?

lela82
25. dub 2022

Dobry den, syn 2 roky 2 mesice nemluvi. Rozumi temer vsemu, ale tvorit slova mu nejde/nechce. Dle doktorky to nemam do 3 let resit, ale nejsem si jista, zda je to takto spravne. Asi bych nas radeji obednala k nejakemu logopedovi. Mate prosim doporuceni na dobreho v Praze? Nebo take myslite, ze to nemam resit? On ani poradne nerekne, jak delaji zvirata, max pes baf a kocka mňá… Pak rekne mama - mám, tata je dadů, au a mnam. Dekuji za odpoved.

veritanas
25. dub 2022

Syn do tří let uměl tři slova, máma, baba a kaká jako táta..🤣🤣 pokud rozumí, asi bych to neřešila... Byla jsem taky úplně mimo, že nemluví. Ale všichni Dr mě ujistili, že důležité je rozumět...Ono tak malé děti je obtížné rozmluvit, pokud ony samy nechtějí... Asi si úplně nedovedu představit, co by tam s dvou letym cvičili mimo porozumění. zvlášť u kluků je dozrávání mozkových center pomalejší... jinak bych jo motivovala, četla, ukazovala a trochu nutila mluvit... Ony ty děti jsou mazané, ukazují posunky a my chápeme, já jsem vždycky využila toho, když zvatlal nějakou slabiku... třeba se naučil Gaga, tak jsem hned ukazovala husu a do zblbnutí ukaž Gaga a jde je tady Gaga? Potom jsem se ptala, co to je?

konidana
25. dub 2022

@lela82 většina logopedů bere až po 3. roce. Jsou i takoví co berou menší děti, ale jednak je složité je sehnat, a druhak to je potřeba hlavně pro děti, které mají více problémů... např. třeba i s kousáním jídla - to pak spec.logoped může řešit komplexně

antoinet
25. dub 2022

Já jsem byla se synem ve 2,5 letech jako samoplátce (za peníze bez doporučení lékaře).
9 dětí z 10 se třeba samo rozmluví ve 3 letech a to tvoje může být to desáté, které má zrovna nějakou poruchu, kterou je dobře podchytit brzo.
Mému tehdy udělali důkladnou diagnostiku, zjistili, kde je problém a co můžeme dělat a byla jsem za to velmi ráda.
Vše zvládl tak tak do nástupu do školy a nemusel tak mít zbytečný odklad.

martiina_k
25. dub 2022

nenech se uchlácholit, že sousedův chlapeček nemluvil do pěti a teď je z něj inženýr, pokud máš pochybnosti o vývoji řeči, hledejte klinického logopeda, v Praze je jich spousty, Eva Kolesová, Zdeňka Holoubková, Veronika Veverová a mraky dalších, seznam všech je na www.klinickalogopedie.cz v sekci adresář pracovišť. Nebo můžeš kontaktovat Zuzanu Blažkovou, dělá online konzultace, mám pocit, že stojí 1100, ale jistá si nejsem a pomůže ti se rozhodnout, zda už je třeba něco řešit nebo ne.

daasqua
25. dub 2022

Logoped vám nejspíš maximálně řekne, abyste cvičili oromotoriku - vyplazování jazyka, olizování, ťukání s ním v puse, foukání, nafukování tváří, hada, čertíka... Pusa a jazyk se musí rozhýbat a na tom většinou ta mluva stojí. Případně je dobré nechat zkontrolovat, zda nemá krátkou uzdičku nebo nějakou anomálii v puse/na patře, jinak to toho ve 2 letech moc zjistit asi nedá. Potom je další krok rytmizace, vytleskávání slabik, ale to už musí něco říkat. Dvouletí stejně moc neudrží pozornost a "nesnaží" se většinou, nemají takovou vnitřní motivaci jako tříletí. Dcera moje pokusy ve 2 letech ignorovala. Ve 3 letech se s ní dovedu domluvit, co jak budeme cvičit, a většinou krásně spolupracuje a udrží pozornost.

martiniquest
25. dub 2022

Neresila bych, kor u kluka, jsou pomalejsi. Syn zacal realne mluvit ve 2,5 letech (slova) a rozmluvil se ve vetach az ve skolce ve 3 letech. A znam takovych deti spoustu. Dcera zacala kratce po druhem roce skladat vety, do te doby rikala jen par slov a ze dne na den obrovsky posun.

korin
25. dub 2022

Myslím si, že máš úplně normální dítě a nadměrná očekávání. Syn rozumí, což je to nejdůležitější. Ale pro klid duše k logopedovi běžte, pokud máš pochybnosti, což zjevně máš.

fouskovi
25. dub 2022

@lela82 máš doma kluka tem to trvá dýl ještě počkejte do tří let a nemějte na něj přehnané nároky je to dítě a ne robot

lela82
autor
25. dub 2022

Vsem moc dekuji. Ja jsem to ani resit nechtela, ale jsem uz pod tlakem muze a rodicu, ze jeste nemluvi a at s tim neco delam…

antoinet
25. dub 2022

@lela82 obavy chápu, u nás byly oprávněné (i když u většiny dětí není třeba plašit), ale z hlediska rovnoprávnosti pohlaví není nic proti ničemu, když to zařídí, zaplatí a vezme tam syna tatínek, když je to pro něj tak důležité a uklidní ho to (to nemyslím jako nějaký truc, ale opravdu nemusí vše kolem dětí řešit jen matky 😉)

korin
25. dub 2022

@lela82 Ten tlak je dost zničující, u nás to hrotila moje máma, hučela do mě, že je dcera opožděná, ať jdu k doktorce. Když se "konečně" rozmluvila, měla 2 a tři čtvrtě, syn přitom ve stejném věku vyprávěl romány... @antoinet má dobrý nápad s tatínkem, beztak potřebuje uklidnit spíš on.

jannym
26. dub 2022

Obe moje deti ve trech letech umely jen par slov - starsi ve 2,5 letech nastoupila do skolky a postupne se to zlepsovalo, ale ne dost rychle, v 5 jsme se dostaly na logopedii, je ji 8 let, a jeste nenaskocilo r a ř, ale uz jsou patrny zlepseni, nektera pismenka umela tvorit ale nebyly fixovane v mozku a musely jsme cekat az mozek dozraje. Do skoly nastoupila radne. Mladsi je v peci logopeda od 3 let, delame cviceni na posileni svalu a ruzna slovne pohybova cviceni a jak to bude dal se teprve uvidi.