Přístup v porodnici ke kojení s vpáčenými bradavkami. Jak jste to řešily?

kribb
5. led 2020

Ahojte. Dámy ako ste riešili rozkojenie, kojenie v pôrodnici ak máte vpacene bradavky? My sme s doktorkou vzdali napravovanie hneď ako som to skúsila kvôli bolestiam a zápalu. A teraz ma akosi desí predstava ako mi budú malú prikladať hneď po porode a následne na odd 6tonedelia. Klobúčiky mi nedržia.

puhelin
5. led 2020

Miminko se prisava na dvorec, ne na bradavku. Jen pokud je hodne malicke a dvorec pusinkou nepojme.
Ale je mozne bradavky stimulovat. Tak jako by jsi se drazdila. Pak by se naprimit mely. Nebo existuji formovace, ktere se pouzivaji uz ke konci tehotenstvi, aby se vytvarovaly. V porodnici se mela maminka na mem pokoji.

kachna001
5. led 2020

Sežeň si kontakt na dobrou laktační poradkyni a hned po porodu ji zkontaktuj 🤗

popelucha
5. led 2020

Já teď jdu do formovacum... U syna jsem o nich nevěděla, ségře zachránil kojení. Budu je užívat od cca 32.tt...

kribb
autor
5. led 2020

@puhelin no práve s formovačmi som prišla k zápalu.. A celkom ma desí prístup sestier, ktorý ma pravdepodobne čaká.. No uvidíme

cuuza
5. led 2020

Spíš než formovače je lepší před kojenim přiložit na chvíli odsavačku, ideálně takovou, která má jednominutivy stimulační cyklus a pak teprve začne odsavat. Dobře se tím stimuluje spouštění mleka i se připraví bradavka. Časem si prcek bradavku vytáhne sám.

adel2507
5. led 2020

@kribb Rodila jsem dvakrát ve Zlíně. Mám uplně vpáčené obě bradavky, velké dvorce a velká prsa, takže kombinace hrozná. Syn se nechtěl přisát vůbec, moc to tehdy neřešili a dali mi odsávačku. Krmila jsem přes stříkačku. Letos jsem rodila podruhé a v porodnici rozhodli, že prostě kojit budu, ale bylo to strašné. Jedna sestra řekla, ať si vemu klobouček, druhá zase že klobouček je na nic, třetí mi cpala malou dost šlaredým způsobem na prso, strašně u toho plakala, no fakt děs. Obě moje děti nakonec skončily na UM. Pokud chceš kojit, také doporučuju dobrou laktační poradkyni.

adel2507
5. led 2020

@kribb Jinak formovače jsem používala cca dva měsíce před porodama, ale efekt vůbec žádný..

puhelin
5. led 2020

@kribb Pises o klobouccich, to je neco jineho nez formovace.

kribb
autor
5. led 2020

@puhelin klobuciky mi nijako nedrzia. Ale formovace mi doporucila este predosla gynekologicka pred prestahovanim. Teda skor nejaku amatersku metodu so striekackami, ktore som rezala a upravovala ale efekt bol prave ten zapal. Aj v tychto chvilach ked si skusam akoby len odstrekovat ako mi poradila doktorka, tak tie bolesti su dost intenzivne.. Neviem ci to je takto prirodzene. V kazdom pripade za 5 dni mam termin a tych priprav uz moc asi nestihnem.

astyna88
5. led 2020

Odkojila jsem dite prvni dva mesicena klobouckach z dm drogerie. Nic jineho mi nepomohlo, je hromada typu, po asi mesici uz nebyly treba, bradavka se krasne vytahla,syn sal jak dabel i pres kloboucky...v porodnici mi dali hrozne velke,ty z dm mam nejmensi.

astyna88
5. led 2020

@puhelin

Pokud je oblast dvorcu uplne hladka,tak se dite nema za co chytit a pusinkou klouze kolem.

