Dámy, otázka na ty, které se rozhodli pro vlastní PA nebo dulu. Kde jste je scháněli? Ohledně duly jsem narazila na ty stránky duly.cz. Ovšem úplně si nejsem jistá, jestli bych chtěla k porodu dulu. Kdo s ní rodil, jak se na ni třeba koukali u porodu doktoři?
Spíše mě zaujala ta soukromá PA. Potřebovala bych někoho, kdo má lékařské vzdělání a dokáže i v případě drobných odchylek nebo komplikací i zasáhnout a je seznámen s mým zdravotním stavem. Ale nějak jsem narazila na to, kde takovou najít? Kde najít nějaký seznam kontaktů nebo kde se vlastně hledá 🙈
Celkově mi přijde, že tady u nás chcípl pes. První těhu jsem prožila v Olomouci a těch možností a aktivit před i po porodu bylo tolik že jsem ani nevěděla na co koukat dřív a tady hledám po internetu a až je mi z toho k pláči, že kolem Hradce a Pardubic skoro nic není. 🙄
@mamikry ja jsem teda byla docela překvapená, že celkově to vázání rebozo tady zřejmě moc nefrčí, tak ono není moc ani na výběr. Mě spíš pak šlo o to, že mám trošku fyzio problémy, kvůli kterým by mohlo být u porodu miminko šejdrem a zkušená asistentka to prý umí ovlivnit a nasměrovat miminko správně. Taky si říkám, že na to duchovno a duly asi moc nejsem, ale přemýšlela jsem o tom i kvůli psychice. Vím, že kdyby to opět neklaplo a skončilo znovu císařem, hodně těžce bych to nesla. 🙄 Tak za popovídání by to třeba stálo, zjistit, s čím by mohla dula eventuálně pomocí ...
@cherie24 Pokud máš fyzio problémy, tak se pobav s PA i o jiných polohách, než na zádech. Když klečíš na 4, tak ti mírně uhne kostrč a miminko má víc místa na průchod. Dula nemá zdravotní vzdělání, je spíš psychická opora.
@levandule_k to je mi jasné, ale mě jde o to, že sehnat dulu je snadné, ale kde sehnat soukromou porodní asistentku, která by s tím uměla pracovat ...
Měla jsem soukromou PA a doporucila bych to každé ženě vsema deseti. Konkrétně u nás je možnost zazadat si v porodnici o seznam PA, které s nimi spolupracují, a podle toho některou kontaktovat. Jinak se PA hodně shánějí na doporučení, napiš na Facebooku do skupiny Porod v domácím prostředí - OT (to OT je důležité, bez OT je skupina čistě o domporodech) a někoho ti poradí. Nevím, v kolikatem tt jsi, ale začala bych shánět co nejdříve, volala jsem vždycky hned po potvrzení srdeční akce (pro jistotu, komunitnich PA je hodně malo a je možné, že si třeba napoprvé nesednete).
@felixfelicis to s tou porodnici je fajn tip. Díky, zkusím si vyžádat ☺️ jen budu muset teda pořešit, kde že to vlastně chci rodit. To jsem ještě vůbec neřešila, jsem si říkala, že času je ještě dost 😀 Nerada bych právě, aby mě odbili tím, že bude další císař nebo mě dopovali zas vším možným jako u první. Ve výsledku mi z toho bylo mnohem hůř než bez těch medikamentů 🙄
@cherie24 doporucuju jinde než v HK. Tam sice podporují VBAC, ale slýchám odtamtud samé hruzostrasne story 🙂
@felixfelicis
@cherie24 Ja jsem v HK rodila trikrat a za tech sest let se tam hodne posunuli. Mimo jine to je i tim, ze se vic oteviraji komunikaci s dulama nebo treba prenatalnim hospicem. Posledni porod byl po sekci. Nechali me rodit normalne, nic mi nedavali, nedelali preventivne nastrih, nechali dotepat pupecnik, miminko mi pritom dali na bricho a manzel strihal snuru. To vse sami bez meho vyzadani. Jen se zeptali, zda o to stojim. Doktor i PA ochotni a mili. Jasne, zalezi na lidech, ale ja jsem byla spokojena moc. Na sestinedeli totez, ochotne sestricky, mili pediatri. Narazit na blba se da, bohuzel, vsude. Ale, jak jsem psala, mezi prvnim a poskednim porodem za me velky posun smerem k lepsimu. Jen tedy nevim, jak to s dulama ted je. Rodila jsem v kvetnu a v ramci covid opatreni byly u porodu zakazane.
Pokaždé (dvakrát) jsem komunitní PA našla přes stránky www.unipa.cz, vždy šlo o jiný kraj.
Pro porod po císaři doporučím ještě FB skupinu Vaginální porod po císařském řezu.
@cherie24 Já mám referenci na soukromou PA z jiného kraje a je dost vytížená, takže moje informace je ti k prdu.
Známá si hodně chválila kurz jemného zrození (hypnoporod), že tam dostala dobré informace, jaký má tenhle úkon výhody, nevýhody a rizika a výhody, nevýhody a rizika, když odmítneš. Plus čerpala z fb skupiny Podpořte mě v osvětě. Některé věci si budeš muset sama nastudovat, abys za včas řekla ne, zpracovala je do svého porodního přání. Některé porodnice jsou skvělé a vychází ženám vstříc, jiné jedou svoji rutinu.
Věřím, že kvalitní příprava usnadňuje porod a zvyšuje šanci na hladký průběh. Zároveň je dobré si zpracovat i bloky z minulého porodu. Za mě dulu klidně zkus před porodem, třeba budeš nadšená, nebo si řekneš, že jsi koza, že jsi vyhodila pár stovek. Císař neznamená, že jsi neschopná, ale pokud je tvým přáním porodit dítě vlastní vagínou, tak chápu, císař má pro tebe negativní nádech.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@cherie24 Dulu v Hradci dela moje znama, jmenuje se Lucie Podhrazska Duskova. Je moc prijemna a myslim si, ze by dokazala i poradit, kde treba nejakou PA sehnat. Stranky ma tady, jinak se da najit i pres duly.cz nebo facebook. https://nejmama-dula-hradec-kralove5.webnode.cz/