Ahoj, je tu někdo, kdo by rád rodil nebo má krátce po porodu v Podolí, ale nesouhlasí s poplatkem za účast doprovodu u porodu? Ve většině porodnic byl tento poplatek zrušený nebo činí jen směšně nízkou sumu... Podolí stále drží 850 Kč..
Asi víte, že jistý otec u porodu se soudil a soud vyhrál.. co kdybychom se obrátili na soud hromadně? Přidal by se někdo?
rodila jsem v září a nic jsme neplatili ;) resp ano, řekli nám o tom...ale manžel to nezaplatil a domů nás pustili i bez toho, takže asi tak...:D
Ano, známá to tak udělala prozmenu v Motole, kde je poplatek, tuším, také přes 700 Kč. Ze zákona nemáš povinnost to platit, ale to ti nikdo neřekne... Většinou stačí říct: Nezaplatim... Držím palce
My to taky neplatili. Nikdo to po nás u porodu ani po něm nechtěl.
Poplatek za "otce u porodu" je právně nevymožitelná položka, protože de facto žádná taková položka ani neexistuje...
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že by otcům u porodu měli spíš platit. Ten náš ušetřil personálu spoustu práce 😉
soud sice konstatoval, že porodnice nemají právno účtovat "za přítomnost otce u porodu", ale mají právo na to účtovat účelně vynaložené náklady spojené s přítomností otce u porodu (například oblečení, občerstvení apod.)
@macekzmalacek podepsala si informovaný souhlas a i částku po registraci?
U nás v Ostravě už ho zrušili.
Ja som podpisala Podolsky balicek a nikto nic nechcel ..
Soucasti podolskeho balicku je m.j. obcerstveni po porodu, pamatecni listek, parkovani v arealu v dobe porodu, prednost pri zarizeni nadstandardu pred temi, co balicek nemaji, naklady na pritomnost otce u porodu, atd. Je to fakticky priloha smlouvy matky s nemocnici o peci. Jde tedy o smluvni dokument, s nimz matka pri podpisu souhlasi, tudiz pravne je to sikovne udelano a obavam se, ze zaloba nemusi byt uspesna. U porodu (planovana sekce) dostal tatinek m.j. cepici, rousku, plast a obdrzeli jsme pamatecni listek o porodu s podpisy a pranim porodnich lekaru.
Jeste podotykam, ze porod jsem mela v UPMD v zari 2017. Nikdo mne do podolskeho balicku predem nenutil, jen jsem byla upozornena na moznost si jej poridit a co obsahuje. Jeho soucasti je i nonstop konzultace s porodni asistentkou. Na karte jsem pak mela velkym cervenym pismem od sester napsano "podolsky balicek" a pred porodem to teda peclive kontrolovali, nez pustili tatinka na sal🙂.
@ariadna12 my měli na druhý porod Podolský balíček (1990,-) manžel dostal i při plánované sekci, občerstvovací balíček, včetně převleku a pamatecnich věci, parkovného. . Toho jídla tam bylo hodně 🙂 a souhlasím s obavou o možném neúspěchu u soudu. První porod za 1500.- dříve.
Smluvní dokument vznikl právě po výroku soudu zmiňovaném v úvodním příspěvku. V platnost vešel od 1.6.2016.
@ariadna12 jo, snazi se podojit neuvedomule rodice a nacpat jim balicek plnym kravin. Pamatecni listecek, proboha, na to nekdo slysi?! Za obleceni pro doprovod se nesmi nic uctovat, to uz se v te FB skupine resilo, je to protipravni!! Bych jim toto fakt nepodepsala, proskrtala jim vse vcetne ceny a nechala tam jen pritomnost otce u porodu, at si listecek a balicek strci za klobouk. A at si to preberou. Nezmuzou nic. Btw to, ze to je prilozene u smlouvy matka-porodnice, z toho nedela automaticky dokument s nejakou pravni vymahatelnosti.
@ariadna12 matka to muze proskrtat. Napsat ”nesouhlasim s timto bodem”. Nepristoupi na tyhle podminky v rozporu se zakonem. Nikdo matku nemuze nutit k nicemu, pokud se teda nejedna o zachranu zivota. Nikdo nema pravo ji nutit balicky, zabranit pristup k detem, pichat vit K, koupat dite, pokud si to nepreje, dokrmovat, drzet v porodnici...
@maii já měla i nadstandard 🙂 a tazatelka neřeší Podolský balíček za 1990,- ale za 850'.-
Pokud nechce platit, ať nesouhlasí s poskytovanou péči, neplatí a najde si jinou. Témat na placení otce u porodu je tady už hromada za posledních pár let, včetně Podolí.
Ať taková matka co popisujes, vezme taky plnou 100% odpovědnost za dítě na sebe, začínající už poporodní péči. Někdy i začínající porodem doma. A nese plně ppripadne důsledky a následky, i ty budouci. Hezký zbytek dne, jelikož se debata stačí jiným smerem a do jiného tématu.
@gepe to je fuk, 850 nebo 1990, oba jsou scestny. Pokud nekdo stoji o prednostni nadstsndard a parkovani, ok, ale jestli nekdo chce mit otce u porodu, Tak nemusi platit. Pokud se nejedna o nejakou superkrizovku, kdy to vylucuje provoz, tak jasne, ze ne, ale proste platit nemusi. At to proskrta, jedine mozne reseni. Za to ji nevyhodi, proste pokud ji nedaji moznost, tak se nemusi nechat zatlacit do kouta. Nemocnice (apon ty statni) se neridi jen vlastnimi vnitrnimi predpisy!!
@gepe neni. To, ze mas pozitivni zkusenost, ti budiz prano. Ale neni to bezne, zvlast kdyz nekdo o balicky nestoji. zazito tamtez na vlastni kuzi - zastrasovani, co se vse stane, kdyz rodicka odejde z nemocnice misto po 72 po 69 hodinach (vizita by jinak vysla az o den pozdeji), ostrakizace na zaklade odmitnuti platit za pritomnost ptce (jooo to jste vy), dokrmovani bez vedomi matky, pichnuti kacka pres nesouhlas.
@maii hele a proč jsi tam šla teda rodit? se ptali zda k píchnout nebo budeme chtít kapky. To že poví, co vše se může stát není zastrašování ale XX leté lékařské zkušenosti a mají i povinnost na vše upozornit. Jooo to jste vy - bych já třeba vůbec neřešila 😀 dokrm dělají z mléčné banky, následně po 2-3 dnech HiPP combiotik (myslim).
Já zažila i slečnu, co přišla na poradnu před porodem, suše sdělila že jde bude rodit v Neratovicích ať ji dají kartu. To mě nepřijde ok.
Nebyla jsem v upmd pouze 2x rodit, vždy jsme se na všem vzájemně domluvili, vše šlo dohodnout k oboustranné spokojenosti, slušně a v klidu.
@gepe ja tam byla jak doprovod. V podoli ani jine ceske nemocnici bych fakt nerodila. Rict matce ”chcete, aby umrel?” Ac je dite jinak zdrave a s vlastnim pediatrem mi neprijde jako upozornovani. To se dela trochu jinak. Nejlepsi na tom je, ze o 3h pozdeji by bylo vse ok a mohla by klidne jit. A vubec, rikam, at ti je prano, dobrou zkusenost ti neberu. Dyt to je dobre, ne? Jde o to, ze nemocnice v ramci snahy vytriskat z lidi penize (otec u porodu) nebo zpohodlneni prace (viz debata okolo prava pritomnosti rodice pri hospitalizaci ditete) obchazeji zakon, mlzi, atd. To je ten problem.
@maii No já nevím, nemocnice má povinnost postarat se "zadarmo" (z pojištění) o rodičku, ale ne o otce, ne? Dává smysl, že když je otec u porodu, má na sobě speciální oblečení, čepici a já nevím co, že by to mělo být za nějaký poplatek. Navíc se mu musí personál nějak věnovat, asi v té porodnici i pojí nebo třeba i přespí...
myslím, že po přečtení rozsudku ústavního soudu není co řešit.... samozřejmě problémem bude, až budou porodnice poplatek od těch, kteří ho neuhradili, vymáhat, to pak nějakých 850kč bude směšná částka
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Na fb je skupina, kde je pani, ktere kdyz se ozvete, pomuze, poda stiznost, vymuze penize zpet. Chcete info, najdete vic ve fb skupine Podporite mne v osvete (o pravu pri hospitalizaci, narovinu o porodech) napiste pani Petra Aisa Rebelka. Uz pomohla x rodinam. Je to taky o tom, ze se system nezmeni, pokud se odspoda nezacneme ozyvat. 🙂