Prosím máte někdo zkušenost? Kamarádce dnes vyšel pozitivní výsledek na Dawnův syndrom ze screeningu:
riziko M. Down 1z 230( v termínu)
Riziko NTD 1z3500
Výsledné riziko M.Down je nižší než riziko očekávané pouze vzhledek k věku matky 1/130.
Kamarádce je 38 let a rodit má ve 39 letech.
Má jít na plodovku a moc se toho bojí.
Já jsem kdysi jezdila do Prahy na nějaký podrobný screening místo plododvky, ale už si nepamatuji adresu nebo telefon.
Moc vám všem budu vděčná za zkušenosti nebo kontakty na podrobný screening v Praze.
Jsou i nějaké krevní testy tuším za 10 -12 tisíc.
@terka228 At jde na krevni testy - je to rychle a neinvazivni (vice zde: https://prenatal.cz/trisomy/ ) Cetla jsem, ze nektere pojistovny toto vysetreni hradi. Jinak stoji cca 12tis. Kc. V Brne to dela centrum Prenatal, urcite najdete nekoho i v Praze.
Je to neinvazivni prenatalni test, nipt. Dela treba gennet, stoji 12tis, ale ma jistotu a nic neriskuje.
Děkuji všem. ...Já jsem právě taky rodila ve vyšším věku dvě děti a pokaždé jsem byla místo plodovky někde na screeningu, kde pečlivě měřili , myslím, nosní kůstku a ještě další dvě věci a hned jsem znala výsledky. Na ty krevní testy jsem nešla...jako 12tisíc jsem fakt neměla. Zkusím to někde ještě najít.
@adula000 Ano, už jsem to i našla...s dcerou jsem vlastně byla na to screeningu v Genetu. Také mi právě z toho běžného screeningu vyšly horší hodnoty....Mně ale dala telefonní číslo moje gynekoložka. Také jsem nechtěla hned plodovku. Kamarádce právě nikdo nic nenabízel, jen hned pplodovku nebo tu kkrev za 12tisíc. Už jsem jí poslala odkaz na Gennet. Mně se to tam hned vyloučilo, a tak jsem na plodovku nakonec nemusela.
@goovana Však riziko je všude - je potřeba pak hodnotit individuálně dle situace - nakolik by vadil potrat, na kolik by vadil DS a podobně. Jako mít to coby pátý pokus IVF nebo po pár letech snažení, naházet do toho čtvrt milionu, tak 1:100 je opravdu trošku vysoké riziko za vyvrácení rizika 1:260 🙂.
@terka228 byla jsem na plodovce, vek jsem mela stejny jako tvoje kamarádka a i výsledek. Plodovka vysla v pořádku, nema se ceho bát. Pak jsem po zákroku odpočívala, tyden jsem opravdu temer nic nedělala. Verila jsem více plodove vodě než krevnim testům.
@terka228 V Praze Gennet - pry ted dela bezplatne nejake "svoje" testy, ktere jspu jako ty z krve (Panorama, Harmony...), ale neplatite za to tech 10 000. Anebo mrknete na centrum Profema - za leccos si tak priplatite, ale jsou tam profici.
Tak kamarádka byla nakonec na plodovce, protože už bylo na screeningy pozdě. Vše dobře dopadlo a miminko je velké a zdravé 🙂 Všem děkuji 🙂
Kamarádce bylo 27, měla riziko 1:4, na plodovce naštěstí DS vyloučili a má teď zdravého chlapečka.