Porodnice - záznam o informovaném souhlasu rodičky

michaela666
23. pro 2020

Milé maminky,

pročítám si papíry z porodnice, které mi dali při registraci a jsem trošku nesvá.

Rodit budu v porodnici, která je menší, ale vyhlášená perfektním přístupem jak k rodičce, tak k miminku. Zatím jsem se setkala jenom s milým a velmi ochotným personálem. Mám sepsaná svá porodní přání - taková ta klasika - bez zbytečných zásahů pokud to půjde, volný průběh, volný pohyb, neurychlovat porod léky, neprovádět preventivní nástřih, nepropichovat rutinně vodu,...

Když teď čtu ty jejich papíry, kde popisují jak u nich probíhá celý porod, nevím jestli jim to chci podepsat. Hodně zmíněných věcí, které mám v porodním plánu vypadá v těch papírech jako standartní úkon, který dělají - nástřih, tlak na břicho při tlačení, urychlování porodu.

Nikdy jsem nebyla na žádném zákroku, ani hospitalizovaná v nemocnici. Je ten papír jenom taková ta klasika, o které musí informovat pacientku dopředu. Prostě jak by to mohlo probíhat, pokud sama neprojeví jiné přání a nechá porod v režii porodníků?

Děkuju za odpovědi 🙂

michaela666
autor
23. pro 2020

Hodně zmíněných věcí, které mám v porodním plánu - jako že si je nepřeji -vypadá v těch papírech jako standartní úkon, který dělají - nástřih, tlak na břicho při tlačení, urychlování porodu.

amazonkajanik
23. pro 2020

@michaela666 asi bych to před podpisem s nimi konzultovala

levandule_k
23. pro 2020

Na právní věci se poptej na fb skupině Podpoříte mě v osvětě.

Já vím, že rodící žena nic podepisovat nemusí, pokud přijdeš do porodnice a už budeš mít rozjetý porod a oni ti budou strkat něco k podpisu, já bych to ignorovala. Já bych jim to podepsala až po porodu nebo minimálně vyškrkala věci, s kterými nesouhlasím.

Já nejsem odborník na právo, ale když podepíšeš tenhle papír, tak bude mít větší právní váhu než tvoje porodní přání. Nicméně informaci si ověr.

michaela666
autor
23. pro 2020

@levandule_k Dali mi to domů s tím, že až prijedu k porodu měla bych to mít podepsané. Bohužel kvůli covidu chodím do poradny pořád ke své doktorce, jinak bych to s někým pořešila během poradny v porodnici. Mám hodně kamarádek, které tam v posledních 2 letech rodily a všechny byly spokojené. Do porodu nikdo nezasahoval, nikdo nic preventivně nenutil a využívali i hodně alternativních věcí. Proto mě ten papír zarazil.
Díky za radu mrknu na skupinu.

merope
23. pro 2020

@michaela666 Tak záleží, jak přesně to v tom papíru vypadá - zda se jen kryjí při tvém souhlasu anebo zda to fakt dělají rutinně.

inkheart
23. pro 2020

Můžete papír proskrtat, nikdo vás nemůže nutit podepsat něco, co nechcete. Alespoň v teorii.

michaela666
autor
23. pro 2020

@merope Je to takový dvoustránkový popis toho, jak probíhá příprava k porodu a porod od toho, kdy vezmeš za kliku dveří v porodnici, až po předání na oddělení šestinedělí. Rozepsané všechny varianty - přirozený porod, jak to probíhá při použití vexu, kleští, císař, bonding.... Mají tam uvedené i různé alternativní pomůcky....Moc se mi nezdá takové to - lékař při příjmu zkontroluje porodní nález, pokud neodtekla plodová voda píchne vodu,... Takových pasáží je tam právě víc. Narazím na někoho se špatnou náladou, pak mě odkážou na papír a budu v háji.

gramar
23. pro 2020

Ten informovaný souhlas obsahuje vše co by se mohlo "hodit" v případě nějakého problému, vypadá šíleně, ale nikde jsem se nesetkala s tím že by byl rutinně dodržovaný, naopak pokud to bylo jen trochu možné, tak se snažili vyjít vstříc a moc "neotravovat"... Ale pravdou je že u prvního porodu, jsem si mezi kontrakcema "vyřvala" sepsání papíru že nebudou použity kleště, sice na mě koukali chvíli jak na krávu, ale když zjistili že jinak jsem schopná odejít z porodního sálu, tak to napsali :D

michaela666
autor
23. pro 2020

@gramar Nejhorší věc, se kterou jsem byla u doktora je naražená ruka a zánět ledvin. Takže trochu očekávám, že se možná budu chovat jako vyplašená kráva.😀 Proto zjišťuju jestli se tím porodnice jenom kryje nebo jim tam mám rovnou omalovat zvýrazňovačem co mi teda dělat nebudou, pokud nebudeme v ohrožení života. Naštěstí bude u porodu informovaný tatínek, kdyby náhodou.

merope
23. pro 2020

@michaela666 Asi bych si to přečetla a klidně jim okomentovala s poukazem na porodní plán - nějaké ty hvězdičky a tak 🙂.

Jinak držím pěsti - já byla v porodnici hospitalizovaná po více jak 30 letech a byl to trošku šok.

barulina
23. pro 2020

A proc nechces nastrih? Me nenastrihli, nestihlo se to, mala musela vexem a ja byla rozskubana cela az ke konecniku. Bolel me spodek jeste rok.

michaela666
autor
23. pro 2020

@barulina Trénuju s anibalem, masíruju hráz a teď zkouším bylinnou napářku. Takže bych to chtěla zkusit bez rutinního nástřiku, který se někde pořád dělá automaticky když se jde tlačit mimino. Samozřejmě pokud to bude nutné, tak se tomu zuby nehty bránit nebudu, ale nechci to hned jako první možnost.

aneta_v
23. pro 2020

@michaela666 neco podobneho jsem podepisovala ve velke prazske porodnici taky, mela jsem pocit, ze si se mnou muzou delat, co chteji, ale dula mi vysvetlila, ze tim kryji sebe, kdyby se neco stalo a kdyby bylo potreba zasahnout pri komplikacich. Byly dve moznosti - bud to podepsat a rodit tam, nebo to nepodepsat a rodit jinde.

@barulina protoze nastrih neni potreba cca v 60% pripadu, o nastrihu by mel rozhodnout doktor/PA podle situace a ne preventivne strihat. Nastrih se casto hoji hur nez male natrhnuti. Ja nemela nastrih ani jednou pri dvou prekotnych porodech a uz druhy den jsem sedela. Ty jsi zrejme byla tech 40%, kdy by nastrih byl mozna lepsi, ale kamaradku nastrihavali trikrat az k zadku, dite nemohli dostat ven, a jeste skoro tri roky po porodu to tam nema ok.

veruuu_kubesovic
23. pro 2020

@aneta_v naprosto souhlasím 😉

trlik
23. pro 2020

@michaela666 ja nemohla cvičit s aniballem kvůli prekancerozam, hraz jsem nemasirovala(nějak mi to nešlo a říct manželovi jsem se styděla) ani napařku nedělala a nástřih jsem neměla a ani žádné natrhnutí 🙂 (a jsem dole spíš užšího charakteru 😃) Vypuzování jsem neuspechala tlačením.. možná proto 🙂

mamikry
23. pro 2020

@michaela666 Neznam mistni pomery, ale podle me je to proste rutina. V porodnim planu muzete mit cokoli a v nemocnici se casto snazi vyjit vstric, kdyz to jde, ale jak bude probihat porod predem nikdo nevi. Taky se muze stat, ze se neco po, plan poleti do kouta a budete rada za zasah. Nejlepe je konzultovat porodni plan predem. 😉

ruzova_pastelka
23. pro 2020

Rozhodně nepodepisuj nic, s čím nesouhlasíš. Nikdy a nikde. Pokud to podepíšeš, budou mít bianco šek si s tebou dělat, co budou chtít. Možná se nestane nic špatného a oni práva, která jim dáš (třeba na ten nástřih), nevyužijí. Anebo tam bude zrovna špatná směna a provedou ti i to, o čem jim budeš říkat, ať to nedělají, taky proč by ne, když si s tím vyjádřila souhlas. Podepsaný papír je víc, než vyslovené přání v průběhu porodu. Reálně tedy ne, ale z důkazního hlediska ano, a tím se budou řídit.

Na tvém místě bych papír zahodila, až přijedeš k porodu řekni, že ho nemáš a už ho nepodepisuj. A hotovo.

drep
23. pro 2020

@ruzova_pastelka to máš sice pravdu, ale nevím jak na porodnici, ale na anestezii jsou v zásadě dvě situace: buď se situace natolik urgentní, že souhlas s anestezií nedávám podepsat, zapisuji, že pro urgenci výkonu nelze validně sepsat a ústně pacient souhlasí anebo že nejde pro poruchu vědomi vyžádat souhlas. Jsou to čtyři a4 textu, relevantní jsou vždycky pro daný výkon tak dvě, ale pokud běžím uspat ženu na urgentní císařský řez, tak je zjevný, že si to nemohla v klidu přečíst a v klidu se rozhodnout anebo jde o odložitelný výkon - třeba plánovaný císařský řez a tam pokud nesouhlas, tak prostě nemůže dostat naši péči.
Měli jsme před lety třeba otce, který trval na tom, že jeho desetileté dítě nesmí být uspáno na operaci na končetině, že to musí být ve svodné. Když pominu to, že to dítě bylo natolik “malé”, že by nejspíš nezvládlo při vědomí ani ten blok, ale hlavně ani nejlepší regionalista, pokud má rozum, nemůže 100%garantovat, že blok prostě sedne. Tak odešel rozzuřený, ale myslím, že nepochodil ani v žádné jiné nemocnici.

michaela666
autor
23. pro 2020

@mamikry Samozřejmě počítám i s touhle variantou. Hlavní je pro mě zdraví miminka, takže pokud to nepůjde jinak musím věřit doktorům, že udělají to nejlepší. Nejsem žádná hrdinka, abych si trvala na svém za cenu komplikací nebo trvalých následků.

ruzova_pastelka
23. pro 2020

@drep Díky za doplnění. Pokud je situace urgentní, tak se na souhlasy nehraje. A v zákoně je jasně definované, že pokud pacient nesouhlasí s ničím co je mu nabízeno, tzn. není nic, co by mu zařízení mohlo poskytnout, tak pak ho může odmítnout. Pro porody je ovšem stanovená výjimka, tam nelze odmítnout ženu nikdy, i kdyby nesouhlasila s vůbec ničím.

xcassiopea
23. pro 2020

Ahoj, myslím, že se tím papírem nemocnice kryje. Jde o informovaný souhlas. Řekněme, že čistě hypoteticky některý z uvedených zákroků nemocnice na přání rodičky neprovede a dítě nebo matka díky neprovedení budou mít trvalé následky. U soudu je pak vinen doktor, který v dané krizové situaci doporučený zákrok neprovedl. Já sama rodila v takové alternativnější porodnici, bez oxitocinu, bez tišících látek s možností jiných poloh než na zádech a snažili se mi ve všem vyhovět, ale po 26ti hodinách když už bylo téměř hotovo, došlo na akutní tíseň plodu a masivnímu krvácení a dávali mi narychlo podepsat souhlas s císařským řezem. Řeknu to asi následovně, šlo o vteřiny. Potom jsem se ptala proč mi to dávali podepsat když jsem dostala před porodem informovaný souhlas, kde bylo mimo jiné napsáno, že v takových situacích ohrožujících zdraví nebo život nezbytné úkony lékař provede, a řekli mi, že v dnešní době je případné řešení následků ať už zaviněné zákrokem, nebo naopak neprovedením toho či onoho zákroku právě z důvodu, že si to rodička výslovně nepřeje je to potom hra právníků a musí se prokázat, čím bylo případné poškození zdraví nebo ohrožení života způsobeno. A právě kdybych s císařským řezem nesouhlasila a dítě díky tomu zemřelo, pořád vina může padnout na lékaře. Podle mého názoru pokud se doktoři budou bát provádět zákroky, které prokazatelně v některých případech zachraňují život nebo poškození či trvalé následky miminka a budou přemýšlet jak se jim vyhnout když si to rodička nepřeje, nemůžou dělat svojí práci. Samozřejmě tím nechci omlouvat doktory, kteří si to naopak usnadňují, nebo to či ono dělají automaticky i když není potřeba, ale pořád je například lepší, když se zákrokem například dítěti může poškodit ramínko nebo klíční kost rychlým vyndáním, které se dá vyřešit, než aby mělo trvalé poškození mozku tím, že třeba vdechne plodovou vodu, nebo ho nedej bože nerozdýchají. Tohle je citlivé téma a chápu, že doktoři jsou pouze lidi a nikdy nevíš na koho narazíš, ale medicína je velmi náročný obor a nezbývá doufat, že pokud vše nebude probíhat dobře, jsou tam právě proto, aby pomohli a zachránili co se dá. Jestli máš na konkrétní porodnici dobré reference, tak předpokládám, že tam jsou doktoři rozumní a provádějí vypsané zákroky jen v oprávněných případech. Držím palce a nenech se tím rozhodit.