bonavoxa
5. led 2020

Mám podobné prsa i zkušenosti jako
@adel2507
První dítě se nepřisálo vůbec, u druhého to bylo malilinko lepší. formovače jsem měla normálně od Medely, takové malé kosmodisky a odsávačku jsem si koupila svoji, taky od Medely. Podle mě to oboje pomohlo. Nakonec jsem tak nějak vachrlatě kojila s kloboučky, odsávala, dokrmovala. Takže za mě teda námaha příšerná, ale úspěch. Na prso bez kloboučku se vůbec nepřisál...nebo po půlhodinovém šaškování tří sester..to doma nešlo vůbec aplikovat. Mě dokonce ani nijak nevadilo, že mě sestry různě necitlivě mačkaly, ale byl to boj.

llluckaaa
5. led 2020

Doporučuji to ještě zkusit s formovačemi, ať trošku povolí kůži na dvorci. Před přikládáním buď bradavku vytáhnout ruční odsávačkou mléka nebo i stříkačkou (u té se uřízne konec), přiloží se přes bradavku a díky podtlaku bradavku trochu vytáhne. Kloboučky nejspíš taky budou v nemocnici nabízet, ale řekla bych, že je lepší to zkoušet bez nich, ať si na ně mimčo nezvyká, ty je nemusíš pořád oplachovat, sterilizovat, balit všude s sebou a bojovat, že ti z nich bryndá mléko a tak... Boj je to hlavně na začátku, ale jak se mimčo chytne, tak už si pak bradavku vytvaruje samo 😉

gracinka7
5. led 2020

Kojila jsem s kloboučky. Musíš si ho naslinit, přiložit (hned nespadne) a pak přidržovat.

lalen1
5. led 2020

@puhelin ty to píšeš jakoby bylo zapotřebí jen dvorcu.. Ale i kdyz mas spravnou techniku, tak vis jak to boli?! Není to tak jednoduchý.. Bradavky k sani jsou důležité..

petulejan
6. led 2020

@kribb jak to myslíš,že ti nedrží? Já měla kloboučky od Medely,jsou tenké a laktacni nám radila,potrit je po okraji Purelanem,pak krásně drží 👍

bonavoxa
6. led 2020

Jsem si ještě vzpomněla, že později jsem měla kloboučky značky Ardo, byly takové tenší a tvárnější než z Medely.

te_reza
6. led 2020

Mám je vpáčené taky a skysla jsem kvůli tomu v porodnici 14 dní. Už druhý den po porodu jsem měla prsa do krve, za 4 dny zánět v prsou, atb a byla jsem úplně na kaši. Domů jsem šla s atb. S kloboučkama to nešlo, do měsíce jsem byla bez mlika úplně

kribb
autor
7. led 2020

Moc ďakujem za každú radu 🙂

swan42
7. led 2020

Dneska se vsechno moc resi... Pritom je fuk jaky kdo ma bradavky. Moje mama ma absolutne vpaceny bradavky ze vic snad uz ani nejdou a kojila me v pohode 8 mesicu. Nebyly zadny laktacni poradkyne, formovace ani kloboucky. Ja je mam taky vpaceny a kojim uz ctvrty mesic. Proste tomu diteti to prso narvi do pusy a je to... 😉

adel2507
7. led 2020

@swan42 Tak s tím si dovolím nesouhlasit. Mám dvě děti a ani jedno se prostě nedokázalo přisát. Je pravda, že to není jenom o vpáčené bradavce, jde i o to jak vypadají prsa a dvorce, ale není pravda, že na tom nezáleží. A taky není pravda, že by se to dřív neřešilo. Moje mamka rodila poprvé před 35 lety a už tehdy jí dali kvůli vpáčeným bradavkám kloboučky. Byly teda jiné než teď, skleněné, ale byly.🙂

kafr
8. led 2020

Kojim už 20 měsíců a z bradavek mám úplný čudlíky, ale první měsíc byl probrečený očistec! Bradavky vpáčené, sice šly ručně vyndat, ale bolel každý dotek. Pořád jsem si opakovala, že jsem líná furt umývat a vyvařovat flašky a chystat a tahat všude s sebou um.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru