Kdo problematiku studoval, urcite chape vazne duvody odmitnuti "vitaminu" k (injekcni i oralni) a ockovani v porodnici.
Tohle je moje druhe dite, ale prvni porod planovany v CR, jakozto zemi, co nema dobre povedomi o rizicich s tim spojenych a kde ockovani je povinne.
Moje otazka je, vite z osobni zkusenosti, jestli respektuji v tomto prani rodicky? Bude nekdo schopen doporucit vstricnou porodnici v Praze a okoli?
Diky
@labijoux s tim se bohuzel potykam porad, prisuzuju to cilene indoktrinaci na skolach mediciny, kde se opravdova historie a problematika neuci, tudiz chapu jejich presvedceni. Moc rada bych se vyhla porodnicim kde zamerne porusuji prani rodicky a deti odnasi z dohledu a delaji si co chteji, a naopak moc rada uvitam doporuceni na kvalitni peci a personal, co je respektujici. Uvazuju nad Bulovkou, neni nad osobni zkusenosti. Diky.
P.S. ohledne toho vitaminu k, k tomu v zadnem pripade nesmi dojit. Zajimala by me zkusenost nekoho, kdo to take zamitnul, a jestli jim to nepichli (nepodali oralne), proti vuli rodicu, jak se casto deje.
@emirateshills Když si dopředu domluvíš nadstandardní pokoj v Neratovicích, dítě ti neodnesou ani na vteřinu.
V porodnici uz se nic neockuje a vitamin K jsme dostali az od pediatra ve forme kapek. Neni tudiz problem kapicky jednoduse nepodat. Takze si myslim, ze s temito dvema podminkami by sbad nemel byt problem nikde.
@martulka6188 i když dostanete kapky tak stejně novorozenci vitamín k v porodnici podali... Teď nevím zda je to když ho podali orálně anebo injekčně ... K dotazu: pokud jim to řekněte, že si to nepřejete, případně to donesete písemně, ať mají něco v ruce tak ho nepodání nikde. Jen očekávejte určitou míru nepochopeni
@emirateshills Jen bych se chtela informovat - jaka jsou rizika podani vitaminu K,at uz injekcne ci oralne??
@emirateshills v každé porodnici máte právo být se svým dítětem od první sekundy... Druhá věc je, že ve většině z nich si to musíte vynadat což je smutné
* vyhadat
@emirateshills Respektující je Rakovník. Odmítnutí vitamínu K napsat do porodního přání - část týkající se péče o novorozence - a patrně budou chtít podepsat negativní revers. Očkování neprobíhá, pouze rizikové skupiny mají TBC - rizikovost se vyhodnocuje na základě krátkého dotazníku.
@calvac kdyz to shrnu velice strucne, novorozenci maji az do 8meho dne ridkou krev zamerne. Je to prirozene navrzeno tak, aby se v pripade krvaceni ci zraneni kmenove bunky dostaly velice rychle tam, kde potrebuji. Vitamin k dela krev mnohem hustsi nez je krev dospeleho, coz v nekterych pripadech vede k tvorbe krevnich srazenin, coz muze vyustit i ve smrt ditete. Injekcni forma vitaminu k obsahuje (lisi se podle vyrobce) cca 100 mcg hliniku, coz je neurotoxin, kteremu dalsi slozka polysorbat 80 pomaha dostat se primo do mozku, coz muze zpusobit encefalopatii, ktera muze vyustit az v mentalni retardaci. Mezi dalsi latky patri propylene glycol (coz se dava do nemrznouci smesi) atd. Podani vitaminu k bylo take spojeno s novorozeneckou zloutenkou a detskou leukemii, nahlym umrtim, epilepsii a tak dale. Pokud by nekdo chtel detaily, muzu to prelozit z originalu co mam v anglictine. Jinak uz nekolik dekad zpatky zjistili, ze pokud se necha dotepat pupecnik, plne to nahradi potrebu vitaminu k u 1:10000 deti, co maji vrozenou krvacivou poruchu, kvuli ktere vitamin k dostava rutinne kazde dite.
Diky moc vsem, trochu jsem se uklidnila.
Napriklad v USA se dava v den narozeni povinne HepB, coz je sexualne prenosna nemoc. Ta ma v sobe enormni mnozstvi toxickych latek, vysoce prekracujici veskere limity, zrejme proto ma USA take nejvyssi umrtnost novorozencu na svete (mezi vyspelymi zememi). Existuje i teorie ze hepB vakcina redi krev, proto nuti vit k zamerne s tim, aby se to "vybalancovalo". Zamerne si mrzaci deti v den narozeni, je to hruza co se deje a jeste horsi je to, ze se o tom nemluvi. Je to pokrok ze v CR uz se v den narozeni neockuje. Co vim tak ockovani tbc byla katastrofa, zrejme proto od toho ustoupili.
ja teda nevim,ze by male davali vitamin K,uprimne jsem o tom doted ani neslysela.Zadne ockovani ji nedavali v porodnici
@zelenaesmolda davaji to rutinne a rodice o tom neinformuji. Muzete se podivat do porodni zpravy, melo by to tam byt vsechno napsane.
@olga_ Diky, znama si taky pochvalovala Rakovnik. Jen nevim jestli bych to tam z Prahy 8 stihla.
@emirateshills od ockovani TBC se spis upustilo protoze se u nas nevyskytuje.ockovani jsme v nasi generaci vsichni a problemy nikdo nema.nakonec cesko ma jednu z nejnizsich porodnich umrtnosti na svete.ja chtela malou ockovat na tbc tak se pokusim si to vyridit.Teta chtela ockovat vnuka a hrozne dlouho jim trvalo to vyridit protoze je malo vakcin
Velmi vstřícná je prý i porodnice Hořovice. Tam prý plno lidí jezdí i kvůli lotosovému porodu atd.
@zelenaesmolda no co jsem cetla 72 umrti z 255 ockovanych TBC deti v Nemecku je docela hodne. Bohuzel dostat se k archivum v CR neni tak jednoduche. Navic vakciny obecne maji dva druhy reakci - akutni a chronicke. To ze clovek nemel akutni reakci v podobe ochrnuti, kolapsu a podobne, neznamena, ze tam neni. Poskozeni z vakcin se odehrava na bunecne urovni a pokud tam jsou latky jako hlinik ci rtut, nekdy trva i 40 let nez se poskozeni projevi formou demence, ci alzheimera. Autoimunni poskozeni v podobe alergii, astmatu atd. se odehrava u kazdeho druheho jedince. Neexistuje bohuzel jedina studie ktera by prokazala, ze jsou po ockovani lidi "v pohode" i kdyz nemeli akutni reakci.
@zelenaesmolda navic bohuzel nejnovejsi studie prokazaly, ze temer kazda (rikam temer, ale kazda testovana vakcina) je kontaminovana karcinogennim glyfosatem. Proto s kazdou dalsi davkou zvysujeme sanci rakoviny u ditete.
@emirateshills no jenze na druhou stranu je treba si uvedomit kolik zivotu ockovani zachranilo 🙂
@zelenaesmolda Radeji se do diskuze nepoustejte. Tohle vzdy akorat vyvola hadky ....
@emirateshills Prosím, kde v příbalové informaci najdu obsah hliníku a propylen glykolu? Ať hledám jak hledám, tak pomocné látky jsou:
Polysorbát 80
Natrium-acetát
Dihydrát dinatrium-edetátu
Voda na injekci
Kyselina chlorovodíková (zředěná na fyziologický poměr). https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E507
V kapkách pak je složení
polysorbát 80, sorbová kyselina, dihydrát dinatrium-edetátu, čištěná voda
Nechci se hádat, ale ráda bych věděla, jak to s tím složením tedy opravdu je...
@jujatko tak ja se nehadam,nerozumim tomu takze neni o cem se dohadovat.obecne co se ockovani tyce zastavam nazor,ze rizika jsou minimalni oproti rizikum ktere prinasi neockovani populace.
U Apolináře se neočkuje, ani nic nevím o vitaminu K. To je proti krvácení, nebo čemu? Ani v Krči nic takového v papírech nevidím...
Českým porodnicim bych nevěřila v ničem. Vitamín K se běžně podává a nikdo matky o tom ani neinformuje, natož aby dávaly souhlas s tímto ukonem. Většina matek netuší, co vůbec všechno dítěti po porodu personál podává během těch 72 hodin a jaká vyšetření dítě podstupuje. Čili názory, že se káčko nedává, bych brala hodně s rezervou. Mě přinesli informovaný souhlas s vyšetřením u dítěte po tom, co mne na 6 hodin od dítěte separovali. Většinu vyšetření mělo za sebou. Navíc dokrmene čímsi, co ani nebylo mateřské mléko. A odmítali se se mnou bavit. Rada nad zlato: nespustit dítě z náruče. Bohužel.
@slunicko707 bohužel mám podobnou zkušenost
@emirateshills Já jsem toho odmítla hodně.Dceru nikdo jiný nikam neodnášel a vit.K nepíchali😉
@slunicko707 Jj ve zprávě jsem se vždycky dověděla věcí, které mi u porodu ani po něm nikdo tak nějak neřekl... Taky proč, jsem jen matka.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Tak to je spíš dotaz na konkrétní porodnice, v každém případě počítejte s neuvěřitelným nátlakem apod.