merope
23. pro 2020

@xcassiopea Tak ono záleží, jak to tam je napsané. Já rodila na Bulovce a tam jsem i o nástřihu křížkovala, zda rutinně nebo jen při komplikacích, tuším nějaké tři stupně. Podobně se spoustou dalších věcí. Takže podobný papír bych právě v tomto smyslu proškrtala - že jako souhlas, pokud to bude nutné a nikoli rutinně.

ruzova_pastelka
23. pro 2020

@xcassiopea No, hele. Pokud jde o tvůj příběh, tak nemocnice pochybila, pokud tě v situaci, kdy šlo o vteřiny nutila podepsat souhlas. Takový souhlas už z principu nemůže být informovaný a nemáš ani možnost se doptat, takže to měl rozhodnout doktor. Je to trochu paradox, ale tohle je skoro na stížnost, riskovat život dítěte, aby si kryli zadek a navíc naprosto mimo právní realitu...

ruzova_pastelka
23. pro 2020

@xcassiopea A za druhé - v případě následků se opravdu řeší, co následek zavinilo. A pokud by skutečně nastala situace, kdy by lékař provedl zákrok, co ublížil, proti vůli pacienta, řešilo by se, zda měl důvod si myslet, že tím naopak prospěje. A to si v takovéhle situaci obhájí vždy. Naopak "informovaný" souhlas podepsaný pod nátlakem a v časovém presu jim každý právník roznese na kopytech.

A mimochodem, jak sama správně píšeš, lékař je právně zodpovědný za provedení, ale i za neprovedení indikovaného zásahu, takže to, že by se báli zachraňovat životy, skutečně nehrozí.

inkheart
23. pro 2020

@ruzova_pastelka mně dávali pred akutním sc taky papír se souhlasem. Nešlo přímo o vteřiny, ale byly špatné ozvy (asi ale ne vyloženě na nule nebo tak, proto říkám, že nešlo o vteřiny a asi proto měli čas řešit souhlasy). Jen já byla celá mimo fyzicky i psychicky a akorát jsem jim tam dala podpis, číst jsem fakt nebyla schopna. Taky mi to zpětně přijde docela neetické chtít po mě v té situaci podpis.

barulina
24. pro 2020

@michaela666 jj, asi jsem nevedelanzebse dela prevebtivne. Jabmyslela, ze az kdyz to nejde. Jo to je paj neco jineho 🙂 krasny porod 😊

michaela666
autor
24. pro 2020

Děkuji za názory a přeju Vám krásné a veselé Vánoce holky 🎄🎁

drep
24. pro 2020

@ruzova_pastelka zase máš pravdu. Upřímně je tohle jedna z věcí, kvůli kterým dost ubývá lidí v akutních oborech. Protože tohle vytváří lose:lose situace, buď udělám to, co s čím pacient nesouhlasí anebo neposkytnu lege artis pomoc. Navíc v akutních situacích je často pacient ve stavu, že právní platnost jeho (ne)souhlasu je snadno zpochybnitelná - bolesti, dušnost, krevní ztráta, sepse atd.- nějakým trochu orientovaným pacientem (úplně to vidím: “paní doktorko, pacientka měla 40g hemoglobinu v litru krve, opravdu si myslíte, že její trvající nesouhlas s podáním krevního derivátu byl vysloven při plném vědomí?). Docela mě to štve, že právo nás nechává z velké části ve štychu. A samozřejmě, pokud si mám vybrat, jestli budu souzena za narušení osobnostních práv, protože že jsem udělala něco proti pacientově vůli anebo za to, že jsem neposkytla adekvátní pomoc a pacient umřel/je trvale poškozen, tak jasně volím jedničku. A to fakt nejsem žádnej dobroser, kterej má pocit, že je třeba pacientovi přikazovat, jak to bude vypadat, naopak jsem ten, kdo respektuje i špatná a hloupá rozhodnuti, ale už chápu, že chránit vlastní zadek je důležité.

puhelin
24. pro 2020

@barulina V jake poloze jsi rodila? Na zadech?

aneta_v
24. pro 2020

@ruzova_pastelka ja dostala papir o souhlasu s cisarem dopredu, abych si to prostudovala, a nemela jsem to podepisovat, az v pripade, ze by to nastalo, takze kdyby mi to dali podepsat tesne pred vykonem, byl by podle me informovany.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru